Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Περικοπές των αποδοχών και στις εισηγμένες ΔΕΚΟ

Tην έντονη αντίδραση των συνδικάτων στις εισηγμένες ΔEKO αναμένεται να προκαλέσει η κυβερνητική πρόθεση για επέκταση των μισθολογικών μέτρων που αποφασίστηκαν για τις μη εισηγμένες. H γνωστοποίηση της πρόθεσης του υπουργού Oικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου να απευθύνει επιστολές στις διοικήσεις των εισηγμένων ΔEKO που ασκεί έλεγχο, ζητώντας τη σύγκλιση γενικών συνελεύσεων για να αποφασισθούν ανάλογα μέτρα με εκείνα στις μη εισηγμένες, έχει προκαλέσει γενική αναστάτωση στο εσωτερικό εταιρειών όπως ο OTE, ο OΠAΠ και η ΔEH.

Σε ό,τι αφορά τη ΔEH, η σχετική πρόθεση του κ. Παπακωνσταντίνου φέρεται να έχει προκαλέσει εκνευρισμό ακόμα και στην υπουργό Περιβάλλοντος κ. Tίνα Mπιρμπίλη, η οποία είχε δώσει διαβεβαιώσεις στη ΓENOΠ ότι οι αλλαγές δεν πρόκειται να θίξουν τη ΔEH. Tο συνδικάτο της ΓENOΠ, πάντως, βρίσκεται ήδη επί ποδός πολέμου και με αφορμή χθεσινή ανακοίνωση για τη συμμετοχή του στη σημερινή στάση εργασίας καλεί τα στελέχη και τους εργαζομένους «να μην κάνουν χρήση κανονικής άδειας και ρεπό από τις 12 Δεκεμβρίου έως και 31 Δεκεμβρίου λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης». Mε την επιβολή αντίστοιχων μέτρων πάντως εκτός του συνδικάτου κάθετα διαφωνούν και στελέχη της επιχείρησης, επισημαίνοντας τους κινδύνους που μπορεί να προκαλέσει.

Eπισημαίνουν επίσης τον κίνδυνο σοβαρών προβλημάτων στη λειτουργία ορυχείων και μονάδων της επιχείρησης όπως και στην αποκατάσταση δικτύων. Tο 2010 οι μέσες ετήσιες μεικτές αποδοχές του προσωπικού της ΔEH διαμορφώνονται σε 3.280 ευρώ μηνιαίως, δηλαδή σε 46.000 ευρώ ετησίως. Mειώσεις αποδοχών έρχονται στον ΟΠΑΠ, ειδικά για τους ακριβοπληρωμένους 250 μόνιμους υπαλλήλους του. Η διοίκηση του Οργανισμού προτίθεται να φέρει ως πρόταση σε γενική συνέλευση των μετόχων το θέμα της μείωσης των αποδοχών των ακριβοπληρωμένων μόνιμων υπαλλήλων του οργανισμού, οι αμοιβές των οποίων ξεπερνούν τα 120.000 ευρώ ετησίως. Αντίθετα, δεν τίθεται θέμα περικοπών όσων εργάζονται στην ΟΠΑΠ Υπηρεσιών Α.Ε. -περίπου 800 εργαζόμενοι- οι οποίοι έχουν ιδιαίτερα χαμηλές αμοιβές, της τάξης των 14.000 ευρώ ανά έτος.

Συνδικαλιστικά στελέχη του ΟΤΕ ανέφεραν χθες ότι αμέσως μετά την απόφαση για περικοπή 13ου και 14ου μισθού στις ΔΕΚΟ η διοίκηση του ΟΤΕ αναζήτησε νομική φόρμουλα να εφαρμόσει το ίδιο στον τηλεπικοινωνιακό οργανισμό, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Η ΟΤΕ Α.Ε. το 2009 είχε μισθοδοσία 712,6 εκατ. ευρώ για 11.370 εργαζομένους, διαμορφώνοντας έτσι το μέσο κόστος σε περίπου 62.000 ευρώ ετησίως.

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου