Τρίτη 2 Μαρτίου 2010

Εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο το σχέδιο νόμου για τα εργασιακά

Εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο το σχέδιο νόμου :  «ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ»
Χωρίς εκπλήξεις εγκρίθηκε χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο το σχέδιο νόμου για τα εργασιακά. Εκτός από τις ήδη γνωστές διατάξεις για το μπλοκάκι, τη μερική απασχόληση, την αμοιβή του Σαββάτου και τους περιορισμούς στις εταιρείες που «ενοικιάζουν» προσωπικό, στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνεται διάταξη για τη διευθέτηση των προβλημάτων που ανακύπτουν κατά τη διαδικασία διαπραγματεύσεων στον κλάδο των Τραπεζών.
Σύμφωνα με το Σχέδιο, η προτεινόμενη αμοιβή για την έκτη ημέρα (συνήθως Σάββατο) θα οριοθετηθεί στο 50% του βασικού ημερομισθίου.
Επίσης, αναφορικά με την αμοιβή που καταβάλλεται με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, το Σχέδιο προβλέπει εξαρτημένη εργασία, αφού προηγηθεί ένα εξάμηνο συνεχούς και αποκλειστικής απασχόλησης με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών (ΔΠΥ). Αυτό το χρονικό διάστημα, το οποίο στις μεγάλες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα και δη στις Τράπεζες είναι πιο κοντά στον δοκιμαστικό χρόνο για τους νεοπροσλαμβανόμενους.
Υπενθυμίζεται ότι στο Σχέδιο προβλέπεται μικρή αύξηση της αμοιβής, σε συνθήκες μερικής απασχόλησης και περιορισμοί στη χρήση των «ενοικιαζόμενων». Το υπουργείο προτείνει «η παραχώρηση του μισθωτού σε έμμεσο εργοδότη να επιτρέπεται μόνο για συγκεκριμένους λόγους που δικαιολογούνται από έκτακτες, πρόσκαιρες και εποχικές ανάγκες». Οι φορείς της αγοράς εκτιμούν ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά αυστηρή διάταξη που εισάγει σοβαρούς περιορισμούς στην ευελιξία των επιχειρήσεων προσωρινής απασχόλησης, οι οποίες, έτσι ή αλλιώς, πλήττονται σοβαρά από την κρίση.

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του γενικού γραμματέα Εργασίας, κ. Ρ. Σπυρόπουλου, η ηγεσία του υπουργείου θα ανακοινώσει στις 15 Μαρτίου ένα σχέδιο δράσης μεταξύ του υπουργείου, της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου και της ΓΣΕΒΕΕ. Σύμφωνα με το σχέδιο, συγκεκριμένες επιχειρήσεις θα προσφέρουν σε άνεργους εμπορεύματα σε ειδικές τιμές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου