Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

Το νομοσχέδιο για την ταχύτερη πολιτογράφηση των μεταναστών (ιδίως των παιδιών τους που γεννιούνται στη χώρα μας) και τη μερική καθιέρωση δικαιώματος ψήφου στις δημοτικές εκλογές.

(1) ΝΑΙ ή (2)ΟΧΙ στο νομοσχέδιο έτσι όπως το έθεσε σε διαβούλευση η κυβέρνηση; Σε ποια πλευρά βρίσκεται το σωστό και σε ποια το λάθος;
Προσωπικά πιστεύω ότι το σωστό βρίσκεται κάπου στη μέση στο (1,5), γιατί με τα σημερινά δεδομένα και αν πραγματικά θέλουμε να λέμε ότι είμαστε μία πολιτισμένη χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής οικογένειας και το (1) και το (2) πολύ ακραίες θέσεις θα τις χαρακτήριζα. Ευχής έργον είναι η Κυβέρνηση και όλα τα κόμματα να συνεννοηθούν και να καταλήξουν σε μια μέση λύση. Διαφορετικά, αν οι εκφραστές του ΝΑΙ και του ΟΧΙ δεν συγκλίνουν και εμμείνουν να τείνουν προς τα άκρα τους, πολύ φοβάμαι πως το σχοινί θα σπάσει… με άσχημα επακόλουθα για την κοινωνική συνοχή και γενικότερα για όλους μας.

Η παράνομη μετανάστευση δεν πρέπει να αποτελέσει πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης και ιδεολογικής εκμετάλλευσης. Είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που απαιτεί λύση ή καλύτερα θα έλεγα πολιτισμένη διαχείριση. Απαιτεί και ρεαλιστικό ανθρωπισμό και σκληρές επιλογές (ανθρωπιστές στους λαθρομετανάστες, σκληροί στη λαθρομετανάστευση) αλλά, για να υλοποιηθεί, χρειάζεται μια κοινωνία με αυτοπεποίθηση, μια ακμαία οικονομία, κι ένα οργανωμένο κράτος. Οι λαθρομετανάστες είναι άνθρωποι κατατρεγμένοι που έχουν ανάγκη την ευσπλαχνία μας. Η ανθρωπιά μας δοκιμάζεται όταν το βλέμμα μας συναντά το βλέμμα του αδύναμου «άλλου». Η οικονομική χρησιμότητα των μεταναστών είναι επιβεβαιωμένη από πληθώρα μελετών και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι περισσότεροι νόμιμοι σήμερα μετανάστες ήταν κάποτε παράνομοι. Επιβάλλεται όμως για όλους τους μετανάστες που βρίσκονται παράνομα στη χώρα μας, να προβλεφθούν νόμιμες μορφές συνεργασίας και να μπει οπωσδήποτε τέλος στην μαύρη εργασία.

Παραθέτω δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις, όπως τις ανέγνωσα πρόσφατα στον ημερήσιο τύπο για περαιτέρω προβληματισμό όλων μας.
1/. "Ο πατέρας μου μπήκε στην Αμερική παράνομα από το καράβι που δούλευε το 1948 (...) Το θείο μου, τον μπάρμπα-Γιάννη τον έπιασαν και τον απέλασαν πέντε φορές. Μέχρι που την έκτη τα κατάφερε" Λόγια του ελληνοαμερικάνου πανεπιστημιακού Σπ. Ορφανού (Τα Νέα, στήλη του Γκασμέντ Καπλάνι, 2/1/2010)….
2/. "Δεν αρκεί να έχουν φοιτήσει μερικά χρόνια σε ελληνικά σχολεία, για να τους δίνεται η ιθαγένεια (...) Η εύκολη παραχώρηση ιθαγένειας στα παιδιά είναι από μόνη της ένα κίνητρο για τους παράνομους μετανάστες να τεκνοποιήσουν" ("Καθημερινής" ο Στ. Λυγερός, 3/1/2010)….



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου