Τετάρτη, 9 Δεκεμβρίου 2009

Τις επόμενες εβδομάδες οι διαπραγματεύσεις για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

Στις επίσημες διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν τις επόμενες εβδομάδες για τη νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας παρέπεμψε η ΓΣΕΕ την πρόσκληση του ΣΕΒ για συνυπογραφή «κοινωνικού συμβολαίου» μεταξύ των κοινωνικών εταίρων για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Το απόγευμα στα γραφεία του ΣΕΒ πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τους εκπροσώπους της ΓΣΕΕ, της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ.


Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ.Γ.Παναγόπουλος ανέφερε ότι τέθηκαν τα ζητήματα που σχετίζονται με την απασχόληση, την ανεργία, τις απολύσεις και τις μεθόδους που βλάπτουν σοβαρά την απασχόληση. «Θα συναντηθούμε τις προσεχείς εβδομάδες για να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για τη Συλλογική Σύμβαση, με στόχο να προστατευθεί το εισόδημα των εργαζομένων και να ενισχυθεί η αγοραστική τους δύναμη για να αναθερμανθεί η αγορά», είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ.


Ο ίδιος δήλωσε ότι ήρθη η παρεξήγηση που δημιουργήθηκε, όπως είπε, από την αναίτια επιστολή του ΣΕΒ για άμεση έναρξη των συλλογικών διαπραγματεύσεων οι οποίες θα ξεκινήσουν, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, δια της κανονικής οδού.


Ο κ.Παναγόπουλος δεν απέκλεισε πάντως το ενδεχόμενο να διαμορφωθούν κοινές θέσεις με τους εργοδότες στο διάλογο για το ασφαλιστικό ή / και το φορολογικό «στο βαθμό που μπορεί να γίνει αυτό».


Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος επεσήμανε ότι «πρωταρχικό συμφέρον των κοινωνικών εταίρων είναι να αντιμετωπίσουμε την κρίση στη βάση των πολλών που μας ενώνουν και όχι των ελάχιστων που μπορεί να μας διχάσουν». Ο ΣΕΒ προτείνει «κοινωνικό συμβόλαιο» για νέο μοντέλο ανάπτυξης, μέτρα - ανάχωμα στα λουκέτα και τις απολύσεις, ενσωμάτωση της αδήλωτης απασχόλησης και καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής.


«Είπαμε στη ΓΣΕΕ ότι αν εμείς λέμε όχι στα λουκέτα και εσείς λέτε όχι στις απολύσεις, κάνουμε διάλογο κωφών. Πρέπει από κοινού να πούμε ούτε λουκέτα ούτε απολύσεις», ανέφερε ο κ.Δασκαλόπουλος.


Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η πρόσκληση του ΣΕΒ σε διάλογο δεν συνιστά καταγγελία της συλλογικής σύμβασης αλλά «διεύρυνση της συνήθους διαδικασίας λόγω εκτάκτων συνθηκών». Μαζί, κατέληξε, μπορούμε να χαράξουμε κοινή γραμμή άμυνας και συνεργασίας ώστε η τελευταία υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας να μη σημάνει υποβάθμιση της δουλειάς μας.


Στη μείωση του εισοδήματος, τα λουκέτα, την υποχώρηση των επενδύσεων και την έξαρση των ακάλυπτων επιταγών αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ.Δ.Ασημακόπουλος, ενώ την ανάγκη να υπάρξει και κοινωνική εκτός από αριθμητική προσέγγιση στη νέα Σύμβαση τόνισε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ.Β.Κορκίδης.


Παράλληλα,ο πρώην πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ.Δ.Αρμενάκης είπε ότι ο ιδιωτικός τομέας δεν είναι υπέρ του παγώματος των μισθών αλλά υπέρ της τόνωσης της κατανάλωσης μέσω αυξήσεων.


Εν τω μεταξύ, ομάδα μελών του ΠΑΜΕ πραγματοποίησε συγκέντρωση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου