Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

"Κλείδωσε" το επικαιροποιημένο κείμενο του μνημονίου.


Σε παζάρι μέχρι την τελευταία στιγμή εξελίχθηκε η μαραθώνια διαπραγμάτευση με την τρόικα για την οριστικοποίηση του επικαιροποιημένου κειμένου του μνημονίου, που θα δώσει το "πρασινο φως" για την τρίτη δόση του δανείου.
Στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων βρέθηκαν το θέμα των μετατάξεων στις ΔΕΚΟ και το Δημόσιο, καθώς και αυτό των επιχειρησιακών συμβάσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το κείμενο προβλέπει ότι θα θεωρούνται ως νέες προσλήψεις οι μετατάξεις που θα γίνουν μόνο από τις ΔΕΚΟ προς το Δημόσιο, ενώ σε ό,τι αφορά τις επιχειρησιακές συμβάσεις, αυτές θα διαμορφώνονται με την προϋπόθεση της "συνεργασίας των κοινωνικών εταίρων".
Το επικαιροποιημένο μνημόνιο φαίνεται πως προβλέπει και πιο σφιχτά χρονοδιαγράμματα, ακόμη και επιτάχυνση κάποιων παρεμβάσεων, όπως για παράδειγμα στον τομέα της υγείας.
 Σημειώνεται ότι σε εκκρεμότητα παραμένουν ακόμη -με τις προθεσμίες να λήγουν στο τέλος του έτους- το φορολογικό νομοσχέδιο, οι αναλογιστικές μελέτες για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού και των επικουρικών συντάξεων, η κατάρτιση της νέας λίστας για  τα βαρέα και ανθυγιεινά.
Ο υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε το βράδυ τον πρωθυπουργό για την έκβαση των διαπραγματεύσεων. Το μεσημέρι είχε επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στον σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες είχε χαρακτηρίσει δύσκολη τη διαπραγμάτευση με την τρόικα, ενώ είχε ξεκαθαρίσει ότι η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να μειώσει εκ νέου μισθούς και συντάξεις.

Το πρωί (Τρίτη, 23.11.10) οι ελεγκτές της τρόικας αναμένεται να παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου