Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

«Κόκκινη κάρτα» από τους τροϊκανούς στην υπουργό εργασίας κ. Κατσέλη!

«Εσείς υπογράψατε το Μνηµόνιο. Να ξέρατε τι υπογράψατε...». Με τη φράση αυτή οι εκπρόσωποι της τρόϊκας απάντησαν κυνικά στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ότι πρέπει να υπάρξει πιστή τήρηση του Μνηµονίου, που προβλέπει την επικράτηση των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών ή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Οι εκπρόσωποι της τρόικας απέρριψαν το σχέδιο νόμου της Κατσέλη, το οποίο προβλέπει µε επιχειρησιακές συμφωνίες την καταβολή χαμηλότερων μισθών από εκείνους στις κλαδικές συμβάσεις, αλλά µε τη σύμφωνη γνώμη των κοινωνικών εταίρων. Στόχος του σχεδίου είναι να βελτιωθεί ο Νόμος 3845/2010 που έχει ψηφιστεί εφαρμόζοντας το Μνημόνιο και επιτρέπει τις αποκλίσεις ακόμη και κάτω από τον κατώτατο μισθό χωρίς προϋποθέσεις.
Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας παρέχει τη δυνατότητα «ελεγχόµενων» αποκλίσεων (10% - 20% έναντι του μισθού των κλαδικών) για διάστημα έως 2 χρόνια και υπό την εποπτεία των εταίρων.
Της  επισήμαναν  με κατηγορηματικό τρόπο ότι το σχετικό μέτρο στο Μνημόνιο είναι σαφέστατο και δεν επιδέχεται διαφορετικές ερμηνείες.
Σύμφωνα µε τη σχετική ρύθμιση του Ν. 3845/2010, «οι όροι των οµοιοεπαγγελµατικών και Επιχειρησιακών Συμβάσεων Εργασίας μπορούν να αποκλίνουν έναντι των αντίστοιχων όρων Κλαδικών Συμβάσεων Εργασίας καθώς και των Εθνικών Γενικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και οι όροι των Κλαδικών Συμβάσεων Εργασίας μπορούν να αποκλίνουν έναντι των αντίστοιχων όρων Εθνικών Γενικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας».

Κατηγορηματικοί ήταν οι εκπρόσωποι της τρόικας και στη µη διατήρηση, για λόγους ισότιμου ανταγωνισμού, του δικαιώματος του υπουργού να επεκτείνει στους εργοδότες που δεν είναι µέλη εργοδοτικών οργανώσεων την ισχύ συμβάσεων που υπογράφουν οι κοινωνικοί εταίροι (κατάργηση της διαδικασίας κήρυξης υποχρεωτικών ΣΣΕ μέσω υπουργικής απόφασης) καθώς και στην παρουσία κυβερνητικού µέλους στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕ∆).
Οι υπουργικές αποφάσεις περί κήρυξης υποχρεωτικών κάποιων Σ.Σ.Ε., στην πράξη έχει αποδειχθεί ότι περισσότερα προβλήματα δημιουργούν παρά επιλύουν στην αγορά εργασίας και γενικά στις επιχειρήσεις και είναι απορίας άξιο, γιατί θα έπρεπε να έρθουν οι τροϊκανοί να ζητήσουν την κατάργησή τους, αντί η ίδια η πολιτεία εδώ και χρόνια να το ρυθμίσει και να τροποποιήσει τη σχετική διάταξη του Νόμου 1876/90.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου