Κυριακή 25 Απριλίου 2010

Ριζική ανατροπή εργασιακών σχέσεων τα πρώτα θέματα που έθεσαν το Δ.Ν.Τ. και η Ε.Ε.

Ριζική ανατροπή εργασιακών σχέσεων ζητούν οι ελεγκτές
Κατάργηση του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, ελαστικοποίηση των συμβάσεων εργασίας και απελευθέρωση απολύσεων, ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση ανέργων σε θέσεις εργασίας, ήταν ορισμένα από τα πρώτα θέματα που έθεσαν οι εκπρόσωποι ΔΝΤ και Ε.Ε. στη συνάντηση που είχαν με την ηγεσία του Εργασίας, αμέσως μετά την επίσημη αίτηση για την ένταξη της χώρας στον μηχανισμό στήριξης. Πάντως, το «μαχαίρι» των περικοπών δεν θα αφήσει ανεπηρέαστους ούτε τους εργαζόμενους στον κλάδο της υγείας, όπου αναμένονται συγχωνεύσεις, καταργήσεις νοσοκομείων και άλλων φορέων.
Μεταρρυθμίσεις, όπως η απελευθέρωση τουλάχιστον 70 κλειστών επαγγελμάτων, και αυστηρός έλεγχος των οικονομικών για χιλιάδες φορείς του Δημοσίου, θα προχωρήσουν, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η «μαύρη τρύπα» της ελληνικής οικονομίας μέσω του μηχανισμού στήριξης. Η διαδικασία της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης θα επιταχυνθεί προκειμένου να εξασφαλιστούν πάνω από 1 δισ. ευρώ από υπερσυνταγογράφηση φαρμάκων και από σπατάλες στα κρατικά νοσοκομεία.
Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές που επέρχονται στους υπόλοιπους βασικούς τομείς της κυβερνητικής δραστηριότητας, από την καταγραφή που επιχείρησε η «Κ», προκύπτει η ακόλουθη ατζέντα των υπουργείων, με τα θέματα που πρέπει να «τρέξουν» από Δευτέρα.
Εργασία - ασφαλιστικό
Την πλήρη ανατροπή του μοντέλου εργασιακών σχέσεων που ίσχυσε μετά τη μεταπολίτευση με ανατροπές στο νομικό πλαίσιο των συμβάσεων, των απολύσεων και των κατώτατων αμοιβών ζήτησαν την Παρασκευή οι εκπρόσωποι του μεικτού κλιμακίου Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ΔΝΤ στη συνάντηση που είχαν στο Εργασίας, αρχικώς με τον υπουργό κ. Ανδρ. Λοβέρδο και στη συνέχεια με τον υφυπουργό κ. Γ. Κουτρουμάνη.
Ειδικότερα, από τον ιρλανδικής καταγωγής εκπρόσωπο, που ήταν και ο πλέον σκληρός, ετέθη θέμα κατάργησης του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, αλλαγή της νομικής βάσης των συλλογικών διαπραγματεύσεων που προσδιορίζουν το σύνορο και τις αυξήσεις των κατώτατων ορίων για όλο τον ιδιωτικό τομέα και τις ΔΕΚΟ, ενώ έθεσαν και το ζήτημα της απελευθέρωσης των απολύσεων. Ο κ. Λοβέρδος αρνήθηκε να διαπραγματευτεί το ζήτημα του 14ου μισθού, υποστηρίζοντας ότι με την κατάργησή του τα ασφαλιστικά Ταμεία θα απολέσουν ετήσια έσοδα 2 δισ. ευρώ. Ωστόσο, για τα λοιπά θέματα αποδέχτηκε την επανεξέταση, αλλά –όπως είπε– «στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κοινοτικού δικαίου».
Στο ασφαλιστικό, οι εμπειρογνώμονες, αν και επιφυλάχθηκαν να μελετήσουν το όλο σχέδιο, δεν έθεσαν νέα ζητήματα, και μάλλον ικανοποιήθηκαν από την απόφαση να θεσπιστεί παρακράτηση (κλιμακούμενη σε ποσοστά 5%, 7% και 9%) σε συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ, από τον Σεπτέμβριο και όχι από τον Νοέμβριο όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός.
Στη συνάντηση με τον κ. Κουτρουμάνη ετέθη και θέμα αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Ο υφυπουργός υποστήριξε πως από φέτος η μέση ηλικία θα αυξηθεί κατά 0,5 μήνες. Υποστήριξε δε ότι τυχόν πανικός θα προκαλούσε μεγάλη αναστάτωση στα Ταμεία, καθώς εντός του 2010 θεμελιώνουν δικαίωμα αποχώρησης τουλάχιστον 250.000 ασφαλισμένοι.
Επομένως, δεν προκύπτουν νέες ανατροπές στο ασφαλιστικό, παρότι η συζήτηση που θα γίνει την προσεχή Τρίτη στις Βρυξέλλες θα καθορίσει εάν η κυβέρνηση αναγκαστεί να επιλέξει ένα πιο σκληρό –από αυτό που έχει ήδη ετοιμάσει– σενάριο για τις συντάξεις.

Πηγή: Καθημερινή (23.04.10)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου