Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

Δεν τα βρήκαν ΓΣΕΕ - Εργοδότες

Συμφώνησαν για τη διατήρηση του 13ου και 14 μισθού στον ιδιωτικό τομέα, αλλά διαφωνούν στις αυξήσεις και τη διάρκεια της σύμβασης, με τους εργοδότες να μιλούν για τριετή σύμβαση με μηδενικές αυξήσεις και τη ΓΣΕΕ να αντιπροτείνει ενιαύσια σύμβαση και αυξήσεις που αγγίζουν τον πληθωρισμό! Οπως και να έχει, άπαντες συμφωνούν για την αναγκαιότητα ύπαρξης των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αλλά και της διατήρηση πάσης θυσίας της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας. Ετσι παρ' ότι δεν βρέθηκε σημείο προσέγγισης ώστε να υπάρξει συμφωνία, οι κοινωνικοί εταίροι (ΓΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΒ) συμφώνησαν να συναντηθούν εκ νέου στις 14 Ιουνίου με τα μέρη να εκφράζουν την αισιοδοξία τους ακόμη και για κατάληξη σε συμφωνία.
Άλλωστε μία ημέρα μετά θα πρέπει με βάση το χρονοδιάγραμμα του κ. Ανδρέα Λοβέρδου να αποσταλούν οι προτάσεις των κοινωνικών εταίρων επί των αλλαγών στα εργασιακά. Αναφορικά δε με αυτές τις αλλαγές, οι τάσεις είναι μάλλον αντικρουόμενες καθ' ότι η ΓΣΕΕ απορρίπτει το σύνολο των ρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο, ο ΣΕΒ επιθυμεί την πιστή εφαρμογή του, ενώ ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ επιθυμούν μία εναλλακτική εκδοχή ώστε να μην συρρικνωθεί δραστικά το εισόδημα και η συνεπαγόμενη αγοραστική δύναμη. Σ' αυτό, όμως, που φαίνεται να συμφώνησαν είναι να περιλάβουν τις όποιες ρυθμίσεις στη νέα εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας, ώστε να αποκλειστεί η παρέμβαση του κράτους.

ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΓΙΑ ΜΙΚΡΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ
Η πρόταση των εργοδοτικών οργανώσεων για τριετή σύμβαση και πάγωμα των μισθών για το 2010 ώστε να διασφαλιστεί η εργασιακή ειρήνη στην ταραγμένη εποχή της «χειμάζουσας» ελληνικής οικονομίας συνοδεύτηκε από κάποια περιθώρια για μικρές αυξήσεις το 2011 και 2012, εφόσον, όπως ειπώθηκε, το επιτρέπουν τα οικονομικά στοιχεία. Μάλιστα, η ΓΣΕΒΕΕ προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα και ως αντιστάθμισμα για το «πάγωμα», πρότεινε να θεσμοθετηθεί η καταβολή ενός ποσού με τη μορφή επιδόματος σε πολύ χαμηλά κλιμάκια.
Σε σχέση με τον 13ο και 14ο μισθό στον ιδιωτικό τομέα η διασφάλισή τους θα ενισχυθεί μέσω ρήτρας που θα ενταχθεί στη νέα ΕΓΣΣΕ.
Συζήτηση έγινε και για όσα περιλαμβάνονται στην πρόσκληση του κ. Λοβέρδου για τις αλλαγές στα εργασιακά, με την έμφαση να δίνεται στην απασχόληση, με αναφορές για διασφάλιση των θέσεων εργασίας και ιδιαίτερα προστασίας εργαζομένων άνω των 50 ετών, την απασχόληση νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας κάτω των 25 ετών με μειωμένες αποδοχές, αλλά παράλληλα και μέτρα, ποσοτικά και ποιοτικά, ενίσχυσης των ανέργων (αύξηση επιδόματος ανεργίας, επιμήκυνση χρόνου καταβολής, επανένταξης στην αγορά).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου