Κυριακή 25 Ιουλίου 2010

Γερμανία και Σκανδιναβία πρωτοπόρες στις γονικές άδειες

Παράδεισος για τους νέους γονείς αποτελούν η Γερμανία και οι Σκανδιναβικές χώρες, καθώς μπορούν να περάσουν περισσότερο χρόνο με το νεογέννητο παιδί τους.

Η γονική άδεια ήταν ένα δικαίωμα που χρόνια διεκδικούσαν οι οικογένειες στην Ευρώπη και που πλέον είναι κατοχυρωμένο από τον νόμο. Οι Ευρωπαϊκές χώρες είναι και αυτές που καταλαμβάνουν τις περισσότερες θέσεις στον κατάλογο των 21 κρατών με τα υψηλότερα εισοδήματα στον κόσμο, που παρέχουν γονική άδεια, ενώ η Αυστραλία και οι ΗΠΑ καταλαμβάνουν τις τελευταίες θέσεις.

Ερευνητές του Κέντρου Έρευνα Οικονομίας και Πολιτικών στις ΗΠΑ μελέτησαν τις πολιτικές των 21 χωρών και ανακοίνωσαν τα αποτελέσματά τους στο περιοδικό κοινωνικών επιστημών Journal of European Social Policy.

Σύμφωνα λοιπόν με την έρευνα η Σουηδία βρίσκεται στην υψηλότερη θέση σχετικά με την ισότητα των δύο φύλων στις πρακτικές για τη γονική άδεια. Επιπλέον, η Σουηδία μαζί με τη Γερμανία διαθέτουν το πιο γενναιόδωρο πρόγραμμα πληρωμένης γονικής άδειας, καθώς προσφέρουν 47 βδομάδες στους νέους γονείς. Ακολουθούν η Νορβηγία με 44 βδομάδες, η Ελλάδα με 34 εβδομάδες, η Φινλανδία με 32 εβδομάδες και ο Καναδάς με 29 εβδομάδες.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ και η Αυστραλία δεν έχουν εξασφαλίζουν για πληρωμένη γονική άδεια και καταλαμβάνουν μαζί την τελευταία θέση στον κατάλογο.

«Οι ΗΠΑ και η Αυστραλία έχουν τις λιγότερο γενναιόδωρες πολιτικές για γονική άδεια στη σύγκριση των 21 οικονομικών» αναφέρει η ερευνήτρια Τζάνετ Γκόρνικ και συμπληρώνει: «Πληρώνουμε ένα υψηλό τίμημα για την ελλιπή πολιτική μας, επειδή η γονική άδεια βελτιώνει την σωματική και την ψυχική υγεία των παιδιών και των γονιών. Οι πληρωμένη γονική άδεια προσφέρει στις οικογένειες την κρίσιμη οικονομική στήριξη σε μία τόσο σημαντική στιγμή».

Η έρευνα μελέτησε τις πολιτικές γονικής άδειας με βάση τρία κριτήρια: το συνολικό χρόνο που εξασφαλίζεται για τη γονική άδεια, αν είναι πληρωμένη ή όχι, την ισότητα των δύο φύλων στο θέμα της γονικής άδειας και αν οι πατεράδες έχουν δικαίωμα στην ίδια πληρωμένη γονική άδεια.

Σύμφωνα με την κ. Γκόρνικ ενώ όλες οι 21 χώρες προστάτευσαν τουλάχιστον την δουλειά ενός εκ των δύο γονιών για μία περίοδο, είχαν μεγάλες διαφορές στα τρία κριτήρια.

Η Γαλλία και η Ισπανία καταλαμβάνουν τις υψηλότερες θέσεις στην πληρωμένη και εξασφαλισμένη γονική άδεια για 300 εβδομάδες, ενώ η Ελβετία και οι ΗΠΑ βρίσκονταν στις τελευταίες θέσεις με 24 και 14 εβδομάδες αντίστοιχα.

Η Αυστραλία και η Ελβετία υστερούσαν στο θέμα της ισότητας των φύλων και στη γενναιοδωρία της πολιτικής για γονική άδεια, οπότε βρίσκονταν και πάλι στον πάτο του καταλόγου.

Η Ιαπωνία βρισκόταν κοντά στο τέλος του καταλόγου για την ισότητα των φύλων και ήρθε 7η στη γενναιοδωρία για τις 26 εβδομάδες πληρωμένης γονικής άδειας


www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου