Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Η τρόικα επικρίνει το υπουργείο Εργασίας για υπαναχώρηση από το Μνημόνιο


Γραφειοκρατικές και ανεφάρμοστες θεωρεί τις αλλαγές που προωθούνται στο εργασιακό.
Ούτε σπιθαμή δεν κάνουν πίσω οι εκπρόσωποι της τρόικας αναφορικά με την πιστή τήρηση όσων προβλέπει το Μνημόνιο για τις αλλαγές στα εργασιακά. Χθες, κατά τη συνάντηση που έγινε, σε τεχνικό επίπεδο, στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με την ομάδα εμπειρογνωμόνων της τρόικας, επιβεβαιώθηκε η πλήρης διαφωνία με τις θέσεις που έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Ωστόσο, τα περιθώρια να ελιχθεί η υπουργός Εργασίας κ. Λ. Κατσέλη στη συνάντηση που έχει σήμερα με τον αναπληρωτή υπουργό κ. Γ. Κουτρουμάνη και την τρόικα για το ίδιο θέμα είναι πολύ περιορισμένα, καθώς εκφράζονται διαφωνίες σχεδόν για το σύνολο των αλλαγών που προωθεί. Με το επιχείρημα ότι «γι' άλλα δεσμευτήκατε κι άλλα κάνετε» και με την επισήμανση ότι οι νέες προτάσεις Κατσέλη «είναι γραφειοκρατικές και μη εφαρμόσιμες» οι εκπρόσωποι της τρόικας επιμένουν στα εξής σημεία:
Να είναι δραστικότερες οι αλλαγές στον ρόλο και τη λειτουργία του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας και να μην περιοριστεί η ρύθμιση στη δυνατότητα προσφυγής στη διαιτησία και από την πλευρά των εργοδοτικών οργανώσεων. «Γιατί πρέπει να έχετε και Μεσολαβητές και Διαιτητές;», φέρεται να αναρωτήθηκαν χθες οι εκπρόσωποι της τεχνικής ομάδας.
Να μην έχουν ισχύ, με υπουργική Απόφαση, (όπως γίνεται μέχρι σήμερα) οι κλαδικές συμβάσεις και για τους εκτός των κλαδικών φορέων εργαζόμενους και εργοδότες.
Να μην περιοριστεί η μείωση των μισθών έναντι των κλαδικών μόνο σε επιχειρησιακές συμβάσεις που θα υπογράφονται υπό όρους και θα κυρώνονται από το ΣΕΠΕ με τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων. «Είναι γραφειοκρατικό το μέτρο που προτείνετε» φέρεται να είπαν όταν τους γνωστοποιήθηκε η πρόταση για τη δυνατότητα να μειωθούν οι μισθοί έως και 20% κάτω των κλαδικών, αλλά για περιορισμένο χρονικό διάστημα (1+1 έτος) και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα γίνουν απολύσεις, ούτε διαθεσιμότητες και εκ περιτροπής εργασία.
Να μην εξαιρεθεί από τη δυνατότητα παράκαμψης μέσω των επιχειρησιακών συμβάσεων η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβασης Εργασίας την οποία η κ. Κατσέλη έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι θεωρεί αδιαπραγμάτευτη γραμμή στις συζητήσεις με την τρόικα.
Χθες, η κ. Κατσέλη είχε επαφές με τους εκπροσώπους της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών οργανώσεων, επιχειρώντας να ενδυναμώσει την επιχειρηματολογία της με μια συμφωνία εταίρων η οποία θα λειτουργούσε ως ανάχωμα στις πιέσεις για την πιστή εφαρμογή του Μνημονίου. Επί του παρόντος, δεν είναι εφικτή η συμφωνία αυτή και καθοριστική αναμένεται να αποβεί η στάση του ΣΕΒ.
Σε κάθε περίπτωση, η σημερινή συνάντηση θα έχει σοβαρές δυσκολίες, αν και, όπως φαίνεται, το Εργασίας θα ζητήσει και νέο χρόνο προκειμένου να βρεθεί ένα άλλο σημείο προσέγγισης.
Πάντως, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ προειδοποίησε χθες ότι εάν επιλεγεί οριζόντια μείωση των μισθών, τα συνδικάτα θα μποϊκοτάρουν τις επιχειρήσεις που θα εφαρμόζουν τις νέες ρυθμίσεις.

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου