Παρασκευή 21 Μαΐου 2010

Η αμοιβή κατά την ημέρα εορτής του Αγίου Πνεύματος - Δευτέρα 24.05.2010

Η Δευτέρα 24η Μαΐου εφέτος είναι η εορτή του Αγίου Πνεύματος η οποία έχει ορισθεί ως επίσημη ημέρα αργίας για τον Δημόσιο Τομέα σε αντίθεση με τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και τον Ιδιωτικό Τομέα γενικότερα που η ημέρα αυτή θεωρείτε κανονική εργάσιμος, εκτός κάποιων εξαιρέσεων που αναφέρονται παρακάτω.
Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και τα καταστήματα θα λειτουργήσουν κανονικά κατά την ημέρα αυτή και οι εργαζόμενοι είναι υποχρεωμένοι να προσέλθουν στην εργασία τους.
Όσοι εργαζόμενοι δεν προσέλθουν στην εργασία τους (πέραν των συνεπειών που μπορούν να προκύψουν λόγω αδικαιολογήτου απουσίας) δεν δικαιούνται το ημερομίσθιο της ημέρας αυτής. Δηλαδή από τον μηνιαίο τους μισθό θα τους αφαιρεθούν τόσο ωρομίσθια όσες ώρες θα εργάζονταν την ημέρα αυτή λόγω 5θημέρου (8,00΄ ώρες) ή 6ημέρου (6,40΄ώρες)
Σύμφωνα με όρο που έχει συμπεριληφθεί σε ορισμένες Συλλογικές συμβάσεις ή Διαιτητικές αποφάσεις, η μέρα αυτή έχει καθιερωθεί συμβατικά ως ημέρα αργίας και εξομοιώνεται, ως προς τις συνέπειες της εργασίας των εργαζομένων κατ΄ αυτή, με Κυριακή. Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι που υπάγονται στις ΣΣΕ και ΔΑ αυτές δικαιούνται την ημέρα αυτή να μην προσέλθουν στην εργασία τους, λαμβάνοντες οι μεν αμειβόμενοι με ημερομίσθιο, το ημερομίσθιο της ημέρας αυτής χωρίς να εργασθούν, οι δε αμειβόμενοι με μηνιαίο μισθό, ολόκληρο, χωρίς περικοπή δηλαδή, τον μηνιαίο τους μισθό, παρότι δεν θα έχουν εργασθούν κατ΄ αυτή την ημέρα.
Αντίθετα όσοι από τους τελευταίους αυτούς εργαζομένους εργασθούν κατά την ημέρα αυτή, δικαιούνται εκτός του ημερήσιου μισθού τους και προσαύξηση 75% που υπολογίζεται επί του νομίμου ημερομισθίου τους ή του 1/25ου του μισθού τους, αναλόγως με τον τρόπο που αμείβονται.
Οι κυριότερες Συλλογικές συμβάσεις (ΣΣΕ) ή Διαιτητικές (ΔΑ) αποφάσεις που ρυθμίζουν ως αργία την ημέρα του Αγίου Πνεύματος είναι οι παρακάτω:
• στις Κλινικές και στα ιατρικά εργαστήρια,
• στις Καπνοβιομηχανίες,
• στα ναυτικά πρακτορεία,
• στις επιχειρήσεις πετρελαίου και υγραερίων,
• στις Εφημερίδες,
• στα Λατομεία Πέτρας και Χώματος,
• στους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς,
• στις επιχ/σεις τεχνικών έργων (μόνο για τις ειδ/τητες Εργοδηγών Σχεδιαστών και Χειριστών Μηχ/μάτων
• στους ηλεκτροτεχνίτες
• στα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης και ξένων γλωσσών,
• στους φωτοστοιχειοθέτες,
• στους φορτοεκφορτωτές,
• στα τυπογραφεία
• στα βιβλιοπωλεία,
• στους θυρωρούς,
• στους εργοδηγούς - σχεδιαστές κλπ. ΄

Γεώργιος Λιάσκος
Κοινωνικός Επιθεωρητής Εργασίας

ΝΟΜΟΣ ΥΠ.ΑΡΙΘ. 3846 (ΦΕΚ 66Α 11.05.2010) «Εγγυήσεις για την εργασιακή ασφάλεια και άλλες διατάξεις.»

Ο νόμος 3846 (ΦΕΚ 66Α 11.05.2010) «Εγγυήσεις για την εργασιακή ασφάλεια και άλλες διατάξεις.» ο οποίος αποτελείται από τρία μέρη.
- ΜΕΡΟΣ Α' - ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
- ΜΕΡΟΣ Β' - ΘΕΜΑΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
- ΜΕΡΟΣ Γ' - ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
________________________________________
ΜΕΡΟΣ Α' - ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Άρθρο 1 Ειδικές μορφές απασχόλησης
Άρθρο 2 Μερική απασχόληση
Άρθρο 3 Ρυθμίσεις θεμάτων προσωρινής απασχόλησης
Άρθρο 4 Διαθεσιμότητα μισθωτών
Άρθρο 5 Τηλεργασία
Άρθρο 6 Θέματα αδείας
Άρθρο 7 Διευθέτηση του χρόνου εργασίας
Άρθρο 8 Εργασία που παρέχεται την έκτη ημέρα της εβδομάδος κατά παράβαση του πενθημέρου
Άρθρο 9 Αρμοδιότητες του ΣΕΠΕ - Κυρώσεις
Άρθρο 10 Υποβολή συμπληρωματικών πινάκων προσωπικού
Άρθρο 11 Διοικητικές κυρώσεις
Άρθρο 12 Μητρώο Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας
Άρθρο 13 Βιβλίο Υπερωριών
Άρθρο 14 Απασχόληση υπηκόων τρίτων χωρών - Κυρώσεις
________________________________________
ΜΕΡΟΣ Β' - ΘΕΜΑΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
Άρθρο 15 Βεβαίωση χρόνου ασφάλισης πριν τη συνταξιοδότηση
Άρθρο 16 Διατάξεις ασφαλιστικού περιεχομένου
Άρθρο 17 Ρυθμίσεις ΙΚΑ-ΕΤΑΜ
Άρθρο 18 Ρυθμίσεις Θεμάτων Ελέγχου
Άρθρο 19 Οργανωτικά και λειτουργικά θέματα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ
Άρθρο 20 Οργανωτικά και λειτουργικά θέματα λοιπών Ασφαλιστικών Φορέων
Άρθρο 21 Θέματα οικονομικής διαχείρισης
Άρθρο 22 Διασυνοριακή δραστηριότητα Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης
________________________________________
ΜΕΡΟΣ Γ' - ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Άρθρο 23 Θέματα εταιριών «Επαγγελματική Κατάρτιση Α.Ε.» και «Παρατηρητήριο Απασχόλησης - Ερευνητική Πληροφορική Α.Ε.»
Άρθρο 24
Άρθρο 25 Θέματα O.A.E.E.- Ο.Γ.Α.
Άρθρο 26
Άρθρο 27
Άρθρο 28
Άρθρο 29
Άρθρο 30
Άρθρο 31
Άρθρο 32 Θέματα ελέγχου ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης
Άρθρο 33 Μεταβατικές διατάξεις
Άρθρο 34 Καταργούμενες διατάξεις
Άρθρο 35 Έναρξη ισχύος
________________________________________
 Παρακάτω, παρατίθενται όλα τα άρθρα (14 άρθρα) του Α΄ ΜΕΡΟΥΣ, που αφορούν Εργασιακά Θέματα :
_______________________________________

ΜΕΡΟΣ Α' - ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Άρθρο 1 Ειδικές μορφές απασχόλησης

Η παράγραφος 1 του άρθρου 1 του ν. 2639/1998 (ΦΕΚ 205 Α ) αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«1. Η συμφωνία μεταξύ εργοδότη και απασχολούμενου για παροχή υπηρεσιών ή έργου, για ορισμένο ή αόριστο χρόνο, ιδίως στις περιπτώσεις αμοιβής κατά μονάδα εργασίας (φασόν), τηλεργασίας, κατ' οίκον απασχόλησης, τεκμαίρεται ότι υποκρύπτει σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, εφόσον η εργασία παρέχεται αυτοπροσώπως, αποκλειστικά ή κατά κύριο λόγο στον ίδιο εργοδότη για εννέα (9) συνεχείς μήνες.»

Άρθρο 2 Μερική απασχόληση

Το άρθρο 38 του ν. 1892/1990 (ΦΕΚ 101 Α ), όπως αντικαταστάθηκε και ισχύει με το άρθρο 2 του ν. 2639/ 1998 (ΦΕΚ 205 Α ), αντικαθίσταται ως ακολούθως: «1. Κατά την κατάρτιση της σύμβασης εργασίας ή κατά τη διάρκειά της ο εργοδότης και ο μισθωτός μπορούν με έγγραφη ατομική σύμβαση να συμφωνήσουν, ημερήσια ή εβδομαδιαία ή δεκαπενθήμερη ή μηνιαία εργασία, για ορισμένο ή αόριστο χρόνο, η οποία θα είναι μικρότερης διάρκειας από την κανονική (μερική απασχόληση). Η συμφωνία αυτή, εφόσον μέσα σε οκτώ (8) ημέρες από την κατάρτισή της δεν γνωστοποιηθεί στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας, τεκμαίρεται ότι καλύπτει σχέση εργασίας με πλήρη απασχόληση.

2. Για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου νοείται ως:

α) «εργαζόμενος μερικής απασχόλησης», κάθε εργαζόμενος με σύμβαση ή σχέση εξαρτημένης εργασίας, του οποίου οι ώρες εργασίας, υπολογιζόμενες σε ημερήσια, εβδομαδιαία, δεκαπενθήμερη ή μηνιαία βάση είναι λιγότερες από το κανονικό ωράριο εργασίας του συγκρίσιμου εργαζόμενου με πλήρη απασχόληση,

β) «συγκρίσιμος εργαζόμενος με πλήρη απασχόληση», κάθε εργαζόμενος πλήρους απασχόλησης, που απασχολείται στην ίδια επιχείρηση με σύμβαση ή σχέση εξαρτημένης εργασίας, και εκτελεί ίδια ή παρόμοια καθήκοντα, υπό τις αυτές συνθήκες. Όταν στην επιχείρηση δεν υπάρχει συγκρίσιμος εργαζόμενος με πλήρη απασχόληση, η σύγκριση γίνεται με αναφορά στη συλλογική ρύθμιση στην οποία θα υπαγόταν ο εργαζόμενος αν είχε προσληφθεί με πλήρη απασχόληση. Οι εργαζόμενοι με σύμβαση ή σχέση εργασίας μερικής απασχόλησης δεν επιτρέπεται να αντιμετωπίζονται δυσμενώς σε σχέση με τους συγκρίσιμους εργαζόμενους με κανονική απασχόληση, εκτός εάν συντρέχουν αντικειμενικοί λόγοι οι οποίοι τη δικαιολογούν, όπως η διαφοροποίηση στο ωράριο εργασίας.

3. Κατά την κατάρτιση της σύμβασης εργασίας ή κατά τη διάρκειά της ο εργοδότης και ο μισθωτός μπορούν με έγγραφη ατομική σύμβαση να συμφωνήσουν κάθε μορφή απασχόλησης εκ περιτροπής.

Εκ περιτροπής απασχόληση θεωρείται η απασχόληση κατά λιγότερες ημέρες την εβδομάδα ή κατά λιγότερες εβδομάδες το μήνα ή κατά λιγότερους μήνες το έτος ή και συνδυασμός αυτών κατά πλήρες ημερήσιο ωράριο εργασίας.

Η παρεχόμενη από το άρθρο αυτό προστασία καλύπτει και τους απασχολούμενους με βάση τις συμφωνίες του προηγούμενου εδαφίου.

Αν περιοριστούν οι δραστηριότητές του, ο εργοδότης μπορεί, αντί καταγγελίας της σύμβασης εργασίας, να επιβάλει σύστημα εκ περιτροπής απασχόλησης στην επιχείρησή του, η διάρκεια της οποίας δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τους έξι (6) μήνες στο ίδιο ημερολογιακό έτος, μόνο εφόσον προηγουμένως προβεί σε ενημέρωση και διαβούλευση με τους νόμιμους εκπροσώπους των εργαζομένων, σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ. 240/2006 (ΦΕΚ252 Α ) και του ν. 1767/1988 (ΦΕΚ63 Α).

Οι συμφωνίες ή οι αποφάσεις της παραγράφου αυτής γνωστοποιούνται μέσα σε οκτώ (8) ημέρες από την κατάρτιση ή τη λήψη τους στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας.

4. Ως εκπρόσωποι των εργαζομένων, για την εφαρμογή της προηγούμενης παραγράφου ορίζονται κατά την εξής σειρά προτεραιότητας:

α) οι εκπρόσωποι από την πλέον αντιπροσωπευτική συνδικαλιστική οργάνωση της επιχείρησης ή της εκμετάλλευσης, η οποία καλύπτει κατά το καταστατικό της εργαζόμενους, ανεξάρτητα από την κατηγορία, τη θέση ή την ειδικότητά τους,

β) οι εκπρόσωποι των υφιστάμενων συνδικαλιστικών οργανώσεων της επιχείρησης ή της εκμετάλλευσης,

γ) το συμβούλιο εργαζομένων,

δ) εάν ελλείπουν συνδικαλιστικές οργανώσεις και συμβούλιο εργαζομένων, η ενημέρωση και διαβούλευση γίνεται με το σύνολο των εργαζομένων. Η ενημέρωση μπορεί να γίνει με εφάπαξ ανακοίνωση σε εμφανές και προσιτό σημείο της επιχείρησης. Η διαβούλευση πραγματοποιείται σε τόπο και χρόνο που ορίζει ο εργοδότης.

5. Οι έγγραφες ατομικές συμβάσεις των προηγούμενων παραγράφων πρέπει να περιλαμβάνουν: α) τα στοιχεία ταυτότητας των συμβαλλομένων, β) τον τόπο παροχής της εργασίας, την έδρα της επιχείρησης ή τη διεύθυνση του εργοδότη, γ) το χρόνο της απασχόλησης, τον τρόπο κατανομής και τις περιόδους εργασίας, δ) τον τρόπο αμοιβής και ε) τους τυχόν όρους τροποποίησης της σύμβασης.

Σε εποχικές ξενοδοχειακές και επισιτιστικές επιχειρήσεις οι έγγραφες ατομικές συμβάσεις, κατά την παράγραφο 1 του παρόντος, γίνονται για ημερήσια ή εβδομαδιαία περίοδο εργασίας.

6. Σε κάθε περίπτωση, η απασχόληση κατά την Κυριακή ή άλλη ημέρα αργίας, ως και η νυκτερινή εργασία συνεπάγεται την καταβολή της νόμιμης προσαύξησης.

7. Αν η μερική απασχόληση έχει καθοριστεί με ημερήσιο ωράριο μικρότερης διάρκειας από το κανονικό, η παροχή της συμφωνημένης εργασίας των μερικώς απασχολούμενων πρέπει να είναι συνεχόμενη και να παρέχεται μία φορά την ημέρα. Η διάταξη του προηγούμενου εδαφίου δεν εφαρμόζεται στους οδηγούς αυτοκινήτων μεταφοράς μαθητών, νηπίων και βρεφών και στους συνοδούς αυτών που εργάζονται στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς και στα νηπιαγωγεία, καθώς και στους καθηγητές που εργάζονται στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών και μέσης εκπαίδευσης.

8. Καταγγελία της σύμβασης εργασίας λόγω μη αποδοχής από τον μισθωτό εργοδοτικής πρότασης για μερική απασχόληση είναι άκυρη.

9. Οι αποδοχές των εργαζομένων με σύμβαση ή σχέση εργασίας μερικής απασχόλησης υπολογίζονται όπως και οι αποδοχές του συγκρίσιμου εργαζόμενου και αντιστοιχούν στις ώρες εργασίας της μερικής απασχόλησης. Εφόσον το ωράριο απασχόλησής τους είναι μικρότερο των τεσσάρων (4) ωρών ημερησίως, οι αποδοχές των μερικώς απασχολουμένων μισθωτών προσαυξάνονται κατά επτάμισι τοις εκατό (7,5%).

10. Οι μερικώς απασχολούμενοι μισθωτοί έχουν δικαίωμα ετήσιας άδειας με αποδοχές και επίδομα αδείας, με βάση τις αποδοχές που θα ελάμβαναν εάν εργάζονταν κατά το χρόνο της αδείας τους, για τη διάρκεια της οποίας εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 2 του α.ν.539/1945, όπως ισχύει.

11. Αν παραστεί ανάγκη για πρόσθετη εργασία πέρα από τη συμφωνηθείσα ο εργαζόμενος έχει υποχρέωση να την παράσχει, αν είναι σε θέση να το κάνει και η άρνησή του θα ήταν αντίθετη με την καλή πίστη. Αν παρασχεθεί εργασία πέραν της συμφωνημένης, ο μερικώς απασχολούμενος δικαιούται αντίστοιχης αμοιβής με προσαύξηση 10%.

Ο μερικώς απασχολούμενος μπορεί να αρνηθεί την παροχή εργασίας πέραν της συμφωνημένης, όταν αυτή η πρόσθετη εργασία λαμβάνει χώρα κατά συνήθη τρόπο.

12. Ο πλήρως απασχολούμενος σε επιχειρήσεις πλέον των είκοσι (20) ατόμων, έχει δικαίωμα μετά τη συμπλήρωση ενός ημερολογιακού έτους εργασίας να ζητήσει τη μετατροπή της σύμβασης εργασίας του από πλήρη σε μερική απασχόληση, με δικαίωμα επανόδου σε πλήρη απασχόληση, εκτός αν η άρνηση του εργοδότη δικαιολογείται από τις επιχειρησιακές ανάγκες.

Ο εργαζόμενος στην αίτησή του πρέπει να προσδιορίζει τη διάρκεια της μερικής απασχόλησης και το είδος της. Αν ο εργοδότης δεν απαντήσει εγγράφως μέσα σε ένα μήνα θεωρείται ότι το αίτημα του εργαζόμενου έχει γίνει δεκτό.

13. Ο μερικώς απασχολούμενος, επί προσφοράς εργασίας με ίσους όρους από μισθωτούς της ίδιας κατηγορίας, έχει δικαίωμα προτεραιότητας για πρόσληψη σε θέση εργασίας πλήρους απασχόλησης στην ίδια επιχείρηση. Ο χρόνος της μερικής απασχόλησης λαμβάνεται υπόψη ως χρόνος προϋπηρεσίας όπως και για τον συγκρίσιμο εργαζόμενο. Για τον υπολογισμό της προϋπηρεσίας αυτής, μερική απασχόληση που αντιστοιχεί στον κανονικό (νόμιμο ή συμβατικό) ημερήσιο χρόνο του συγκρίσιμου εργαζόμενου αντιστοιχεί σε μία ημέρα προϋπηρεσίας.

14. Στους εργαζόμενους που καλύπτονται από σύμβαση ή σχέση εργασίας με μερική απασχόληση παρέχονται:

α) δυνατότητες συμμετοχής στις δραστηριότητες της επαγγελματικής κατάρτισης που εφαρμόζει η επιχείρηση υπό συνθήκες ανάλογες με εκείνες που αφορούν τους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης και αορίστου χρόνου,

β) οι ίδιες κοινωνικές υπηρεσίες που υπάρχουν στη διάθεση των άλλων εργαζόμενων στην επιχείρηση.

15. Ο εργοδότης ενημερώνει τους εκπροσώπους των εργαζόμενων για τον αριθμό των απασχολούμενων με μερική απασχόληση σε σχέση με την εξέλιξη του συνόλου των εργαζόμενων, καθώς και για τις προοπτικές πρόσληψης εργαζόμενων με πλήρη απασχόληση.

16. Με επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας επιτρέπεται η συμπλήρωση ή τροποποίηση των ρυθμίσεων των προηγούμενων παραγράφων.

17. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται για τους μερικώς απασχολούμενους όλες οι διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας.

18. Η κατά το παρόν άρθρο μερική απασχόληση με σχέση ιδιωτικού δικαίου επιτρέπεται και στις δημόσιες επιχειρήσεις, τους οργανισμούς και τους λοιπούς φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως αυτός προσδιορίζεται από το άρθρο 14 του ν. 2190/1994 (ΦΕΚ 28 Α ), όπως ισχύει, με εξαίρεση το Δημόσιο, τους Ο.Τ.Α. πρώτου και δεύτερου βαθμού και τα Ν.Π.Δ.Δ., καθώς και στους φορείς για τους οποίους η μερική απασχόληση προβλέπεται από ειδικούς νόμους ή από διατάξεις κανονισμών που έχουν κυρωθεί με νόμο ή έχουν ισχύ νόμου.

Για τη μερική απασχόληση σε επιχειρήσεις, οργανισμούς και φορείς του προηγούμενου εδαφίου, εφαρμόζονται οι διατάξεις του ν. 2190/1994 (ΦΕΚ 28 Α ), όπως ισχύει, με εξαίρεση τις περιπτώσεις όπου για την αντιμετώπιση εκτάκτων ή επειγουσών αναγκών συμφωνείται με σύμβαση ορισμένου χρόνου διάρκειας μέχρι έξι (6) μηνών μερική απασχόληση που δεν υπερβαίνει τις τέσσερις (4) ώρες ημερησίως. Στην τελευταία περίπτωση η σχετική προκήρυξη αποστέλλεται πριν από τη δημοσίευσή της στο Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ), το οποίο οφείλει να ελέγξει αυτήν από άποψη νομιμότητας μέσα σε δέκα (10) ημέρες. Οι ανωτέρω συμβάσεις που καταρτίζονται για την κάλυψη έκτακτων ή επειγουσών αναγκών λήγουν αυτοδικαίως με την πάροδο της συμφωνηθείσας διάρκειάς τους, χωρίς να απαιτείται προς τούτο καμία άλλη διατύπωση, η δε για οποιονδήποτε λόγο ανανέωσή τους ή μετατροπή τους σε σύμβαση ή σχέση εργασίας αορίστου χρόνου απαγορεύεται και είναι αυτοδικαίως άκυρη.»

Άρθρο 3 Ρυθμίσεις θεμάτων προσωρινής απασχόλησης

Α. Το άρθρο 20 του ν. 2956/2001 (ΦΕΚ 258 Α ) αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«Άρθρο 20 Εταιρείες Προσωρινής Απασχόλησης

1. Εταιρείες Προσωρινής Απασχόλησης (Ε.Π.Α.) είναι οι εταιρείες οι οποίες έχουν ως αντικείμενο δραστηριότητας την παροχή εργασίας από μισθωτούς τους σε άλλον εργοδότη (έμμεσο εργοδότη) με τη μορφή της προσωρινής απασχόλησης.

2. Ως προσωρινή απασχόληση νοείται η εργασία, η οποία παρέχεται σε άλλον εργοδότη (έμμεσος εργοδότης) για περιορισμένο χρονικό διάστημα από μισθωτό, ο οποίος συνδέεται με τον εργοδότη του (άμεσος εργοδότης) με σύμβαση ή σχέση εξαρτημένης εργασίας ορισμένου ή αορίστου χρόνου και επιτρέπεται μόνο υπό τους όρους και προϋποθέσεις των διατάξεων του παρόντος.

3. Οι Ε.Π.Α. έχουν τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα του εργοδότη.

4. Η παραχώρηση μισθωτού σε έμμεσο εργοδότη επιτρέπεται μόνο για συγκεκριμένους λόγους που δικαιολογούνται από έκτακτες, πρόσκαιρες ή εποχιακές ανάγκες.

5. Οι Ε.Π.Α. δεν επιτρέπεται να ασκούν άλλη δραστηριότητα εκτός από: α) μεσολάβηση για εξεύρεση θέσεως εργασίας, για την οποία απαιτείται ειδική άδεια, που χορηγείται κατά τη διαδικασία και τις προϋποθέσεις του π.δ. 160/1999 (ΦΕΚ 157 Α ), όπως εκάστοτε ισχύει και β) αξιολόγηση ανθρώπινου δυναμικού, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζονται από τις οικείες διατάξεις.»

Β. Το άρθρο 22 του ν. 2956/2001 (ΦΕΚ 258 Α ) αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«Άρθρο 22 Κατοχύρωση Εργασιακών Δικαιωμάτων των Προσωρινά Απασχολούμενων

1. Για την παροχή εργασίας με τη μορφή της προσωρινής απασχόλησης απαιτείται προηγούμενη έγγραφη σύμβαση εργασίας ορισμένου ή αορίστου χρόνου. Η σύμβαση καταρτίζεται μεταξύ της Ε.Π.Α. (άμεσος εργοδότης) και του μισθωτού και σε αυτήν πρέπει απαραιτήτως να αναφέρονται οι όροι εργασίας και η διάρκειά της, οι όροι παροχής της εργασίας στον ή στους έμμεσους εργοδότες, οι όροι αμοιβής και ασφάλισης του μισθωτού, οι λόγοι της παραχώρησης του εργαζομένου, καθώς και κάθε άλλο στοιχείο το οποίο, κατά την καλή πίστη και τις περιστάσεις, πρέπει να γνωρίζει ο μισθωτός αναφορικά με την παροχή της εργασίας του.

Οι αποδοχές του μισθωτού που δεν παρέχει εργασία σε έμμεσο εργοδότη δεν μπορεί να είναι κατώτερες από τις προβλεπόμενες στην εκάστοτε Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Εάν κατά το χρόνο κατάρτισης της σύμβασης αυτής δεν είναι δυνατή η μνεία του συγκεκριμένου έμμεσου εργοδότη ή ο προσδιορισμός του χρόνου, που θα προσφέρει σε αυτόν την εργασία του ο μισθωτός, θα πρέπει να αναφέρεται στη σύμβαση το πλαίσιο των όρων και συνθηκών για την παροχή εργασίας σε έμμεσο εργοδότη. Για την απασχόληση του μισθωτού σε έμμεσο εργοδότη απαγορεύεται οποιαδήποτε οικονομική επιβάρυνση του μισθωτού.

2. Οι όροι εργασίας των εργαζομένων με σύμβαση ή σχέση εργασίας προσωρινής απασχόλησης, στους οποίους περιλαμβάνονται και οι αποδοχές, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής τους στον έμμεσο εργοδότη είναι τουλάχιστον αυτοί που θα εφαρμόζονταν αν οι εργαζόμενοι είχαν προσληφθεί απευθείας από τον εν λόγω εργοδότη για να καταλάβουν την ίδια θέση.

3. Οι προσωρινά απασχολούμενοι ενημερώνονται για τις κενές θέσεις εργασίας στον έμμεσο εργοδότη προκειμένου να έχουν τις ίδιες δυνατότητες με τους άλλους εργαζόμενους της επιχείρησης για να προσληφθούν σε μόνιμες θέσεις εργασίας. Η ενημέρωση αυτή μπορεί να πραγματοποιείται με γενική ανακοίνωση σε εμφανές και προσιτό σημείο της επιχείρησης στην οποία παρέχουν τις υπηρεσίες τους (έμμεσο εργοδότη). Επίσης ο έμμεσος εργοδότης υποχρεούται κατά την ενημέρωση των εκπροσώπων των εργαζομένων του, να παρέχει πληροφορίες για τον αριθμό των προσωρινά απασχολούμενων, το σχέδιο χρήσης προσωρινά απασχολούμενων, καθώς και για τις προοπτικές πρόσληψής τους απευθείας από αυτόν.

4. Στους εργαζόμενους μέσω Ε.Π.Α. σε έμμεσο εργοδότη παρέχονται οι ίδιες κοινωνικές υπηρεσίες, ιδίως δε στα κυλικεία, στους παιδικούς σταθμούς και στα μεταφορικά μέσα, που υπάρχουν στη διάθεση των άμεσα εργαζομένων στον έμμεσο εργοδότη και με τους ίδιους όρους, εκτός εάν αντικειμενικοί λόγοι δικαιολογούν διαφορετική μεταχείριση, όπως η διαφοροποίηση του ωραρίου ή η χρονική διάρκεια της σύμβασης εργασίας.

5. Απασχόληση του μισθωτού από τον έμμεσο εργοδότη επιτρέπεται μόνο μετά την κατάρτιση της σύμβασης με τον άμεσο εργοδότη, σύμφωνα με τις προηγούμενες παραγράφους.

6. Η διάρκεια της απασχόλησης του μισθωτού από τον έμμεσο εργοδότη, στην οποία περιλαμβάνονται και οι ενδεχόμενες ανανεώσεις που γίνονται εγγράφως, δεν επιτρέπεται να είναι μεγαλύτερη από δώδεκα μήνες. Κατ' εξαίρεση επιτρέπεται η υπέρβαση της διάρκειας αυτής με μέγιστο όριο τους δεκαοκτώ (18) μήνες, αν ο προσωρινά απασχολούμενος αναπληρώνει μισθωτό του οποίου η σύμβαση για οποιονδήποτε λόγο είναι σε αναστολή. Σε περίπτωση υπέρβασης των χρονικών ορίων που τίθενται από την παρούσα παράγραφο, επέρχεται μετατροπή της υπάρχουσας σύμβασης σε σύμβαση αορίστου χρόνου με τον έμμεσο εργοδότη.

7. Αν συνεχίζεται η απασχόληση του μισθωτού από τον έμμεσο εργοδότη μετά τη λήξη της διάρκειας της αρχικής παραχώρησης και των τυχόν νόμιμων ανανεώσεών της ακόμη και με νέα παραχώρηση, χωρίς να μεσολαβεί χρονικό διάστημα σαράντα πέντε (45) (ημερολογιακών) ημερών, θεωρείται ότι πρόκειται για σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου μεταξύ του μισθωτού και του έμμεσου εργοδότη. Δεν υπάγονται στη διάταξη αυτή εργαζόμενοι σε ξενοδοχειακές και επισιτιστικές επιχειρήσεις όταν απασχολούνται σε ολιγοήμερες κοινωνικές εκδηλώσεις.

8. Ακυρη θεωρείται οποιαδήποτε ρήτρα όταν με αυτήν άμεσα ή έμμεσα:

α) απαγορεύεται ή παρεμποδίζεται η μόνιμη απασχόληση του προσωρινά απασχολούμενου μισθωτού και β) παρεμποδίζονται τα συνδικαλιστικά δικαιώματα του μισθωτού ή παραβλάπτονται τα ασφαλιστικά του δικαιώματα.

9. Με σύμβαση, που καταρτίζεται εγγράφως μεταξύ της Ε.Π.Α. και του έμμεσου εργοδότη, ορίζονται ειδικότερα τα του τρόπου αμοιβής και ασφάλισης του εργαζόμενου για το χρόνο που ο μισθωτός προσφέρει τις υπηρεσίες του στον έμμεσο εργοδότη, όπως και οι λόγοι της παραχώρησης του εργαζομένου. Ο έμμεσος εργοδότης πρέπει να προσδιορίζει, πριν τεθεί στη διάθεσή του ο εργαζόμενος με τη σύμβαση, τα απαιτούμενα επαγγελματικά προσόντα ή ικανότητες, την ειδική ιατρική παρακολούθηση και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της προς κάλυψη θέσης εργασίας. Οφείλει επίσης να επισημαίνει τους μεγαλύτερους ή ιδιαίτερους κινδύνους, που έχουν σχέση με τη συγκεκριμένη εργασία. Η Ε.Π.Α. υποχρεούται να γνωστοποιήσει τα στοιχεία αυτά στους μισθωτούς.

10. Η Ε.Π.Α. και ο έμμεσος εργοδότης είναι αλληλεγγύως και εις ολόκληρον έκαστος υπεύθυνοι έναντι του προσωρινά απασχολούμενου μισθωτού με σύμβαση ή σχέση εργασίας για την ικανοποίηση των μισθολογικών δικαιωμάτων του και για την καταβολή των ασφαλιστικών του εισφορών. Η ευθύνη αυτή του έμμεσου εργοδότη αναστέλλεται, εφόσον με τη σύμβαση προβλέπεται ότι υπόχρεος για την καταβολή των αποδοχών και των ασφαλιστικών εισφορών είναι ο άμεσος εργοδότης και τα μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα του προσωρινά απασχολούμενου μισθωτού μπορούν να ικανοποιηθούν από την κατάπτωση των κατά το άρθρο 23 εγγυητικών επιστολών (επικουρική ευθύνη έμμεσου εργοδότη).

11. Οι μισθωτοί με σύμβαση ή σχέση προσωρινής απασχόλησης απολαμβάνουν όσον αφορά την ασφάλεια και την υγεία κατά την εργασία το ίδιο επίπεδο προστασίας με αυτό που παρέχεται στους άλλους εργαζόμενους του έμμεσου εργοδότη. Ο έμμεσος εργοδότης, με την επιφύλαξη συμβατικής πρόβλεψης για συνευθύνη σωρευτικά και της Ε.Π.Α., είναι υπεύθυνος για τις συνθήκες υπό τις οποίες εκτελείται η εργασία του μισθωτού και για το εργατικό ατύχημα.

12. Οι προσωρινά απασχολούμενοι μισθωτοί, για όσο χρόνο παραμένουν στη διάθεση της εταιρείας προσωρινής απασχόλησης, καθώς και κατά τη διάρκεια της απα- σχόλησής τους σε έμμεσο εργοδότη υπάγονται στον κλάδο παροχών ασθενείας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και στον επικουρικό φορέα ΕΤΕΑΜ, με εξαίρεση τα πρόσωπα που λόγω της ιδιότητάς τους ασφαλίζονται σε κλάδους άλλου κύριου ή επικουρικού φορέα.»

Γ. Το άρθρο 24 του ν. 2956/2001 (ΦΕΚ 258 Α ) αντικαθίσταται ως ακολούθως: «Άρθρο 24 Απαγόρευση προσωρινής απασχόλησης

Η απασχόληση μισθωτού σε έμμεσο εργοδότη με σύμβαση προσωρινής απασχόλησης δεν επιτρέπεται:

α) όταν με αυτήν αντικαθίστανται εργαζόμενοι που ασκούν το δικαίωμα της απεργίας,

β) όταν ο έμμεσος εργοδότης το προηγούμενο εξάμηνο είχε πραγματοποιήσει απολύσεις εργαζομένων της ίδιας ειδικότητας για οικονομοτεχνικούς λόγους ή το προηγούμενο δωδεκάμηνο ομαδικές απολύσεις,

γ) όταν ο έμμεσος εργοδότης υπάγεται στις διατάξεις του ν. 2190/1994 (ΦΕΚ 28 Α ) ή στις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 1 του ν. 2527/1997 (ΦΕΚ 206 Α ), όπως ισχύουν,

δ) όταν η εργασία, λόγω της φύσης της, εγκυμονεί ιδιαίτερους κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων. Οι εργασίες αυτές καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ύστερα από γνώμη του Συμβουλίου Υγιεινής και ασφάλειας της Εργασίας (ΣΥΑΕ) που ορίζεται στο άρθρο 15 του ν. 1568/1985 (ΦΕΚ 177 Α ), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει,

ε) όταν ο απασχολούμενος υπάγεται στις ειδικές διατάξεις περί ασφαλίσεων εργατοτεχνιτών οικοδόμων.»

Δ. Το άρθρο 25 του ν. 2956/2001 (ΦΕΚ 258 Α ), όπως αυτό συμπληρώθηκε με την παράγραφο 4 του άρθρου 5 και την παράγραφο 11 του άρθρου 21 του ν. 3144/2003 (ΦΕΚ 111 Α ), αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«Κυρώσεις
1. Για κάθε παράβαση των διατάξεων των άρθρων του παρόντος κεφαλαίου επιβάλλεται από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σε βάρος του παραβάτη πρόστιμο, το οποίο κυμαίνεται από τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ μέχρι τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κατηγοριοποιούνται οι παραβάσεις και καθορίζεται αναλόγως το ύψος του προστίμου της παρούσας παραγράφου. Για την επιβολή του προστίμου εφαρμόζονται ανάλογα οι διατάξεις του άρθρου 16 του ν. 2639/1998 (ΦΕΚ 205 Α ), όπως ισχύουν κάθε φορά.

2. Η λειτουργία Ε.Π.Α. χωρίς την άδεια λειτουργίας του άρθρου 21 του παρόντος επιφέρει τη διοικητική κύρωση της σφράγισης και της οριστικής διακοπής λειτουργίας της, η οποία εκτελείται από την αρμόδια αστυνομική αρχή. Όποιος θέτει σε λειτουργία ή λειτουργεί Ε.Π.Α. χωρίς άδεια λειτουργίας τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι δύο (2) έτη και με χρηματική ποινή.

3. Οι ποινές της παραγράφου 1 επιβάλλονται και όταν μια επιχείρηση ομίλου λειτουργεί με κύριο σκοπό τη διάθεση εργαζομένων σε άλλη επιχείρηση του ομίλου.»

Άρθρο 4 Διαθεσιμότητα μισθωτών

Το άρθρο 10 του ν. 3198/1955 (ΦΕΚ 98 Α ), όπως συμπληρώθηκε με το άρθρο 1 του ν.δ. 206/1974 (ΦΕΚ 362 Α ), αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«1. Οι επιχειρήσεις και εκμεταλλεύσεις, αν έχει περιοριστεί η οικονομική τους δραστηριότητα, μπορούν, αντί της καταγγελίας της σύμβασης εργασίας, να θέτουν εγγράφως σε διαθεσιμότητα τους μισθωτούς τους, η οποία δεν μπορεί να υπερβεί συνολικά τους τρεις (3) μήνες ετησίως, μόνο εφόσον προηγουμένως προβούν σε διαβούλευση με τους νόμιμους εκπροσώπους των εργαζομένων σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ. 240/2006 (ΦΕΚ 252 Α ) και του ν. 1767/1988 (ΦΕΚ 63 Α ).

Αν στην επιχείρηση δεν υπάρχουν εκπρόσωποι εργαζομένων η ενημέρωση και η διαβούλευση γίνεται με το σύνολο των εργαζομένων. Η ενημέρωση μπορεί να γίνει με εφάπαξ ανακοίνωση σε εμφανές και προσιτό σημείο της επιχείρησης. Η διαβούλευση πραγματοποιείται σε τόπο και χρόνο που ορίζει ο εργοδότης. Κατά τη διάρκεια της διαθεσιμότητας ο μισθωτός λαμβάνει το ήμισυ του μέσου όρου των τακτικών αποδοχών των δύο τελευταίων μηνών, υπό καθεστώς πλήρους απασχόλησης. Μετά την εξάντληση του τριμήνου, προκειμένου να τεθεί εκ νέου ο ίδιος εργαζόμενος σε διαθεσιμότητα απαιτείται και η παρέλευση τουλάχιστον τριών (3) μηνών. Ο εργοδότης υποχρεούται να γνωστοποιεί στις οικείες Υπηρεσίες του ΣΕΠΕ, του ΙΚΑ και του ΟΑΕΔ με οποιονδήποτε τρόπο τη σχετική δήλωση περί διαθεσιμότητας, μέρους ή του συνόλου του προσωπικού του.

2. Για τη θέση των μισθωτών σε διαθεσιμότητα στις επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις κοινής ωφελείας που απασχολούν περισσότερους από πέντε χιλιάδες (5.000) μισθωτούς, απαιτείται έγκριση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, που χορηγείται με αίτηση του εργοδότη, μετά τη γνώμη της Ολομελείας του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας. Εάν μέσα σε ένα (1) μήνα από την υποβολή της αίτησης στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, δεν αποφανθεί ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ο εργοδότης μπορεί και χωρίς έγκριση να θέσει σε διαθεσιμότητα τους μισθωτούς, τηρώντας τη διαδικασία και τις προϋποθέσεις της προηγούμενης παραγράφου.

3. Επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις της προηγούμενης παραγράφου που θέτουν σε διαθεσιμότητα τους μισθωτούς τους, κατά παράβαση των ανωτέρω διατάξεων, υποχρεούνται στην καταβολή πλήρων αποδοχών, έστω και αν οι μισθωτοί αποδέχθηκαν τη διαθεσιμότητα και δεν παρείχαν τις υπηρεσίες τους.»

Άρθρο 5 Τηλεργασία

1. Ο εργοδότης όταν καταρτίζει σύμβαση εργασίας για τηλεργασία, υποχρεούται να παραδίδει γραπτώς στον εργαζόμενο, μέσα σε οκτώ (8) ημέρες, το σύνολο των πληροφοριών που αναφέρονται στην εκτέλεση της εργασίας και ειδικότερα ως προς την ιεραρχική σύνδεση με τους προϊσταμένους του στην επιχείρηση, τα λεπτομερή καθήκοντά του, τον τρόπο υπολογισμού της αμοιβής, τον τρόπο μέτρησης του χρόνου εργασίας, την αποκατάσταση του κόστους που προκαλείται από την παροχή της (τηλεπικοινωνίες, εξοπλισμός, βλάβες συσκευών κ.λπ.). Αν στη σύμβαση περιέχεται συμφωνία για τηλεετοιμότητα ορίζονται τα χρονικά της όρια και οι προθεσμίες ανταπόκρισης του μισθωτού.

2. Αν κανονική εργασία μετατρέπεται σε τηλεργασία, καθορίζεται στη συμφωνία αυτή μια περίοδος προσαρμογής τριών (3) μηνών, κατά την οποία οποιοδήποτε από τα μέρη, μετά από τήρηση προθεσμίας δεκαπέντε (15) ημερών, μπορεί να θέσει τέλος στην τηλεργασία και ο μισθωτός να επιστρέψει στην εργασία του σε αντίστοιχη θέση με αυτήν που κατείχε.

3. Ο εργοδότης αναλαμβάνει σε κάθε περίπτωση το κόστος που προκαλείται στον μισθωτό από τη μορφή αυτή εργασίας και ειδικότερα των τηλεπικοινωνιών. Παρέχει στον μισθωτό τεχνική υποστήριξη για την παροχή της εργασίας του και αναλαμβάνει να αποκαταστήσει τις δαπάνες επισκευής των συσκευών που χρησιμοποιούνται για την εκτέλεσή της ή να τις αντικαταστήσει σε περίπτωση βλάβης. Η υποχρέωση αυτή αφορά και στις συσκευές που ανήκουν στον μισθωτό, εκτός εάν στη σύμβαση ή στη σχέση εργασίας ορίζεται διαφορετικά. Στη σύμβαση ή στη σχέση εργασίας ορίζεται ο τρόπος χρηματικής αποκατάστασης εκ μέρους του εργοδότη της χρησιμοποίησης του οικιακού χώρου εργασίας του μισθωτού. Με συλλογικές συμβάσεις προσδιορίζονται επίσης ειδικότερα πλαίσια για τη ρύθμιση του ίδιου ζητήματος.

4. Ο εργοδότης, το αργότερο μέσα σε δύο (2) μήνες από την κατάρτιση της σύμβασης εργασίας, πληροφορεί γραπτώς τον τηλεργαζόμενο για το πρόσωπο και για τα στοιχεία επικοινωνίας των εκπροσώπων του προσωπικού στην επιχείρηση.

Άρθρο 6 Θέματα αδείας

Το άρθρο 8 του ν. 549/1977 (ΦΕΚ 55 Α ) κατά το μέρος που κύρωσε το άρθρο 7 της από 26.1.1977 ΕΓΣΣΕ (ΦΕΚ 60 Β ), τροποποιείται ως ακολούθως:

«Άρθρο 7 Κατάτμηση Αδείας

Επιτρέπεται κατ' εξαίρεση, η κατάτμηση του χρόνου αδείας εντός του αυτού ημερολογιακού έτους σε δύο περιόδους, εξαιτίας ιδιαίτερα σοβαρής ή επείγουσας ανάγκης της επιχείρησης ή εκμετάλλευσης και μετά από έγκριση της οικείας Επιθεώρησης Εργασίας. Σε κάθε περίπτωση η πρώτη περίοδος της αδείας δεν μπορεί να περιλαμβάνει λιγότερες των έξι (6) εργασίμων ημερών επί εξαημέρου εβδομαδιαίας εργασίας και των πέντε (5) εργασίμων ημερών επί πενθημέρου ή προκειμένου περί ανηλίκων των δώδεκα (12) εργασίμων ημερών.

Η κατάτμηση του χρόνου αδείας επιτρέπεται και σε περισσότερες των δύο περιόδων, από τις οποίες η μια πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον δώδεκα (12) εργάσιμες ημέρες επί εξαημέρου εβδομαδιαίας εργασίας και δέκα (10) εργάσιμες ημέρες, επί πενθημέρου, ή προκειμένου περί ανηλίκων δώδεκα (12) εργάσιμες ημέρες, μετά από έγγραφη αίτηση του μισθωτού προς τον εργοδότη. Η αίτηση αυτή για την οποία δεν απαιτείται έγκριση από την αρμόδια υπηρεσία του ΣΕΠΕ, διατηρείται στην επιχείρηση επί πέντε (5) έτη και πρέπει να είναι στη διάθεση των Επιθεωρητών Εργασίας.

Οι ρυθμίσεις της παραγράφου αυτής διέπονται κατά τα λοιπά, από τις διατάξεις της νομοθεσίας για την άδεια.»

Άρθρο 7 Διευθέτηση του χρόνου εργασίας

Το άρθρο 41 του ν. 1892/1990 (ΦΕΚ 101 Α ), όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 3 του ν. 2639/1998 (ΦΕΚ 205 Α ), τροποποιήθηκε με το άρθρο 5 του ν. 2874/2000 (ΦΕΚ 286 Α ) και αντικαταστάθηκε με το άρθρο 2 του ν. 3385/2005 (ΦΕΚ 210 Α ), αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«1. Σε επιχειρήσεις στις οποίες εφαρμόζεται συμβατικό ωράριο εργασίας έως σαράντα (40) ωρών εβδομαδιαίως, επιτρέπεται για μία χρονική περίοδο (περίοδος αυξημένης απασχόλησης) ο εργαζόμενος να απασχολείται δύο (2) ώρες την ημέρα επιπλέον των οκτώ (8) ωρών, υπό την προϋπόθεση ότι οι επιπλέον των σαράντα (40) (ή του μικρότερου συμβατικού ωραρίου) ώρες εργασίας την εβδομάδα αφαιρούνται από τις ώρες εργασίας μιας άλλης χρονικής περιόδου (περίοδος μειωμένης απασχόλησης). Αντί της παραπάνω μειώσεως των ωρών εργασίας, επιτρέπεται να χορηγείται στον εργαζόμενο ανάλογη ημερήσια ανάπαυση (ρεπό) ή συνδυασμός μειωμένων ωρών και ημερών αναπαύσεως. Το χρονικό διάστημα των περιόδων αυξημένης και μειωμένης απασχόλησης δεν υπερβαίνει συνολικά τους τέσσερις (4) μήνες κατά ημερολογιακό έτος (περίοδος αναφοράς).

Η επιπλέον απασχόληση παρέχεται από τον εργαζόμενο υπό τις προϋποθέσεις της παραγράφου 6, εφόσον η επιχείρηση εμφανίζει σώρευση εργασίας που οφείλεται είτε στη φύση, στο είδος ή στο αντικείμενο των εργασιών της είτε σε ασυνήθεις ή απρόβλεπτους λόγους.

Ο εργαζόμενος έχει δικαίωμα να αρνηθεί την παροχή της επιπλέον αυτής εργασίας, αν δεν είναι σε θέση να την εκτελέσει και η άρνησή του δεν είναι αντίθετη με την καλή πίστη. Αυτή η άρνηση του εργαζομένου να παράσχει την επιπλέον εργασία δεν συνιστά λόγο καταγγελίας της σύμβασης εργασίας του.

Οι κείμενες προστατευτικές διατάξεις για το χρόνο υποχρεωτικής ανάπαυσης των εργαζομένων έχουν πλήρη εφαρμογή και κατά την περίοδο της αυξημένης απασχόλησης. Κατά τη διευθέτηση ο μέσος όρος των ωρών εβδομαδιαίας εργασίας κατά την περίοδο του τετραμήνου (περίοδος αναφοράς), στις οποίες δεν περιλαμβάνονται οι ώρες της υπερεργασίας και των νόμιμων υπερωριών της περιόδου μειωμένης απασχόλησης, παραμένει στις σαράντα (40) ώρες ή, εάν εφαρμόζεται μικρότερο συμβατικό ωράριο, παραμένει στον αριθμό ωρών του μικρότερου αυτού ωραρίου, ενώ, με συνυπολογισμό των ανωτέρω ωρών υπερεργασίας και νόμιμων υπερωριών, δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τις σαράντα οκτώ (48) ώρες.

2. Σε επιχειρήσεις στις οποίες εφαρμόζεται συμβατικό ωράριο εργασίας έως σαράντα (40) ωρών εβδομαδιαίως, εφόσον η επιχείρηση εμφανίζει σώρευση εργασίας που οφείλεται είτε στη φύση, στο είδος ή στο αντικείμενο των εργασιών της είτε σε ασυνήθεις ή απρόβλεπτους λόγους, επιτρέπεται, αντί της κατά την προηγούμενη παράγραφο διευθέτησης, να συμφωνείται, υπό τις προϋποθέσεις της παραγράφου 6, ότι μέχρι διακόσιες πενήντα έξι (256) ώρες εργασίας από το συνολικό χρόνο απασχόλησης εντός ενός (1) ημερολογιακού έτους, κατανέμονται με αυξημένο αριθμό ωρών σε ορισμένες χρονικές περιόδους, που δεν μπορούν να υπερβαίνουν τις τριάντα δύο (32) εβδομάδες ετησίως και με αντιστοίχως μειωμένο αριθμό ωρών κατά το λοιπό διάστημα του ημερολογιακού έτους.

Ο εργαζόμενος έχει δικαίωμα να αρνηθεί την παροχή της επιπλέον αυτής εργασίας, αν δεν είναι σε θέση να την εκτελέσει και η άρνησή του δεν είναι αντίθετη με την καλή πίστη. Αυτή η άρνηση του εργαζομένου να παράσχει την επιπλέον εργασία δεν συνιστά λόγο καταγγελίας της σύμβασης εργασίας του.

Οι κείμενες προστατευτικές διατάξεις για το χρόνο υποχρεωτικής ανάπαυσης των εργαζομένων πρέπει να τηρούνται και κατά την περίοδο της αυξημένης απασχόλησης. Κατά τη διευθέτηση ο μέσος όρος των ωρών εβδομαδιαίας εργασίας ετησίως (περίοδος αναφοράς), στις οποίες δεν περιλαμβάνονται οι ώρες της υπερεργασίας και των νόμιμων υπερωριών της περιόδου μειωμένης απασχόλησης, παραμένει στις σαράντα (40) ώρες ή, εάν εφαρμόζεται μικρότερο συμβατικό ωράριο, παραμένει στον αριθμό ωρών του μικρότερου αυτού ωραρίου, ενώ με συνυπολογισμό των ανωτέρω ωρών υπερεργασίας και νόμιμων υπερωριών, δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τις σαράντα οκτώ (48) ώρες.

3. Κατά τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας της προηγούμενης παραγράφου επιτρέπεται να χορηγείται στον εργαζόμενο, αντί μειώσεως των ωρών εργασίας, προς αντιστάθμιση των πρόσθετων ωρών που εργάσθηκε κατά την περίοδο αυξημένου ωραρίου, ανάλογη ημερήσια ανάπαυση (ρεπό) ή ανάλογη προσαύξηση της ετήσιας άδειας με αποδοχές ή συνδυασμός μειωμένων ωρών και ημερών αναπαύσεως ή ημερών αδείας.

4. Η καταβαλλόμενη αμοιβή κατά το χρονικό διάστημα της διευθέτησης των παραγράφων 1 και 2 είναι ίση με την αμοιβή για εργασία σαράντα (40) ωρών εβδομαδιαίως, εφόσον στην επιχείρηση ισχύει εβδομαδιαίο ωράριο σαράντα (40) ωρών. Αν στην επιχείρηση ισχύει εβδομαδιαίο ωράριο μικρότερο των σαράντα (40) ωρών, η καταβαλλόμενη κατά το χρονικό διάστημα της διευθέτησης αμοιβή είναι ίση με την αμοιβή που προβλέπεται για το εβδομαδιαίο αυτό ωράριο.

5. α. Κατά την περίοδο της αυξημένης απασχόλησης των παραγράφων 1 και 2 η ημερήσια απασχόληση του εργαζομένου δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τις δέκα (10) ώρες. Στις υπερβάσεις του νόμιμου ημερήσιου ωραρίου μέχρι το ανώτατο όριο των δέκα (10) ωρών, καθώς και στις υπερβάσεις των σαράντα (40) ωρών εβδομαδιαίως δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 1 του ν. 3385/2005 (ΦΕΚ 210 Α).

β. Κατά την περίοδο της μειωμένης απασχόλησης των παραγράφων 1 και 2, η υπέρβαση του συμφωνηθέντος μειωμένου εβδομαδιαίου ωραρίου, η οποία επιτρέπεται κατ' εξαίρεση, αντιμετωπίζεται ως εξής:

Οι πρώτες πέντε (5) ώρες υπέρβασης για τους απασχολουμένους με το σύστημα της πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας και οι πρώτες οκτώ (8) ώρες υπέρβασης για τους απασχολουμένους με το σύστημα της εξαήμερης εβδομαδιαίας εργασίας θεωρούνται υπερεργασία και αμείβονται με το καταβαλλόμενο ωρομίσθιο προσαυξημένο κατά 30%.

Οι ώρες πέραν των πέντε (5) πρώτων ή των οκτώ (8) πρώτων, σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο, θεωρούνται ώρες υπερωρίας. Εφόσον τηρηθούν οι προϋποθέσεις νομιμότητας των υπερωριών, κάθε ώρα υπέρβασης πέραν των πέντε (5) ή οκτώ (8) πρώτων ωρών αποτελεί νόμιμη υπερωρία και αμείβεται με το καταβαλλόμενο ωρομίσθιο προσαυξημένο κατά 75%, άλλως αποτελεί κατ' εξαίρεση υπερωρία και αποζημιώνεται με το καταβαλλόμενο ωρομίσθιο προσαυξημένο κατά 100%.

6. Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας των παραγράφων 1 και 2 καθορίζεται, κατά σειρά προτεραιότητας, με επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας ή με συμφωνίες του εργοδότη και του επιχειρησιακού σωματείου ή του εργοδότη και του συμβουλίου των εργαζομένων ή του εργοδότη και των ενώσεων προσώπων της επόμενης παραγράφου.

7. Η ένωση προσώπων που αναφέρεται στην προηγούμενη παράγραφο μπορεί να συσταθεί και από πέντε (5) τουλάχιστον εργαζόμενους, εφόσον ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων στην επιχείρηση ανέρχεται τουλάχιστον σε είκοσι (20). Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται οι διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 1 του ν. 1264/1982 (ΦΕΚ 79 Α ). Σε επιχειρήσεις που δεν υπάρχει επιχειρησιακό σωματείο ή συμβούλιο εργαζομένων ή ένωση προσώπων της παραγράφου 3 του άρθρου 1 του ν. 1264/1982 (ΦΕΚ 79 Α ), ή απασχολούν λιγότερους από είκοσι (20) εργαζόμενους, η συμφωνία διευθέτησης του χρόνου εργασίας γίνεται μεταξύ του εργοδότη και του αντίστοιχου κλαδικού σωματείου ή της αντίστοιχης ομοσπονδίας. Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ του εργοδότη και του αντίστοιχου κλαδικού σωματείου ή της αντίστοιχης ομοσπονδίας, το θέμα μπορεί να παραπέμπεται από τον ενδιαφερόμενο στις υπηρεσίες μεσολάβησης και διαιτησίας του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (Ο.ΜΕ.Δ.) κατά τις διατάξεις του ν. 1876/1990 (ΦΕΚ 27 Α ), όπως ισχύει και των προεδρικών διαταγμάτων 198/1990 (ΦΕΚ 76 Α ), 147/1990 (ΦΕΚ 60 Α ), 438/1993 (ΦΕΚ 184 Α ), που εκδόθηκαν κατ' εξουσιοδότησή του.

8. Με επιχειρησιακές και κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας μπορεί να καθορίζεται άλλο σύστημα διευθέτησης χρόνου εργασίας, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του κλάδου ή της επιχείρησης.

9. Αν για οποιονδήποτε λόγο, ιδίως εξαιτίας παραίτησης ή απόλυσης του εργαζομένου, δεν εφαρμόζεται ή δεν ολοκληρώνεται η διευθέτηση του χρόνου εργασίας σύμφωνα με τον παρόντα νόμο, έχουν πλήρη εφαρμογή όλες οι προστατευτικές διατάξεις που καθορίζουν τις συνέπειες της υπέρβασης του ημερήσιου και εβδομαδιαίου ωραρίου εργασίας.

10. Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου εφαρμόζονται και για: α) εποχιακές επιχειρήσεις και β) εργαζομένους με σύμβαση εργασίας διάρκειας μικρότερης του ενός (1) έτους.

11. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ρυθμίζεται ο τρόπος κατάθεσης των συμφωνιών, η επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση μη τήρησης αυτών, η τηρούμενη διαδικασία, καθώς και κάθε λεπτομέρεια, που αφορά την εφαρμογή του άρθρου αυτού.

12. Με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου δεν θίγονται οι σχετικές ρυθμίσεις του ν. 2602/1998 (ΦΕΚ 83 Α ) ή άλλων ειδικών νόμων, που αποσκοπούν στην εξυγίανση φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα.»

Άρθρο 8 Εργασία που παρέχεται την έκτη ημέρα της εβδομάδος κατά παράβαση του πενθημέρου

Η εργασία, που παρέχεται την έκτη ημέρα της εβδομάδος, κατά παράβαση του συστήματος πενθήμερης εργασίας, ανεξάρτητα από τις προβλεπόμενες κυρώσεις, αμείβεται με το καταβαλλόμενο ημερομίσθιο προσαυξημένο κατά 30%. Δεν υπάγονται στη διάταξη αυτή οι απασχολούμενοι σε ξενοδοχειακές και επισιτιστικές επιχειρήσεις.

Άρθρο 9 Αρμοδιότητες του ΣΕΠΕ – Κυρώσεις

Οι περιπτώσεις ζ , η' και ιδ' της παρ. 1 του άρθρου 7 του ν. 2639/1998 (ΦΕΚ 205 Α ) αντικαθίστανται ως ακολούθως:

«ζ. Να έχει πρόσβαση στα αρχεία και έγγραφα της επιχείρησης, καθώς και στη δομή της παραγωγικής διαδικασίας. Στον εργοδότη που αρνείται την κατά το προηγούμενο εδάφιο πρόσβαση επιβάλλονται οι διοικητικές κυρώσεις της περ. α' της παραγράφου 1 του άρθρου 16 του ίδιου νόμου, όπως ισχύουν κάθε φορά.

η. Να λαμβάνει γνώση οποιουδήποτε από τα τηρούμενα βιβλία, μητρώα, έγγραφα και κάθε άλλου είδους στοιχείου της επιχείρησης, καθώς και να λαμβάνει αντίγραφα. Στον εργοδότη που αρνείται την παροχή στοιχείων και πληροφοριών σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο ή παρέχει ανακριβείς πληροφορίες ή στοιχεία επιβάλλονται οι διοικητικές κυρώσεις της περ. α' της παραγράφου 1 του άρθρου 16 του ίδιου νόμου, όπως ισχύουν κάθε φορά.

ιδ. Να παρεμβαίνει συμφιλιωτικά για την επίλυση των αναφυόμενων ατομικών ή συλλογικών διαφορών εργασίας. Ο εργοδότης υποχρεούται να παρίσταται κατά τη διαδικασία επίλυσης των ανωτέρω διαφορών εργασίας είτε αυτοπροσώπως είτε μέσω του νομίμου εκπροσώπου του ή άλλου εξουσιοδοτημένου τρίτου. Σε περίπτωση κατά την οποία ο εργοδότης δεν παρασταθεί, επιβάλλονται οι διοικητικές κυρώσεις της περ. α' της παραγράφου 1 του άρθρου 16 του ίδιου νόμου, όπως ισχύουν κάθε φορά.»

Άρθρο 10 Υποβολή συμπληρωματικών πινάκων προσωπικού

Η παράγραφος 5 του άρθρου 68 του ν. 3518/2006 (ΦΕΚ 272 Α ) αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«5. Αν η επιχείρηση ή εκμετάλλευση αλλάξει νόμιμο εκπρόσωπο ή προσλάβει νέους εργαζομένους, ο εργοδότης υποχρεούται να καταθέσει συμπληρωματικούς πίνακες προσωπικού μόνο ως προς τα νέα στοιχεία, κατά περίπτωση, εντός δεκαπέντε (15) ημερών από της επέλευσης της μεταβολής. Σε περίπτωση αλλαγής ή τροποποίησης του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας, ο εργοδότης υποχρεούται να καταθέτει, με οποιονδήποτε τρόπο, συμπληρωματικούς πίνακες προσωπικού μόνο ως προς τα νέα στοιχεία, το αργότερο ως και την ίδια ημέρα αλλαγής του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας και πάντως πριν την ανάληψη υπηρεσίας από τους εργαζόμενους.»

Άρθρο 11 Διοικητικές κυρώσεις

Το άρθρο 16 του ν. 2639/1998 (ΦΕΚ 205 Α ), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«Άρθρο 16

1. Στον εργοδότη που παραβαίνει τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας επιβάλλεται με αιτιολογημένη πράξη του αρμόδιου Προϊσταμένου Διεύθυνσης Κοινωνικής Επιθεώρησης Εργασίας ή Κέντρου Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου ή του ελέγξαντος Ειδικού Επιθεωρητή Εργασίας και ύστερα από προηγούμενη πρόσκληση του εργοδότη για παροχή εξηγήσεων:

α. Πρόστιμο για καθεμία παράβαση, από πεντακόσια (500,00) ευρώ μέχρι πενήντα χιλιάδες (50.000,00) ευρώ. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κατηγοριοποιούνται οι παραβάσεις και καθορίζεται το ύψος του προστίμου.

β. Προσωρινή διακοπή της λειτουργίας συγκεκριμένης παραγωγικής διαδικασίας ή τμήματος ή τμημάτων ή του συνόλου της επιχείρησης ή εκμετάλλευσης για χρονικό διάστημα μέχρι τριών (3) ημερών. Επίσης με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης μπορεί, ύστερα από αιτιολογημένη εισήγηση του αρμόδιου Επιθεωρητή Εργασίας, να επιβληθεί στον εργοδότη προσωρινή διακοπή της λειτουργίας για διάστημα μεγαλύτερο από τρεις (3) ημέρες ή και οριστική διακοπή της λειτουργίας συγκεκριμένης παραγωγικής διαδικασίας ή τμήματος ή τμημάτων ή του συνόλου της επιχείρησης ή εκμετάλλευσης.

2. Η πράξη επιβολής προστίμου κατά τα ανωτέρω κοινοποιείται με απόδειξη στον παραβάτη και το πρόστιμο αποτελεί έσοδο του Δημοσίου. Κατά της πράξης επιβολής προστίμου ασκείται προσφυγή ουσίας μέσα σε εξήντα (60) ημέρες από την κοινοποίησή της ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου.

Μέσα στην ίδια προθεσμία η προσφυγή κοινοποιείται με μέριμνα του προσφεύγοντος και με ποινή απαραδέκτου στην αρμόδια υπηρεσία του ΣΕΠΕ. Η προθεσμία για την άσκηση της προσφυγής και η άσκηση αυτής δεν αναστέλλουν την εκτέλεση της πράξης επιβολής προστίμου. Η αρμόδια υπηρεσία του ΣΕΠΕ βεβαιώνει το ποσό του επιβληθέντος προστίμου, το οποίο εισπράττεται από την αρμόδια Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία, ως δημόσιο έσοδο.

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης μπορεί να ρυθμίζονται τα σχετικά θέματα για την εφαρμογή του άρθρου αυτού.

3. Για την επιβολή των παραπάνω διοικητικών κυρώσεων συνεκτιμώνται η σοβαρότητα της παράβασης, η τυχόν επαναλαμβανόμενη μη συμμόρφωση στις υποδείξεις των αρμόδιων οργάνων, οι παρόμοιες παραβάσεις για τις οποίες έχουν επιβληθεί κυρώσεις στο παρελθόν, ο βαθμός υπαιτιότητας, ο αριθμός των εργαζομένων και το μέγεθος της επιχείρησης.

4. Η εκτέλεση των διοικητικών κυρώσεων προσωρινής και οριστικής διακοπής γίνεται από την αρμόδια αστυνομική αρχή.

5. Με αποφάσεις του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, που δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μπορεί να αυξάνονται τα όρια του προβλεπόμενου από την παράγραφο 1 προστίμου.

6. Διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας που προβλέπουν ως διοικητική κύρωση το πρόστιμο κατά τρόπο διάφορο από τις παραγράφους 1 και 2 του άρθρου αυτού καταργούνται, εκτός από τις διατάξεις που αφορούν την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, οι οποίες εξακολουθούν να ισχύουν. Για το πρόστιμο που επιβάλλεται στις περιπτώσεις αυτές εφαρμόζεται η παράγραφος 2 του άρθρου αυτού.»

Άρθρο 12 Μητρώο Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας

Η παρ. 6 του άρθρου 5 του ν. 1876/1990 (ΦΕΚ 27 Α ) αντικαθίσταται ως ακολούθως: «6. Στην κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης τηρείται γενικό μητρώο, στο οποίο καταχωρίζονται όλες οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας κατά είδος και τα κείμενα αυτά αναρτώνται αυτούσια στο δικτυακό τόπο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.»

Άρθρο 13 Βιβλίο Υπερωριών

Το Ειδικό Βιβλίο Υπερωριών που προβλέπεται από την περίπτωση β' της παραγράφου 1 του άρθρου 9 του π.δ. 27/6-4/7/1932 (ΦΕΚ 212 Α'), όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 3 του ν.δ. 515/1970 (ΦΕΚ 95 Α ), ισχύει για όλες τις επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες εν γένει και μπορεί να τηρείται με τη μορφή ημερολογίου ή μηχανογραφημένων σελίδων, που φέρουν τα στοιχεία της επιχείρησης και την ένδειξη «Ειδικό Βιβλίο Υπερωριών». Το Ειδικό Βιβλίο Υπερωριών δεν απαιτεί θεώρηση από την αρμόδια υπηρεσία του ΣΕΠΕ και πρέπει να διατηρείται από τον εργοδότη επί μια πενταετία από τη συμπλήρωσή του. Κατά τα λοιπά, το εν λόγω Βιβλίο διέπεται από τις οικείες διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας.

Άρθρο 14 Απασχόληση υπηκόων τρίτων χωρών - Κυρώσεις

Η παρ. 3 του άρθρου 86 του ν. 3386/2005 (ΦΕΚ 212 Α') αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«3. Στους εργοδότες που παραβιάζουν τις διατάξεις των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου αυτού, πέραν άλλων κυρώσεων που προβλέπονται από τη νομοθεσία επιβάλλεται, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας, χρηματικό πρόστιμο που μπορεί να κυμαίνεται από τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ έως δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) ευρώ για κάθε παράνομο υπήκοο τρίτης χώρας. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης προσδιορίζονται τα κριτήρια, με τα οποία καθορίζεται αναλόγως το ύψος του προστίμου. Αν οι ανωτέρω παραβάσεις διαπιστώνονται από τους Επιθεωρητές Εργασίας του ΣΕΠΕ, το ανωτέρω πρόστιμο επιβάλλεται με αιτιολογημένη πράξη του αρμόδιου Προϊσταμένου Διεύθυνσης Κοινωνικής Επιθεώρησης Εργασίας ή Κέντρου Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου ή του ελέγξαντος Ειδικού Επιθεωρητή Εργασίας και ύστερα από προηγούμενη πρόσκληση του εργοδότη για παροχή εξηγήσεων. Για την επιβολή του προστίμου εφαρμόζονται ανάλογα οι διατάξεις του άρθρου 16 του ν. 2639/1998 (ΦΕΚ 205 Α ), όπως ισχύουν κάθε φορά.»






Τρίτη 18 Μαΐου 2010

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «Απλοποίηση διαδικασιών σύστασης προσωπικών και κεφαλαιουχικών εταιριών και άλλες διατάξεις» - ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ - ΕΙΣΗΓΗΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ.


ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ
Αιτιολογική έκθεση
 Απλοποίηση διαδικασιών σύστασης προσωπικών και κεφαλαιουχικών εταιριών και άλλες διατάξεις

ΜΕΡΟΣ Α΄
 Άρθρο 1 Πεδίο Εφαρμογής - Σκοπός

Σκοπός του παρόντος νόμου είναι η απλοποίηση των διαδικασιών σύστασης προσωπικών και κεφαλαιουχικών εμπορικών εταιριών και ειδικότερα των ομορρύθμων εταιριών, των ετερορρύθμων εταιριών (κάθε μορφής), των εταιριών περιορισμένης ευθύνης και των ανωνύμων εταιριών (εφεξής: «Εταιρίες»).

Άρθρο 2 Ορισμοί

Για τους σκοπούς του παρόντος νόμου νοούνται ως:

α) «Υπηρεσία Μιας Στάσης»:

αα) Με την επιφύλαξη του άρθρου 1 και του άρθρου 7 του ν. 3419/2005 ( Α'297), όπως αυτός τροποποιείται με το άρθρο 13 του παρόντος νόμου και ισχύει, τα φυσικά πρόσωπα ή τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τα οποία ορίζονται ως αρμόδια για την έναρξη, διεκπεραίωση και ολοκλήρωση των διαδικασιών σύστασης ομορρύθμων και ετερορρύθμων εταιριών (κάθε μορφής), εταιριών περιορισμένης ευθύνης και ανωνύμων εταιριών. Ως «Υπηρεσία Μιας Στάσης» για τη σύσταση ομορρύθμων και ετερορρύθμων εταιριών ορίζονται οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (Γ.Ε.ΜΗ.). του άρθρου 2 του ν. 3419/2005 ( Α' 297), όπως αυτός τροποποιείται με το άρθρο 13 του παρόντος νόμου και ισχύει, καθώς και τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.) που λαμβάνουν την «πιστοποίηση παροχής υπηρεσιών μιας στάσης», όπως προβλέπεται στο άρθρο 4 του παρόντος.

ββ) Ως Υπηρεσία Μιας Στάσης για τη σύσταση εταιριών περιορισμένης ευθύνης, ανωνύμων εταιριών, καθώς και σε όλες τις άλλες περιπτώσεις που για τη σύσταση απαιτείται συμβολαιογραφικό έγγραφο, ορίζεται ο συμβολαιογράφος που συντάσσει το συμβολαιογραφικό έγγραφο σύστασης.

β) «Κεντρική Υπηρεσία Γ.Ε.ΜΗ..» «Υπηρεσία Γ.Ε.ΜΗ..» ή «Τμήμα Γ.Ε.ΜΗ.»: Η προβλεπόμενη στο άρθρο 2 παρ. 1 του ν. 3419/2005 ( Α'297), όπως αυτός τροποποιείται με το άρθρο 13 του παρόντος νόμου και ισχύει, «Κεντρική υπηρεσία Γ.Ε.ΜΗ.», η προβλεπόμενη στο άρθρο 2 παρ. 2 του ν. 3419/2005 ( Α'297), όπως αυτός τροποποιείται με το άρθρο 13 του παρόντος νόμου και ισχύει, «Υπηρεσία Γ.Ε.ΜΗ.» και το προβλεπόμενο στο άρθρο 2 παρ. 3 του ν. 3419/2005 ( Α'297) όπως αυτός τροποποιείται με το άρθρο 13 του παρόντος νόμου και ισχύει, «Τμήμα Γ.Ε.ΜΗ.».

Άρθρο 3
Γραμμάτιο Ενιαίου Κόστους Σύστασης Εταιρίας

1. Θεσπίζεται το Γραμμάτιο Ενιαίου Κόστους Σύστασης Εταιρίας, το οποίο περιλαμβάνει:

α) το τέλος καταχώρισης Γ.Ε.ΜΗ., όπως αυτό προβλέπεται από το άρθρο 8 του ν. 3419/2005

( Α'297), όπως αυτός τροποποιείται με το άρθρο 13 του παρόντος νόμου και ισχύει,

β) το Γραμμάτιο Κόστους Σύστασης Εταιρίας, το ποσό του οποίου αποδίδεται ανταποδοτικά

στην Υπηρεσία Μιας Στάσεως

y) το κόστος εγγραφής στο οικείο Επιμελητήριο και

δ) την εισφορά υπέρ του Ταμείου Νομικών και του Ταμείου Προνοίας Δικηγόρων, όπου κατά περίπτωση απαιτείται.

2. Το Γραμμάτιο Ενιαίου Κόστους Σύστασης Εταιρίας, καταβάλλεται υποχρεωτικά από τους συμβαλλομένους στην Υπηρεσία Μιας Στάσης, άπαξ, κατά το στάδιο της σύστασης εταιρίας. Το ύφος του, η διαδικασία είσπραξης και απόδοσης των επιμέρους ποσών στους τελικούς δικαιούχους, τα παραστατικά της απόδοσης σε αυτούς, η διενέργεια ελέγχου, ο τρόπος και η διαδικασία επιστροφής του σε περίπτωση μη καταχώρισης και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια προβλέπεται και ρυθμίζεται από την κοινή υπουργική απόφαση του άρθρου 4 παρ. 2Α του παρόντος.

3) Στο Γραμμάτιο Ενιαίου Κόστους Σύστασης Εταιρίας δεν συμπεριλαμβάνεται: α) ο φόρος συγκέντρωσης κεφαλαίου,

β)η αμοιβή του συμβολαιογράφου

γ)η αμοιβή του δικηγόρου, όπου απαιτείται,

δ)το παράβολο προς την Επιτροπή Ανταγωνισμού

4) Με το Γραμμάτιο Ενιαίου Κόστους Σύστασης Εταιρίας καταργούνται: α) Το παράβολο προελέγχου επωνυμίας στο οικείο Επιμελητήριο και

β) Το παράβολο υπέρ του Δημοσίου και του ΤΑΠΕΤ, το οποίο καταβάλλεται κατά το στάδιο της σύστασης εταιρίας, στις περιπτώσεις που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία

Άρθρο 4 Γενικές διατάξεις

1. Οι Υπηρεσίες Μιας Στάσης είναι αρμόδιες:

α) για την παραλαβή των εγγράφων που απαιτούνται για τη σύσταση των Εταιριών, β) για την καταχώριση των εγγράφων της περ. (α) στις Υπηρεσίες ή στο Τμήμα Γ.Ε.ΜΗ. του άρθρ. 2 του ν. 3419/2005 ( Α'297), όπως τροποποιείται με τον παρόντα, καθώς και για τη μέριμνα χορήγησης του Αριθμού Γ.Ε.ΜΗ.. και του Κωδικού Αριθμού Καταχώρισης που προβλέπονται στην παρ. 7 του άρθρου 5 του ν. 3419/2005 ( Α'297) όπως τροποποιείται με τον παρόντα,,

(γ) να μεριμνούν για τη χορήγηση αριθμού φορολογικού μητρώου από την αρμόδια Δ.Ο.Υ., δ) να μεριμνούν για τη χορήγηση και να λαμβάνουν τα απαιτούμενα πιστοποιητικά φορολογικής ενημερότητας των ιδρυτών των Εταιριών,

ε) να μεριμνούν για την εγγραφή της εταιρίας, των φυσικών προσώπων, εταίρων, διαχειριστών ή μελών Δ.Σ. στον οικείο οργανισμό κοινωνικής ασφάλισης, και για τη χορήγηση αριθμού μητρώου κοινωνικής ασφάλισης, όπου αυτή απαιτείται, καθώς και ασφαλιστικής ενημερότητας,

στ) για την είσπραξη του Γραμματίου Ενιαίου Κόστους Σύστασης Εταιρίας και τη χορήγηση σχετικής απόδειξης καταβολής, καθώς και του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου, ζ) για την κατανομή του εισπραττόμενου Γραμματίου Ενιαίου Κόστους Σύστασης Εταιρίας στους φορείς που, κατά τις κείμενες διατάξεις, είναι δικαιούχοι, και περιλαμβάνονται και ενσωματώνονται τα υπερ αυτών τέλη ,εισφορές και επιβαρύνσεις στο Γραμμάτιο Ενιαίου Κόστους Σύστασης Εταιρίας, όπως ορίζεται στο άρθρο 3 του παρόντος.

η) για την ειδοποίηση των ενδιαφερομένων για τη σύσταση των Εταιριών, θ) για την παράδοση των συστατικών εγγράφων με τις αναγκαίες βεβαιώσεις των αρμοδίων αρχών μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας σύστασης των Εταιριών, και (ι) οιαδήποτε ενέργεια απαιτείται κατά το νόμο για τη σύσταση Εταιριών.

2. Α) Με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, του Υπουργού Οικονομικών, του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, και του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

(α) καθορίζονται οι διαδικασίες, οι προϋποθέσεις και οι τεχνικές λεπτομέρειες για τη διασύνδεση, σύμπραξη και συνεργασία μεταξύ των Υπηρεσιών Μιας Στάσης και αα) των υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών, για την υλοποίηση από τις Υπηρεσίες Μιας Στάσης των ενεργειών που αναφέρονται στις περιπτώσεις γ' και δ' της παρ. 1, στις οποίες περιλαμβάνεται ,και η είσπραξη του Φόρου Συγκέντρωσης Κεφαλαίων και η χορήγηση των σχετικών εγγράφων, ββ) των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης, για την υλοποίηση από τις Υπηρεσίες Μιας Στάσης των ενεργειών που αναφέρονται στην περ. ε' της παρ. 1 και η χορήγηση των σχετικών εγγράφων, γγ) των υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοικήσεων (Ο.Τ.Α.) β' βαθμού, για τους σκοπούς του παρόντος.

β) καθορίζονται οι προϋποθέσεις και οι διαδικασίες που πρέπει να τηρηθούν για να λάβουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών «την πιστοποίηση υπηρεσιών μιας στάσης»,, η μεταφορά των φυσικών αρχείων, μεταξύ των Υπηρεσιών Μιας Στάσης και των Υπηρεσιών και του Τμήματος Γ.ΕΜΗ. του άρθρ. 2 του ν. 3419/2005 ( Α'297), όπως αυτός τροποποιείται με το άρθρο 13 του παρόντος νόμου, για τους σκοπούς του παρόντος και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια και σχετικό θέμα .

γ) καθορίζονται και τα θέματα που με ρητή εξουσιοδότηση νόμου προβλέπεται να καθοριστούν από τις διατάξεις του ν. 3419/2005 ( Α'297), όπως αυτός τροποποιείται με το άρθρο 13 του παρόντος νόμου και ισχύει, με υπουργική απόφαση του Υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, του Υπουργού Οικονομικών, του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, και του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων όπως αυτός τροποποιείται με το άρθρο 13 του παρόντος και ισχύει, και συγκεκριμένα αυτές που προβλέπονται κατά τρόπο και περιεχόμενο στις κάτωθι διατάξεις

αα) Παράγραφος 1 εδάφιο ε' του άρθρου 13 του παρόντος, με την οποία αντικαθίσταται η παράγραφος 6 του άρθρου 2 του ν. 3419/2005 ( Α'297).

ββ) Παράγραφος 3 εδάφιο γ' του άρθρου 13 του παρόντος, με την οποία αντικαθίσταται η παράγραφος 4 του άρθρου 4 του ν. 3419/2005 ( Α'297).

γγ) Παράγραφος 5 εδάφιο α' του άρθρου 13 του παρόντος, με την οποία αντικαθίσταται οι παράγραφοι 1 και 2 του άρθρου 6 του ν. 3419/2005 ( Α'297).

δδ) Παράγραφος 7 του άρθρου 13 του παρόντος, με την οποία αντικαθίσταται το άρθρο 8 του ν. 3419/2005 { Α'297).

εε) Παράγραφος 8 του άρθρου 13 του παρόντος, με την οποία αντικαθίσταται η παράγραφος 5 του άρθρου 11 του ν. 3419/2005 ( Α'297).

στστ) Παράγραφος 9 εδάφιο β' του άρθρου 13 του παρόντος, με την οποία αντικαθίσταται η παράγραφος 3 του άρθρου 12 του ν. 3419/2005 ( Α'297).

ζζ) Παράγραφος 10 του άρθρου 13 του παρόντος, με την οποία αντικαθίσταται το άρθρο 13 του ν. 3419/2005 { Α'297),

ηη) Παράγραφος 12 εδάφιο β' του άρθρου 13 του παρόντος, με την οποία αντικαθίσταται η παράγραφος 3 του άρθρου 16 του ν. 3419/2005 ( Α'297).

θθ) Παράγραφος 13 του άρθρου 13 του παρόντος, με την οποία αντικαθίσταται το άρθρο17 του ν. 3419/2005 (Α'297).

καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα που απαιτείται για την έναρξη εφαρμογής του ν. 3419/2005 (Α'297), όπως αυτός τροποποιείται με το άρθρο 13 του παρόντος νόμου .

Β) Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Οικονομικών, Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και μετά από σύμφωνη γνώμη της Συντονιστικής Επιτροπής των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων της χώρας, θα καθορίζονται οι διαδικασίες, οι προϋποθέσεις και οι τεχνικές λεπτομέρειες, ώστε να δύναται ο συμβολαιογράφος να προσφέρει τις προβλεπόμενες από τον παρόντα νόμο υπηρεσίες του «ως Υπηρεσία Μιας Στάσης», ως μέρος των υπηρεσιών του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (Γ.Ε.ΜΗ..) του άρθρου 2 του ν. 3419/2005 ( Α'297), καθώς και των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.) που θα λάβουν την «πιστοποίηση παροχής υπηρεσιών μιας στάσης», που προβλέπεται στο άρθρο 3 παρ. 2 του παρόντος.

Γ) Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Οικονομικών, Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δύναται να υπαχθούν στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος νόμου και άλλες περιπτώσεις υπόχρεων καταχώρισης στο Γ.Ε.ΜΗ. σύμφωνα με το άρθρο 1 του ν. 3419/2005 ( Α'297), όπως αυτός τροποποιείται με το άρθρο 13 του παρόντος νόμου, οι οποίοι δεν προβλέπονται στο σκοπό του παρόντος νόμου, όπως ορίζεται στο άρθρο 1.

Άρθρο 5
Διαδικασία σύστασης προσωπικών εταιριών

1. Για τη σύσταση μιας προσωπικής εταιρίας (ομόρρυθμης ή ετερόρρυθμης εταιρίας), οι συμβαλλόμενοι προβαίνουν, ενώπιον της Υπηρεσίας Μιας Στάσης, στις παρακάτω ενέργειες:

α) Καταθέτουν το συμφωνητικό σύστασης της εταιρίας. Το συμφωνητικό σύστασης της εταιρίας περιβάλλεται υποχρεωτικώς τον τύπο του συμβολαιογραφικού εγγράφου , στις περιπτώσεις που ορίζεται από το νόμο.

β) Υποβάλλουν υπογεγραμμένη αίτηση καταχώρισης στο Γ.Ε.ΜΗ..

γ) Υποβάλλουν αίτηση για την καταχώριση της επωνυμίας στο οικείο επιμελητήριο και για την εγγραφή της Εταιρίας ως μέλος σε αυτό.

δ) Καταβάλλουν το Γραμμάτιο Ενιαίου Κόστους Σύστασης Εταιρίας.

ε) Υποβάλλουν δήλωση για το Φόρο Συγκέντρωσης Κεφαλαίου και εξοφλούν άμεσα τον φόρο που αναλογεί.

στ) Υποβάλλουν το μισθωτήριο συμβόλαιο ή τον τίτλο κυριότητας ή υπεύθυνη δήλωση δωρεάν παραχώρησης του χώρου για εγκατάσταση της Εταιρίας.

ζ) Υποβάλλουν τις απαραίτητες αιτήσεις και συμπληρώνουν τα απαραίτητα έντυπα για τη χορήγηση αριθμού φορολογικού μητρώου και για την εγγραφή των εταίρων και διαχειριστών στους οικείους ασφαλιστικούς οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης .

2. Αυθημερόν ή το αργότερο την επόμενη εργάσιμη ημέρα και μετά την ολοκλήρωση των ενεργειών που προβλέπονται στην παρ. 1, η Υπηρεσία Μιας Στάσης υποχρεούται να:

α) Προβαίνει σε έλεγχο της αίτησης καταχώρισης και του συμφωνητικού σύστασης, ως προς τη νομιμοποίηση του αιτούντος και την πληρότητα των υποβαλλόμενων στοιχείων και εγγράφων, που αυτός υποβάλλει.

β) Προβαίνει, μέσω της πρόσβασης στα ηλεκτρονικά αρχεία του Γ.Ε.ΜΗ.. σε προέλεγχο της επωνυμίας και στη χορήγηση προέγκρισης χρήσης. Εφόσον η προτεινόμενη επωνυμία προσκρούει σε προγενέστερη καταχώριση, η Υπηρεσία Μιας Στάσης ενημερώνει τους ενδιαφερομένους και, μετά από συνεννόηση μαζί τους, προβαίνει σε τροποποίηση της επωνυμίας.

γ) Προβαίνει στην είσπραξη του Γραμματίου Ενιαίου Κόστους Σύστασης Εταιρίας και του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου καθώς και τη χορήγηση σχετικής απόδειξης καταβολής του Γραμματίου Ενιαίου Κόστους Σύστασης Εταιρίας, και του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου,

δ) Μεριμνά για τη χορήγηση Α.Φ.Μ. στους εταίρους, όπου απαιτείται, καθώς και για την έκδοση των απαιτουμένων πιστοποιητικών ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας που απαιτούνται.

ε) Με την επιφύλαξη της παραγράφου 3, μεριμνά για την καταχώριση και εγγραφή της εταιρίας στη Υπηρεσία ή στο Τμήμα Γ.Ε.ΜΗ.. του άρθρ. 2 του ν. 3419/2005 ( Α'297), όπως αυτός τροποποιείται με το άρθρο 13 του παρόντος νόμου, και για τη χορήγηση Αριθμού Γ.Ε.ΜΗ.. και Κωδικού Αριθμού Καταχώρισης που προβλέπονται στην παρ. 7 του άρθρου 5 του ν. 3419/2005 ( Α'297), όπως αυτός τροποποιείται με το άρθρο 13 του παρόντος νόμου .

στ) Μεριμνά, μέσω πρόσβασης στα οικεία ηλεκτρονικά αρχεία, για την έκδοση ΑΦΜ της εταιρίας καθώς και για την εγγραφή της εταιρίας, των εταίρων και διαχειριστών στους οικείους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης.

ζ) Προβαίνει στην εγγραφή της Εταιρίας στο αρμόδιο επιμελητήριο.

3. Εάν από τον έλεγχο που προβλέπεται στην περ. α της παρ. 2 ,προκύψει ότι η αίτηση, τα προσκομιζόμενα δικαιολογητικά ή το συμφωνητικό σύστασης δεν πληρούν τις προϋποθέσεις της κείμενης νομοθεσίας, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται, μέσω τηλεομοιοτυπίας ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, να προβούν εγγράφως στις αναγκαίες διευκρινίσεις, διορθώσεις ή συμπληρώσεις μέσα σε δύο εργάσιμες, ή, εφόσον δικαιολογείται από τις περιστάσεις, σε δέκα εργάσιμες ημέρες από τη λήψη της σχετικής πρόσκλησης. Η χορήγηση αυτής της προθεσμίας παρατείνει ανάλογα την προθεσμία που προβλέπεται παραπάνω στην παρ. 2. Αν η προθεσμία των δύο ή δέκα εργασίμων ημερών παρέλθει άπρακτη ή τα στοιχεία, παρά την εμπρόθεσμη υποβολή τους, εξακολουθούν να μην πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου, η σύσταση της εταιρίας δεν καταχωρείται στο Γ.Ε.ΜΗ. και το Γραμμάτιο Ενιαίου Κόστους Σύστασης Εταιρίας και ο Φόρος Συγκέντρωσης Κεφαλαίου που καταβλήθηκαν επιστρέφονται, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην κοινή υπουργική απόφαση της περ. Α της παρ. 2 του άρθρου 4 .

4. Η ομόρρυθμη και η ετερόρρυθμη εταιρία αποκτούν νομική προσωπικότητα με την καταχώριση της εταιρικής σύμβασης στο Γ.Ε.ΜΗ.

Άρθρο 6
Διαδικασία σύστασης εταιριών περιορισμένης ευθύνης

1. Για τη σύσταση μιας εταιρίας περιορισμένης ευθύνης, οι συμβαλλόμενοι προβαίνουν, ενώπιον της Υπηρεσίας Μιας Στάσης, στις παρακάτω ενέργειες :

α) Υπογράφουν το συμβολαιογραφικό έγγραφο σύστασης της εταιρίας σύμφωνα με τις διατάξεις του κ.ν. 3190/1955.

β) Υποβάλλουν υπογεγραμμένη αίτηση καταχώρισης στο Γ.Ε.ΜΗ..

γ) Υποβάλλουν αίτηση για την καταχώριση της επωνυμίας στο οικείο επιμελητήριο και για την εγγραφή της εταιρίας ως μέλος σε αυτό.

δ) Καταβάλλουν το Γραμμάτιο Ενιαίου Κόστους Σύστασης Εταιρίας.

ε) Υποβάλλουν δήλωση για το Φόρο Συγκέντρωσης Κεφαλαίου και εξοφλούν άμεσα τον φόρο που αναλογεί.

στ) Υποβάλλουν το μισθωτήριο συμβόλαιο ή τον τίτλο κυριότητας ή υπεύθυνη δήλωση δωρεάν παραχώρησης του χώρου για εγκατάσταση της Εταιρίας.

ζ) Υποβάλλουν τις απαραίτητες αιτήσεις και συμπληρώνουν τα απαραίτητα έντυπα για τη χορήγηση αριθμού φορολογικού μητρώου και για την εγγραφή των διαχειριστών στους οικείους ασφαλιστικούς οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης .

2. Αυθημερόν ή το αργότερο την επόμενη εργάσιμη ημέρα και μετά την ολοκλήρωση των ενεργειών που προβλέπονται στην παρ. 1, η Υπηρεσία Μιας Στάσης υποχρεούται να:

α) Προβαίνει σε έλεγχο της αίτησης καταχώρισης ως προς τη νομιμοποίηση του αιτούντος και την πληρότητα των στοιχείων και εγγράφων, που αυτός υποβάλλει.

β) Προβαίνει, μέσω της πρόσβασης στα ηλεκτρονικά αρχεία του Γ.Ε.ΜΗ.. σε προέλεγχο της επωνυμίας και στη χορήγηση προέγκρισης χρήσης. Εφόσον η προτεινόμενη επωνυμία προσκρούει σε προγενέστερη καταχώριση, η Υπηρεσία Μιας Στάσης ενημερώνει τους ενδιαφερομένους και, μετά από συνεννόηση μαζί τους, προβαίνει σε τροποποίηση της επωνυμίας.

γ) Προβαίνει στην είσπραξη του Γραμματίου Ενιαίου Κόστους Σύστασης Εταιρίας και του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου καθώς και τη χορήγηση σχετικής απόδειξης καταβολής του Γραμματίου Ενιαίου Κόστους Σύστασης Εταιρίας, και του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου,

δ) Μεριμνά για τη χορήγηση Α.Φ.Μ. στους εταίρους, όπου απαιτείται, καθώς και για την έκδοση των απαιτουμένων πιστοποιητικών ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας που απαιτούνται.

ε) Με την επιφύλαξη της παραγράφου 3, μεριμνά για την καταχώριση και εγγραφή της εταιρίας στη Υπηρεσία ή στο Τμήμα Γ.Ε.ΜΗ., σύμφωνα με το άρθρ. 2 του ν. 3419/2005 ( Α'297), όπως αυτός τροποποιείται με το άρθρο 13 του παρόντος νόμου, και για τη χορήγηση Αριθμού Γ.Ε.ΜΗ.. και Κωδικού Αριθμού Καταχώρισης, που προβλέπονται στην παρ. 7 του άρθρου 5 του ν. 3419/2005 ( Α'297), όπως αυτός τροποποιείται με το άρθρο 13 του παρόντος νόμου .

στ) Συντάσσει και αποστέλλει σχέδιο ανακοίνωσης για την ανωτέρω καταχώριση στην αρμόδια Υπηρεσία του Γ.Ε.ΜΗ..

ζ) Μεριμνά, μέσω πρόσβασης στα οικεία ηλεκτρονικά αρχεία, για την έκδοση ΑΦΜ της εταιρίας καθώς και για την εγγραφή της εταιρίας και των διαχειριστών στους οικείους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης.

η) Προβαίνει στην εγγραφή της Εταιρίας στο αρμόδιο επιμελητήριο.

3. Εάν από τον έλεγχο που προβλέπεται στην περ. α της παρ. 2 προκύψει ότι η αίτηση, τα προσκομιζόμενα δικαιολογητικά ή το συμφωνητικό σύστασης δεν πληρούν τις προϋποθέσεις της κείμενης νομοθεσίας, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται, μέσω τηλεομοιοτυπίας ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, να προβούν εγγράφως στις αναγκαίες διευκρινίσεις, διορθώσεις ή συμπληρώσεις μέσα σε δύο εργάσιμες, ή, εφόσον δικαιολογείται από τις περιστάσεις, σε δέκα εργάσιμες ημέρες από τη λήψη της σχετικής πρόσκλησης. Η χορήγηση αυτής της προθεσμίας παρατείνει ανάλογα την προθεσμία που προβλέπεται παραπάνω στην παρ. 2. Αν η προθεσμία των δύο ή δέκα εργασίμων ημερών παρέλθει άπρακτη ή τα στοιχεία, παρά την εμπρόθεσμη υποβολή τους, εξακολουθούν να μην πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου, η σύσταση της εταιρίας δεν καταχωρείται στο Γ.Ε.ΜΗ.. και το Γραμμάτιο Ενιαίου Κόστους Σύστασης Εταιρίας και ο Φόρος Συγκέντρωσης Κεφαλαίου που καταβλήθηκαν επιστρέφονται, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην κοινή υπουργική απόφαση της περ. Α της παρ. 2 του άρθρου 4.

4. Η εταιρία περιορισμένης ευθύνης αποκτά νομική προσωπικότητα με την καταχώριση της εταιρικής σύμβασης στο Γ.Ε.ΜΗ. σύμφωνα με το άρθρο 15 παρ. 1 του νόμου 3419/2005.

5. Κατά παρέκκλιση των προβλεπομένων στο άρθρο 8 του ν. 3190/1955,, η δημοσιότητα της σύστασης της εταιρίας περιορισμένης ευθύνης πραγματοποιείται σύμφωνα με το άρθρο 13 του νόμου 3419/2005, όπως αυτός τροποποιείται με το άρθρο 13 του παρόντος νόμου.

Άρθρο 7
Διαδικασία σύστασης ανωνύμων εταιριών

1. Για τη σύσταση μιας ανώνυμης εταιρίας, οι συμβαλλόμενοι προβαίνουν, ενώπιον της Υπηρεσίας Μιας Στάσης, στις παρακάτω ενέργειες :

α) Υπογράφουν το συμβολαιογραφικό έγγραφο σύστασης της εταιρίας σύμφωνα με τις διατάξεις του κ.ν. 2190/1920.

β) Υποβάλλουν υπογεγραμμένη αίτηση καταχώρισης στο Γ.Ε.ΜΗ.

y) Υποβάλλουν αίτηση yia την καταχώριση της επωνυμίας στο οικείο επιμελητήριο και για την εγγραφή της εταιρίας ως μέλος σε αυτό,

δ) Καταβάλλουν το Γραμμάτιο Ενιαίου Κόστους Σύστασης Εταιρίας.

ε) Υποβάλλουν δήλωση για το Φόρο Συγκέντρωσης Κεφαλαίου και εξοφλούν άμεσα τον φόρο που αναλογεί.

στ) Υποβάλλουν το μισθωτήριο συμβόλαιο ή τον τίτλο κυριότητας ή υπεύθυνη δήλωση δωρεάν παραχώρησης του χώρου για εγκατάσταση της Εταιρίας.

ζ) Υποβάλλουν τις απαραίτητες αιτήσεις και συμπληρώνουν τα απαραίτητα έντυπα για τη χορήγηση αριθμού φορολογικού μητρώου και για την εγγραφή των μελών του διοικητικού συμβουλίου στους οικείους ασφαλιστικούς οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης .

2. Αυθημερόν ή το αργότερο την επόμενη εργάσιμη ημέρα και μετά την ολοκλήρωση των ενεργειών που προβλέπονται στην παρ. 1, η Υπηρεσία Μιας Στάσης υποχρεούται να:

α) Προβαίνει σε έλεγχο της αίτησης καταχώρισης ως προς τη νομιμοποίηση του αιτούντος και την πληρότητα των στοιχείων και εγγράφων, που αυτός υποβάλλει.

β) Προβαίνει, μέσω της πρόσβασης στα ηλεκτρονικά αρχεία του Γ.Ε.ΜΗ.. σε προέλεγχο της επωνυμίας και στη χορήγηση προέγκρισης χρήσης. Εφόσον η προτεινόμενη επωνυμία προσκρούει σε προγενέστερη καταχώριση, η Υπηρεσία Μιας Στάσης ενημερώνει τους ενδιαφερομένους και, μετά από συνεννόηση μαζί τους, προβαίνει σε τροποποίηση της επωνυμίας.

γ) Προβαίνει στην είσπραξη του Γραμματίου Ενιαίου Κόστους Σύστασης Εταιρείας και του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου καθώς και τη χορήγηση σχετικής απόδειξης καταβολής του Γραμματίου Ενιαίου Κόστους Σύστασης Εταιρείας, και του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου,

δ) Μεριμνά για τη χορήγηση Α.Φ.Μ. στους εταίρους, όπου απαιτείται, καθώς και για την έκδοση των απαιτουμένων πιστοποιητικών ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας που απαιτούνται.

ε) Με την επιφύλαξη της παραγράφου 3, μεριμνά για την καταχώριση και εγγραφή της εταιρίας στη Υπηρεσία ή στο Τμήμα Γ.Ε.ΜΗ., σύμφωνα με το άρθρ. 2 του ν. 3419/2005 (Α'297), όπως αυτός τροποποιείται με το άρθρο 13 του παρόντος νόμου, και για τη χορήγηση Αριθμού Γ.Ε.ΜΗ.. και Κωδικού Αριθμού Καταχώρισης που προβλέπονται στην παρ. 7 του άρθρου 5 του ν. 3419/2005 ( Α'297), όπως αυτός τροποποιείται με το άρθρο 13 του παρόντος νόμου .

στ) Συντάσσει και αποστέλλει σχέδιο ανακοίνωσης για την ανωτέρω καταχώριση στην αρμόδια Υπηρεσία του Γ.Ε.ΜΗ..

ζ) Μεριμνά, μέσω πρόσβασης στα οικεία ηλεκτρονικά αρχεία, για την έκδοση ΑΦΜ της εταιρίας καθώς και για την εγγραφή της εταιρίας και των μελών του διοικητικού συμβουλίου στους οικείους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης.

η) Προβαίνει στην εγγραφή της Εταιρίας στο αρμόδιο επιμελητήριο.

3. Εάν από τον έλεγχο που προβλέπεται στην περ. α της παρ. 2, προκύψει ότι η αίτηση, τα προσκομιζόμενα δικαιολογητικά ή το συμφωνητικό σύστασης δεν πληρούν τις προϋποθέσεις της κείμενης νομοθεσίας, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται, μέσω τηλεομοιοτυπίας ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, να προβούν εγγράφως στις αναγκαίες διευκρινίσεις, διορθώσεις ή συμπληρώσεις μέσα σε δύο εργάσιμες, ή, εφόσον δικαιολογείται από τις περιστάσεις, σε δέκα εργάσιμες ημέρες από τη λήψη της σχετικής πρόσκλησης. Η χορήγηση αυτής της προθεσμίας παρατείνει ανάλογα την προθεσμία που προβλέπεται παραπάνω στην παρ. 2. Αν η προθεσμία των δύο ή δέκα εργασίμων ημερών παρέλθει άπρακτη ή τα στοιχεία, παρά την εμπρόθεσμη υποβολή τους, εξακολουθούν να μην πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου, η σύσταση της εταιρίας δεν καταχωρείται στο Γ.Ε.ΜΗ.. και το Γραμμάτιο Ενιαίου Κόστους Σύστασης Εταιρίας και ο Φόρος Συγκέντρωσης Κεφαλαίου που καταβλήθηκαν επιστρέφονται, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην κοινή υπουργική απόφαση της περ.Α παρ. 2 του άρθρου 4 .

4. Η ανώνυμη εταιρία αποκτά νομική προσωπικότητα με την καταχώριση του καταστατικού της στο Γ.Ε.ΜΗ. σύμφωνα με το άρθρο 15 παρ. 1 του νόμου 3419/2005, όπως αυτός τροποποιείται με το άρθρο 13 του παρόντος νόμου.

5. Κατά παρέκκλιση των προβλεπομένων στο άρθρ. 7β του κ.ν. 2190/1920, η δημοσιότητα της σύστασης της ανώνυμης εταιρίας πραγματοποιείται σύμφωνα με το άρθρο 13 του νόμου 3419/2005, όπως αυτός τροποποιείται με το άρθρο 13 του παρόντος νόμου.

Άρθρο 8
Έκδοση Αριθμού φορολογικού μητρώου

1. Για την έκδοση αριθμού φορολογικού μητρώου σύμφωνα με τα άρθρα 5, 6 και 7, η Υπηρεσία Μιας Στάσης διαβιβάζει ηλεκτρονικά προς την αρμόδια Δ.Ο.Υ. τα ακόλουθα στοιχείαν:

α) τον Κωδικό Γ.Ε.ΜΗ. και τον Κωδικό Αριθμό Καταχώρισης, που προβλέπονται στα άρθρ. 5 του ν. 3419/2005 ( Α'297), όπως αυτός τροποποιείται με το άρθρο 13 του παρόντος νόμου και ισχύει.

β) την απόδειξη εξόφλησης του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου,

γ) τα στοιχεία προσδιορισμού της έδρας και των λοιπών εγκαταστάσεων της επιχείρησης (τίτλος ιδιοκτησίας ή συμφωνητικό μίσθωσης ή υπομίσθωσης νομίμως θεωρημένο από την Δ.Ο.Υ. ή υπεύθυνη δήλωση δωρεάν παραχώρησης χώρου) και

δ) τα σχετικά έντυπα που έχουν υποβληθεί στην Υπηρεσία Μιας Στάσης από τον αιτούντα για την έκδοση Α.Φ.Μ..

2. Η αρμόδια Δ.Ο.Υ., με την ολοκλήρωση της διαβίβασης των στοιχείων και εγγράφων που αναφέρονται στην παρ. 1, υποχρεούται να χορηγεί στον αιτούντα αριθμό φορολογικού μητρώου (Α.Φ.Μ.), αν τα στοιχεία και τα έγγραφα αυτά είναι πλήρη και σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας, χωρίς να απαιτείται προηγούμενη αυτοψία στην έδρα της εταιρίας.

Άρθρο 9

Οι διατάξεις του άρθρου 42 του ν.δ. 3026/1954 (Κώδικας περί Δικηγόρων) δεν εφαρμόζονται στη σύνταξη συμβολαιογραφικών εγγράφων σύστασης εταιριών περιορισμένης ευθύνης και ανωνύμων εταιριών, εφόσον το κεφάλαιο της εταιρίας είναι ίσο ή μικρότερο των εκατό χιλιάδων (100.000) ευρώ.

Άρθρο 10
Εταιρίες που διέπονται από ειδική νομοθεσία

Αν η ειδική νομοθεσία, που διέπει τη σύσταση εταιρίας προβλέπει την έγκριση της σύστασης και τη χορήγηση άδειας λειτουργίας από αρμόδια διοικητική αρχή, οι σχετικές πράξεις υποβάλλονται από τους ενδιαφερομένους στην Υπηρεσία Μιας Στάσης για την καταχώριση τους, μαζί με τα λοιπά στοιχεία καταχώρισης, στο Γ.Ε.ΜΗ..

Άρθρο 11

Ο έλεγχος νομιμότητας της Διοικήσεως για τη σύσταση της ανώνυμης εταιρίας που προβλέπεται στο άρθρ. 4 παρ. 2ατου κ.ν. 2190/1920 καταργείται για όλες τις περιπτώσεις ανεξαρτήτως ύφους του μετοχικού κεφαλαίου, εκτός από τις περιπτώσεις που αναφέρονται στο τρίτο εδάφιο της παρ. 2 α και στην παρ. 2β του άρθρ. 4 του κ.ν. 2190/1920.

Άρθρο 12 Προτυποποιημένα καταστατικά

«Προτυποποιημένα καταστατικά»:

1. Για τη σύσταση ομορρύθμων εταιριών, των ετερορρύθμων εταιριών, κάθε μορφής, των εταιριών περιορισμένης ευθύνης και των ανωνύμων εταιριών, δύναται να γίνει χρήση προτυποποιημένου καταστατικού, το οποίο συμπληρώνεται από τους ιδρυτές, αν πρόκειται για ομόρρυθμες εταιρίες και απλές ετερόρρυθμες εταιρίες ή από την Υπηρεσία Μιας Στάσης (συμβολαιογράφο) αν πρόκειται για εταιρία ετερόρρυθμη κατά μετοχές, εταιρία περιορισμένης ευθύνης και ανώνυμη εταιρία, μόνο ως προς τα στοιχεία που διαφοροποιούν την εταιρία από άλλες του ίδιου εταιρικού τύπου. Το προτυποποιημένο καταστατικό εκδίδεται με την κοινή υπουργική απόφαση του άρθρου 4 παρ. 2 περ.Α του παρόντος, και κατά περίπτωση, κατατίθεται στις Υπηρεσίες Μιας Στάσης του άρθρου 2αα), αν πρόκειται για ομόρρυθμες εταιρίες και απλές ετερόρρυθμες εταιρίες και αν πρόκειται για εταιρία ετερόρρυθμη κατά μετοχές, εταιρία περιορισμένης ευθύνης και ανώνυμη εταιρία, συντάσσεται από την Υπηρεσία Μιας Στάσης του άρθρου 2ββ. Οι Υπηρεσίες Μιας Στάσης προβαίνουν στις ενέργειες που προβλέπονται στα άρθρα 5, 6, 7 του παρόντος, προκειμένου να καταχωρηθεί γίνει καταχώρισή του στο Γ.Ε.ΜΗ..

2. Το προτυποποιημένο καταστατικό εταιρίας:(α) Συντάσσεται μετά από πρόταση της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδας και της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας.

(β) Περιέχει τις απολύτως αναγκαίες σύμφωνα με τον παρόντα νόμο διατάξεις και κατά τα λοιπά παραπέμπει στις διατάξεις των οικείων νόμων.

(γ) Συμπληρώνεται από τους ιδρυτές ή από την κατά περίπτωση αρμόδια Υπηρεσία Μιας Στάσης (συμβολαιογράφο) μόνο ως προς τα στοιχεία που διαφοροποιούν την εταιρία από άλλες του ίδιου εταιρικού τύπου, εκτός αν εισάγεται επιτρεπτή παρέκκλιση από ισχύουσες διατάξεις.

δ) To προτυποποιημένο καταστατικό εταιρίας για κάθε τύπο εταιρίας θα είναι προσπελάσιμο από το διαδικτυακό τόπο του Γ.Ε.ΜΗ.

ΜΕΡΟΣ Β'

Άρθρο 13
Τροποποίηση του νόμου 3419/2005 περί Γενικού Εμπορικού Μητρώου (Γ.Ε.ΜΗ.) και Εκσυγχρονισμός της Επιμελητηριακής Νομοθεσίας.

α) Η παράγραφος Ια, του άρθρου 2 του ν. 3419/2005 ( Α'297), όπως ισχύει αντικαθίσταται ως εξής:

«α) την οργάνωση και εποπτεία της βάσης ή των βάσεων δεδομένων που συναπαρτίζουν το Γ.Ε.ΜΗ., καθώς και το διαδικτυακό τόπο του Γ.Ε.ΜΗ., σύμφωνα με το άρθρο 5»

β) Η παράγραφος 2β, του άρθρου 2 του ν. 3419/2005 ( Α'297), όπως ισχύει αντικαθίσταται ως εξής:

«β. την παραλαβή, την πρωτοκόλληση και τον έλεγχο νομιμότητας των σχετικών αιτήσεων και των συνοδευτικών εγγράφων, καθώς και τον έλεγχο νομιμότητας των νομικών πράξεων, των δηλώσεων, των εγγράφων και των λοιπών στοιχείων που αφορούν τους υπόχρεους και δικαιολογούν την καταχώριση, μεταβολή ή διαγραφή, εκτός των περιπτώσεων σύστασης της ομορρύθμου και ετερόρρυθμου (απλή ή κατά μετοχές) εταιρίας, της εταιρίας περιορισμένης ευθύνης και της ανώνυμης εταιρίας, όταν αυτή πραγματοποιείται από τις Υπηρεσίες Μιας Στάσης, όπως προβλέπεται στη νομοθεσία.

Η καθ" ύλην και κατά τόπο αρμοδιότητα του Επιμελητηρίου καθορίζεται με βάση την κύρια δραστηριότητα και την κύρια επαγγελματική κατοικία ή την εγκατάσταση του υπόχρεου, αντίστοιχα. Για τα υποκαταστήματα ή τα πρακτορεία, η καθ' ύλην και κατά τόπο αρμοδιότητα της υπηρεσίας Γ.Ε.ΜΗ., καθορίζεται από την κύρια δραστηριότητα και την έδρα του υποκαταστήματος ή του πρακτορείου, αντίστοιχα. Κάθε υπόχρεος υπάγεται σε μία μόνο υπηρεσία Γ.Ε.ΜΗ..».

γ) Η παράγραφος 3 του άρθρου 2 του ν. 3419/2005 (Α'297), όπως ισχύει αντικαθίσταται ως εξής:

«3. Στη Γενική Διεύθυνση Εσωτερικού Εμπορίου της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας,, συνιστάται αυτοτελές Τμήμα Γ.Ε.ΜΗ., ενιαίο για τις Διευθύνσεις Α.Ε. και Πίστεως και Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων και Αναλογιστικής.

Οι Διευθύνσεις αυτές διαβιβάζουν στο Τμήμα Γ.Ε.ΜΗ. όλες τις πράξεις και τα στοιχεία που καταχωρίζονται στο Γ.Ε.ΜΗ. και αφορούν τις ανώνυμες εταιρίες, όπου απαιτείται, τις ευρωπαϊκές εταιρίες, τις ευρωπαϊκές συνεταιριστικές εταιρίες και τα υποκαταστήματά τους στην ημεδαπή, για την εξ αποστάσεως και με ηλεκτρονικά μέσα αρχική καταχώριση (εγγραφή) των ανωτέρω προσώπων στο Γ.Ε.ΜΗ., καθώς και κάθε μεταγενέστερη καταχώριση, μεταβολή ή διαγραφή αυτών, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 5.

δ) Η παράγραφος 4 του άρθρου 2 του ν. 3419/2005 (Α'297), όπως ισχύει αντικαθίσταται ως εξής:

«4. Οι υπηρεσίες Γ.Ε.ΜΗ. των Επιμελητηρίων και το Τμήμα Γ.Ε.ΜΗ. της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, ("υπηρεσίες καταχώρισης στο Γ.Ε.ΜΗ.") έχουν την αποκλειστική αρμοδιότητα να προβαίνουν σε καταχωρήσεις στο Γ.Ε.ΜΗ.. Κατ' εξαίρεση οι Υπηρεσίες Μιας Στάσης, που προβλέπονται στη νομοθεσία, δύνανται να προβαίνουν στις προβλεπόμενες από το νόμο καταχωρήσεις στις περιπτώσεις σύστασης της ομορρύθμου και ετερόρρυθμου (απλή ή κατά μετοχές) εταιρίας, της εταιρίας περιορισμένης ευθύνης και της ανώνυμης εταιρίας.

ε) Η παράγραφος 6 του άρθρου 2 του ν. 3419/2005 (Α'297), όπως ισχύει αντικαθίσταται ως εξής:

«6. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, του Υπουργού Οικονομικών, του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, και του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ρυθμίζονται τα θέματα του κανονισμού λειτουργίας και στελέχωσης της Κεντρικής Υπηρεσίας Γ.Ε.ΜΗ., των υπηρεσιών Γ.Ε.ΜΗ. και του Τμήματος Γ.Ε.ΜΗ. και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια.»

2) Το Άρθρο 3 του ν. 3419/2005 (Α'297), όπως ισχύει, καταργείται.

3α) Η παράγραφος 1, του άρθρου 4 του ν. 3419/2005 ( Α'297), όπως ισχύει αντικαθίσταται ως εξής:

«Ι.Όι διατάξεις του νόμου αυτού δεν θίγουν την αρμοδιότητα των υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, και των υπηρεσιών των οικείων Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων (Ν.Α.), για την έκδοση διοικητικών πράξεων και την άσκηση εποπτείας και ελέγχου νομιμότητας των καταχωρητέων πράξεων και στοιχείων, σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας, οι οποίες αφορούν τις ανώνυμες εταιρίες, όπου για αυτές απαιτείται σύμφωνα με τη νομοθεσία, τις ευρωπαϊκές εταιρίες, τις ευρωπαϊκές συνεταιριστικές εταιρίες και τα υποκαταστήματα αλλοδαπών εταιριών που υπάγονται στην αρμοδιότητά τους, καθώς και τις αρμοδιότητες των Ειρηνοδικείων σχετικά με τους συνεταιρισμούς που υπάγονται σε αυτά.

Οι διοικητικές πράξεις των αρμόδιων υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, και των οικείων Ν.Α., καθώς και οι αποφάσεις των Ειρηνοδικείων, αποτελούν αναγκαία προϋπόθεση για την εγγραφή στο Γ.Ε.ΜΗ. και κάθε περαιτέρω καταχώριση, μεταβολή ή διαγραφή των υπόχρεων που αναφέρονται στο προηγούμενο εδάφιο, σύμφωνα με τα οριζόμενα στη νομοθεσία.

β) Η παράγραφος 2, του άρθρου 4 του ν. 3419/2005 ( Α'297), όπως ισχύει αντικαθίσταται ως εξής:

«2. Οι υπηρεσίες Γ.Ε.ΜΗ. παράγουν με ευθύνη τους και χωρίς υπαίτια καθυστέρηση, ψηφιακά αντίγραφα των αιτήσεων καταχώρισης, των συνοδευτικών εγγράφων και δικαιολογητικών και κάθε άλλου στοιχείου που υποβάλλεται σε αυτές, εφόσον αυτά δεν έχουν ήδη υποβληθεί σε ηλεκτρονική μορφή και τα διαβιβάζουν, χωρίς υπαίτια καθυστέρηση και με ηλεκτρονικά μέσα, στις αρμόδιες υπηρεσίες. Η ανωτέρω υποχρέωση των υπηρεσιών του Γ.Ε.ΜΗ. αναφέρεται και στις οικονομικές και λογιστικές καταστάσεις των ανωνύμων εταιριών, των ευρωπαϊκών εταιριών και των ευρωπαϊκών συνεταιριστικών εταιριών, για τις οποίες υπάρχει υποχρέωση δημοσίευσης σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Ευθύς ως οι αρμόδιες υπηρεσίες ασκήσουν την αρμοδιότητά τους, όπως προβλέπεται στη νομοθεσία, κατά την παράγραφο 1, κοινοποιούν αυθημερόν, με ηλεκτρονικά μέσα, τις διοικητικές πράξεις που εκδίδουν, στην αρμόδια υπηρεσία Γ.Ε.ΜΗ..»

V) Η παράγραφος 4, του άρθρου 4 του ν. 3419/2005 ( Α'297), όπως ισχύει αντικαθίσταται ως εξής :

«4. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, του Υπουργού Οικονομικών, του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, και του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ρυθμίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία της σύμπραξης και συνεργασίας του Τμήματος Γ.Ε.ΜΗ. και των υπηρεσιών Γ.Ε.ΜΗ. με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και των Ν.Α., αντίστοιχα, σε ζητήματα διαβίβασης και ανταλλαγής στοιχείων και δεδομένων που αφορούν τους υπόχρεους.

Με την ίδια κοινή υπουργική απόφαση ρυθμίζονται τα θέματα που αφορούν την τήρηση, την οργάνωση, τις τεχνικές προδιαγραφές, την τεχνική διαχείριση και εν γένει λειτουργία και δημοσιότητα του Γ.Ε.ΜΗ. και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια, όπως επίσης καθορίζεται η διαδικασία που ακολουθείται σε περίπτωση παρατεταμένης αδυναμίας πρόσβασης στο Γ.Ε.ΜΗ. ή παρατεταμένης αδυναμίας αποθήκευσης δεδομένων σε αυτό, για τεχνικούς λόγους, καθώς και ρυθμίζονται τα θέματα που αφορούν τη διασύνδεση του Γ.Ε.ΜΗ. με άλλα δημόσια Μητρώα, την πρόσβαση σε αυτό δημόσιων υπηρεσιών και φορέων, τη συνεργασία των υπηρεσιών Γ.Ε.ΜΗ. και του Τμήματος Γ.Ε.ΜΗ. με άλλες υπηρεσίες, αρχές και φορείς για τη συλλογή, την κοινοποίηση, τον έλεγχο και το συσχετισμό στοιχείων, γεγονότων, ανακοινώσεων και εγγράφων που αφορούν τους υπόχρεους.

4α) Η παράγραφος 9 του άρθρου 5 του ν. 3419/2005 ( Α'297), όπως ισχύει αντικαθίσταται ως εξής:

« 0 διαδικτυακός τόπος του Γ.Ε.ΜΗ. αποτελεί το ελληνικό ηλεκτρονικό «Εθνικό Δελτίο Εμπορικής Δημοσιότητας» κατά την έννοια της παρ. 4 του άρθρου 3 της Οδηγίας 68/151/ΕΟΚ ( EEEK L 65) Στο διαδικτυακό τόπο του Γ.Ε.ΜΗ. δημοσιεύονται το Γενικό Ευρετήριο Επωνυμιών, η μερίδα και κάθε άλλη πληροφορία απαραίτητη για τη δημόσια χρήση του Γ.Ε.ΜΗ..»

β) Η παράγραφος 10 το άρθρου 5 του ν. 3419/2005 ( Α'297), όπως ισχύει, καταργείται.

5α) Οι παράγραφοι 1, 2, του άρθρου 6 του ν. 3419/2005 ( Α'297), όπως ισχύει αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, του Υπουργού Οικονομικών, του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, του Υπουργού

Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, και του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθορίζονται τα ελάχιστα απαιτούμενα στοιχεία που καταχωρίζονται στη Μερίδα και αφορούν την εγγραφή στο Γ.Ε.ΜΗ.:

α) των φυσικών προσώπων,

β) των εμπορικών εταιριών και ενώσεων προσώπων,

γ) των υποκαταστημάτων που αναφέρονται στην περίπτωση στ' της παραγράφου 1 του άρθρου 1,

δ) των υποκαταστημάτων και πρακτορείων που αναφέρονται στις περιπτώσεις ζ' και η' της παραγράφου 1 του άρθρου 1,

ε) των υποκαταστημάτων και πρακτορείων που αναφέρονται στην περίπτωση θ' της παραγράφου Ιτου άρθρου 1.

2. Στη Μερίδα καταχωρίζονται, σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από το πρόσωπο του υπόχρεου τα ακόλουθα στοιχεία:

α. Ο Αριθμός του Γ.Ε.ΜΗ. του υπόχρεου, του υποκαταστήματος ή του πρακτορείου.

β. Η υπηρεσία Γ.Ε.ΜΗ. ή το Τμήμα Γ.Ε.ΜΗ. που διενήργησε την εγγραφή ή τη μεταγενέστερη καταχώριση και το ονοματεπώνυμο του αρμόδιου υπαλλήλου.

γ. Ο αριθμός πρωτοκόλλου της αίτησης εγγραφής και ο Κωδικός Αριθμός Καταχώρισης.

δ. Τα στοιχεία της απόφασης των αρμόδιων αρχών ή υπηρεσιών οι οποίες χορηγούν άδεια άσκησης επιτηδεύματος ή επαγγέλματος ή άδεια ίδρυσης και λειτουργίας επιχείρησης ή υποκαταστήματος εφόσον, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, προαπαιτείται η άδεια αυτή για τη σύσταση εταιρίας ή την έναρξη εργασιών επιτηδευματία.

ε. Οι δικαστικές αποφάσεις με τις οποίες ο υπόχρεος κηρύσσεται σε κατάσταση πτώχευσης ή τίθεται σε προσωρινή ή οριστική αναγκαστική διαχείριση, σε επιτροπεία σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 45 του ν. 1892/1990 (ΦΕΚ 101 Α), σε ειδική εκκαθάριση σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 46α του ίδιου νόμου, σε διαδικασίες αφερεγγυότητας, σύμφωνα με την πρώτη παράγραφο του άρθρου 3 του Κανονισμού 1346/2000/ΕΚ (EEEK L. 160) και κάθε άλλη διαδικασία εξυγίανσης του υπόχρεου ή συλλογικής ικανοποίησης των πιστωτών του. Επίσης, στη Μερίδα καταχωρίζονται το ονοματεπώνυμο, το ονοματεπώνυμο γονέων, ο αριθμός δελτίου αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου, ο τόπος και ο χρόνος γέννησης, η ιθαγένεια και η διεύθυνση κατοικίας των εκκαθαριστών, των αναγκαστικών διαχειριστών, των επιτρόπων και των συνδίκων του υπόχρεου.

στ. Τα στοιχεία των δικαστικών αποφάσεων με τις οποίες περατώνονται, αναστέλλονται ή ανατρέπονται οι έννομες καταστάσεις, που αναφέρονται στην προηγούμενη περίπτωση.

ζ. Τα στοιχεία των δικαστικών αποφάσεων που επικυρώνουν τις συμφωνίες οι -«ία- οποίες προβλέπονται στις διατάξεις του άρθρου 44 του ν. 1892/1990.

η. Τα στοιχεία των εκκρεμών αιτήσεων πτώχευσης, αναγκαστικής διαχείρισης ή εκκαθάρισης και διορισμού επιτρόπου, τα στοιχεία των δηλώσεων αναστολής πληρωμών και τα στοιχεία της συμφωνίας που καταρτίζεται σύμφωνα με το άρθρο 44 του ν.1892/1990.

θ. 0 αριθμός των υποκαταστημάτων ή πρακτορείων του υπόχρεου στην ημεδαπή, καθώς και η διεύθυνση και ο αριθμός Γ.Ε.ΜΗ. που αφορά το καθένα από αυτά.»

ι. Ο αριθμός, η διεύθυνση και τα στοιχεία των υποκαταστημάτων ή πρακτορείων του υπόχρεου στην αλλοδαπή.

β) Η παράγραφος 3, του άρθρου 6 του ν. 3419/2005 ( Α'297), όπως ισχύει αντικαθίσταται ως εξής:

«3. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας δύναται να ρυθμίζεται κάθε ειδικότερο θέμα και αναγκαία λεπτομέρεια σχετικά με την τήρηση της Μερίδας, του Φακέλου και του Γενικού Ευρετηρίου Επωνυμιών.»

6α) Η παράγραφος 1, του άρθρου 7 του ν. 3419/2005 ( Α'297), όπως ισχύει αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 11, η εγγραφή και κάθε περαιτέρω καταχώριση στο Γ.Ε.ΜΗ. πραγματοποιείται, ύστερα από αίτηση που υποβάλλεται στις υπηρεσίες Γ.Ε.ΜΗ. από τον υπόχρεο ή οποιονδήποτε έχει

ειδικό έννομο συμφέρον, καθώς και από τις Υπηρεσίες Μιας Στάσης, όπως προβλέπονται στη νομοθεσία . Ειδικότερα, οι αιτήσεις καταχώρισης, που αφορούν τους υπόχρεους οι οποίοι αναφέρονται στην παράγραφο 3 του άρθρου 2, υποβάλλονται απευθείας στη Διεύθυνση της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικού Εμπορίου της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του Υπουργείου, Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας που είναι αρμόδια για τον συγκεκριμένο υπόχρεο, με εξαίρεση την αρχική καταχώριση κατά το στάδιο της σύστασης εκείνων των ανωνύμων εταιριών, που σύμφωνα με τη νομοθεσία δεν προβλέπεται προηγούμενη χορήγηση έγκρισης του εγγράφου σύστασης και άδειας λειτουργίας από την αρμόδια διοικητική αρχή.»

β) Προστίθεται παρ. 8 στο άρθρο 7 του ν. 3419/2005 (Α'297), όπως ισχύει ακολούθως:

« 8. Οι παρ. 4, 5, του άρθρου αυτού δεν εφαρμόζονται για τις καταχωρίσεις που διενεργούν οι Υπηρεσίες Μιας Στάσης κατά το στάδιο σύστασης των ομορρύθμων εταιριών, των ετερορρύθμων εταιριών (κάθε μορφής), των εταιριών περιορισμένης ευθύνης και των ανωνύμων εταιριών, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία.»

7) Το άρθρο 8 του ν. 3419/2005 (Α'297), όπως ισχύει αντικαθίσταται ως εξής :

« Η καταχώριση και οποιαδήποτε μεταβολή αυτής στο Γ.Ε.ΜΗ. προϋποθέτει την προηγούμενη καταβολή από τον υπόχρεο, σχετικού τέλους στην αρμόδια υπηρεσία

καταχώρισης στο Γ.Ε.ΜΗ.. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, του Υπουργού Οικονομικών, του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, και του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθορίζεται το ύφος του τέλους καταχώρισης, που είναι ενιαίο για όλες τις υπηρεσίες καταχώρισης στο Γ.Ε.ΜΗ.. Με την ίδια απόφαση καθορίζονται και η διαδικασία είσπραξης και απόδοσης του τέλους καταχώρισης, τα παραστατικά της καταβολής, η διαδικασία ελέγχου τους και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια. Το ανωτέρω τέλος αποτελεί έσοδο της αρμόδιας υπηρεσίας καταχώρισης στο Γ.Ε.ΜΗ..»

8) Η παρ. 5 το άρθρου 11 του ν. 3419/2005 (Α'297), όπως ισχύει αντικαθίσταται ως εξής:

«5. Οι γραμματείες των κατά τόπους αρμόδιων δικαστηρίων υποχρεούνται να διαβιβάζουν, χωρίς υπαίτια καθυστέρηση και με ηλεκτρονικά μέσα, στις αρμόδιες υπηρεσίες καταχώρισης στο Γ.Ε.ΜΗ., τις δικαστικές αποφάσεις, τις αιτήσεις και τις δηλώσεις, που αναφέρονται στην παράγραφο 4. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, του Υπουργού Οικονομικών, του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, και του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του προηγούμενου εδαφίου.»

9α) Η παρ. 1 το άρθρου 12 του ν. 3419/2005 (Α'297), όπως ισχύει αντικαθίσταται ως εξής

« 1. Αν η αρμόδια υπηρεσία καταχώρισης στο Γ.Ε.ΜΗ. αρνείται να προβεί στην αιτούμενη καταχώριση, μεταβολή ή διαγραφή, όποιος έχει έννομο συμφέρον μπορεί να ζητήσει από το δικαστήριο να διατάξει την εγγραφή, μεταβολή, διαγραφή ή άλλη καταχώριση στο Γ.Ε.ΜΗ.. Αρμόδιο να διατάξει την αιτούμενη ενέργεια, σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο, είναι το Μονομελές Πρωτοδικείο της περιφέρειας όπου εδρεύει η αρμόδια υπηρεσία καταχώρισης στο Γ.Ε.ΜΗ.. Αν στην ίδια περιφέρεια υφίστανται περισσότερα Πρωτοδικεία, αρμόδιο είναι το Πρωτοδικείο που βρίσκεται εγγύτερα στην ανωτέρω αρμόδια υπηρεσία. Αν έχουν ιδρυθεί στην ημεδαπή, από τον ίδιο υπόχρεο, περισσότερα του ενός υποκαταστήματα, αρμόδιο είναι το Πρωτοδικείο στο οποίο προσφεύγει, κατ* επιλογή του, ο υπόχρεος.»

9β) Η παρ. 3 το άρθρου 12 του ν. 3419/2005 (Α'297), όπως ισχύει αντικαθίσταται ως εξής

«3. Η απόφαση του αρμόδιου δικαστηρίου καθορίζει επακριβώς το περιεχόμενο της εγγραφής, καταχώρισης ή μεταβολής, καθώς και το αντικείμενο της διαγραφής. Με επιμέλεια της γραμματείας του δικαστηρίου, η απόφαση διαβιβάζεται με ηλεκτρονικά μέσα στην αρμόδια υπηρεσία Γ.Ε.ΜΗ., η οποία οφείλει να ενεργήσει αυθημερόν, κατά το διατακτικό της απόφασης. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, του Υπουργού Οικονομικών, του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, και του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καθορίζεται η διαδικασία και οι όροι διαβίβασης των δικαστικών αποφάσεων κατά το προηγούμενο εδάφιο και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια.»

10} Το άρθρο13 του v. 3419/2005 (Α'297), όπως ισχύει αντικαθίσταται ως εξής :

«1. Το Τεύχος Ανωνύμων Εταιριών και Εταιριών Περιορισμένης Ευθύνης της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως μετονομάζεται σε Τεύχος Ανωνύμων Εταιριών - Εταιριών Περιορισμένης Ευθύνης και Γενικού Εμπορικού

Μητρώου, από την έναρξη λειτουργίας του Γ.Ε.ΜΗ. κατά την παράγραφο 1 του άρθρου 18.

2. α) Αν η εγγραφή στο Γ.Ε.ΜΗ. και κάθε περαιτέρω καταχώριση, μεταβολή ή διαγραφή αφορά ανώνυμες εταιρίες, εταιρίες περιορισμένης ευθύνης, ευρωπαϊκές εταιρίες, ευρωπαϊκές συνεταιριστικές εταιρίες και τα υποκαταστήματα αλλοδαπών εταιριών στην ημεδαπή, που αναφέρονται στις περιπτώσεις στ', ζ' και η' της παραγράφου 1 του άρθρου

I, η αρμόδια υπηρεσία καταχώρισης στο Γ.Ε.ΜΗ. αποστέλλει, αυτεπαγγέλτως, στο Εθνικό Τυπογραφείο ανακοίνωση για τη σχετική καταχώριση στο Γ.Ε.ΜΗ., με περιληπτική αναφορά του περιεχομένου της καταχώρισης, μεταβολής ή διαγραφής και του χρόνου διενέργειας αυτών. Προϋπόθεση της αποστολής της ανακοίνωσης αποτελεί η προηγούμενη καταβολή από τον υπόχρεο των τελών δημοσίευσης στο Τεύχος Ανωνύμων Εταιριών - Εταιριών Περιορισμένης Ευθύνης και Γενικού Εμπορικού Μητρώου. Σε περίπτωση αυτεπάγγελτης εγγραφής, καταχώρισης, μεταβολής ή διαγραφής, σύμφωνα με το άρθρο II, η υπηρεσία καταχώρισης στο Γ.Ε.ΜΗ. αποστέλλει τη σχετική ανακοίνωση στο Εθνικό Τυπογραφείο και επιβάλλει τα σχετικά τέλη στον υπόχρεο.

β) Προηγούμενη καταβολή από τον υπόχρεο των τελών δημοσίευσης στο Τεύχος Ανωνύμων Εταιριών - Εταιριών Περιορισμένης Ευθύνης και Γενικού Εμπορικού Μητρώου, ακόμη και σε περίπτωση αυτεπάγγελτης εγγραφής, καταχώρισης στο Γ.Ε.ΜΗ., σύμφωνα με το άρθρο 11, δεν απαιτείται εξαιρετικά για τις περιπτώσεις δημοσίευσης της περιληπτικής αναφοράς του περιεχομένου της καταχώρισης σύστασης ανωνύμων εταιριών και εταιριών περιορισμένης ευθύνης στο Τεύχος Ανωνύμων Εταιριών - Εταιριών Περιορισμένης Ευθύνης και Γενικού Εμπορικού Μητρώου, η οποία (δημοσίευση) γίνεται ατελώς.

3. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, του Υπουργού Οικονομικών, του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, και του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ρυθμίζονται τα θέματα που αφορούν την έκδοση και την κυκλοφορία του Τεύχους Ανωνύμων Εταιριών - Εταιριών Περιορισμένης Ευθύνης και Γενικού Εμπορικού Μητρώου και τη διαδικασία δημοσίευσης, σε αυτό, των καταχωρήσεων στο Γ.Ε.ΜΗ.. Με την ίδια απόφαση μπορεί να αποφασισθεί η τήρηση του Τεύχους Ανωνύμων Εταιριών - Εταιριών Περιορισμένης Ευθύνης και Γενικού Εμπορικού Μητρώου σε ηλεκτρονική μορφή και να καθορισθούν οι αναγκαίες λεπτομέρειες.».

11) Η παρ. 2 του άρθρου 14 του ν. 3419/2005 ( Α'297), όπως ισχύει αντικαθίσταται ως εξής:

«2. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας δύναται να καθορίζονται οι αναγκαίες λεπτομέρειες σχετικά με τις προϋποθέσεις διενέργειας ξενόγλωσσων καταχωρήσεων στο Γ.Ε.ΜΗ..»

12α) Οι παρ. 1 και 2 του άρθρου 16 του ν. 3419/2005 ( Α'297), όπως ισχύουν αντικαθίσταται ως εξής:

«2. α )Η εμπορική δημοσιότητα πραγματοποιείται με: (αα) την καταχώριση, αρχική ή μεταγενέστερη, στο Γ.Ε.ΜΗ. σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται από τον παρόντα νόμο, και

(ββ) τη δημοσίευση στο διαδικτυακό τόπο του Γ.Ε.ΜΗ. από την Υπηρεσία Γ.Ε.ΜΗ. ή, κατά περίπτωση, το Τμήμα Γ.Ε.ΜΗ., των πράξεων και στοιχείων για τα οποία επιβάλλεται υποχρέωση εμπορικής δημοσιότητας.

β. Οι πράξεις και στοιχεία που καταχωρίζονται και δημοσιεύονται στο Γ.Ε.ΜΗ. δεν αποτελούν προσωπικά δεδομένα και δεν εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις της κείμενης ειδικής νομοθεσίας.

γ. Ο διαδικτυακός τόπος του Γ.Ε.ΜΗ. αποτελείτο «Εθνικό Δελτίο Εμπορικής Δημοσιότητας». Σε ειδικό κατάλογο του διαδικτυακού τόπου του Γ.Ε.ΜΗ. υπό τον τίτλο «Δελτίο Εμπορικής Δημοσιότητας» δημοσιεύονται το Γενικό Ευρετήριο Επωνυμιών και η Μερίδα, δ. Οι δημοσιεύσεις στο διαδικτυακό τόπο του Γ.Ε.ΜΗ. που αφορούν στις κεφαλαιουχικές εταιρίες προβάλλονται σε ειδικό υποκατάλογο υπό τον τίτλο «Δελτίο Εμπορικής Δημοσιότητας/Τεύχος Ανωνύμων Εταιριών και Εταιριών Περιορισμένης Ευθύνης». Σε ειδικό τμήμα του Τεύχους αυτού προβάλλονται οι προσκλήσεις και κάθε άλλης μορφής επικοινωνία της εταιρίας με τους μετόχους της, οι ανακοινώσεις σχετικά με τους μετασχηματισμούς των εταιριών (μετατροπή, συγχώνευση, διάσπαση, απόσχιση κ.λπ.) και γενικά, οι πράξεις για τις οποίες υπάρχει σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις υποχρέωση δημοσιότητας.

ε. Πληροφορίες, στοιχεία και μεταβολές που προβλέπονται από τον Πτωχευτικό Κώδικα δημοσιεύονται σε ειδικό υποκατάλογο υπό τον τίτλο «Δελτίο Εμπορικής Δημοσιότητας/Τεύχος Πτωχευτικού Κώδικα».

στ. Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί με αίτησή του που υποβάλλεται σε έγγραφη ή ηλεκτρονική μορφή στις Υπηρεσίες Γ.Ε.ΜΗ. ή, κατά περίπτωση, το Τμήμα Γ.Ε.ΜΗ., να ζητήσει να του χορηγηθούν αντίγραφα, αποσπάσματα των πράξεων και στοιχείων που εμφανίζονται στη Μερίδα ή πιστοποιητικά. Με τον ίδιο τρόπο οποιοσδήποτε έχει ειδικό έννομο συμφέρον μπορεί να ζητήσει αντίγραφα, αποσπάσματα ή πιστοποιητικά των πράξεων και στοιχείων που τηρούνται στο Φάκελο και δεν δημοσιεύονται στο «Δελτίο Εμπορικής Δημοσιότητας».

ζ . Τα ως άνω αντίγραφα, αποσπάσματα ή πιστοποιητικά χορηγούνται σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή μέχρι την 1.1.2015 και έκτοτε αποκλειστικά σε ηλεκτρονική μορφή.».

β) Η παρ. 3 του άρθρου 16 του ν. 3419/2005 ( Α'297), όπως ισχύει αντικαθίσταται ως εξής:

«3. Για τη χορήγηση των αντιγράφων και των αποσπασμάτων που προβλέπονται στην παράγραφο 1, ο αιτών καταβάλλει προηγουμένως στην αρμόδια υπηρεσία Γ.Ε.ΜΗ. ή στην Κ.Ε.Ε. ενιαίο ειδικό τέλος. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, του Υπουργού Οικονομικών, του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, και του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καθορίζεται το ύψος του τέλους αυτού, που αποτελεί έσοδο της κατά περίπτωση αρμόδιας υπηρεσίας καταχώρισης στο Γ.Ε.ΜΗ. ή της Κ.Ε.Ε., αντίστοιχα.».

13) Το άρθρο 17 του ν. 3419/2005 (Α'297), όπως ισχύει αντικαθίσταται ως εξής:

«Με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, του Υπουργού Οικονομικών, του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, του Υπουργού

Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, και του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καθορίζεται το επιβαλλόμενο, σε βάρος των υπόχρεων ή των νόμιμων εκπροσώπων τους που παραβιάζουν τις διατάξεις του νόμου αυτού και των κανονιστικών πράξεων που εκδίδονται κατ' εξουσιοδότησή του, πρόστιμο ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης. Τα ανωτέρω πρόστιμα αποτελούν έσοδα της αρμόδιας υπηρεσίας καταχώρισης στο Γ.Ε.ΜΗ.. Με την ίδια κοινή υπουργική απόφαση καθορίζονται η διαδικασία επιβολής και είσπραξης των προστίμων και κάθε άλλο σχετικό θέμα. Με όμοια απόφαση μπορεί να αναπροσαρμόζεται το ύφος του προστίμου.»

14) Η παρ. 3 το άρθρου 18 του ν. 3419/2005 (Α'297), όπως ισχύει αντικαθίσταται ως εξής

«3. Οι καταχωρήσεις στο Γ.Ε.ΜΗ. υπερισχύουν κάθε άλλης αποκλίνουσας καταχώρισης στα Μητρώα ή στα Βιβλία προσωπικών εταιριών και εταιριών περιορισμένης ευθύνης, στο Κεντρικό τα Ειδικά και τα Νομαρχιακά Μητρώα ανωνύμων εταιριών , στα Μητρώα αστικών συνεταιρισμών και τα Μητρώα ευρωπαϊκών ομίλων οικονομικού σκοπού. Τα εν λόγω Βιβλία και Μητρώα διατηρούνται μόνο ως αρχεία ανάκλησης δεδομένων και μέχρι την πλήρη μεταφορά - μετάπτωσή τους στο Γ.Ε.ΜΗ..

Από την έναρξη λειτουργίας του Γ.Ε.ΜΗ., σύμφωνα με την παράγραφο 1, όπου στην κείμενη νομοθεσία αναφέρεται "Μητρώο Ανωνύμων Εταιριών", "ΜΑΕ", "Κεντρικό Μητρώο Ανωνύμων Εταιριών", "ΚΜΑΕ", "Μητρώο Εταιριών Περιορισμένης Ευθύνης", "ΜΕΠΕ", "Βιβλία ή Βιβλίο Εταιριών", νοείται στο εξής το Γ.Ε.ΜΗ..

Όπου στην κείμενη νομοθεσία γίνεται αναφορά σε «Τεύχος Ανωνύμων Εταιριών και Εταιριών Περιορισμένης Ευθύνης» ή «ΤΑΕΠΕ», νοείται στο εξής το «Τεύχος Ανωνύμων Εταιριών-Εταιριών Περιορισμένης Ευθύνης και Γενικού Εμπορικού Μητρώου» ΌπΟυ σε διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας γίνεται αναφορά στο Γ.Ε.ΜΗ. στοιχεία (π.χ. Αρ. Γ.Ε.ΜΗ.), χωρίς το Γ.Ε.ΜΗ. να έχει τεθεί σε λειτουργία ως προς το πρόσωπο του εγγραφόμενου, νοείται ως αναφορά στο προισχύον καθεστώς ή στην αντίστοιχη ρύθμιση του προϊσχύοντος καθεστώτος.»

Άρθρο 14
Εναρμόνιση θεμάτων ατμολεβήτων με την Οδηγία 97/23/ΕΚ « Εξοπλισμοί υπό πίεση »

1. Οι ατμολέβητες κατασκευάζονται ή μετασκευάζονται, προκειμένου να διατίθενται στην αγορά και να λειτουργούν από κατασκευαστικούς οίκους ή εργοστάσια αντίστοιχα, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Οικ.16289/330/99 κοινής απόφασης του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και της Υφυπουργού Ανάπτυξης (987 Β), με την οποία ενσωματώθηκε στο Ελληνικό δίκαιο η Οδηγία 97/23/ΕΚ.

2. Καταργούνται τα άρθρα 2, 3, 4, 5, 7, 8, 9, 10, 11,12,13, 14,15,16,17, 23, 24, 25, 26, 27, 28 και 29 του β.δ. 277/1963 (63 Α').

3. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας καθορίζονται:

α. Η κατάταξη των ατμολεβήτων σε κατηγορίες.

β. Οι απαιτήσεις, που πρέπει να πληρούν οι χώροι εγκατάστασης των ατμολεβήτων, οι όροι και οι προϋποθέσεις που πρέπει να συντρέχουν για την εγκατάσταση τους, καθώς και ο τρόπος, η διαδικασία και τα όργανα επίβλεψης της λειτουργίας και της συντήρησης τους. γ. Οι κυρώσεις, που επιβάλλονται στους υπευθύνους για τη μη συμμόρφωση τους στις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας για τους ατμολέβητες, η διαδικασία και τα όργανα επιβολής τους και κάθε άλλο σχετικό θέμα.

Με την έκδοση της ανωτέρω υπουργικής απόφασης, το β.δ. 277/1963 (Α' 63) καταργείται στο σύνολο του.

Άρθρο 15
«Τροποποίηση διατάξεων του ν. 3526/2007 (24 Α)

1. Το τρίτο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 4 του ν. 3526/2007 αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«Αν το πρατήριο άρτου βρίσκεται μέσα σε χώρο καταστήματος τροφίμων, μεικτού καταστήματος τροφίμων ή υπεραγοράς τροφίμων, η απαιτούμενη ελάχιστη επιφάνεια ορίζεται σε δώδεκα (12) τ.μ., αν όμως στο πρατήριο αυτό διατίθεται αποκλειστικά άρτος η απαιτούμενη ελάχιστη επιφάνεια ορίζεται σε δέκα (10) τ.μ.»

2. Η παράγραφος 1 του άρθρου 5 του ν. 3526/2007 αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«1. Η εγκατάσταση περάτωσης έψησης μπορεί να αποτελεί είτε αυτοτελές και ανεξάρτητο κατάστημα είτε τμήμα μικτού καταστήματος τροφίμων ή υπεραγοράς τροφίμων, που διαχωρίζεται, στην περίπτωση αυτή, με μόνιμη κατασκευή. Αν η εγκατάσταση αυτή αποτελεί τμήμα μικτού καταστήματος τροφίμων ή υπεραγοράς τροφίμων, μπορεί να βρίσκεται μέσα ή έξω από το κατάστημα ή την υπεραγορά τροφίμων ως αυτοτελής και ανεξάρτητος χώρος.

Ο χώρος της εγκατάστασης περάτωσης έψησης περιλαμβάνει: χώρο αποθήκευσης των ενδιάμεσων προϊόντων αρτοποιίας, χώρο προετοιμασίας των προϊόντων αυτών προς έψηση, χώρο εκκλιβάνισης, χώρο επαναφοράς των ενδιάμεσων προϊόντων αρτοποιίας, μετά την έψησή τους, στη θερμοκρασία του περιβάλλοντος και χώρο συσκευασίας, που μπορεί να είναι κοινός με τον προηγούμενο χώρο. Οι ανωτέρω χώροι δεν επιτρέπεται να αποτελούν διαμερίσματα ή χώρους υπογείου. Για δυναμικότητα κλιβάνου παραγωγής ενδιαμέσων προϊόντων αρτοποιίας από δύο χιλιάδες ένα (2.001) μέχρι τρεις χιλιάδες

(3.0) χιλιόγραμμα ανά εικοσιτετράωρο, οι επιμέρους χώροι της εγκατάστασης περάτωσης έψησης απαιτείται να έχουν τις ακόλουθες ελάχιστες διαστάσεις: ο χώρος αποθήκευσης των ενδιάμεσων προϊόντων αρτοποιίας οκτώ (8) τετραγωνικά μέτρα, ο χώρος προετοιμασίας των προϊόντων αυτών προς έψηση οκτώ (8) τετραγωνικά μέτρα, ο χώρος εκκλιβάνισης τέσσερα (4) τετραγωνικά μέτρα, ο χώρος επαναφοράς των ενδιάμεσων προϊόντων αρτοποιίας, μετά την έψησή τους, στη θερμοκρασία του περιβάλλοντος τέσσερα (4) τετραγωνικά μέτρα και ο χώρος συσκευασίας οκτώ (8) τετραγωνικά μέτρα. Για τον κλίβανο και το θερμοθάλαμο ορίζεται η επιφάνεια που καταλαμβάνουν.

Για δυναμικότητα κλιβάνου παραγωγής ενδιαμέσων προϊόντων αρτοποιίας από χίλια ένα (1.1) χιλιόγραμμα ανά εικοσιτετράωρο μέχρι δύο χιλιάδες (2.000) η επιφάνεια των χώρων εγκατάστασης περάτωσης έψησης, που ορίζεται ανωτέρω, μειώνεται κατά έξι και είκοσι πέντε τοις εκατό (6,25%). Για δυναμικότητα κλιβάνου παραγωγής ενδιαμέσων προϊόντων αρτοποιίας από πεντακόσια ένα (501) χιλιόγραμμα ανά εικοσιτετράωρο μέχρι και χίλια (1.000) χιλιόγραμμα ανά εικοσιτετράωρο, η επιφάνεια των χώρων εγκατάστασης περάτωσης έψησης, που ορίζεται ως ανωτέρω, μειώνεται κατά δεκαπέντε και έξι επί τοις εκατό (15,6%). Για δυναμικότητα κλιβάνου παραγωγής ενδιαμέσων προϊόντων αρτοποιίας μέχρι και πεντακόσια (500) χιλιόγραμμα ανά εικοσιτετράωρο, η επιφάνεια των χώρων εγκατάστασης περάτωσης έφησης, που ορίζεται ως ανωτέρω, μειώνεται κατά είκοσι ένα και εννέα τοις εκατό 21,9%.

Για δυναμικότητα κλιβάνου παραγωγής από τρεις χιλιάδες ένα (3.001) μέχρι πέντε χιλιάδες (5.000) χιλιόγραμμα ανά εικοσιτετράωρο, η επιφάνεια των χώρων εγκατάστασης περάτωσης έψησης αυξάνεται κατά είκοσι τοις εκατό (20%). Για δυναμικότητα κλιβάνου παραγωγής από πέντε χιλιάδες ένα (5.001) μέχρι οκτώ χιλιάδες (8.000) χιλιόγραμμα ανά εικοσιτετράωρο, η επιφάνεια των χώρων εγκατάστασης περάτωσης έψησης αυξάνεται κατά τριάντα τοις εκατό (30%).

Αν η εγκατάσταση περάτωσης έψησης αποτελεί αυτοτελές και ανεξάρτητο κατάστημα, απαιτείται να διαθέτει αποδυτήριο και αποχωρητήριο, με τον προθάλαμο του και το λουτρό των εργαζομένων, με την επιφάνεια και τις προδιαγραφές που ορίζονται, για κάθε περίπτωση, από τις διατάξεις του Κτιριοδομικοΰ Κανονισμού και τις κείμενες υγειονομικές διατάξεις».

Άρθρο 16
Ορθή μεταφορά Οδηγίας 1999/44/ΕΚ σχετικά με «Ορισμένες πτυχές της πώλησης και των εγγυήσεων καταναλωτικών αγαθών» και συμπλήρωση άρθρου 14 Ν. 2251/1994 για την «προστασία των καταναλωτών»

1. Το άρθρο 545 του Αστικού Κώδικα και το δεύτερο και τρίτο εδάφιο του άρθρου 546 του Αστικού Κώδικα καταργούνται.

2. Στην παράγραφο 4 του άρθρου 14 του Ν. 2251/1994 για την «προστασία των καταναλωτών», όπως ισχύει, προστίθεται το ακόλουθο εδάφιο:

«Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του τυχόν κατά περίπτωση αρμόδιου υπουργού καθορίζονται και εξειδικεύονται, με στόχο την προστασία της ασφάλειας και των οικονομικών συμφερόντων των καταναλωτών, τη διαφάνεια στη λειτουργία της αγοράς, τη διασφάλιση της ενημέρωσης και την ενίσχυση της ικανότητας των καταναλωτών για σύγκριση και επιλογή προϊόντων ή υπηρεσιών σύμφωνα με τις ανάγκες και τις επιθυμίες τους, απαιτήσεις ασφάλειας και επισήμανσης προϊόντων που διατίθενται στην αγορά, εκτός των τροφίμων, εφόσον για τα προϊόντα αυτά δεν υφίστανται ειδικές διατάξεις με τον ίδιο στόχο στους κανόνες κοινοτικού δικαίου, καθώς και υποχρεώσεις ενημέρωσης των προμηθευτών προς τους καταναλωτές για χαρακτηριστικά, ιδιότητες και την τιμή πώλησης των προσφερομένων προϊόντων ή παρεχομένων υπηρεσιών, τον τρόπο αναγραφής και τη διαμόρφωση αυτής».

Άρθρο 17
Τροποποίηση όρων και αποτελεσμάτων καταγγελίας εμπορικής μίσθωσης από μισθωτή

Το άρθρο 43 του Π.Δ. 34/1995 (ΦΕΚ Α' 30) τροποποιείται ως ακολούθως: «Ο μισθωτής μπορεί μετά την πάροδο ενός (1) έτους από την έναρξη της σύμβασης να καταγγείλει τη μίσθωση. Η καταγγελία γίνεται εγγράφως και τα αποτελέσματά της επέρχονται μετά την πάροδο τριών (3) μηνών από αυτή. Στην περίπτωση αυτή ο μισθωτής οφείλει στον εκμισθωτή ως αποζημίωση ποσό ίσο με ένα (1) μηνιαίο μίσθωμα, όπως αυτό ανέρχεται κατά τον χρόνο καταγγελίας της μίσθωσης».

Άρθρο 18
Τροποποίηση άρθρου 10 Ν. 2638/1998 (ΦΕΚ 204Α')

Η παράγραφος 1 α του άρθρου 10 του Ν. 2638/1998 (ΦΕΚ 204 Α') τροποποιείται ως ακολούθως:

«Ο Γενικός Γραμματέας Ναυτιλιακής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, ως πρόεδρος.»

Άρθρο 19
Τροποποίηση άρθρου 6 Ν. 3066/2002 (ΦΕΚ. Α /252/18.10.2002)

Το τρίτο εδάφιο της περίπτωσης α της παραγρ. 1 του άρθρου 6 του Ν.3066/02 αντικαθίσταται ως εξής:

Στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρίας μετέχουν από ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας, του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και της Γ.Σ,Ε.Β.Ε.Ε., υποδεικνυόμενος από τον οικείο φορέα.»

Άρθρο 20 Έναρξη ισχύος

Η ισχύς των άρθρων του Μέρους Α' του παρόντος νόμου αρχίζει μετά την έναρξη λειτουργίας του Γ.Ε.ΜΗ., κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρ. 18 του ν. 3419/2005 ( Α'297), όπως αυτός τροποποιείται με το άρθρο 13 του παρόντος νόμου, καθώς και μετά την έκδοση της κοινής, προβλεπομένης από τον παρόντα νόμο στο άρθρο 4 παρ.2Α, υπουργικής απόφασης, εντός τριών (3) μηνών από τη δημοσίευσή του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Η ισχύς των άρθρων του Μέρους Β' του παρόντος νόμου αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, ...Μάιου 2010

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
Στο σχέδιο νόμου «Απλοποίηση διαδικασιών σύστασης προσωπικών και κεφαλαιουχικών εταιριών και άλλες διατάξεις»

Προς τη Βουλή των Ελλήνων

I. Γενικό Μέρος

Το παρόν σχέδιο νόμου εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης μεταρρυθμιστικής πολιτικής του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας (ΥΠΟΙΑΝ) για τη δραστική μείωση των διοικητικών εμποδίων, που παρακωλύουν την επιχειρηματική δραστηριότητα, όπως επίσης και τη διευκόλυνση των συναλλασσομένων πολιτών.

Πρωταρχικός στόχος του νομοσχεδίου, είναι, με τη θέσπιση υπηρεσίας μιας στάσης (one stop shops) στην ίδρυση των συνηθέστερων μορφών των εμπορικών εταιριών (Ο.Ε., Ε.Ε., Ε.Π.Ε. και Α.Ε.), να ιδρύονται όλες τις επιχειρήσεις σε ένα βήμα και μία ημέρα. Επιτυγχάνεται έτσι η απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών σύστασης και λειτουργίας των εταιριών στη χώρα μας, η εξοικονόμηση χρόνου και κόστους για τις ιδρυόμενες επιχειρήσεις και η εξοικονόμηση του διοικητικού κόστους για την δημόσια διοίκηση. Μειώνεται, επίσης, η πιθανότητα εμφάνισης φαινομένων διαφθοράς λόγω των πολύπλοκων διαδικασιών της υπάρχουσας διαδικασίας ίδρυσης, και αυξάνεται η διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος με τις αποτελεσματικότερες μορφές ελέγχου που εισάγονται.

Για την αποτελεσματική λειτουργία της νέας διαδικασίας που προβλέπεται με την καθιέρωση του παρόντος, συγκροτείται ένα ευρύ δίκτυο εξυπηρέτησης των επιχειρήσεων, το οποίο αποτελείται από 100 καταστήματα και υποκαταστήματα των Εμπορικών Επιμελητηρίων, τα οποία συμπληρώνεται από 50 περίπου επιλεγμένα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.) για την εξυπηρέτηση των μικρότερων δήμων, και 3.200 συμβολαιογράφους που λειτουργούν στη χώρα.

Για την ίδρυση των Ο.Ε. και Ε.Ε., ως υπηρεσίες μιας στάσης, θεσπίζονται τα Επιμελητήρια (Υπηρεσίες Γ.Ε.ΜΗ.) και τα «πιστοποιημένα» Κ.Ε.Π. με πρόβλεψη ώστε στο μέλλον να μπορούν να ιδρύουν και Ε.Π.Ε καθώς και Α.Ε. , έχοντας τη δυνατότητα εντός των Υπηρεσιών αυτών να απασχολείται συμβολαιογράφος. Για τις Ε.Π.Ε., και τις Α.Ε. και εν γένει για τις εμπορικές εταιρίες για τη σύσταση των οποίων απαιτείται δημόσιο (συμβολαιογραφικό) έγγραφο, ως υπηρεσία μιας στάσης, ορίζεται ο συμβολαιογράφος. Με τις ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου, οι υπηρεσίες μιας στάσης θα προβαίνουν οι ίδιες ή θα διαμεσολαβούν για τη διεκπεραίωση όλων των προβλεπόμενων ενεργειών που απαιτούνται για να αποκτήσουν οι εμπορικές εταιρίες νομική προσωπικότητα.

Η αναμόρφωση, που επιχειρείται με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου, βασίζεται στους εξής άξονες:

α) Θεσπίζεται η λειτουργική έννοια της υπηρεσίας μιας στάσης για τις επιχειρήσεις β) Εισάγεται ρητά ο χρονικός περιορισμός των τριών μηνών από τη δημοσίευσή του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης ως το ανώτατο χρονικό όριο για την άμεση ενεργοποίηση του Γ.Ε.ΜΗ., με την εντός τριμήνου απαραίτητη έκδοση της προβλεπομένης από το σχέδιο νόμου κοινής υπουργικής απόφασης , με την οποία ρυθμίζονται όλα τα κατά εξουσιοδότηση νόμου θέματα, στα οποία περιλαμβάνονται και εκείνα που είναι αναγκαία να ρυθμιστούν προκειμένου να εξασφαλιστεί η έναρξη λειτουργίας του Γ.Ε.ΜΗ. τόσο λειτουργικά όσο και τεχνικά. Προκειμένου μάλιστα να επιτευχθεί το τελευταίο, με το παρόν νομοσχέδιο γίνονται οι απαραίτητες τροποποιήσεις των διατάξεων του ν. 3419/2005 ( Α'297) (στο Β' Μέρος του σχεδίου νόμου), έτσι ώστε να εξασφαλίζεται και εναρμόνιση με τις διατάξεις του παρόντος ( Α' Μέρος), όσο και να καθίσταται πλέον το νομοθετικό πλαίσιο του Γ.Ε.ΜΗ. λειτουργικό και άμεσα εφαρμόσιμο.

γ) Καθιερώνεται στη βάση της ανταποδοτικότητας Γραμμάτιο Ενιαίου Κόστους Σύστασης Εταιρίας που αντικαθιστά όλα τα επιμέρους τέλη και εισφορές της υπάρχουσας διαδικασίας. Το Γραμμάτιο Ενιαίου Κόστους Σύστασης Εταιρίας καθώς και ο φόρος συγκέντρωσης κεφαλαίου εισπράττονται από τις υπηρεσίες μιας στάσης,

δ) Με τη νέα διαδικασία ίδρυσης, απλοποιείται και γίνεται πιο αποτελεσματικός ο έλεγχος για τη διασφάλιση της νομιμότητας στη λειτουργία της ιδρυόμενης επιχειρηματικής οντότητας.

Με τις αλλαγές που εισάγει το παρόν σχέδιο νόμου, επιτυγχάνονται:

α) Η απλοποίηση των διαδικασιών σύστασης εμπορικών εταιριών με μείωση του σχετικού κόστους κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 70%. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το κόστος σύστασης μιας μέσης ΕΠΕ, που είναι η μεγάλη πλειοψηφία των ελληνικών επιχειρήσεων, υπολογισμένο το 2009, από 1.900 Ευρώ μειώνεται στα 590 Ευρώ (72% μείωση) β) Η συγκέντρωση του συνόλου των γραφειοκρατικών διαδικασιών σύστασης σε ένα (1) μόνον βήμα, από δεκαέξι για τις Ο.Ε. και Ε.Ε. , από δεκαπέντε για τις ΕΠΕ και από δεκαέξι για τις Α.Ε.

γ) Η δραστική μείωση του χρόνου που απαιτείται για τη σύσταση εμπορικών εταιριών (ενδεικτικά, ο Μ.Ο. χρόνου για την ίδρυση μιας ΕΠΕ σύμφωνα με στοιχεία της World Bank μέχρι και το 2008 ήταν 38 ημέρες και αναμένεται να μειωθεί σε μια ημέρα), δ) Η άμεση βελτίωση των όρων ανταγωνιστικότητας της χώρας, αναφορικά με την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων στη χώρα. Συγκεκριμένα, με τη νέα διαδικασία προκύπτει σημαντική βελτίωση της κατάταξης της θέσης της χώρας, στον δείκτη «starting a business», στον οποίο από τη θέση 140 το 2009, η χώρα μας θα ανέλθει 97 θέσεις και θα βρεθεί μέσα στις 43 πιο ευέλικτες οικονομίες. Στον πολύ-παραγοντικό δείκτη μέτρησης της ανταγωνιστικότητας, «doing business» της Παγκόσμιας Τράπεζας, χωρίς να γίνουν αλλαγές στα αλλά πεδία που επηρεάζουν τη λειτουργία μιας επιχείρησης, η νέα διαδικασία σύστασης ανεβάζει τη χώρα στην παγκόσμια κατάταξη ανταγωνιστικότητας από τη θέση 109 στην θέση 90 (άνοδος κατά 19 θέσεις)

Στο Β' Μέρος του παρόντος σχεδίου νόμου:

1. Περιλαμβάνονται οι αλλαγές που είναι επιβεβλημένο να γίνουν στο θεσμικό πλαίσιο του νόμου 3419/2005 περί Γενικού Εμπορικού Μητρώου (Γ.Ε.ΜΗ.)

2. Καταργούνται διατάξεις της εθνικής νομοθεσίας περί ατμολεβήτων, που αντιβαίνουν στην κοινοτική νομοθεσία.

3. Τροποποιούνται ρυθμίσεις του Ν. 3526/2007 προκειμένου να ληφθούν υπόφη περιπτώσεις παραβίασης της ελεύθερης κυκλοφορίας προϊόντων στην κοινοτική αγορά,

4. Γίνεται ορθή μεταφορά της Οδηγίας 1999/44/ΕΚ σχετικά με «Ορισμένες πτυχές της πώλησης και των εγγυήσεων καταναλωτικών αγαθών», και συμπληρώνεται η παράγραφος 4 του άρθρου 14 του Ν. 2251/1994 για την «προστασία των καταναλωτών»

5. Τροποποιούνται οι όροι και τα αποτελέσματα καταγγελίας της εμπορικής μίσθωσης από τον μισθωτή.

6. Τροποποιείται το άρθρο 10 του Ν. 2638/1998 (ΦΕΚ 204 Α'),

7. Τροποποιείται το άρθρο 6 του Ν.3066/02, προκειμένου να συμμετέχει και πάλι, όπως γινόταν μέχρι τον Δεκέμβριο του 2008, ένας εκπρόσωπος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΤΕΜΠΜΕ.

8. Καθορίζεται η έναρξη ισχύος του παρόντος σχεδίου νόμου.

II. Ειδικό Μέρος: Επί των άρθρων

Το Α' Μέρος του σχεδίου νόμου για την απλοποίηση των διαδικασιών σύστασης προσωπικών και κεφαλαιουχικών εταιριών περιλαμβάνει 11 άρθρα.

ΣΤΟ άρθρο 1 του σχεδίου νόμου καθορίζεται ο σκοπός και το πεδίο εφαρμογής των ρυθμίσεών του, που είναι η απλοποίηση των διαδικασιών σύστασης προσωπικών και κεφαλαιουχικών εμπορικών εταιριών και ειδικότερα των ομορρύθμων εταιριών, των ετερορρύθμων εταιριών (κάθε μορφής), των εταιριών περιορισμένης ευθύνης και των ανωνύμων εταιριών .

Στο άρθρο 2 του σχεδίου νόμου ορίζονται η «Υπηρεσία Μιας Στάσης», το «Το Γραμμάτιο Ενιαίου Κόστους Σύστασης Εταιρίας » η «Κεντρική Υπηρεσία Γ.Ε.ΜΗ..» η «Υπηρεσία Γ.Ε.ΜΗ..» ή το «Τμήμα Γ.Ε.ΜΗ.» καθώς και τα «Προτυποποιημένα καταστατικά»:

Ειδικότερα ως «Υπηρεσία Μιας Στάσης» ορίζεται:

Α) Με την επιφύλαξη του άρθρου 1 και του άρθρου 7 του ν. 3419/2005 ( Α'297), όπως αυτός τροποποιείται με το παρόν σχέδιο νόμου (άρθρο 13) και ισχύει, τα φυσικά πρόσωπα ή τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τα οποία ορίζονται ως αρμόδια για την έναρξη, διεκπεραίωση και ολοκλήρωση των διαδικασιών σύστασης ομορρύθμων και ετερορρύθμων εταιριών (κάθε μορφής), εταιριών περιορισμένης ευθύνης και ανωνύμων εταιριών. Β) Ως «Υπηρεσία Μιας Στάσης» για τη σύσταση ομορρύθμων και ετερορρύθμων εταιριών ορίζονται οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (Γ.Ε.ΜΗ.). του άρθρου 2 του ν. 3419/2005 ( Α'297), όπως αυτός τροποποιείται με το παρόν (άρθρο 13) και ισχύει, καθώς και τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.) που λαμβάνουν την «πιστοποίηση παροχής υπηρεσιών μιας στάσης», όπως προβλέπεται στο άρθρο 4 παρ. 2Ατου παρόντος. Γ) Ως Υπηρεσία Μιας Στάσης για τη σύσταση εταιριών περιορισμένης ευθύνης, ανωνύμων εταιριών, καθώς και σε όλες τις άλλες περιπτώσεις που για τη σύσταση απαιτείται συμβολαιογραφικό έγγραφο, ορίζεται ο συμβολαιογράφος που συντάσσει το συμβολαιογραφικό έγγραφο σύστασης.

Στην περίπτωση β' του άρθρου 2 του σχεδίου νόμου ορίζεται η «Κεντρική Υπηρεσία Γ.Ε.ΜΗ..» «Υπηρεσία Γ.Ε.ΜΗ.» ή «Τμήμα Γ.Ε.ΜΗ.» εννοώντας κατά περίπτωση την προβλεπόμενη στο άρθρο 2 παρ. 1 του ν. 3419/2005 ( Α'297), όπως αυτός τροποποιείται με το άρθρο 13 του παρόντος και ισχύει, «Κεντρική υπηρεσία Γ.Ε.ΜΗ.», την προβλεπόμενη στο άρθρο 2 παρ. 2 του ν. 3419/2005 ( Α'297), όπως αυτός τροποποιείται με το άρθρο 13 του παρόντος και ισχύει, «Υπηρεσία Γ.Ε.ΜΗ.» και το προβλεπόμενο στο άρθρο 2 παρ. 3 του ν. 3419/2005 ( Α'297) όπως αυτός τροποποιείται με το άρθρο 13 του παρόντος και ισχύει, «Τμήμα Γ.Ε.ΜΗ.».

Στο άρθρο 3 παρ.α' του σχεδίου νόμου θεσπίζεται το «Γραμμάτιο Ενιαίου Κόστους Σύστασης Εταιρίας» ως το γραμμάτιο που περιλαμβάνει:

i) το τέλος καταχώρισης Γ.Ε.ΜΗ., όπως αυτό προβλέπεται από το άρθρο 8 του ν. 3419/2005 ( Α'297), όπως αυτός τροποποιείται με το άρθρο 13 του παρόντος νόμου και ισχύει,

ii) το Γραμμάτιο Κόστους Σύστασης Εταιρίας, το ποσό του οποίου αποδίδεται ανταποδοτικά στην Υπηρεσία Μιας Στάσεως

iii) το κόστος εγγραφής στο οικείο Επιμελητήριο και

iv) την εισφορά υπέρ του Ταμείου Νομικών και του Ταμείου Προνοίας Δικηγόρων, όπου κατά περίπτωση απαιτείται.

Στην παρ. β' του άρθρου 3 ορίζεται ότι το Γραμμάτιο Ενιαίου Κόστους Σύστασης Εταιρίας, καταβάλλεται υποχρεωτικά από τους συμβαλλομένους στην Υπηρεσία Μιας Στάσης, άπαξ, κατά το στάδιο της σύστασης εταιρίας. Το ύφος του, η διαδικασία είσπραξης και απόδοσης των επιμέρους ποσών στους τελικούς δικαιούχους, τα παραστατικά της απόδοσης σε αυτούς, η διενέργεια ελέγχου, ο τρόπος και η διαδικασία επιστροφής του σε περίπτωση μη καταχώρισης και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια προβλέπεται και ρυθμίζεται από την κοινή υπουργική απόφαση του άρθρου 4 παρ. 2Ατου παρόντος.

Στην παρ. ν' του άρθρου 3 ορίζεται τί δεν συμπεριλαμβάνεται στο Γραμμάτιο Ενιαίου

Κόστους Σύστασης Εταιρίαςκι αυτά είναι:

i) ο φόρος συγκέντρωσης κεφαλαίου,

ϋ)η αμοιβή του συμβολαιογράφου

ΪΠ)η αμοιβή του δικηγόρου, όπου απαιτείται,

ϊν)το παράβολο προς την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Στην παρ. δ' του άρθρου 3 ορίζεται τί καταργείται ως τέλος, εισφορά ή επιβάρυνση με το Γραμμάτιο Ενιαίου Κόστους Σύστασης Εταιρίας, πάντα κατά το στάδιο της σύστασης των εταιριών που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του σχεδίου νόμου και είναι :

i) Το παράβολο προελέγχου επωνυμίας στο οικείο Επιμελητήριο και

ii) Το παράβολο υπέρ του Δημοσίου και του ΤΑΠΕΤ, κατά τις περιπτώσεις που ο νόμος προβλέπει την καταβολή του κατά το στάδιο της σύστασης εταιρίας

Στο άρθρο 4 παρ. 1 προβλέπονται οι αρμοδιότητες των Υπηρεσιών Μιας Στάσης οι οποίες, κατά γενικό πλαίσιο, είναι οι εξής:

α) παραλαβή των εγγράφων που απαιτούνται για τη σύσταση των Εταιριών, β) καταχώριση των εγγράφων της παρ. (α) στις Υπηρεσίες ή στο Τμήμα Γ.Ε.ΜΗ.. του άρθρ. 2 του ν. 3419/2005 ( Α'297), όπως τροποποιείται με τον παρόντα, καθώς και η μέριμνα χορήγησης του Αριθμού Γ.Ε.ΜΗ.. και του Κωδικού Αριθμού Καταχώρισης που προβλέπονται στην παρ. 7 του άρθρου 5 του ν. 3419/2005 ( Α'297) όπως τροποποιείται με τον παρόντα, (γ) μεριμνούν για τη χορήγηση αριθμού φορολογικού μητρώου από την αρμόδια Δ.Ο.Υ., δ) μεριμνούν για τη χορήγηση και λήψη των απαιτουμένων πιστοποιητικών φορολογικής ενημερότητας των ιδρυτών των Εταιριών,

ε) μεριμνούν για την εγγραφή της εταιρίας, των φυσικών προσώπων, εταίρων, διαχειριστών ή μελών Δ.Σ. στον οικείο οργανισμό κοινωνικής ασφάλισης, και για τη χορήγηση αριθμού μητρώου κοινωνικής ασφάλισης, όπου αυτή απαιτείται, καθώς και ασφαλιστικής ενημερότητας,

στ) μεριμνούν για την είσπραξη του Γραμματίου Ενιαίου Κόστους Σύστασης Εταιρίας, εισπράττουν και χορηγούν σχετική απόδειξη καταβολής, καθώς και το φόρο συγκέντρωσης κεφαλαίου,

ζ) κατανέμουν το εισπραττόμενο Γραμμάτιο Ενιαίου Κόστους Σύστασης Εταιρίας στους φορείς που, κατά τις κείμενες διατάξεις, είναι δικαιούχοι , και περιλαμβάνονται και ενσωματώνονται τα υπέρ αυτών τέλη ,εισφορές και επιβαρύνσεις στο Γραμμάτιο Ενιαίου Κόστους Σύστασης Εταιρίας, όπως ορίζεται στο άρθρο 3.

η) για την ειδοποίηση των ενδιαφερομένων για τη σύσταση των Εταιριών,

θ) μεριμνούν για την παράδοση των συστατικών εγγράφων με τις αναγκαίες βεβαιώσεις των αρμοδίων αρχών μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας σύστασης των Εταιριών, και (ι) προβαίνουν σε οιαδήποτε ενέργεια απαιτείται κατά το νόμο για τη σύσταση Εταιριών.

Στο άρθρο 4 παρ. 2Α προβλέπεται ότι με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, του Υπουργού Οικονομικών, του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, και του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (α) καθορίζονται οι διαδικασίες, οι προϋποθέσεις και οι τεχνικές λεπτομέρειες για τη διασύνδεση, σύμπραξη και συνεργασία μεταξύ των Υπηρεσιών Μιας Στάσης και αα) των υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών, για την υλοποίηση από τις Υπηρεσίες Μιας Στάσης των ενεργειών που αναφέρονται στις περιπτώσεις γ' και δ' της παρ. 1, στις οποίες περιλαμβάνεται ,και η είσπραξη του Φόρου Συγκέντρωσης Κεφαλαίων και τη χορήγηση των σχετικών εγγράφων, ββ) των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης, για την υλοποίηση από τις Υπηρεσίες Μιας Στάσης των ενεργειών που αναφέρονται στην περ. ε' της παρ. 1 και τη χορήγηση των σχετικών εγγράφων, γγ) των υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοικήσεων (Ο.Τ.Α.) β' βαθμού, για τους σκοπούς του παρόντος.

β) καθορίζονται, επίσης, οι προϋποθέσεις και οι διαδικασίες που πρέπει να τηρηθούν για να λάβουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών «την πιστοποίηση υπηρεσιών μιας στάσης»,, η μεταφορά των φυσικών αρχείων, μεταξύ των Υπηρεσιών Μιας Στάσης και των Υπηρεσιών και του Τμήματος Γ.ΕΜΗ. του άρθρ. 2 του ν. 3419/2005 ( Α'297), όπως αυτός τροποποιείται με το άρθρο 13 του παρόντος και ισχύει, για τους σκοπούς του παρόντος και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια και σχετικό θέμα .

γ) καθορίζονται, επίσης, και τα θέματα που με ρητή εξουσιοδότηση νόμου προβλέπεται να καθοριστούν από τις διατάξεις του ν. 3419/2005 ( Α'297), όπως αυτός τροποποιείται με το άρθρο 13 του παρόντος και ισχύει, με υπουργική απόφαση του Υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, του Υπουργού Οικονομικών, του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, και του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπως αυτός τροποποιείται με το άρθρο 13 του παρόντος και ισχύει, και συγκεκριμένα αυτές που προβλέπονται κατά τρόπο και περιεχόμενο στις κάτωθι διατάξεις : αα) Παράγραφος 1 εδάφιο ε' του άρθρου 13 του παρόντος, με την οποία αντικαθίσταται η παράγραφος 6 του άρθρου 2 του ν. 3419/2005 ( Α'297).

ββ) Παράγραφος 3 εδάφιο γ' του άρθρου 13 του παρόντος, με την οποία αντικαθίσταται η παράγραφος 4 του άρθρου 4 του ν. 3419/2005 ( Α'297).

γγ) Παράγραφος 5 εδάφιο α του άρθρου 13 του παρόντος, με την οποία αντικαθίσταται οι παράγραφοι 1 και 2 του άρθρου 6 του ν. 3419/2005 (Α'297).

δδ) Παράγραφος 7 του άρθρου 13 του παρόντος, με την οποία αντικαθίσταται η το άρθρο 8 του ν. 3419/2005 (Α'297).

εε) Παράγραφος 8 του άρθρου 13 του παρόντος, με την οποία αντικαθίσταται η παράγραφος 5 του άρθρου 11 του ν. 3419/2005 ( Α'297).

στστ) Παράγραφος 9 εδάφιο β' του άρθρου 13 του παρόντος, με την οποία αντικαθίσταται η παράγραφος 3 του άρθρου 12 του ν. 3419/2005 ( Α'297).

ζζ)Παράγραφος 10 του άρθρου 13 του παρόντος, με την οποία αντικαθίσταται το άρθρο 13 του ν. 3419/2005 (Α'297),

ηη) Παράγραφος 12 εδάφιο β' του άρθρου 13 του παρόντος, με την οποία αντικαθίσταται η παράγραφος 3 του άρθρου 16 του ν. 3419/2005 ( Α'297).

θθ) Παράγραφος 13 του άρθρου 13 του παρόντος, με την οποία αντικαθίσταται το άρθρο17 του ν. 3419/2005 (Α'297).

καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα που απαιτείται για την έναρξη εφαρμογής του ν. 3419/2005 ( Α'297), όπως αυτός τροποποιείται με το άρθρο 13 του παρόντος νόμου και ισχύει.

Στο άρθρο 4 παρ. 2Β προβλέπεται ότι με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Οικονομικών, Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και μετά από σύμφωνη γνώμη της Συντονιστικής Επιτροπής των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων της χώρας, θα καθορίζονται οι διαδικασίες, οι προϋποθέσεις και οι τεχνικές λεπτομέρειες, ώστε να δύναται συμβολαιογράφος να προσφέρει τις προβλεπόμενες από τον παρόντα νόμο υπηρεσίες του «ως Υπηρεσία Μιας Στάσης», ως μέρος των υπηρεσιών του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (Γ.Ε.ΜΗ..) του άρθρου 2 του ν. 3419/2005 ( Α'297), όπως αυτός τροποποιείται με το παρόν (άρθρο 13) και ισχύει, καθώς και εντός των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.) που θα λάβουν την «πιστοποίηση παροχής υπηρεσιών μιας στάσης», όπως προβλέπεται στο άρθρο 4 παρ. 2Α του παρόντος.

Στο άρθρο 4 παρ. 2Γ προβλέπεται ότι με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Οικονομικών, Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δύναται να υπαχθούν στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος νόμου και άλλες περιπτώσεις υπόχρεων καταχώρισης στο Γ.Ε.ΜΗ. σύμφωνα με το άρθρο 1 του ν. 3419/2005 ( Α'297), όπως αυτός τροποποιείται με το άρθρο 13 του παρόντος νόμου και ισχύει, οι οποίοι δεν προβλέπονται στο σκοπό του παρόντος νόμου, όπως ορίζεται στο άρθρο 1.

Στο άρθρο 5 του σχεδίου νόμου καθορίζεται η διαδικασία σύστασης προσωπικών εταιριών, όπως αυτή θα εξελίσσεται με τη χρήση της Υπηρεσίας Μιας Στάσης.

Ειδικότερα στην παρ. 1 του άρθρου 5 του σχεδίου νόμου προβλέπονται οι απαιτούμενες ενέργειες των συμβαλλομένων για τη σύσταση μιας προσωπικής εταιρίας (ομόρρυθμης ή ετερόρρυθμης εταιρίας), ενώπιον της «Υπηρεσίας Μιας Στάσης». Οι συμβαλλόμενοι πράττουν τα εξής:

α) Καταθέτουν το συμφωνητικό σύστασης της εταιρίας. Το συμφωνητικό σύστασης της εταιρίας περιβάλλεται υποχρεωτικώς τον τύπο του συμβολαιογραφικού εγγράφου , στις περιπτώσεις που ορίζεται από το νόμο.

β) Υποβάλλουν υπογεγραμμένη αίτηση καταχώρισης στο Γ.Ε.ΜΗ..

γ) Υποβάλλουν αίτηση για την καταχώριση της επωνυμίας στο οικείο επιμελητήριο και για την εγγραφή της Εταιρίας ως μέλος σε αυτό.

δ) Καταβάλλουν το Γραμμάτιο Ενιαίου Κόστους Σύστασης Εταιρίας.

ε) Υποβάλλουν δήλωση για το Φόρο Συγκέντρωσης Κεφαλαίου και εξοφλούν άμεσα τον φόρο που αναλογεί.

στ) Υποβάλλουν το μισθωτήριο συμβόλαιο ή τον τίτλο κυριότητας ή υπεύθυνη δήλωση δωρεάν παραχώρησης του χώρου για εγκατάσταση της Εταιρίας.

ζ) Υποβάλλουν τις απαραίτητες αιτήσεις και συμπληρώνουν τα απαραίτητα έντυπα για τη χορήγηση αριθμού φορολογικού μητρώου και για την εγγραφή των εταίρων και διαχειριστών στους οικείους ασφαλιστικούς οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης .

Στην παρ. 2 του άρθρου 5 του σχεδίου νόμου καθορίζονται οι ενέργειες στις οποίες υποχρεούται να προβεί αυθημερόν ή εντός της επόμενης εργάσιμης ημέρας και ασφαλώς μετά την ολοκλήρωση των προβλεπομένων από την παρ. 1, ενεργειών στις οποίες υποχρεούνται να προβαίνουν οι συμβαλλόμενοι, «η Υπηρεσία Μιας Στάσης», όπως αυτή ορίζεται στο άρθρο 2 περ. α' του νομοσχεδίου για τη σύσταση ομορρύθμων και ετερορρύθμων εταιριών.

Ειδικότερα η Υπηρεσία Μιας Στάσης υποχρεούται να:

α) Προβαίνει σε έλεγχο της αίτησης καταχώρισης και του συμφωνητικού σύστασης, ως προς τη νομιμοποίηση του αιτούντος και την πληρότητα των υποβαλλόμενων στοιχείων και εγγράφων, που αυτός υποβάλλει.

β) Προβαίνει, μέσω της πρόσβασης στα ηλεκτρονικά αρχεία του Γ.Ε.ΜΗ. σε προέλεγχο της επωνυμίας και στη χορήγηση προέγκρισης χρήσης. Εφόσον η προτεινόμενη επωνυμία προσκρούει σε προγενέστερη καταχώριση, η Υπηρεσία Μιας Στάσης ενημερώνει τους ενδιαφερομένους και, μετά από συνεννόηση μαζί τους, προβαίνει σε τροποποίηση της επωνυμίας.

γ) Προβαίνει στην είσπραξη του Γραμματίου Ενιαίου Κόστους Σύστασης Εταιρίας και τη χορήγηση σχετικής απόδειξης καταβολής, καθώς και του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου,

δ) Μεριμνά για τη χορήγηση Α.Φ.Μ. στους εταίρους, όπου απαιτείται, καθώς και για την έκδοση των απαιτουμένων πιστοποιητικών ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας που απαιτούνται.

ε) Με την επιφύλαξη της παραγράφου 3, μεριμνά για την καταχώριση και εγγραφή της εταιρίας στη Υπηρεσία ή στο Τμήμα Γ.Ε.ΜΗ.. του άρθρ. 2 του ν. 3419/2005 ( Α'297), όπως αυτός τροποποιείται με το άρθρο 13 του παρόντος νόμου και ισχύει, και για τη χορήγηση Αριθμού Γ.Ε.ΜΗ.. και Κωδικού Αριθμού Καταχώρισης που προβλέπονται στην παρ. 7 του άρθρου 5 του ν. 3419/2005 ( Α'297), όπως αυτός τροποποιείται με το άρθρο 13 του παρόντος νόμου και ισχύει.

στ) Μεριμνά, μέσω πρόσβασης στα οικεία ηλεκτρονικά αρχεία, για την έκδοση ΑΦΜ της εταιρίας καθώς και για την εγγραφή της εταιρίας, των εταίρων και διαχειριστών στους οικείους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης.

ζ) Προβαίνει στην εγγραφή της Εταιρίας στο αρμόδιο επιμελητήριο.

Στην παρ. 3 του άρθρου 5 του σχεδίου νόμου προβλέπεται ότι εάν από τον έλεγχο της περ. α της παρ. 2, προκύψει ότι η αίτηση, τα προσκομιζόμενα δικαιολογητικά ή το συμφωνητικό σύστασης δεν πληρούν τις προϋποθέσεις της κείμενης νομοθεσίας, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται, μέσω τηλεομοιοτυπίας ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, να προβούν εγγράφως στις αναγκαίες διευκρινίσεις, διορθώσεις ή συμπληρώσεις μέσα σε δύο (2) εργασίμων, ή, εφόσον δικαιολογείται από τις περιστάσεις, σε δέκα (10) εργάσιμες ημέρες από τη λήψη της σχετικής πρόσκλησης. Η χορήγηση αυτής της προθεσμίας των δύο (2) ή δέκα (10) εργασίμων ημερών παρατείνει ανάλογα την προθεσμία που προβλέπεται παραπάνω στην παρ. 2. Αν η προθεσμία των δύο (2) ή δέκα (10) ημερών παρέλθει άπρακτη ή τα στοιχεία, παρά την εμπρόθεσμη υποβολή τους, εξακολουθούν να μην πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου, η σύσταση της εταιρίας δεν καταχωρείται στο Γ.Ε.ΜΗ.. και το Γραμμάτιο Ενιαίου Κόστους Σύστασης Εταιρίας και ο Φόρος Συγκέντρωσης Κεφαλαίου που καταβλήθηκαν επιστρέφονται, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην κοινή υπουργική απόφαση της παρ. 2Α του άρθρου 3.

Στην παρ. 4 του άρθρου 5 ορίζεται ρητώς ότι η ομόρρυθμη και η ετερόρρυθμη εταιρία αποκτούν νομική προσωπικότητα με την καταχώριση της εταιρικής σύμβασης στο Γ.Ε.ΜΗ..

Στο άρθρο 6 του σχεδίου νόμου καθορίζεται η διαδικασία σύστασης των εταιριών περιορισμένης ευθύνης, όπως αυτή θα εξελίσσεται με τη χρήση της Υπηρεσίας Μιας Στάσης.

Ειδικότερα στην παρ. 1 του άρθρου 6 προβλέπονται οι απαιτούμενες ενέργειες των συμβαλλομένων για τη σύσταση μιας εταιρίας περιορισμένης ευθύνης ενώπιον της «Υπηρεσίας Μιας Στάσης», που εν προκειμένω είναι ο συμβολαιογράφος, αφού για τη σύσταση εταιρίας περιορισμένης ευθύνης απαιτείται συμβολαιογραφικό έγγραφο σύμφωνα με τις διατάξεις του κ.ν. 3190/1955.

Για τη σύσταση μιας εταιρίας περιορισμένης ευθύνης, οι συμβαλλόμενοι προβαίνουν, ενώπιον της Υπηρεσίας Μιας Στάσης, στις παρακάτω ενέργειες :

α) Υπογράφουν το συμβολαιογραφικό έγγραφο σύστασης της εταιρίας σύμφωνα με τις διατάξεις του κ.ν. 3190/1955.

β) Υποβάλλουν υπογεγραμμένη αίτηση καταχώρισης στο Γ.Ε.ΜΗ..

γ) Υποβάλλουν αίτηση για την καταχώριση της επωνυμίας στο οικείο επιμελητήριο και για την εγγραφή της εταιρίας ως μέλος σε αυτό.

δ) Καταβάλλουν το Γραμμάτιο Ενιαίου Κόστους Σύστασης Εταιρίας.

ε) Υποβάλλουν δήλωση για το Φόρο Συγκέντρωσης Κεφαλαίου και εξοφλούν άμεσα τον φόρο που αναλογεί.

στ) Υποβάλλουν το μισθωτήριο συμβόλαιο ή τον τίτλο κυριότητας ή υπεύθυνη δήλωση δωρεάν παραχώρησης του χώρου για εγκατάσταση της Εταιρίας.

ζ) Υποβάλλουν τις απαραίτητες αιτήσεις και συμπληρώνουν τα απαραίτητα έντυπα για τη χορήγηση αριθμού φορολογικού μητρώου και για την εγγραφή των διαχειριστών στους οικείους ασφαλιστικούς οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης .

Στην παρ. 2 του άρθρου 6 του σχεδίου νόμου καθορίζονται οι ενέργειες στις οποίες υποχρεούται να προβεί αυθημερόν ή εντός της επόμενης εργάσιμης ημέρας και ασφαλώς μετά την ολοκλήρωση των προβλεπομένων από την παρ. 1 ενεργειών, στις οποίες υποχρεούνται να προβαίνουν οι συμβαλλόμενοι, «η Υπηρεσία Μιας Στάσης», όπως αυτή ορίζεται στο άρθρο 2 περ. α' του νομοσχεδίου για τη σύσταση εταιριών περιορισμένης ευθύνης.

Ειδικότερα η Υπηρεσία Μιας Στάσης υποχρεούται να :

α) Προβαίνει σε έλεγχο της αίτησης καταχώρισης ως προς τη νομιμοποίηση του αιτούντος και την πληρότητα των υποβαλλόμενων στοιχείων και εγγράφων, που αυτός υποβάλλει.

β) Προβαίνει, μέσω της πρόσβασης στα ηλεκτρονικά αρχεία του Γ.Ε.ΜΗ.. σε προέλεγχο της επωνυμίας και στη χορήγηση προέγκρισης χρήσης. Εφόσον η προτεινόμενη επωνυμία προσκρούει σε προγενέστερη καταχώριση, η Υπηρεσία Μιας Στάσης ενημερώνει τους ενδιαφερομένους και, μετά από συνεννόηση μαζί τους, προβαίνει σε τροποποίηση της επωνυμίας.

γ) Προβαίνει στην είσπραξη του Γραμματίου Ενιαίου Κόστους Σύστασης Εταιρίας και τη χορήγηση σχετικής απόδειξης καταβολής, καθώς και του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου,

δ) Μεριμνά για τη χορήγηση Α.Φ.Μ. στους εταίρους, όπου απαιτείται, καθώς και για την έκδοση των απαιτουμένων πιστοποιητικών ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας που απαιτούνται.

ε) Με την επιφύλαξη της παραγράφου 3, μεριμνά για την καταχώριση και εγγραφή της εταιρίας στη Υπηρεσία ή στο Τμήμα Γ.Ε.ΜΗ., σύμφωνα με το άρθρ. 2 του ν. 3419/2005 ( Α'297), όπως αυτός τροποποιείται με το άρθρο 13 του παρόντος νόμου και ισχύει, και για τη χορήγηση Αριθμού Γ.Ε.ΜΗ.. και Κωδικού Αριθμού Καταχώρισης, που προβλέπονται στην παρ. 7 του άρθρου 5 του ν. 3419/2005 ( Α'297), όπως αυτός τροποποιείται με το άρθρο 13 του παρόντος νόμου και ισχύει.

στ) Συντάσσει και αποστέλλει σχέδιο ανακοίνωσης για την ανωτέρω καταχώριση στην αρμόδια Υπηρεσία του Γ.Ε.ΜΗ..

ζ) Μεριμνά, μέσω πρόσβασης στα οικεία ηλεκτρονικά αρχεία, για την έκδοση ΑΦΜ της εταιρίας καθώς και για την εγγραφή της εταιρίας και των διαχειριστών στους οικείους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης.

η) Προβαίνει στην εγγραφή της Εταιρίας στο αρμόδιο επιμελητήριο.

Στην παρ. 3 του άρθρου 6 του σχεδίου νόμου προβλέπεται ότι εάν από τον έλεγχο της περ. α της παρ. 2, προκύψει ότι η αίτηση, τα προσκομιζόμενα δικαιολογητικά ή το συμφωνητικό σύστασης δεν πληρούν τις προϋποθέσεις της κείμενης νομοθεσίας, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται, μέσω τηλεομοιοτυπίας ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, να προβούν εγγράφως στις αναγκαίες διευκρινίσεις, διορθώσεις ή συμπληρώσεις μέσα σε δύο (2) εργασίμων, ή, εφόσον δικαιολογείται από τις περιστάσεις, σε δέκα (10) εργάσιμες ημέρες από τη λήψη της σχετικής πρόσκλησης. Η χορήγηση αυτής της προθεσμίας των δύο (2) ή δέκα (10) εργασίμων ημερών παρατείνει ανάλογα την προθεσμία που προβλέπεται παραπάνω στην παρ. 2. Αν η προθεσμία των δύο (2) ή δέκα (10) ημερών παρέλθει άπρακτη ή τα στοιχεία, παρά την εμπρόθεσμη υποβολή τους, εξακολουθούν να μην πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου, η σύσταση της εταιρίας δεν καταχωρείται στο Γ.Ε.ΜΗ.. και το Γραμμάτιο Ενιαίου Κόστους Σύστασης Εταιρίας και ο Φόρος Συγκέντρωσης Κεφαλαίου που καταβλήθηκαν επιστρέφονται, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην κοινή υπουργική απόφαση της παρ. 2Α του άρθρου 4.

Στην παρ. 4 του άρθρου 6 του σχεδίου νόμου προβλέπεται ότι η εταιρία περιορισμένης ευθύνης αποκτά νομική προσωπικότητα με την καταχώριση της εταιρικής σύμβασης στο Γ.Ε.ΜΗ. σύμφωνα με το άρθρο 15 παρ. 1 του νόμου 3419/2005, όπως αυτός τροποποιείται με το άρθρο 13 του παρόντος νόμου και ισχύει.

Στην παρ. 5 του άρθρου 6 του σχεδίου νόμου προβλέπεται ότι κατά παρέκκλιση των προβλεπομένων στο άρθρο 8 του ν. 3190/1955,, η δημοσιότητα της σύστασης της εταιρίας περιορισμένης ευθύνης πραγματοποιείται σύμφωνα με το άρθρο 13 του νόμου 3419/2005, όπως αυτός τροποποιείται με το άρθρο 13 του παρόντος νόμου και ισχύει.

Στο άρθρο 7 του σχεδίου νόμου καθορίζεται η διαδικασία σύστασης των ανωνύμων εταιριών, όπως αυτή θα εξελίσσεται με τη χρήση της Υπηρεσίας Μιας Στάσης.

Ειδικότερα στην παρ. 1 του άρθρου 7 προβλέπονται οι απαιτούμενες ενέργειες των συμβαλλομένων για τη σύσταση μιας ανώνυμης εταιρίας ενώπιον της «Υπηρεσίας Μιας Στάσης», που εν προκειμένω είναι ο συμβολαιογράφος, αφού για τη σύσταση ανώνυμης εταιρίας απαιτείται συμβολαιογραφικό έγγραφο σύμφωνα με τις διατάξεις του κ.ν. 3190/1955.

Για τη σύσταση μιας ανώνυμης εταιρίας, οι συμβαλλόμενοι προβαίνουν, ενώπιον της Υπηρεσίας Μιας Στάσης, στις παρακάτω ενέργειες :

α) Υπογράφουν το συμβολαιογραφικό έγγραφο σύστασης της εταιρίας σύμφωνα με τις διατάξεις του κ.ν. 3190/1955.

β) Υποβάλλουν υπογεγραμμένη αίτηση καταχώρισης στο Γ.Ε.ΜΗ..

γ) Υποβάλλουν αίτηση για την καταχώριση της επωνυμίας στο οικείο επιμελητήριο και για την εγγραφή της εταιρίας ως μέλος σε αυτό.

δ) Καταβάλλουν το Γραμμάτιο Ενιαίου Κόστους Σύστασης Εταιρίας.

ε) Υποβάλλουν δήλωση για το Φόρο Συγκέντρωσης Κεφαλαίου και εξοφλούν άμεσα τον φόρο που αναλογεί.

στ) Υποβάλλουν το μισθωτήριο συμβόλαιο ή τον τίτλο κυριότητας ή υπεύθυνη δήλωση δωρεάν παραχώρησης του χώρου για εγκατάσταση της Εταιρίας.

ζ) Υποβάλλουν τις απαραίτητες αιτήσεις και συμπληρώνουν τα απαραίτητα έντυπα για τη χορήγηση αριθμού φορολογικού μητρώου και για την εγγραφή των διαχειριστών στους οικείους ασφαλιστικούς οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης .

Στην παρ. 2 του άρθρου 7 του σχεδίου νόμου καθορίζονται οι ενέργειες στις οποίες υποχρεούται να προβεί αυθημερόν ή εντός της επόμενης εργάσιμης ημέρας και ασφαλώς μετά την ολοκλήρωση των προβλεπομένων από το άρθρο 7 παρ. 1 ενεργειών, στις οποίες υποχρεούνται να προβαίνουν οι συμβαλλόμενοι, «η Υπηρεσία Μιας Στάσης», όπως αυτή ορίζεται στο άρθρο 2 περ. α' του νομοσχεδίου για τη σύσταση εταιριών περιορισμένης ευθύνης.

Ειδικότερα η Υπηρεσία Μιας Στάσης υποχρεούται να :

α) Προβαίνει σε έλεγχο της αίτησης καταχώρισης ως προς τη νομιμοποίηση του αιτούντος και την πληρότητα των υποβαλλόμενων στοιχείων και εγγράφων, που αυτός υποβάλλει.

β) Προβαίνει, μέσω της πρόσβασης στα ηλεκτρονικά αρχεία του Γ.Ε.ΜΗ.. σε προέλεγχο της επωνυμίας και στη χορήγηση προέγκρισης χρήσης. Εφόσον η προτεινόμενη επωνυμία προσκρούει σε προγενέστερη καταχώριση, η Υπηρεσία Μιας Στάσης ενημερώνει τους ενδιαφερομένους και, μετά από συνεννόηση μαζί τους, προβαίνει σε τροποποίηση της επωνυμίας.

γ) Προβαίνει στην είσπραξη του Γραμματίου Ενιαίου Κόστους Σύστασης Εταιρίας και τη χορήγηση σχετικής απόδειξης καταβολής, καθώς και του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου,

δ) Μεριμνά για τη χορήγηση Α.Φ.Μ. στους εταίρους, όπου απαιτείται, καθώς και για την έκδοση των απαιτουμένων πιστοποιητικών ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας που απαιτούνται.

ε) Με την επιφύλαξη της παραγράφου 3, μεριμνά για την καταχώριση και εγγραφή της εταιρίας στη Υπηρεσία ή στο Τμήμα Γ.Ε.ΜΗ., σύμφωνα με το άρθρ. 2 του ν. 3419/2005 ( Α'297), όπως αυτός τροποποιείται με το άρθρο 13 του παρόντος νόμου και ισχύει, και για τη χορήγηση Αριθμού Γ.Ε.ΜΗ.. και Κωδικού Αριθμού Καταχώρισης, που προβλέπονται στην παρ. 7 του άρθρου 5 του ν. 3419/2005 ( Α'297), όπως αυτός τροποποιείται με το άρθρο 13 του παρόντος νόμου και ισχύει.

στ) Συντάσσει και αποστέλλει σχέδιο ανακοίνωσης για την ανωτέρω καταχώριση στην αρμόδια Υπηρεσία του Γ.Ε.ΜΗ..

ζ) Μεριμνά, μέσω πρόσβασης στα οικεία ηλεκτρονικά αρχεία, για την έκδοση ΑΦΜ της εταιρίας καθώς και για την εγγραφή της εταιρίας και των διαχειριστών στους οικείους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης.

η) Προβαίνει στην εγγραφή της Εταιρίας στο αρμόδιο επιμελητήριο.

Στην παρ. 3 του άρθρου 7 του σχεδίου νόμου προβλέπεται ότι εάν από τον έλεγχο της περ. α της παρ. 2, προκύψει ότι η αίτηση, τα προσκομιζόμενα δικαιολογητικά ή το συμφωνητικό σύστασης δεν πληρούν τις προϋποθέσεις της κείμενης νομοθεσίας, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται, μέσω τηλεομοιοτυπίας ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, να προβούν εγγράφως στις αναγκαίες διευκρινίσεις, διορθώσεις ή συμπληρώσεις μέσα σε δύο (2) εργασίμων, ή, εφόσον δικαιολογείται από τις περιστάσεις, σε δέκα (10) εργάσιμες ημέρες από τη λήψη της σχετικής πρόσκλησης. Η χορήγηση αυτής της προθεσμίας των δύο (2) ή δέκα (10) εργασίμων ημερών παρατείνει ανάλογα την προθεσμία που προβλέπεται παραπάνω στην παρ. 2. Αν η προθεσμία των δύο (2) ή δέκα (10) ημερών παρέλθει άπρακτη ή τα στοιχεία, παρά την εμπρόθεσμη υποβολή τους, εξακολουθούν να μην πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου, η σύσταση της εταιρίας δεν καταχωρείται στο Γ.Ε.ΜΗ.. και το Γραμμάτιο Ενιαίου Κόστους Σύστασης Εταιρίας και ο Φόρος Συγκέντρωσης Κεφαλαίου που καταβλήθηκαν επιστρέφονται, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην κοινή υπουργική απόφαση της παρ. 2Α του άρθρου 4.

Στην παρ. 4 του άρθρου 7 του σχεδίου νόμου προβλέπεται ότι η ανώνυμη εταιρία αποκτά νομική προσωπικότητα με την καταχώριση της εταιρικής σύμβασης στο Γ.Ε.ΜΗ. σύμφωνα με το άρθρο 15 παρ. 1 του νόμου 3419/2005, όπως αυτός τροποποιείται με το άρθρο 13 του παρόντος νόμου και ισχύει.

Στην παρ. 5 του άρθρου 7 του σχεδίου νόμου προβλέπεται ότι κατά παρέκκλιση των προβλεπομένων στο άρθρ. 7β του κ.ν. 2190/1920, η δημοσιότητα της σύστασης της ανώνυμης εταιρίας πραγματοποιείται σύμφωνα με το άρθρο 13 του νόμου 3419/2005, όπως αυτός τροποποιείται με το άρθρο 13 του παρόντος νόμου και ισχύει.

Στο άρθρο 8 του σχεδίου νόμου προβλέπεται ο τρόπος έκδοσης Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) από την «Υπηρεσία Μιας Στάσης» .

Ειδικότερα στη παρ. 1 του άρθρου 8 ορίζεται ότι για την έκδοση αριθμού φορολογικού μητρώου σύμφωνα με τα άρθρα 5, 6 και 7, η Υπηρεσία Μιας Στάσης διαβιβάζει ηλεκτρονικά προς την αρμόδια Δ.Ο.Υ. τα ακόλουθα στοιχεία:

α) τον Κωδικό Γ.Ε.ΜΗ. και τον Κωδικό Αριθμό Καταχώρισης, που προβλέπονται στα άρθρ. 5 του ν. 3419/2005 ( Α'297), όπως αυτός τροποποιείται με το άρθρο 13 του παρόντος νόμου και ισχύει.

β) την απόδειξη εξόφλησης του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου,

γ) τα στοιχεία προσδιορισμού της έδρας και των λοιπών εγκαταστάσεων της επιχείρησης (τίτλος ιδιοκτησίας ή συμφωνητικό μίσθωσης ή υπομίσθωσης νομίμως θεωρημένο από την Δ.Ο.Υ. ή υπεύθυνη δήλωση δωρεάν παραχώρησης χώρου) και

δ) τα σχετικά έντυπα που έχουν υποβληθεί στην Υπηρεσία Μιας Στάσης από τον αιτούντα για την έκδοση Α.Φ.Μ..

Στη παρ. 2 του άρθρου 8 του σχεδίου νόμου προβλέπεται ότι η αρμόδια Δ.Ο.Υ., με την ολοκλήρωση της διαβίβασης των στοιχείων και εγγράφων που αναφέρονται στην παρ. 1, υποχρεούται να χορηγεί στον αιτούντα αριθμό φορολογικού μητρώου (Α.Φ.Μ.), αν τα στοιχεία και τα έγγραφα αυτά είναι πλήρη και σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας, χωρίς να δύναται να απαιτήσει προηγούμενη αυτοφία στην έδρα της εταιρίας.

Στο άρθρο 9 ορίζεται ότι οι διατάξεις του άρθρου 42 του ν.δ. 3026/1954 (Κώδικας περί Δικηγόρων) δεν εφαρμόζονται στη σύνταξη συμβολαιογραφικών εγγράφων σύστασης εταιριών περιορισμένης ευθύνης και ανωνύμων εταιριών, εφόσον το κεφάλαιο της εταιρίας είναι ίσο ή μικρότερο των εκατό χιλιάδων (100,000) ευρώ.

Το άρθρο 10 του σχεδίου νόμου αφορά τις εταιρίες που τις διέπει ειδική νομοθεσία σύμφωνα με την οποία για τη σύσταση εταιρίας απαιτείται έγκριση της σύστασης και τη χορήγηση άδειας λειτουργίας από αρμόδια διοικητική αρχή. Οι σχετικές πράξεις, σ' αυτήν την περίπτωση, υποβάλλονται από τους ενδιαφερομένους στην Υπηρεσία Μιας Στάσης για την καταχώριση τους, μαζί με τα λοιπά στοιχεία καταχώρισης, στο Γ.Ε.ΜΗ..

Στο άρθρο 11 ορίζεται ότι ο έλεγχος νομιμότητας της Διοικήσεως για τη σύσταση της ανώνυμης εταιρίας που προβλέπεται στο άρθρ. 4 παρ. 2 α του κ.ν. 2190/1920 καταργείται για όλες τις περιπτώσεις ανεξαρτήτως ύψους του μετοχικού κεφαλαίου, εκτός από τις περιπτώσεις που αναφέρονται στο τρίτο εδάφιο της παρ. 2 α' και στην παρ. 2β' του άρθρ. 4 του κ.ν. 2190/1920.

Τέλος το άρθρο 12 καθιερώνονται τα «Προτυποποιημένα καταστατικά» και ορίζεται η δυνητική χρήση για τη σύσταση των ομορρύθμων εταιριών, των ετερορρύθμων εταιριών, κάθε μορφής, των εταιριών περιορισμένης ευθύνης και των ανωνύμων εταιριών. Το «Προτυποποιημένο καταστατικό» συμπληρώνεται από τους ιδρυτές, αν πρόκειται για ομόρρυθμες εταιρίες και απλές ετερόρρυθμες εταιρίες ή από την υπηρεσία Μιας Στάσης (συμβολαιογράφο) αν πρόκειται για εταιρία ετερόρρυθμη κατά μετοχές, εταιρία περιορισμένης ευθύνης και ανώνυμη εταιρία, μόνο ως προς τα στοιχεία που διαφοροποιούν την εταιρία από άλλες του ίδιου εταιρικού τύπου. Το προτυποποιημένο καταστατικό δύναται να εκδίδεται με την κοινή υπουργική απόφαση του άρθρου 4 παρ. 2Α του παρόντος, και κατά περίπτωση, κατατίθεται στις Υπηρεσίες Μιας Στάσης του άρθρου 2αΑ του παρόντος, αν πρόκειται για ομόρρυθμες εταιρίες και απλές ετερόρρυθμες εταιρίες και αν πρόκειται για εταιρία ετερόρρυθμη κατά μετοχές, εταιρία περιορισμένης ευθύνης και ανώνυμη εταιρία, συντάσσεται από την Υπηρεσία Μιας Στάσης του άρθρου 2αΒ παρόντος. Οι Υπηρεσίες Μιας Στάσης προβαίνουν στις ενέργειες που προβλέπονται στα άρθρα 5, 6, 7 του παρόντος, προκειμένου να καταχωρηθεί στο Γ.Ε.ΜΗ.. 2. Το προτυποποιημένο καταστατικό εταιρίας:(α) Συντάσσεται μετά από πρόταση της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδας και της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας.

(β) Περιέχει τις απολύτως αναγκαίες σύμφωνα με το νόμο διατάξεις και κατά τα λοιπά παραπέμπει στις διατάξεις των οικείων νόμων.

(γ) Συμπληρώνεται από τους ιδρυτές ή από την κατά περίπτωση αρμόδια Υπηρεσία Μιας Στάσης ( συμβολαιογράφο) μόνο ως προς τα στοιχεία που διαφοροποιούν την εταιρία από άλλες του ίδιου εταιρικού τύπου, εκτός αν εισάγεται επιτρεπτή παρέκκλιση από ισχύουσες διατάξεις.

Τέλος στην περίπτωση δ) της ιδίας διατάξεως προβλέπεται ότι το προτυποποιημένο καταστατικό εταιρίας για κάθε τύπο εταιρίας θα μπορεί να είναι προσπελάσιμο από το διαδικτυακό τόκο του Γ.Ε.ΜΗ. .

Με το άρθρο 13 αρχίζει το δεύτερο μέρος σχεδίου νόμου. Στο συγκεκριμένο άρθρο περιλαμβάνονται οι αλλαγές που είναι επιβεβλημένο να γίνουν στο θεσμικό πλαίσιο του νόμου 3419/2005 περί Γενικού Εμπορικού Μητρώου (Γ.Ε.ΜΗ.) και Εκσυγχρονισμός της Επιμελητηριακής Νομοθεσίας, ώστε αφενός να εκσυγχρονιστεί το θεσμικό πλαίσιο Γ.Ε.ΜΗ. και αφετέρου συστημικά να ανταποκρίνεται στις ρυθμίσεις του Α' μέρους του παρόντος.

Με το άρθρο 14 του σχεδίου νόμου καταργούνται διατάξεις της εθνικής νομοθεσίας περί ατμολεβητών, που αντιβαίνουν στην κοινοτική νομοθεσία. Ειδικότερα, καταργούνται διατάξεις του ΒΔ 277/1963 (ΦΕΚ 65 Α') «Περί ατμολεβήτων, εγκαταστάσεως και λειτουργίας αυτών», οι οποίες έρχονται σε αντίθεση με διατάξεις της Οδηγίας 97/23/ΕΚ «Εξοπλισμοί υπό πίεση», η οποία ενσωματώθηκε στο Ελληνικό Δίκαιο με την ΚΥΑ 16289/330/99 (ΦΕΚ 987 Β'). Οι καταργούμενες διατάξεις αφορούν προδιαγραφές, ελέγχους και έκδοση πιστοποιητικών για ατμολέβητες, θέματα τα οποία ρυθμίζονται διαφορετικά από την Οδηγία 97/23/ΕΚ.

Περιλαμβάνεται επίσης σχετική εξουσιοδοτική διάταξη με την οποία θα ρυθμιστούν, με Απόφαση της Υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, τα θέματα που σχετίζονται με την κατάταξη των ατμολεβήτων σε κατηγορίες, τις απαιτήσεις για τους χώρους εγκατάστασης τους, τις κυρώσεις που επιβάλλονται στους υπεύθυνους για τη μη συμμόρφωσή τους στις διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας, καθώς και κάθε άλλο συναφές θέμα.

Με το άρθρο 15 του σχεδίου νόμου, τροποποιούνται ρυθμίσεις του Ν. 3526/2007 προκειμένου να ληφθούν υπόψη περιπτώσεις παραβίασης της ελεύθερης κυκλοφορίας προϊόντων στην κοινοτική αγορά, κατόπιν σχετικής καταγγελίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία έκρινε ότι οι εν λόγω ρυθμίσεις του Ν. 3526/2007 συνιστούν μέτρο ισοδύναμου αποτελέσματος με ποσοτικό περιορισμό των εισαγωγών κατά την έννοια του άρθρου 28 της Συνθήκης Ε.Κ.

Ειδικότερα, με τις διατάξεις του άρθρου 4 παρ.1 του Ν.3526/2007 σε συνδυασμό με τις διατάξεις του άρθρου 5 τταρ.1 του Ν.3526/2007, προβλέπεται η ελάχιστη επιφάνεια για τις εγκαταστάσεις παραγωγής και διάθεσης προϊόντων περάτωσης έψησης («bake-off»). Η επιφάνεια αυτή υπολογίζεται με βάση τη δυναμικότητα αρτοκλιβάνου 3.000 κιλά/24ωρο και είναι 32 τ.μ. για τις εγκαταστάσεις έψησης και επιπλέον 12 τ.μ. για το πρατήριο, δηλαδή 44 τ.μ., χωρίς να προβλέπονται υποδιαιρέσεις παραγωγής προϊόντων αρτοποιίας κάτω των 3.000 χιλιογράμμων ημερησίως. Με τις διατάξεις αυτές απαγορεύεται ουσιαστικά η λειτουργία εγκαταστάσεων περάτωσης έψησης σε χώρους με εμβαδόν μικρότερο των 44 τ.μ., ακόμη και εάν είναι εξοπλισμένες με κλιβάνους δυναμικότητας παραγωγής μικρότερης των 3.000 χιλιογράμμων ενδιάμεσων προϊόντων αρτοποιίας ανά εικοσιτετράωρο. Σκοπός της προτεινόμενης ρύθμισης, υπό το πρίσμα της αρχής της αναλογικότητας και της αναγκαιότητας, είναι η συμμόρφωση της χώρας μας προς τις επιταγές του κοινοτικού δικαίου, με την αποκλιμάκωση προς τα κάτω της απαιτούμενης ελάχιστης επιφάνειας για μικρότερες των 3.000 χιλιόγραμμων ανά 24ωρο δυναμικότητες αρτοκλιβάνων, που αποτελούν και τις πλέον συνήθεις περιπτώσεις εγκαταστάσεων περάτωσης έψησης ενδιάμεσων προϊόντων αρτοποιίας («bake off»).

Επιπλέον, με την προτεινόμενη ρύθμιση, η απαιτούμενη επιφάνεια για το πρατήριο άρτου εντός χώρου καταστήματος τροφίμων, μικτού καταστήματος τροφίμων ή υπεραγοράς, στο οποίο διατίθενται αποκλειστικά και μόνο άρτος, περιορίζεται στα 10 τ.μ. έναντι των 12 τ.μ., που μέχρι σήμερα απαιτούνται.

Με την πρώτη παράγραφο του άρθρου 16 του σχεδίου νόμου γίνεται ορθή μεταφορά της Οδηγίας 1999/44/ΕΚ σχετικά με «Ορισμένες πτυχές της πώλησης και των εγγυήσεων καταναλωτικών αγαθών». Ειδικότερα, η Οδηγία 1999/44/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 25ης Μαΐου 1999 ενσωματώθηκε στο Ελληνικό δίκαιο με τον Ν. 3043/2002 (ΦΕΚ 192/Α'), ο οποίος τροποποίησε τα άρθρα 534 - 561 του Αστικού Κώδικα και το άρθρο 5 στον ν. 2251/1994 για την «προστασία των καταναλωτών» (ΦΕΚ 191/Α'), όπως ισχύει. Ωστόσο, η Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, μετά από προσεκτική ανάλυση της προαναφερόμενης νομοθεσίας, υποστήριξε αρχικά ότι η Ελλάδα δεν είχε μεταφέρει σωστά στο ελληνικό δίκαιο το άρθρο 3 και το άρθρο 5 παράγραφος 1 της Οδηγίας 1999/44/ΕΚ και ως εκ τούτου απέστειλε στις αρμόδιες αρχές την υπ' αριθμ. D/3716/26-06-2009 Προειδοποιητική Επιστολή ως προς την παράβαση 2009/2127. Μετά από εξέταση της υπ' αριθμ. Ζ1- 998/29- 07-2009 απάντησης της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή, πείστηκε από τα επιχειρήματα σχετικά με την μεταφορά του άρθρου 3 της Οδηγίας 1999/44/ΕΚ στο ελληνικό δίκαιο. Εξακολούθησε, ωστόσο, να θεωρεί ότι το άρθρο 5 παράγραφος 1 της Οδηγίας δεν έχει μεταφερθεί σωστά. Για το λόγο αυτό απέστειλε την υπ' αριθμ. D/3792/22-03-2010 Αιτιολογημένη Γνώμη ως προς την παράβαση 2009/2127, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 258 εδάφιο πρώτο της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με την ως άνω Αιτιολογημένη Γνώμη η Ελλάδα παρέβη τις υποχρεώσεις του άρθρου 5 παράγραφος 1 της Οδηγίας 1999/44/ΕΚ και για το λόγο αυτό καλεί την Ελληνική Δημοκρατία να λάβει αναγκαία μέτρα για να συμμορφωθεί με την ανωτέρω αιτιολογική γνώμη εντός δύο (2) μηνών από την παραλαβή της. Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αιτιολογημένη Γνώμη, το άρθρο 545 του Αστικού Κώδικα θέτει χρονικό περιορισμό στην ευθύνη του πωλητή που δεν προβλέπεται από το άρθρο 5 παράγραφος 1 της Οδηγίας 1999/44/ΕΚ, γιατί μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να απολέσει ο καταναλωτής όλα τα δικαιώματα του έναντι του πωλητή, αν δεν απορρίψει αμέσως ένα αγαθό λόγω εμφανών ελαττωμάτων. Περαιτέρω, σύμφωνα με την Αιτιολογημένη Γνώμη, το δεύτερο και τρίτο εδάφιο του άρθρου 546 του Αστικού Κώδικα θέτουν χρονικό περιορισμό στην ευθύνη του πωλητή που δεν προβλέπεται από την Οδηγία 1999/44/ΕΚ, διότι επιτρέπει στους πωλητές να καθορίζουν προθεσμία έως την οποία ο καταναλωτής μπορεί να ασκήσει το δικαίωμα yia αντικατάσταση του πράγματος ή μείωση του τιμήματος. Επομένως, με το άρθρο 13 του παρόντος σχεδίου νόμου καταργούνται οι παραπάνω διατάξεις του Αστικού Κώδικα και διασφαλίζεται ο καταναλωτής από τον κίνδυνο απώλειας των δικαιωμάτων του που θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα η μη άμεση απόρριψη του αγαθού λόγω των ελαττωμάτων του ή η μη τήρηση της παραπάνω προθεσμίας.

Με την δεύτερη παράγραφο του άρθρου 16 συμπληρώνεται η παράγραφος 4 του άρθρου 14 του Ν. 2251/1994 για την «προστασία των καταναλωτών» προκειμένου να είναι δυνατή με αποφάσεις των Υπουργών Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του τυχόν συναρμόδιου Υπουργού η εξειδίκευση κανόνων διαφάνειας με σκοπό την προστασία των καταναλωτών, τη διασφάλιση της ενημέρωσής τους και την ενίσχυση της ικανότητάς τους να συγκρίνουν και να επιλέγουν σύμφωνα με τις επιθυμίες και τις ανάγκες τους προϊόντα ή υπηρεσίες. Στην αγορά εμφανίζονται και κυκλοφορούν νέα προϊόντα για τα οποία δεν έχουν καταγραφεί από την κοινοτική νομοθεσία προδιαγραφές ασφάλειας αλλά και απαιτήσεις σχετικά με την επισήμανσή τους, με αποτέλεσμα να ελλοχεύουν κίνδυνοι σε βάρος της υγείας και των οικονομικών συμφερόντων των καταναλωτών. Με ίδιες κοινές υπουργικές αποφάσεις μπορούν περαιτέρω να υποχρεώνονται οι προμηθευτές να ενημερώνουν τον καταναλωτή για χαρακτηριστικά ή ιδιότητες των προϊόντων ή υπηρεσιών, τον τρόπο αναγραφής της τιμής ή τη διαμόρφωση αυτής. Κατ7 αυτόν τον τρόπο διαμορφώνεται ένα ευέλικτο εργαλείο παρέμβασης για την εξασφάλιση υψηλού επιπέδου προστασίας, προαγωγή της διαφάνειας σε κλάδους της αγοράς όταν αυτή διακυβεύεται, και ενισχύεται η δυνατότητα των καταναλωτών να πραγματοποιούν τις επιλογές τους σε πλήρη συνείδηση και γνώση των στοιχείων που τους ενδιαφέρουν, επηρεάζοντας σε όφελος τους τις εξελίξεις στην αγορά.

Με το άρθρο 17 του σχεδίου νόμου τροποποιούνται οι όροι και τα αποτελέσματα καταγγελίας της εμπορικής μίσθωσης από τον μισθωτή. Σκοπός της προτεινόμενης τροποποίησης είναι να διευκολύνει την επαναδιαπραγμάτευση των μισθώσεων στο πλαίσιο της νέας οικονομικής συγκυρίας που έχει διαμορφωθεί. Ειδικότερα, με την τροποποίηση του άρθρου 43 Π.Δ. 34/1995, μια μίσθωση θα μπορεί πλέον να καταγγελθεί εφόσον έχει παρέλθει από την έναρξη της μίσθωσης χρονικό διάστημα ενός (1) έτους, αντί της προβλεπόμενης σήμερα διετίας (2). Περαιτέρω, το χρονικό διάστημα που θα πρέπει να μεσολαβήσει από την καταγγελία για να επέλθουν τα αποτελέσματά της περιορίζεται από έξι (6) σε τρεις (3) μήνες, ενώ η αποζημίωση που θα καταβάλει ο μισθωτής περιορίζεται από τέσσερα (4) μηνιαία μισθώματα σε ένα (1) μηνιαίο μίσθωμα.

Με το άρθρο 18 του σχεδίου νόμου, τροποποιείται το άρθρο 10 του Ν. 2638/1998 (ΦΕΚ 204 Α'), έτσι ώστε να ορίζεται ο Γενικός Γραμματέας Ναυτιλιακής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας ως Πρόεδρος του Συμβούλιου Ναυτικής Εκπαίδευσης.

Με το άρθρο 19 τροποποιείται το άρθρο 6 του Ν.3066/02, προκειμένου να συμμετέχει και πάλι, όπως γινόταν μέχρι τον Δεκέμβριο του 2008, ένας εκπρόσωπος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΤΕΜΠΜΕ. Επισημαίνεται ότι η Ελληνική Ένωση Τραπεζών είχε συμβάλλει καθοριστικά στην ίδρυση και λειτουργία της ΤΕΜΠΜΕ Α.Ε. και εκπροσωπούνταν στο Δ.Σ. από την σύσταση της εταιρίας, ενώ γενικότερα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αποτελούν ένα από τα τρία εμπλεκόμενα μέρη στην αλυσίδα δάνειο-εγγύηση-επιχειρείν παρέχοντας δάνεια στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και αναλαμβάνοντας έτσι ένα σημαντικό κίνδυνο.

Τέλος, με το άρθρο 20 καθορίζεται η έναρξη ισχύος του παρόντος σχεδίου νόμου.

Αθήνα,11 Μαίου 2010

ΤΡΟΠΟΠΟΙΟΥΜΕΝΕΣ - ΚΑΤΑΡΓΟΥΜΕΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΑΠΛΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ»

1). Η περίπτωση α) της παραγράφου 1, του άρθρου 2 του ν. 3419/2005 (Α'297), η οποία αντικαθίσταται με την περίπτωση α) της παραγράφου 1 του άρθρου 13 του παρόντος , έχει ως εξής:

«α) την οργάνωση και εποπτεία της βάσης ή των βάσεων δεδομένων που συναπαρτίζουν το Γ.Ε.ΜΗ., σύμφωνα με το άρθρο 5,»

2). Η περίπτωση β) της παραγράφου 2, του άρθρου 2 του ν. 3419/2005 (Α'297), η οποία αντικαθίσταται με την περίπτωση β) της παραγράφου 1 του άρθρου 13 του παρόντος , έχει ως εξής:

«β. την παραλαβή, την πρωτοκόλληση και τον έλεγχο νομιμότητας των σχετικών αιτήσεων και των συνοδευτικών εγγράφων, καθώς και τον έλεγχο νομιμότητας των νομικών πράξεων, των δηλώσεων, των εγγράφων και των λοιπών στοιχείων που αφορούν τους υπόχρεους και δικαιολογούν την καταχώριση, μεταβολή ή διαγραφή. Η καθ' ύλην και κατά τόπο αρμοδιότητα του Επιμελητηρίου καθορίζεται με βάση την κύρια δραστηριότητα και την κύρια επαγγελματική κατοικία ή την εγκατάσταση του υπόχρεου, αντίστοιχα. Για τα υποκαταστήματα ή τα πρακτορεία, η καθ' ύλην και κατά τόπο αρμοδιότητα της υπηρεσίας Γ.Ε.ΜΗ., καθορίζεται από την κύρια δραστηριότητα και την έδρα του υποκαταστήματος ή του πρακτορείου, αντίστοιχα.

Κάθε υπόχρεος υπάγεται σε μία μόνο υπηρεσία Γ.Ε.ΜΗ..».

3). Η παράγραφος 3, του άρθρου 2 του ν. 3419/2005 (Α'297), η οποία αντικαθίσταται με την περίπτωση γ) της παραγράφου 1 του άρθρου 13 του παρόντος, έχει ως εξής:

«3. Στη Γενική Διεύθυνση Εσωτερικού Εμπορίου της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης, συνιστάται αυτοτελές Τμήμα Γ.Ε.ΜΗ., ενιαίο για τις Διευθύνσεις Α.Ε. και Πίστεως και Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων και Αναλογιστικής. Οι Διευθύνσεις αυτές διαβιβάζουν στο Τμήμα Γ.Ε.ΜΗ. όλες τις πράξεις και τα στοιχεία που καταχωρίζονται στο Γ.Ε.ΜΗ. και αφορούν τις ανώνυμες εταιρίες, τις ευρωπαϊκές εταιρίες, τις ευρωπαϊκές συνεταιριστικές εταιρίες και τα υποκαταστήματά τους στην ημεδαπή, για την εξ αποστάσεως και με ηλεκτρονικά μέσα αρχική καταχώριση (εγγραφή) των ανωτέρω προσώπων στο Γ.Ε.ΜΗ., καθώς και κάθε μεταγενέστερη καταχώριση, μεταβολή ή διαγραφή αυτών, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 5.».

4). Η παράγραφος 4, του άρθρου 2 του ν. 3419/2005 (Α'297), η οποία αντικαθίσταται με την περίπτωση δ) της παραγράφου 1 του άρθρου 13 του παρόντος, έχει ως εξής:

«4. Οι υπηρεσίες Γ.Ε.ΜΗ. των Επιμελητηρίων και το Τμήμα Γ.Ε.ΜΗ. της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης («υπηρεσίες καταχώρισης στο Γ.Ε.ΜΗ.») έχουν την αποκλειστική αρμοδιότητα να προβαίνουν σε καταχωρήσεις στο Γ.Ε.ΜΗ.ί».

5). Η παράγραφος 6, του άρθρου 2 του ν. 3419/2005 (Α'297), η οποία αντικαθίσταται με την περίπτωση ε) της παραγράφου 1 του άρθρου 13 του παρόντος, έχει ως εξής:

«6. Με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται, μετά από πρόταση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Οικονομίας και Οικονομικών και Ανάπτυξης, ρυθμίζονται τα θέματα οργάνωσης, καθορίζονται ο αριθμός των οργανικών θέσεων κατά κατηγορία, κλάδο και ειδικότητα και ο τρόπος στελέχωσης, της Κεντρικής Υπηρεσίας Γ.Ε.ΜΗ., των υπηρεσιών Γ.Ε.ΜΗ. και του Τμήματος Γ.Ε.ΜΗ. και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια.».

6). Το άρθρο 3 του ν. 3419/2005 ( Α'297) ,το οποίο καταργείται με την παράγραφο 2 του άρθρου 13 του παρόντος, έχει ως εξής:

«1. Η Κεντρική Υπηρεσία Γ.Ε.ΜΗ. εποπτεύεται από Κεντρικό Εποπτικό Συμβούλιο, που εδρεύει στην Αθήνα, το οποίο απαρτίζεται από ένα συνταξιούχο δικαστικό λειτουργό με βαθμό τουλάχιστον Εφέτη της πολιτικής ή διοικητικής δικαιοσύνης, ως πρόεδρο, ένα καθηγητή Νομικής Σχολής, με ειδίκευση στο Εμπορικό Δίκαιο, ένα καθηγητή Α.Ε.Ι. με ειδίκευση σε θέματα πληροφορικής, οι οποίοι ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, με τους αναπληρωτές τους, τον Πρόεδρο της Κ.Ε.Ε., έναν εκπρόσωπο του Υπουργείου Ανάπτυξης, έναν εκπρόσωπο της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, έναν εκπρόσωπο της'Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος (Ε.Ν.Α.Ε.) και έναν εκπρόσωπο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Επιμελητηρίων, που ορίζονται από τους οικείους φορείς, με τους αναπληρωτές τους. Το Κεντρικό Εποπτικό Συμβούλιο συντονίζει το έργο των συμβουλίων που προβλέπονται στις επόμενες παραγράφους και μεριμνά για την ομοιόμορφη εφαρμογή των διατάξεων του νόμου αυτού από όλα τα Επιμελητήρια της χώρας εκδίδοντας, προς τούτο, κανονισμούς, εγκυκλίους και αποφάσεις. Το Συμβούλιο αυτό συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης με θητεία πέντε (5) ετών.

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Ανάπτυξης, καθορίζονται οι αμοιβές των μελών του Κεντρικού Εποπτικού Συμβουλίου, μετά από σύμφωνη γνώμη της Κ.Ε.Ε., η δαπάνη των οποίων βαρύνει τον προϋπολογισμό της. 2. Οι υπηρεσίες Γ.Ε.ΜΗ. όλων των Επιμελητηρίων κάθε νομού υπόκεινται σε ενιαία εποπτεία, η οποία ασκείται από Περιφερειακό Εποπτικό Συμβούλιο. Το Συμβούλιο αυτό απαρτίζεται από έναν συνταξιούχο δικαστικό λειτουργό με βαθμό τουλάχιστον Προέδρου Πρωτοδικών, της πολιτικής ή διοικητικής δικαιοσύνης, ως Πρόεδρο, ο οποίος ορίζεται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της οικείας Περιφέρειας, με τον αναπληρωτή του, από έναν εκπρόσωπο της Ε.Ν.Α.Ε., τον Πρόεδρο ή τους Προέδρους όλων των Επιμελητηρίων των νομών της οικείας Περιφέρειας, έναν υπάλληλο της οικείας Περιφέρειας με βαθμό Α' και έναν εκπρόσωπο των Συλλόγων των Υπαλλήλων Επιμελητηρίων της Περιφέρειας, που ορίζονται από τους οικείους φορείς, με τους αναπληρωτές τους. Το Περιφερειακό Εποπτικό Συμβούλιο ασκεί έλεγχο νομιμότητας για την τήρηση και εφαρμογή των διατάξεων του νόμου αυτού, σε επίπεδο υπηρεσιών Γ.Ε.ΜΗ.. Το Συμβούλιο αυτό συγκροτείται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της οικείας Περιφέρειας με θητεία πέντε (5) ετών. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Ανάπτυξης, καθορίζονται οι αμοιβές των μελών του Περιφερειακού Εποπτικού Συμβουλίου, μετά από γνώμη των οικείων Επιμελητηρίων των νομών της οικείας Περιφέρειας, η δαπάνη των οποίων βαρύνει τον προϋπολογισμό τους. Με την ίδια απόφαση καθορίζεται το ποσοστό της δαπάνης που αναλογεί σε κάθε Επιμελητήριο για τις ανωτέρω αμοιβές. Κάθε υπόχρεος ή τρίτος που έχει ειδικό έννομο συμφέρον, μπορεί να ασκήσει ένσταση ενώπιον του Περιφερειακού Εποπτικού Συμβουλίου κατά των αποφάσεων των υπηρεσιών Γ.Ε.ΜΗ. των Επιμελητηρίων, για θέματα που αφορούν την εγγραφή, μεταβολή, διαγραφή ή άλλη καταχώριση στο Γ.Ε.ΜΗ.. Η ένσταση ασκείται εντός προθεσμίας δεκαπέντε (15) ημερών από την επίδοση της σχετικής απόφασης ή την πλήρη γνώση του περιεχομένου της. Κάθε υπόχρεος ή τρίτος που έχει ειδικό έννομο συμφέρον μπορεί να ασκήσει ένσταση κατά των αποφάσεων του Τμήματος Γ.Ε.ΜΗ., ενώπιον του Κεντρικού Εποπτικού Συμβουλίου, για θέματα που αφορούν την εγγραφή, μεταβολή, διαγραφή ή άλλη καταχώριση στο Γ.Ε.ΜΗ., σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζονται στο προηγούμενο εδάφιο.

3. Στο Κεντρικό Εποπτικό Συμβούλιο και στα Περιφερειακά Εποπτικά Συμβούλια παρέχεται διοικητική υποστήριξη από την Κ.Ε.Ε. και το μεγαλύτερο, σε αριθμό μελών, Επιμελητήριο του νομού της έδρας της Περιφέρειας, αντίστοιχα.

4. Το Κεντρικό Εποπτικό Συμβούλιο καταρτίζει τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας αυτού και του Περιφερειακού Εποπτικού Συμβουλίου, ο οποίος εγκρίνεται με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.».

7). Η παράγραφος 1, του άρθρου 4 του ν. 3419/2005 (Α'297) ,η οποία αντικαθίσταται με την περίπτωση α) της παραγράφου 3 του άρθρου 13 του παρόντος, έχει ως εξής:

«1. Οι διατάξεις του νόμου αυτού δεν θίγουν την αρμοδιότητα των υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και των υπηρεσιών των οικείων Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων (Ν.Α.), για την έκδοση διοικητικών πράξεων και την άσκηση εποπτείας και ελέγχου νομιμότητας των καταχωρητέων πράξεων και στοιχείων, σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας, οι οποίες αφορούν τις ανώνυμες εταιρίες, τις ευρωπαϊκές εταιρίες, τις ευρωπαϊκές συνεταιριστικές εταιρίες και τα υποκαταστήματα αλλοδαπών εταιριών που υπάγονται στην αρμοδιότητά τους, καθώς και τις αρμοδιότητες των Ειρηνοδικείων σχετικά με τους συνεταιρισμούς που υπάγονται σε αυτά. Οι διοικητικές πράξεις των αρμόδιων υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και των οικείων Ν.Α., καθώς και οι αποφάσεις των Ειρηνοδικείων, αποτελούν αναγκαία προϋπόθεση για την εγγραφή στο Γ.Ε.ΜΗ. και κάθε περαιτέρω καταχώριση, μεταβολή ή διαγραφή των υπόχρεων που αναφέρονται στο προηγούμενο εδάφιο, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην κείμενη νομοθεσία.».

8). Η παράγραφος 2, του άρθρου 4 του ν. 3419/2005 (Α'297), η οποία αντικαθίσταται με την περίπτωση β) της παραγράφου 3 του άρθρου 13 του παρόντος, έχει ως εξής:

«2. Οι υπηρεσίες Γ.Ε.ΜΗ. παράγουν με ευθύνη τους και χωρίς υπαίτια καθυστέρηση, ψηφιακά αντίγραφα των αιτήσεων καταχώρισης, των συνοδευτικών εγγράφων και δικαιολογητικών και κάθε άλλου στοιχείου που υποβάλλεται σε αυτές, εφόσον αυτά δεν έχουν ήδη υποβληθεί σε ηλεκτρονική μορφή και τα διαβιβάζουν, χωρίς υπαίτια καθυστέρηση και με ηλεκτρονικά μέσα, στις αρμόδιες υπηρεσίες των Ν.Α.. Η ανωτέρω υποχρέωση των υπηρεσιών του Γ.Ε.ΜΗ. αναφέρεται και στις οικονομικές και λογιστικές καταστάσεις των ανωνύμων εταιριών, των ευρωπαϊκών εταιριών και των ευρωπαϊκών συνεταιριστικών εταιριών, για τις οποίες υπάρχει υποχρέωση δημοσίευσης σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Ευθύς ως οι αρμόδιες υπηρεσίες των Ν.Α. ασκήσουν την αρμοδιότητά τους κατά την παράγραφο 1, κοινοποιούν αυθημερόν, με ηλεκτρονικά μέσα, τις διοικητικές πράξεις που εκδίδουν, στην αρμόδια υπηρεσία Γ.Ε.ΜΗ..».

9). Η παράγραφος 4, του άρθρου 4 του ν. 3419/2005 (Α'297), η οποία αντικαθίσταται με την περίπτωση γ) της παραγράφου 3 του άρθρου 13 του παρόντος, έχει ως εξής:

«4. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Ανάπτυξης, ρυθμίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία της σύμπραξης και συνεργασίας του Τμήματος Γ.Ε.ΜΗ. και των υπηρεσιών Γ.Ε.ΜΗ. με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και των Ν.Α., αντίστοιχα, σε ζητήματα διαβίβασης και ανταλλαγής στοιχείων και δεδομένων που αφορούν τους υπόχρεους.».

10). Η παράγραφος 9, του άρθρου 5 του ν. 3419/2005 ( Α'297), η οποία αντικαθίσταται με την περίπτωση α) της παραγράφου 4 του άρθρου 13 του παρόντος, έχει ως εξής:

«9. Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης ρυθμίζονται τα θέματα που αφορούν την τήρηση, την οργάνωση, τις τεχνικές προδιαγραφές, την τεχνική διαχείριση και εν γένει λειτουργία και δημοσιότητα του Γ.Ε.ΜΗ. και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια. Με όμοια απόφαση καθορίζεται η διαδικασία που ακολουθείται σε περίπτωση παρατεταμένης αδυναμίας πρόσβασης στο Γ.Ε.ΜΗ. ή παρατεταμένης αδυναμίας αποθήκευσης δεδομένων σε αυτό, για τεχνικούς λόγους.».

11). Η παράγραφος 10 του άρθρου 5 ν.3419/2005 (ΦΕΚ Α'297), το οποίο καταργείται με την περίπτωση β) της παραγράφου 4 του άρθρου 13 του παρόντος, έχει ως εξής:

«10. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού, ρυθμίζονται τα θέματα που αφορούν τη διασύνδεση του Γ.Ε.ΜΗ. με άλλα δημόσια Μητρώα και την πρόσβαση σε αυτό δημόσιων υπηρεσιών και φορέων. Με όμοια απόφαση ρυθμίζεται η συνεργασία των υπηρεσιών Γ.Ε.ΜΗ. και του Τμήματος Γ.Ε.ΜΗ. με άλλες υπηρεσίες, αρχές και φορείς για τη συλλογή, την κοινοποίηση, τον έλεγχο και το συσχετισμό στοιχείων, γεγονότων, ανακοινώσεων και εγγράφων που αφορούν τους υπόχρεους.».

12). Οι παράγραφοι 1 και 2 του άρθρου 6 ν. 3419/2005 (ΦΕΚ Α'297), το οποίο αντικαθίσταται με την περίπτωση α) της παραγράφου 5 του άρθρου 13 του παρόντος , έχει ως εξής:

«1. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και των κατά περίπτωση αρμόδιων Υπουργών, καθορίζονται τα ελάχιστα απαιτούμενα στοιχεία που καταχωρίζονται στη Μερίδα και αφορούν την εγγραφή στο Γ.Ε.ΜΗ.: α) των φυσικών προσώπων,

β) των εμπορικών εταιριών και ενώσεων προσώπων,

γ) των υποκαταστημάτων που αναφέρονται στην περίπτωση στ' της παραγράφου 1 του άρθρου 1,

δ) των υποκαταστημάτων και πρακτορείων που αναφέρονται στις περιπτώσεις ζ' και η' της παραγράφου 1 του άρθρου 1,

ε) των υποκαταστημάτων και πρακτορείων που αναφέρονται στην περίπτωση θ' της παραγράφου 1 του άρθρου 1.

2. Στη Μερίδα καταχωρίζονται, σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από το πρόσωπο του υπόχρεου τα ακόλουθα στοιχεία:

α. 0 Αριθμός του Γ.Ε.ΜΗ. του υπόχρεου, του υποκαταστήματος ή του πρακτορείου.

β. Η υπηρεσία Γ.Ε.ΜΗ. ή το Τμήμα Γ.Ε.ΜΗ. που διενήργησε την εγγραφή ή τη μεταγενέστερη καταχώριση και το ονοματεπώνυμο του αρμόδιου υπαλλήλου.

γ. Ο αριθμός πρωτοκόλλου της αίτησης εγγραφής και ο Κωδικός Αριθμός Καταχώρισης.

δ. Τα στοιχεία της απόφασης των αρμόδιων αρχών ή υπηρεσιών οι οποίες χορηγούν άδεια άσκησης επιτηδεύματος ή επαγγέλματος ή άδεια ίδρυσης και λειτουργίας επιχείρησης ή υποκαταστήματος εφόσον, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, προαπαιτείται η άδεια αυτή για τη σύσταση εταιρίας ή την έναρξη εργασιών επιτηδευματία, ε. Οι δικαστικές αποφάσεις με τις οποίες ο υπόχρεος κηρύσσεται σε κατάσταση πτώχευσης ή τίθεται σε προσωρινή ή οριστική αναγκαστική διαχείριση, σε επιτροπεία σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 45 του ν. 1892/1990 (ΦΕΚ 101 Α'), σε ειδική εκκαθάριση σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 46α του ίδιου νόμου, σε διαδικασίες αφερεγγυότητας, σύμφωνα με την πρώτη παράγραφο του άρθρου 3 του Κανονισμού 1346/2000/ΕΚ (EEEK L. 160) και κάθε άλλη διαδικασία εξυγίανσης του υπόχρεου ή συλλογικής ικανοποίησης των πιστωτών του. Επίσης, στη Μερίδα καταχωρίζονται το ονοματεπώνυμο, το ονοματεπώνυμο γονέων, ο αριθμός δελτίου αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου, ο τόπος και ο χρόνος γέννησης, η ιθαγένεια και η διεύθυνση κατοικίας των εκκαθαριστών, των αναγκαστικών διαχειριστών, των επιτρόπων και των συνδίκων του υπόχρεου, στ. Τα στοιχεία των δικαστικών αποφάσεων με τις οποίες περατώνονται, αναστέλλονται ή ανατρέπονται οι έννομες καταστάσεις, που αναφέρονται στην προηγούμενη περίπτωση, ζ. Τα στοιχεία των δικαστικών αποφάσεων που επικυρώνουν τις συμφωνίες οι οποίες προβλέπονται στις διατάξεις του άρθρου 44 του ν. 1892/1990.

η. Τα στοιχεία των εκκρεμών αιτήσεων πτώχευσης, αναγκαστικής διαχείρισης ή εκκαθάρισης και διορισμού επιτρόπου, τα στοιχεία των δηλώσεων αναστολής πληρωμών και τα στοιχεία της συμφωνίας που καταρτίζεται σύμφωνα με το άρθρο 44 του ν. 1892/1990.

θ. Ο αριθμός των υποκαταστημάτων ή πρακτορείων του υπόχρεου στην ημεδαπή, καθώς και η διεύθυνση και ο αριθμός Γ.Ε.ΜΗ. που αφορά το καθένα από αυτά. ι. Ο αριθμός, η διεύθυνση και τα στοιχεία των υποκαταστημάτων ή πρακτορείων του υπόχρεου στην αλλοδαπή.».

13). Η παράγραφος 3 του άρθρου 6 ν.3419/2005 (ΦΕΚ Α'297), το οποίο αντικαθίσταται με την περίπτωση β) της παραγράφου 5 του άρθρου 13 του παρόντος, έχει ως εξής:

«3. Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης ρυθμίζεται κάθε ειδικότερο θέμα και αναγκαία λεπτομέρεια σχετικά με την τήρηση της Μερίδας, του Φακέλου και του Γενικού Ευρετηρίου Επωνυμιών.».

14). Η παράγραφος 1 του άρθρου 7 ν.3419/2005 (ΦΕΚ Α'297), το οποίο αντικαθίσταται με την περίπτωση α) της παραγράφου 6 του άρθρου 13 του παρόντος, έχει ως εξής:

«1. Με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 11, η εγγραφή και κάθε περαιτέρω καταχώριση στο Γ.Ε.ΜΗ. πραγματοποιείται, ύστερα από αίτηση που υποβάλλεται στις υπηρεσίες Γ.Ε.ΜΗ. από τον υπόχρεο ή οποιονδήποτε έχει ειδικό έννομο συμφέρον. Ειδικότερα, οι αιτήσεις καταχώρισης, που αφορούν τους υπόχρεους οι οποίοι αναφέρονται στην παράγραφο 3 του άρθρου 2, υποβάλλονται απευθείας στη Διεύθυνση της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικού Εμπορίου της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης, που είναι αρμόδια για τον συγκεκριμένο υπόχρεο.».

15). Στο άρθρο 7 ν.3419/2005 (ΦΕΚ Α'297),στο οποίο προστίθεται παράγραφος 8 με την περίπτωση β) της παραγράφου 6 του άρθρου 13 του παρόντος, έχει ως εξής:

«1. Με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 11, η εγγραφή και κάθε περαιτέρω καταχώριση στο Γ.Ε.ΜΗ. πραγματοποιείται, ύστερα από αίτηση που υποβάλλεται στις υπηρεσίες Γ.Ε.ΜΗ. από τον υπόχρεο ή οποιονδήποτε έχει ειδικό έννομο συμφέρον. Ειδικότερα, οι αιτήσεις καταχώρισης, που αφορούν τους υπόχρεους οι οποίοι αναφέρονται στην παράγραφο 3 του άρθρου 2, υποβάλλονται απευθείας στη Διεύθυνση της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικού Εμπορίου της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης, που είναι αρμόδια για τον συγκεκριμένο υπόχρεο.

2. Η αίτηση καταχώρισης αναφέρει τα στοιχεία που καταχωρίζονται στη Μερίδα, σύμφωνα με το προηγούμενο άρθρο και συνοδεύεται, υποχρεωτικά, από τα δικαιολογητικά, τα συνοδευτικά και τα λοιπά έγγραφα, όπως αυτά ορίζονται στην παράγραφο 5 του άρθρου 5. Η προσκόμιση των ανωτέρω εγγράφων δεν απαιτείται, όταν αυτά περιλαμβάνονται ήδη στο Φάκελο του υπόχρεου, ως πρωτότυπα ή επικυρωμένα αντίγραφα.

3. Η αίτηση του υπόχρεου και τα έγγραφα που αναφέρονται στην προηγούμενη παράγραφο υποβάλλονται κατ' επιλογή του αιτούντος, σε έντυπη ή σε ψηφιακή μορφή. Στην τελευταία περίπτωση, η αίτηση, τα δικαιολογητικά και συνοδευτικά έγγραφα αυτής υποβάλλονται με ηλεκτρονικά μέσα και με χρήση ψηφιακής υπογραφής του εκδότη κάθε εγγράφου, η οποία πρέπει να πληροί τις απαιτήσεις που ορίζονται στις παραγράφους 2 και 1 των άρθρων 2 και 3, αντίστοιχα, του π.δ. 150/2001 (ΦΕΚ 125 Α').

4. Η αρμόδια υπηρεσία Γ.Ε.ΜΗ. του Επιμελητηρίου, με την παραλαβή της αίτησης, των δικαιολογητικών και των συνοδευτικών εγγράφων, προβαίνει χωρίς υπαίτια καθυστέρηση στην πρωτοκόλληση της αίτησης και ελέγχει τα δικαιολογητικά και συνοδευτικά έγγραφα ως προς την πληρότητα, την ακρίβεια, τη σαφήνεια και τη νομιμότητά τους. Ο έλεγχος, που διενεργείται κατά το προηγούμενο εδάφιο, περιλαμβάνει και την καταβολή κάθε τέλους που προβλέπεται από το άρθρο 8 και κάθε φόρου ή εισφοράς που προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία, ως προϋπόθεση για την καταχώριση του υπόχρεου στο Γ.Ε.ΜΗ.. Εφόσον από τον έλεγχο δεν προκύψει κώλυμα καταχώρισης, η αρμόδια υπηρεσία Γ.Ε.ΜΗ. προβαίνει στις καταχωρήσεις, που ορίζονται από τις διατάξεις του άρθρου 5, το αργότερο μέχρι τη δεύτερη εργάσιμη ημέρα από την ημέρα παραλαβής της αίτησης ή από την ημέρα κατά την οποία οι αρμόδιες υπηρεσίες που ορίζονται στην παράγραφο 2 του άρθρου 4 κοινοποιήσουνστην προαναφερόμενη υπηρεσία τις πράξεις τους.

Το Τμήμα Γ.Ε.ΜΗ., με την παραλαβή της απόφασης καταχώρισης από την αρμόδια για τον υπόχρεο διεύθυνση κατά την παράγραφο 1, προβαίνει αυθημερόν και χωρίς ουσιαστικό έλεγχο στις καταχωρήσεις που ορίζονται από τις διατάξεις του άρθρου 5.

5. Οι υπηρεσίες καταχώρισης στο Γ.Ε.ΜΗ., σε περίπτωση που η αίτηση, τα προσκομισθέντα έγγραφα και τα λοιπά δικαιολογητικά δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου και δεν είναι ακριβή και πλήρη, προσκαλούν τον υπόχρεο είτε εγγράφως είτε μέσω τηλεομοιοτυπίας ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, να προβεί στις αναγκαίες διευκρινίσεις, διορθώσεις ή συμπληρώσεις της αίτησης, των δικαιολογητικών και των συνοδευτικών εγγράφων, εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών από τη λήψη της σχετικής πρόσκλησης. Η προθεσμία αυτή μπορεί να παραταθεί μέχρι ένα (1) μήνα, εφόσον αυτό επιβάλλεται από τις συνθήκες και το είδος των στοιχείων που καταχωρίζονται. Η χορήγηση της ανωτέρω προθεσμίας παρατείνει κάθε νόμιμη προθεσμία προς καταχώριση στοιχείων στο Γ.Ε.ΜΗ.. Αν η προθεσμία των πέντε (5) ημερών ή η προθεσμία που παρατείνεται παρέλθουν άπρακτες ή ο υπόχρεος υποβάλει τα στοιχεία, πλην όμως αυτά κριθούν ότι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου και δεν είναι ακριβή και πλήρη, η αίτηση καταχώρισης απορρίπτεται με αιτιολογημένη απόφαση των υπηρεσιών καταχώρισης στο Γ.Ε.ΜΗ. και καταπίπτουν, υπέρ αυτών, τα σχετικά τέλη καταχώρισης και η επιμελητηριακή συνδρομή.

6. Οι υπηρεσίες καταχώρισης στο Γ.Ε.ΜΗ. οφείλουν να συμμορφώνονται με διοικητικές πράξεις και εκτελεστές αποφάσεις και διατάξεις των δικαστηρίων ή των δικαστικών λειτουργών που αφορούν την υποβολή αίτησης καταχώρισης, έννομες καταστάσεις και σχέσεις του υπόχρεου οι οποίες υπόκεινται σε καταχώριση ή επηρεάζουν τα καταχωρητέα – τν στοιχεία. Αν εκκρεμεί δίκη σχετική με έννομες καταστάσεις και σχέσεις του υπόχρεου, που επηρεάζουν τα καταχωρητέα στοιχεία, η αρμόδια υπηρεσία καταχώρισης στο Γ.Ε.ΜΗ. μπορεί, αυτεπαγγέλτως, μετά από στάθμιση των εκατέρωθεν συμφερόντων, να αναστείλει την καταχώριση μέχρι την έκδοση οριστικής ή τελεσίδικης απόφασης. 7. Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης ορίζονται η προθεσμία και το σημείο έναρξης αυτής, για την υποβολή αιτήσεων καταχώρισης στο Γ.Ε.ΜΗ. με τα νομιμοποιητικά και τα συνοδευτικά τους έγγραφα και δικαιολογητικά και κάθε σχετική λεπτομέρεια.»

16). Το άρθρο 8 του ν.3419/2005 (ΦΕΚ Α'297), το οποίο αντικαθίσταται με την παράγραφο 7 του άρθρου 13 του παρόντος, έχει ως εξής:

«Η καταχώριση και οποιαδήποτε μεταβολή αυτής στο Γ.Ε.ΜΗ. προϋποθέτει την προηγούμενη καταβολή από τον υπόχρεο, σχετικού τέλους στην αρμόδια υπηρεσία καταχώρισης στο Γ.Ε.ΜΗ.. Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, μετά από πρόταση της Κ.Ε.Ε., καθορίζεται το ύφος του τέλους καταχώρισης, που είναι ενιαίο για όλες τις υπηρεσίες καταχώρισης στο Γ.Ε.ΜΗ.. Με την ίδια απόφαση καθορίζονται και η διαδικασία είσπραξης και απόδοσης του τέλους καταχώρισης, τα παραστατικά της καταβολής, η διαδικασία ελέγχου τους και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια. Τα ανωτέρω τέλη αποτελούν έσοδο της οικείας υπηρεσίας καταχώρισης στο Γ.Ε.ΜΗ..».

17). Η παράγραφος 5 του άρθρου 11 ν.3419/2005 (ΦΕΚ Α'297), το οποίο αντικαθίσταται με την παράγραφο 8 του άρθρου 13 του παρόντος, έχει ως εξής:

«5. Οι γραμματείες των κατά τόπους αρμόδιων δικαστηρίων υποχρεούνται να διαβιβάζουν, χωρίς υπαίτια καθυστέρηση και με ηλεκτρονικά μέσα, στις αρμόδιες υπηρεσίες καταχώρισης στο Γ.Ε.ΜΗ., τις δικαστικές αποφάσεις, τις αιτήσεις και τις δηλώσεις, που αναφέρονται στην παράγραφο 4. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του προηγούμενου εδαφίου.».

18). Η παράγραφος 1 του άρθρου 12 ν.3419/2005 (ΦΕΚ Α'297), το οποίο αντικαθίσταται με την περίπτωση α) της παραγράφου 9 του άρθρου 13 του παρόντος, έχει ως εξής:

«1. Αν η αρμόδια υπηρεσία καταχώρισης στο Γ.Ε.ΜΗ. αρνείται να προβεί στην αιτούμενη καταχώριση, μεταβολή ή διαγραφή, όποιος έχει έννομο συμφέρον μπορεί, ανεξάρτητα από το δικαίωμα άσκησης ένστασης κατά τα οριζόμενα στην παράγραφο 2 του άρθρου 3, να ζητήσει από το δικαστήριο να διατάξει την εγγραφή, μεταβολή, διαγραφή ή άλλη καταχώριση στο Γ.Ε.ΜΗ.. Αρμόδιο να διατάξει την αιτούμενη ενέργεια, σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο, είναι το Μονομελές Πρωτοδικείο της περιφέρειας όπου εδρεύει η αρμόδια υπηρεσία καταχώρισης στο Γ.Ε.ΜΗ.. Αν στην ίδια περιφέρεια υφίστανται περισσότερα Πρωτοδικεία, αρμόδιο είναι το Πρωτοδικείο που βρίσκεται εγγύτερα στην ανωτέρω αρμόδια υπηρεσία. Αν έχουν ιδρυθεί στην ημεδαπή, από τον ίδιο υπόχρεο, περισσότερα του ενός υποκαταστήματα, αρμόδιο είναι το Πρωτοδικείο στο οποίο προσφεύγει, κατ' επιλογή του, ο υπόχρεος.».

19). Η παράγραφος 3 του άρθρου 12 ν.3419/2005 (ΦΕΚ Α'297), το οποίο αντικαθίσταται με την περίπτωση β) της παραγράφου 9 του άρθρου 13 του παρόντος, έχει ως εξής:

«3. Η απόφαση του αρμόδιου δικαστηρίου καθορίζει επακριβώς το περιεχόμενο της εγγραφής, καταχώρισης ή μεταβολής, καθώς και το αντικείμενο της διαγραφής. Με επιμέλεια της γραμματείας του δικαστηρίου, η απόφαση διαβιβάζεται με ηλεκτρονικά μέσα στην αρμόδια υπηρεσία Γ.Ε.ΜΗ., η οποία οφείλει να ενεργήσει αυθημερόν, κατά το διατακτικό της απόφασης. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης καθορίζεται η διαδικασία και οι όροι διαβίβασης των δικαστικών αποφάσεων κατά το προηγούμενο εδάφιο και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια.».

20). Το άρθρο 13 ν.3419/2005 (ΦΕΚ Α'297), το οποίο αντικαθίσταται με την παράγραφο 10 του άρθρου 13 του παρόντος, έχει ως εξής:

«1. Το Τεύχος Ανωνύμων Εταιριών και Εταιριών Περιορισμένης Ευθύνης της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως μετονομάζεται σε Τεύχος Ανωνύμων Εταιριών - Εταιριών Περιορισμένης Ευθύνης και Γενικού Εμπορικού Μητρώου, από την έναρξη λειτουργίας του Γ.Ε.ΜΗ. κατά την παράγραφο 1 του άρθρου 18.

2. Αν η εγγραφή στο Γ.Ε.ΜΗ. και κάθε περαιτέρω καταχώριση, μεταβολή ή διαγραφή αφορά ανώνυμες εταιρίες, εταιρίες περιορισμένης ευθύνης, ευρωπαϊκές εταιρίες, ευρωπαϊκές συνεταιριστικές εταιρίες και τα υποκαταστήματα αλλοδαπών εταιριών στην ημεδαπή, που αναφέρονται στις περιπτώσεις στ', ζ' και η'της παραγράφου 1 του άρθρου 1, η αρμόδια υπηρεσία καταχώρισης στο Γ.Ε.ΜΗ. αποστέλλει, αυτεπαγγέλτως, στο Εθνικό Τυπογραφείο ανακοίνωση για τη σχετική καταχώριση στο Γ.Ε.ΜΗ., με περιληπτική αναφορά του περιεχομένου της καταχώρισης, μεταβολής ή διαγραφής και του χρόνου διενέργειας αυτών. Προϋπόθεση της αποστολής της ανακοίνωσης αποτελεί η προηγούμενη καταβολή από τον υπόχρεο των τελών δημοσίευσης στο Τεύχος Ανωνύμων Εταιριών - Εταιριών Περιορισμένης Ευθύνης και Γενικού Εμπορικού Μητρώου. Σε περίπτωση αυτεπάγγελτης εγγραφής, καταχώρισης, μεταβολής ή διαγραφής, σύμφωνα με το άρθρο 11, η υπηρεσία καταχώρισης στο Γ.Ε.ΜΗ. αποστέλλει τη σχετική ανακοίνωση στο Εθνικό Τυπογραφείο και επιβάλλει τα σχετικά τέλη στον υπόχρεο.

3. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Οικονομίας και Οικονομικών και Ανάπτυξης ρυθμίζονται τα θέματα που αφορούν την έκδοση και την κυκλοφορία του Τεύχους Ανωνύμων Εταιριών - Εταιριών Περιορισμένης Ευθύνης και Γενικού Εμπορικού Μητρώου και τη διαδικασία δημοσίευσης, σε αυτό, των καταχωρήσεων στο Γ.Ε.ΜΗ.. Με την ίδια απόφαση μπορεί να αποφασισθεί η τήρηση του Τεύχους Ανωνύμων Εταιριών - Εταιριών Περιορισμένης Ευθύνης και Γενικού Εμπορικού Μητρώου σε ηλεκτρονική μορφή και να καθορισθούν οι αναγκαίες λεπτομέρειες.».

21). Η παράγραφος 2 του άρθρου 14 ν.3419/2005 (ΦΕΚ Α'297), το οποίο αντικαθίσταται με την παράγραφο 11 του άρθρου 13 του παρόντος, έχει ως εξής:

«2. Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης καθορίζονται οι αναγκαίες λεπτομέρειες σχετικά με τις προϋποθέσεις διενέργειας ξενόγλωσσων καταχωρήσεων στο Γ.Ε.ΜΗ..».

22). Οι παράγραφοι 1 και 2 του άρθρου 16 ν.3419/2005 (ΦΕΚ Α'297), το οποίο αντικαθίσταται με την περίπτωση α) της παραγράφου 12 του άρθρου 13 του παρόντος , έχει ως εξής:

«1. Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί, με αίτησή του η οποία υποβάλλεται σε έγγραφη ή ηλεκτρονική μορφή προς την Κ.Ε.Ε. ή στις αρμόδιες υπηρεσίες καταχώρισης στο Γ.Ε.ΜΗ., κατά περίπτωση, να ζητήσει τη χορήγηση εκτυπωμένων αντιγράφων ή αποσπασμάτων των καταχωρήσεων στη Μερίδα, καθώς και αντιγράφων των εγγράφων, που τηρούνται στο Φάκελο του, συμπεριλαμβανομένων των δημοσιευτέων ετήσιων οικονομικών καταστάσεων και λογιστικών εγγράφων του υπόχρεου.

Η ίδια δυνατότητα παρέχεται και για τη χορήγηση πιστοποιητικών, σχετικά με τα στοιχεία που έχουν καταχωρισθεί στη Μερίδα ή περιέχονται στο Φάκελο.

2. Τα πλήρη αντίγραφα ή τα αποσπάσματα χορηγούνται, κατ' επιλογή του αιτούντος, σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή, αν αφορούν καταχωρήσεις που έλαβαν χώρα μετά την 1.1.2007. Κατ' εξαίρεση, οι αρμόδιες υπηρεσίες καταχώρισης στο Γ.Ε.ΜΗ. χορηγούν, σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή, αντίγραφα ή αποσπάσματα ήδη καταχωρισμένων πράξεων και στοιχείων, που αφορούν ανώνυμες εταιρίες, εταιρίες περιορισμένης ευθύνης, κατά μετοχές ετερόρρυθμες εταιρίες και υπόχρεους που αναφέρονται στις περιπτώσεις ζ' και η' της παραγράφου 1 του άρθρου 1, εφόσον αυτά καταχωρήσθηκαν στα προβλεπόμενα, για τον υπόχρεο, Μητρώα και Βιβλία, μετά την 1.1.1997. Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης καθορίζονται η διαδικασία, οι όροι και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παραγράφου αυτής. Με όμοια απόφαση καθορίζονται ο τρόπος έκδοσης, θεώρησης και υπογραφής των αντιγράφων ή αποσπασμάτων, σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή και κάθε σχετική λεπτομέρεια.».

23). Η παράγραφος 3 του άρθρου 16 ν.3419/2005 (ΦΕΚ Α'297), το οποίο αντικαθίσταται με την περίπτωση β) της παραγράφου 12 του άρθρου 13 του παρόντος, έχει ως εξής:

«3. Για τη χορήγηση των αντιγράφων και των αποσπασμάτων που προβλέπονται στην παράγραφο 1, ο αιτών καταβάλλει προηγουμένως στην αρμόδια υπηρεσία Γ.Ε.ΜΗ. ή στην Κ.Ε.Ε. ενιαίο ειδικό τέλος, το οποίο δεν μπορεί να υπερβαίνει το διοικητικό κόστος. Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης καθορίζεται το ύφος του τέλους αυτού, που αποτελεί έσοδο της κατά περίπτωση αρμόδιας υπηρεσίας καταχώρισης στο Γ.Ε.ΜΗ, ή της Κ.Ε.Ε., αντίστοιχα.».

24). Το άρθρο 17 ν.3419/2005 (ΦΕΚ Α'297), το οποίο αντικαθίσταται με παράγραφο 13 του άρθρου 13 του παρόντος, έχει ως εξής:

«Με απόφαση της εκάστοτε αρμόδιας υπηρεσίας καταχώρισης στο Γ.Ε.ΜΗ. επιβάλλεται, σε βάρος των υπόχρεων ή των νόμιμων εκπροσώπων τους που παραβιάζουν τις διατάξεις του νόμου αυτού και των κανονιστικών πράξεων που εκδίδονται κατ' εξουσιοδότησή του, πρόστιμο από 600 έως 30.000 ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης. Τα ανωτέρω πρόστιμα αποτελούν έσοδα της υπηρεσίας καταχώρισης στο Γ.Ε.ΜΗ. στην οποία υπάγεται ο υπόχρεος. Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, μετά από πρόταση της Κ.Ε.Ε., καθορίζονται η διαδικασία επιβολής και είσπραξης των προστίμων και κάθε άλλο σχετικό θέμα. Με όμοια απόφαση μπορεί να αναπροσαρμόζεται το ύφος του προστίμου.».

25). Η παράγραφος 3 του άρθρο 18 ν.3419/2005 (ΦΕΚ Α'297), το οποίο αντικαθίσταται με παράγραφο 14 του άρθρου 13 του παρόντος, έχει ως εξής:

«3. Από την έναρξη λειτουργίας του Γ.Ε.ΜΗ., σύμφωνα με την παράγραφο 1, όπου στην κείμενη νομοθεσία αναφέρεται «Μητρώο Ανωνύμων Εταιριών», «ΜΑΕ», «Κεντρικό Μητρώο Ανωνύμων Εταιριών», «ΚΜΑΕ», «Μητρώο Εταιριών Περιορισμένης Ευθύνης», «ΜΕΠΕ», «Βιβλία ή Βιβλίο Εταιριών», νοείται στο εξής το Γ.Ε.ΜΗ.. Όπου στην κείμενη νομοθεσία γίνεται αναφορά σε «Τεύχος Ανωνύμων Εταιριών και Εταιριών Περιορισμένης Ευθύνης» ή«ΤΑΕΠΕ», νοείται στο εξής το «Τεύχος Ανωνύμων Εταιριών - Εταιριών Περιορισμένης Ευθύνης και Γενικού Εμπορικού Μητρώου».».

26). Το τρίτο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 4 του ν.3526/2007, το οποίο αντικαθίσταται με τη παράγραφο 1 του άρθρου 15 του παρόντος, έχει ως εξής:

«Αν το πρατήριο άρτου βρίσκεται εντός χώρου καταστήματος τροφίμων, μεικτού καταστήματος τροφίμων ή υπεραγοράς τροφίμων, η απαιτούμενη ελάχιστη επιφάνεια ορίζεται σε δώδεκα (12) τ.μ..».

27). Η παραγράφος 1 του άρθρου 5 του ν.3526/2007, το οποίο αντικαθίσταται με την παράγραφο 2 του άρθρου 15 του παρόντος, έχει ως εξής:

«1. Η εγκατάσταση περάτωσης έψησης μπορεί να αποτελεί είτε αυτοτελές και ανεξάρτητο κατάστημα είτε τμήμα μικτού καταστήματος τροφίμων ή υπεραγοράς τροφίμων, που διαχωρίζεται, στην περίπτωση αυτή, με μόνιμη κατασκευή. Αν η εγκατάσταση αυτή αποτελεί τμήμα μικτού καταστήματος τροφίμων ή υπεραγοράς τροφίμων, μπορεί να βρίσκεται μέσα ή έξω από το κατάστημα ή την υπεραγορά τροφίμων, ως αυτοτελής και ανεξάρτητος χώρος.

Ο χώρος της εγκατάστασης περάτωσης έψησης είναι ενιαίος και περιλαμβάνει: χώρο αποθήκευσης των ενδιάμεσων προϊόντων αρτοποιίας, χώρο προετοιμασίας των προϊόντων αυτών προς έψηση, χώρο εκκλιβάνισης, χώρο επαναφοράς των ενδιάμεσων προϊόντων αρτοποιίας, μετά την έψησή τους, στη θερμοκρασία του περιβάλλοντος και χώρο συσκευασίας, που μπορεί να είναι κοινός με τον προηγούμενο χώρο.

Για δυναμικότητα κλιβάνου παραγωγής ενδιάμεσων προϊόντων αρτοποιίας μέχρι τρεις χιλιάδες (3.000) χιλιόγραμμα ανά εικοσιτετράωρο, οι επιμέρους χώροι περάτωσης έψησης απαιτείται να έχουν τις ακόλουθες ελάχιστες διαστάσεις: ο χώρος αποθήκευσης των ενδιάμεσων προϊόντων αρτοποιίας οκτώ (8) τετραγωνικά μέτρα, ο χώρος προετοιμασίας των προϊόντων αυτών προς έψηση οκτώ (8) τετραγωνικά μέτρα, ο χώρος εκκλιβάνισης τέσσερα (4) τετραγωνικά μέτρα, ο χώρος επαναφοράς των ενδιάμεσων προϊόντων αρτοποιίας, μετά την έψησή τους, στη θερμοκρασία του περιβάλλοντος τέσσερα (4) τετραγωνικά μέτρα και ο χώρος συσκευασίας οκτώ (8) τετραγωνικά μέτρα. Ο κλίβανος και ο θερμοθάλαμος, όση επιφάνεια καταλαμβάνουν. Για δυναμικότητα κλιβάνου παραγωγής από τρεις χιλιάδες (3.000) μέχρι πέντε χιλιάδες (5.000) χιλιόγραμμα ανά εικοσιτετράωρο, η επιφάνεια των χώρων εγκατάστασης περάτωσης έψησης αυξάνεται κατά είκοσι τοις εκατό (20%). Για δυναμικότητα κλιβάνου παραγωγής από πέντε χιλιάδες (5.000) μέχρι οκτώ χιλιάδες (8.000) χιλιόγραμμα ανά εικοσιτετράωρο, η επιφάνεια των χώρων εγκατάστασης περάτωσης έψησης αυξάνεται κατά τριάντα τοις εκατό (30%).

Αν η εγκατάσταση περάτωσης έψησης αποτελεί αυτοτελές και ανεξάρτητο κατάστημα, απαιτείται να διαθέτει αποδυτήριο και αποχωρητήριο, με τον προθάλαμο του και το λουτρό των εργαζομένων, με την επιφάνεια και τις προδιαγραφές που ορίζονται, για κάθε περίπτωση, από τις διατάξεις του Κτιριοδομικού Κανονισμού και τις κείμενες υγειονομικές διατάξεις.».

28). Τα άρθρα 545 Α.Κ. και το δεύτερο και τρίτο εδάφιο του άρθρου 546 Α.Κ., τα οποία καταργούνται με την παράγραφο του άρθρου 16 του παρόντος, έχουν ως εξής: «Άρθρο545 "Αν ο αγοραστής παρέλαβε το πράγμα χωρίς επιφύλαξη, γνωρίζοντας το ελάττωμα ή την έλλειψη της συνομολογημένης ιδιότητας, λογίζεται ότι το αποδέχθηκε".

Το δεύτερο και τρίτο εδάφιο του άρθρου 546 Α.Κ., «Αν ο αγοραστής προβάλλει ευθύνη του πωλητή για ελαττώματα ή για έλλειψη συνομολογημένων ιδιοτήτων, ο πωλητής δικαιούται να του τάξει εύλογη προθεσμία για να απαιτήσει αντικατάσταση του πράγματος ή να υπαναχωρήσει. Αν η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, η άσκηση των δικαιωμάτων αυτών αποκλείεται».

29). Στην παράγραφο 4 του άρθρου 14 του ν. 2251/1994 προστίθεται εδάφιο με την παράγραφο 2 του άρθρου 16, έχει ως εξής:

«4. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εμπορίου, Εθνικής Οικονομίας, Δικαιοσύνης και του τυχόν κατά περίπτωση αρμόδιου υπουργού ρυθμίζονται τα της προσαρμογής και συμμόρφωσης προς οδηγίες, αποφάσεις, κανονισμούς και συστάσεις, που εκδίδονται από τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα κατανάλωσης και προστασίας του καταναλωτή. Με τις κανονιστικές πράξεις του προηγούμενου εδαφίου μπορεί να λαμβάνεται και κάθε αναγκαίο συμπληρωματικό μέτρο για την εφαρμογή των παραπάνω πράξεων.».

30). Το άρθρο 43 του Π.Δ. 34/1995 ( ΦΕΚ Α'30 ), το οποίο αντικαθίσταται με το άρθρο 17 του παρόντος, έχει ως εξής:

«0 μισθωτής μπορεί μετά την πάροδο διετίας από την έναρξη της σύμβασης να καταγγείλει τη μίσθωση. Η καταγγελία γίνεται εγγράφως και τα αποτελέσματά της επέρχονται μετά την πάροδο έξι (6) μηνών από αυτή. Στην περίπτωση αυτή ο μισθωτής οφείλει στον εκμισθωτή ως αποζημίωση το καταβαλλόμενο κατά το χρόνο της καταγγελίας μίσθωμα τεσσάρων (4) μηνών.».

31). Η παράγραφος 1 α του άρθρου 10 του ν. 2638/1998 ( ΦΕΚ 204 Α') το οποίο αντικαθίσταται με το άρθρο 18 του παρόντος, έχει ως εξής:

«α) Το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου, ως πρόεδρο, με αναπληρωτή τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος.».

32). Το τρίτο εδάφιο της περίπτωσης α της παραγράφου 1 του άρθρου 6 του ν. 3066/2002 (ΦΕΚ 252 Α') το οποίο αντικαθίσταται με το άρθρο 19 του παρόντος, έχει ως εξής:

«Στο Δ.Σ. της Εταιρείας μπορεί να μετέχουν μέλη του διδακτικού προσωπικού Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, εξειδικευμένα τραπεζικά στελέχη, καθώς και επιστήμονες με εξειδίκευση και εμπειρία στα χρηματοοικονομικά Θέματα.».

Αριθμ. 62/10/2010 ΓΕΝΙΚΟ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΕΚΘΕΣΗ
Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (άρθρο 75 παρ. 1 του Συντάγματος)

Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας «Απλοποίηση διαδικασιών σύστασης προσωπικών και κεφαλαιουχικών εταιρειών και άλλες διατάξεις »

Με το υπό ψήφιση σχέδιο νόμου προβλέπονται τα ακόλουθα: ΜΕΡΟΣ Α'

1. Ορίζεται ο σκοπός του, που είναι η απλοποίηση των διαδικασιών σύστασης εμπορικών εταιρειών και ειδικότερα των προσωπικών [ομορρύθμων (Ο.Ε.) και ετερορρύθμων (Ε.Ε.)] και των κεφαλαιουχικών [εταιρειών περι/σμένης ευθύνης (Ε.Π.Ε.) και ανωνύμων εταιρειών (Α.Ε.)]. (άρθρο 1)

2. Δίνονται οι κάτωθι ορισμοί:

α. Ως «Υπηρεσία Μιας Στάσης» νοούνται τα φυσικά πρόσωπα και τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, που ορίζονται ως αρμόδια για την έναρξη, διεκπεραίωση και ολοκλήρωση των διαδικασιών σύστασης Ο.Ε., Ε.Ε., Ε.Π.Ε. και Α.Ε. Ως Υπηρεσία Μιας Στάσης για τη σύσταση Ο.Ε. και Ε.Ε. ορίζονται οι αρμόδιες Υπηρεσίες Γ.Ε.ΜΗ. του άρθρου 2 του ν. 3419/2005 (όπως τροποποιείται με τον υπό ψήφιση νόμο), καθώς και τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.) που θα λάβουν την «πιστοποίηση παροχής υπηρεσιών μιας στάσης» , ενώ για τη σύσταση Ε.Π.Ε. και Α.Ε., ο συμβολαιογράφος που συντάσσει το συμβολαιογραφικό έγγραφο σύστασης.

β. Ως «Κεντρική Υπηρεσία Γ.Ε.ΜΗ.», «Υπηρεσία Γ.Ε.ΜΗ.» ή «Τμήμα Γ.Ε.ΜΗ» νοούνται οι αντίστοιχα προβλεπόμενες διοικητικές δομές των παρ. 1, 2 και 3 του άρθρου 2 του ν. 3419/2005 (όπως τροποποιείται με τον υπό ψήφιση νόμο). (άρθρο 2)

3. α. Θεσπίζεται Γραμμάτιο Ενιαίου Κόστους Σύστασης Εταιρείας, στο οποίο περιλαμβάνονται:

ΐ) το τέλος καταχώρησης Γ.Ε.ΜΗ., όπως αυτό προβλέπεται από το άρθρο 8 του ν. 3419/2005, όπως αυτός τροποποιείται με το άρθρο 13 του υπό ψήφιση νόμου και ισχύει,

ΐί) το Γραμμάτιο Κόστους Σύστασης Εταιρείας, το ποσό του οποίου αποδίδεται ανταποδοτικά στην Υπηρεσία Μιας Στάσεως

iii) το κόστος εγγραφής στο οικείο Επιμελητήριο και

ϊν) η εισφορά υπέρ του Ταμείου Νομικών και του Ταμείου Προνοίας Δικηγόρων, όπου κατά περίπτωση απαιτείται.

β. Το Γραμμάτιο Ενιαίου Κόστους Σύστασης Εταιρείας, καταβάλλεται υποχρεωτικά από τους συμβαλλομένους στην Υπηρεσία Μιας Στάσης, άπαξ, κατά το στάδιο της σύστασης εταιρείας. Το ύψος του, η διαδικασία είσπραξης και απόδοσης των επιμέρους ποσών στους τελικούς δικαιούχους, τα παραστατικά της απόδοσης σε αυτούς, η διενέργεια ελέγχου, ο τρόπος και η διαδικασία επιστροφής του σε περίπτωση μη καταχώρισης και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια ρυθμίζεται με κοινή υπουργική απόφαση, γ. Στο Γραμμάτιο Ενιαίου Κόστους Σύστασης Εταιρείας δεν συμπεριλαμβάνονται ο φόρος συγκέντρωσης κεφαλαίου, η αμοιβή του συμβολαιογράφου και του δικηγόρου, όπου απαιτείται, καθώς και το παράβολο προς την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

δ. Με το Γραμμάτιο Ενιαίου Κόστους Σύστασης Εταιρείας καταργούνται :

i) Το παράβολο προελέγχου επωνυμίας στο οικείο Επιμελητήριο και

ii) Το παράβολο υπέρ του Δημοσίου και του ΤΑΠΕΤ, το οποίο καταβάλλεται κατά το στάδιο της σύστασης εταιρείας, στις περιπτώσεις που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία. (άρθρο 3)

4. α. Καθορίζονται οι αρμοδιότητες των Υπηρεσιών Μιας Στάσης, μεταξύ των οποίων είναι η: ϊ) παραλαβή των εγγράφων που απαιτούνται για τη -S3- σύσταση των Εταιρειών, ii) καταχώριση και εγγραφή αυτών στις Υπηρεσίες ή στο Τμήμα Γ.Ε.ΜΗ., iii) μέριμνα για τη χορήγηση αριθμού φορολογικού μητρώου (Α.Φ.Μ.) και ίν) λήψη τυχόν απαιτούμενων πιστοποιητικών φορολογικής ενημερότητας των ιδρυτών των Εταιρειών, ν) εγγραφή της εταιρείας, των φυσικών προσώπων, εταίρων, διαχειριστών ή μελών Δ.Σ. στον οικείο οργανισμό κοινωνικής ασφάλισης και η χορήγηση αριθμού μητρώου κοινωνικής ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.) και ασφαλιστικής ενημερότητας, νΐ) είσπραξη του Γραμματίου Ενιαίου Κόστους Σύστασης Εταιρείας και του Φόρου Συγκέντρωσης Κεφαλαίου ν) κατανομή του εισπραττόμενου Γραμματίου στους δικαιούχους φορείς κ.λπ .

β. Παρέχονται εξουσιοδοτήσεις στους Υπουργούς Οικονομίας,

Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να καθορίζουν με κ.υ.α τις διαδικασίες, τις προϋποθέσεις και τις τεχνικές λεπτομέρειες για τη διασύνδεση, σύμπραξη και συνεργασία μεταξύ των Υπηρεσιών Μιας Στάσης και των Υπηρεσιών των Υπουργείων Οικονομικών και Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης β' βαθμού, για την διεκπεραίωση συγκεκριμένων θεμάτων, γ. Με την ίδια κ.υ.α. καθορίζονται ακόμα:

αα) Οι προϋποθέσεις και οι διαδικασίες για την πιστοποίηση των Κ.Ε.Π. ως «Υπηρεσιών Μιας Στάσης», καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια, ββ) Η μεταφορά των φυσικών αρχείων μεταξύ των Υπηρεσιών Μιας Στάσης και των Υπηρεσιών του Τμήματος Γενικού Εμπορικού Μητρώου (Γ.Ε.ΜΗ.) του άρθρου 2 του ν. 3419/2005, για τους σκοπούς του υπό ψήφιση νόμου.

γγ) Τα θέματα που προβλέπεται να καθοριστούν με τις προβλεπόμενες από τις διατάξεις του ν. 3419/2005 (όπως αυτός τροποποιείται με το άρθρο 13 του υπό ψήφιση νόμου) κοινές υπουργικές αποφάσεις καθώς και κάθε άλλο θέμα που απαιτείται για την έναρξη εφαρμογής του νόμου αυτού.

δ. Με όμοια κ.υ.α. και μετά από σύμφωνη γνώμη της Συντονιστικής Επιτροπής των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων της χώρας, θα καθορίζονται οι διαδικασίες, οι προϋποθέσεις και οι τεχνικές λεπτομέρειες, ώστε να δύναται συμβολαιογράφος να προσφέρει τις υπηρεσίες του «ως Υπηρεσία Μιας Στάσης», ως μέρος των υπηρεσιών του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (Γ.Ε.ΜΗ..) του άρθρου 2 του ν. 3419/2005, καθώς και εντός των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.) που θα λάβουν την «πιστοποίηση παροχής υπηρεσιών μιας στάσης».

ε. Με όμοια επίσης κ.υ.α. δύναται να υπαχθούν στο πεδίο εφαρμογής του υπό ψήφιση νόμου και άλλες περιπτώσεις υπόχρεων καταχώρισης στο Γ.Ε.ΜΗ., οι οποίοι δεν προβλέπονται στο σκοπό του υπό ψήφιση νόμου. (άρθρο 4)

5.α. Ορίζονται οι διαδικασίες ενέργειες τόσο των συμβαλλομένων, στις οποίες πρέπει να προβούν, ενώπιον της αρμόδιας Υπηρεσίας Μιας Στάσης, όσο και των Υπηρεσιών Μίας Στάσης για την ολοκλήρωση των διαδικασιών σύστασης προσωπικών (Ο.Ε. και Ε.Ε.) και κεφαλαιουχικών (Ε.Π.Ε. και Α.Ε.) εταιρειών.

β. Εάν από τον σχετικό έλεγχο της Υπηρεσίας Μίας Στάσης προκύψει ότι τα προσκομιζόμενα έγγραφα δεν πληρούν τις προϋποθέσεις της κείμενης νομοθεσίας, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται, μέσω τηλεομοιοτυπίας ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, να προβούν εγγράφως στις αναγκαίες διευκρινίσεις, διορθώσεις ή συμπληρώσεις εντός της οριζόμενης προθεσμίας από τη λήψη της σχετικής πρόσκλησης. Αν η, κατά τα ανωτέρω προθεσμία παρέλθει άπρακτη ή τα στοιχεία, παρά την εμπρόθεσμη υποβολή τους, εξακολουθούν να μην πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου, η σύσταση της εταιρείας δεν καταχωρείται στο Γ.Ε.ΜΗ. και το Ενιαίο Τέλος και ο Φόρος Συγκέντρωσης Κεφαλαίου που καταβλήθηκαν επιστρέφονται, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα στην κοινή υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί, γ. Επιπλέον των ανωτέρω, ορίζεται ότι οι εταιρείες αποκτούν νομική προσωπικότητα με την καταχώριση στο Γ.Ε.ΜΗ. της εταιρικής τους σύμβασης (προκειμένου για Ο.Ε., Ε.Ε. και Ε.Π.Ε.) ή του καταστατικού τους (προκειμένου για Α.Ε.).

δ. Η δημοσιότητα της σύστασης των Ε.Π.Ε. και των Α.Ε. πραγματοποιείται, κατά παρέκκλιση των προβλεπομένων στο άρθρ. 8 του ν. 3190/1955 (προκειμένου για Ε.Π.Ε.) και στο άρθρ. 7β του κ.ν. 2190/1920 (προκειμένου για Α.Ε.) με την καταχώριση τους στο Γ.Ε.ΜΗ σύμφωνα με το άρθρο 13 του ν.3419/2005, όπως το άρθρο αυτό αντικαθίσταται με το άρθρο 13 του υπό ψήφιση νόμου. (άρθρα 5-7)

6. Καθορίζονται τα στοιχεία που πρέπει να διαβιβαστούν ηλεκτρονικά από την Υπηρεσία Μιας Στάσης προς την αρμόδια Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (Δ.Ο.Υ.) για την έκδοση Α.Φ.Μ. των συνιστώμενων εταιρειών. Η αρμόδια Δ.Ο.Υ. υποχρεούται να χορηγεί στον αιτούντα Α.Φ.Μ. αν τα στοιχεία και έγγραφα είναι πλήρη και σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας και δεν δύναται να απαιτήσει προηγούμενη αυτοψία στην έδρα της εταιρείας. (άρθρο 8)

7. Προβλέπεται η μη εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 42 του Κώδικα περί Δικηγόρων (ν.δ. 3026/1954), σχετικά με την υποχρέωση παράστασης δικηγόρου, στη σύνταξη συμβολαιογραφικών εγγράφων σύστασης Ε.Π.Ε. και Α.Ε., των οποίων το κεφάλαιο είναι ίσο ή μικρότερο των 100.000 ευρώ. (άρθρο 9)

8. Εφόσον η σύσταση εταιρείας διέπεται από ειδική νομοθεσία που προβλέπει την έγκριση της σύστασης και τη χορήγηση άδειας λειτουργίας από αρμόδια διοικητική αρχή, οι σχετικές πράξεις υποβάλλονται από τους ενδιαφερόμενους στην Υπηρεσία Μιας Στάσης, μαζί με τα λοιπά στοιχεία, για την καταχώριση τους στο Γ.Ε.ΜΗ. (άρθρο 10)

9. Καταργείται ο έλεγχος νομιμότητας της Διοίκησης για τη σύσταση Α.Ε. και τη τροποποίηση του καταστατικού της, ανεξαρτήτως ύψους του μετοχικού της κεφαλαίου [μέχρι σήμερα δεν ασκούταν έλεγχος νομιμότητας μόνο αν το κεφάλαιο της εταιρείας δεν υπερέβαινε το ποσό των τριών εκατομμυρίων (3.000.0000) ΕΥΡΩ], με τις οριζόμενες εξαιρέσεις που ισχύουν και σήμερα. (άρθρο 11)

10. Δίνεται η δυνατότητα χρήσης προτυποποιημένου καταστατικού για τη σύσταση των εταιρειών, το οποίο συμπληρώνεται από τους ιδρυτές, αν πρόκειται για ομόρρυθμες εταιρείες και απλές ετερόρρυθμες εταιρείες ή από την υπηρεσία Μιας Στάσης (συμβολαιογράφο), αν πρόκειται για εταιρεία ετερόρρυθμη κατά μετοχές, εταιρεία περιορισμένης ευθύνης και ανώνυμη εταιρεία, μόνο ως προς τα στοιχεία που διαφοροποιούν την εταιρεία από άλλες του ίδιου εταιρικού τύπου.

Το προτυποποιημένο καταστατικό εκδίδεται με την κοινή υπουργική απόφαση του άρθρου 4 παρ. 2 περ.Α του υπό ψήφιση νόμου και συντάσσεται μετά από πρόταση της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδας και της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας.

Το προτυποποιημένο καταστατικό για κάθε τύπο εταιρείας είναι προσπελάσιμο από το διαδικτυακό τόπο του Γ.Ε.ΜΗ. (άρθρο 12)

ΜΕΡΟΣ Β'

1. Τροποποιούνται διατάξεις του ν. 3419/2005 σχετικά με το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ.) στα εξής κυρίως σημεία:

α. Παρέχεται στις Υπηρεσίες Μίας Στάσης η δυνατότητα να προβαίνουν σε καταχωρήσεις στο Γ.Ε.ΜΗ. στη περίπτωση σύστασης εμπορικών εταιρειών. Για τις καταχωρήσεις αυτές δεν εφαρμόζονται οι παράγραφοι 4 και 5 του άρθρου 7 του ν. 3419/2005.

β. Καταργείται το άρθρο 3 το οποίο προέβλεπε την εποπτεία της Κεντρικής Υπηρεσίας του Γ.Ε.ΜΗ. από Κεντρικό Εποπτικό Συμβούλιο και των Υπηρεσιών Γ.Ε.ΜΗ. των επιμελητηρίων από Περιφερειακά Εποπτικά Συμβούλια.

γ. Ορίζεται ότι, ο διαδικτυακός τόπος του Γ.Ε.ΜΗ. αποτελεί το ελληνικό ηλεκτρονικό «Εθνικό Δελτίο Εμπορικής Δημοσιότητας» κατά την έννοια της παρ. 4 του άρθρου 3 της Οδηγίας 68/151/ΕΟΚ και ότι στο διαδικτυακό τόπο αυτού δημοσιεύονται το Γενικό Ευρετήριο Επωνυμιών, η μερίδα και κάθε άλλη πληροφορία απαραίτητη για τη δημόσια χρήση του Γ.Ε.ΜΗ.. δ. Προβλέπεται ότι η εμπορική δημοσιότητα πραγματοποιείται με την καταχώριση στο Γ.Ε.ΜΗ. και τη δημοσίευση στο διαδικτυακό τόπο αυτού, των πράξεων και στοιχείων για οποία επιβάλλεται υποχρέωση εμπορικής δημοσιότητας. Οι ανωτέρω πράξεις και στοιχεία δεν αποτελούν προσωπικά δεδομένα.

ε. Οι καταχωρήσεις στο Γ.Ε.ΜΗ. υπερισχύουν κάθε άλλης αποκλίνουσας καταχώρησης στα Μητρώα ή στα Βιβλία προσωπικών εταιρειών και εταιρειών περιορισμένης ευθύνης, στο Κεντρικό τα Ειδικά και τα Νομαρχιακά Μητρώα Ανωνύμων Εταιρειών , στα Μητρώα αστικών συνεταιρισμών και τα Μητρώα ευρωπαϊκών ομίλων οικονομικού σκοπού. Τα εν λόγω Βιβλία και Μητρώα διατηρούνται μόνο ως αρχεία ανάκλησης δεδομένων και μέχρι την πλήρη μεταφορά - μετάπτωσή τους στο Γ.Ε.ΜΗ. (άρθρο 13)

2α. Ορίζεται ότι οι ατμολέβητες κατασκευάζονται ή μετασκευάζονται, προκειμένου να διατίθενται στην αγορά ή/και να λειτουργούν από κατασκευαστικούς οίκους ή εργοστάσια αντίστοιχα, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Υπουργικής Απόφασης Οικ. 16289/330/99, με την οποία ενσωματώθηκε στο Ελληνικό δίκαιο η Οδηγία 97/23/ΕΚ. β. Καταργούνται τα οριζόμενα άρθρα του ΒΔ 277/1963 σχετικά με τους ατμολέβητες και παρέχεται εξουσιοδότηση στην Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας να καθορίσει με απόφαση της: ΐ) Την κατάταξη των ατμολεβήτων σε κατηγορίες.

ii) Τις απαιτήσεις που πρέπει να πληρούν οι χώροι εγκατάστασης των ατμολεβήτων, οι όροι και οι προϋποθέσεις εγκατάστασης αυτών, τον τρόπο, τη διαδικασία και τα όργανα επίβλεψης της λειτουργίας και της συντήρησης των ατμολεβήτων.

iii) Τις κυρώσεις, που επιβάλλονται στους υπευθύνους για τη μη συμμόρφωση τους στις διατάξεις της ισχύουσας για τους ατμολέβητες νομοθεσίας, τη διαδικασία και τα όργανα επιβολής τους και κάθε άλλο σχετικό θέμα. (άρθρο 14)

3. Τροποποιούνται διατάξεις του ν. 3526/2007 σχετικά με τα πρατήρια άρτου και ορίζεται ότι: α) για πρατήριο άρτου που βρίσκεται εντός χώρου καταστήματος τροφίμων, μεικτού καταστήματος τροφίμων ή υπεραγοράς τροφίμων και στο οποίο διατίθεται αποκλειστικά άρτος η απαιτούμενη ελάχιστη επιφάνεια είναι δέκα (10) τ.μ. (αντί 12 τ.μ. που ισχύει) και β) μειώνονται οι απαιτούμενες ελάχιστες διαστάσεις των χώρων για τις εγκαταστάσεις περάτωσης έψησης ενδιάμεσων προϊόντων αρτοποιίας με δυναμικότητα κλιβάνου έως δύο χιλιάδες (2.000) χιλιόγραμμα ανά εικοσιτετράωρο. (άρθρο 15)

4. α. Καταργούνται οι διατάξεις του άρθρου 545 (σχετικά με την ανεπιφύλακτη παραλαβή του πράγματος από τον αγοραστή) και των δύο τελευταίων εδαφίων του άρθρου 546 (σχετικά με το δικαίωμα του πωλητή να τάξει στον αγοραστή εύλογη προθεσμία για να απαιτήσει αντικατάσταση του πράγματος ή να υπαναχωρήσει) του Αστικού Κώδικα.

β. Προβλέπεται η έκδοση κ.υ.α. για τον καθορισμό και την εξειδίκευση των απαιτήσεων ασφάλειας και επισήμανσης των προϊόντων που διατίθενται στην αγορά, εκτός των τροφίμων, εφόσον δεν υφίστανται ειδικές διατάξεις στους κανόνες κοινοτικού δικαίου, καθώς και των υποχρεώσεων ενημέρωσης των προμηθευτών προς τους καταναλωτές για χαρακτηριστικά, ιδιότητες και την τιμή πώλησης των προσφερομένων προϊόντων ή παρεχομένων υπηρεσιών, τον τρόπο αναγραφής και τη διαμόρφωση αυτής. (άρθρο 16)

5. Παρέχεται η δυνατότητα στον μισθωτή να καταγγείλει την εμπορική μίσθωση μετά τη πάροδο ενός έτους (αντί διετίας) από την έναρξη της, τα δε αποτελέσματα της καταγγελίας επέρχονται μετά την πάροδο τριών ( αντί έξι μηνών). Μειώνεται επίσης η οφειλόμενη από τον μισθωτή προς τον εκμισθωτή αποζημίωση στο ένα (αντί τεσσάρων) μηνιαίο μίσθωμα. (άρθρο 17)

6. Ως πρόεδρος του Συμβουλίου Ναυτικής Εκπαίδευσης του άρθρου 10 του ν.2638/1998 ορίζεται πλέον ο Γενικός Γραμματέας Ναυτιλιακής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, (άρθρο 18)

7. Στο Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ.) της Α.Ε. «Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων» μετέχει πλέον εκπρόσωπος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (αντί της Τράπεζας της Ελλάδος), (άρθρο 19)

8. Ορίζεται η έναρξη ισχύος του Α' μέρους του υπό ψήφιση νόμου. (άρθρο 20)

Από τις προτεινόμενες διατάξεις προκαλούνται τα ακόλουθα οικονομικά αποτελέσματα:

Α. Επί του κρατικού προϋπολογισμού
I. Τακτικός

1. Ετήσια απώλεια εσόδων ύψους 2.600.000 ΕΥΡΩ, περίπου, από την κατάργηση της δημοσίευσης των πράξεων σύστασης των Α.Ε. και Ε.Π.Ε. στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, (άρθρα 3 περ. δ , 6 παρ. 5 και 7 παρ. 5).

2. Ενδεχόμενη αύξηση εσόδων, από την επιβολή κυρώσεων στους παραβάτες της υφιστάμενης για τους ατμολέβητες νομοθεσίας, το ύψος της οποίας εξαρτάται από την έκδοση της σχετικής κ.υ.α. και από πραγματικά γεγονότα ( συχνότητα και βαρύτητα παράβασης κλ.π.) (άρθρο 14 παρ. 3)

II. Π.Α.Ε.

Δαπάνη από τη διασύνδεση των Υπηρεσιών Μιας Στάσης με τις υπηρεσίες του Υπουργείων Οικονομικών και Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, τους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης καθώς και τις

Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, για τους σκοπούς του υπό ψήφιση νόμου. Η δαπάνη αυτή εκτιμάται στο ποσό των 1.000.000 ΕΥΡΩ. (άρθρο 4 παρ. 2Α)

Β. Επί του κρατικού προϋπολογισμού και των προϋπολογισμών των ο.τ.α. (ν.π.δ.δ. επιχορηγούμενα από τον κρατικό προϋπολογισμό)

Αύξηση εσόδων από την απόδοση στα Κ.Ε.Π. που θα πιστοποιηθούν ως Υπηρεσίες Μίας Στάσης του Γραμματίου Κόστους Σύστασης Εταιρείας. Το ύψος της εν λόγω αύξησης εξαρτάται από πραγματικά γεγονότα (πλήθος συνιστώμενων εταιρειών) και την κ.υ.α που θα εκδοθεί σύμφωνα με την παρ. 2Α του άρθρου 4 του υπό ψήφιση νόμου, (άρθρο 3 περ. a.ii)

Γ. Επί του προϋπολογισμού του Ταμείου Αλληλοβοήθειας Προσωπικού του Εθνικού Τυπογραφείου (νομικό πρόσωπο μτι επιγορηγούμενο από τον κρατικό προϋπολογισμό)

Ετήσια απώλεια εσόδων ύψους 130.000 ΕΥΡΩ, περίπου, από την κατάργηση της δημοσίευσης των πράξεων σύστασης των Α.Ε. και Ε.Π.Ε. στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, (άρθρα 3 περ. δ , 6 παρ. 5 και 7 παρ. 5 )

Δ. Επί του προϋπολογισμού του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμένων (ν.π.δ.δ. επιχορηγούμενο από τον κρατικό προϋπολογισμό)

Απώλεια εσόδων των κλάδων στους οποίους εντάχθηκε το Ταμείο Νομικών και το ΚΕΑΔ, από τη μη εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 42 του Κώδικα περί Δικηγόρων (ν.δ. 3026/1954), σχετικά με την υποχρέωση παράστασης δικηγόρου, στη σύνταξη συμβολαιογραφικών εγγράφων σύστασης Ε.Π.Ε. και Α.Ε., των οποίων το κεφάλαιο είναι ίσο ή μικρότερο των 100.000 ευρώ. Το ύψος της απώλειας αυτής εξαρτάται από πραγματικά γεγονότα (αριθμός και κεφάλαιο κάθε εταιρίας ) και εκτιμάται στο ποσό των 300.000 Ευρώ ετησίως, (άρθρο 9)

Ε. Επί της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ν.π.δ.δ. μη επιγορηγούμενο από τον κρατικό προϋπολογισμό)

Αποτροπή δαπάνης, από την κατάργηση του άρθρου 3 παρ. 1 του ν. 3419/2005 που προέβλεπε την εποπτεία της Κεντρικής Υπηρεσίας Γ.Ε.ΜΗ. από Κεντρικό Εποπτικό Συμβούλιο, το ύψος της οποίας θα καθοριζόταν με κ.υ.α.. (άρθρο 13 παρ. 2)

Στ. Επί του προϋπολογισμού των Επιμελητηρίων (ν.π.δ.δ. μη επιγορηγούμενα από τον κρατικό προϋπολογισμό)

1. Απώλεια εσόδων από την κατάργηση του παραβόλου προέλεγχου επωνυμίας, (άρθρο 3 περ. δ)

2. Αποτροπή δαπάνης από την κατάργηση του άρθρου 3 παρ. 2 του ν. 3419/2005, που προέβλεπε την εποπτεία των Υπηρεσιών Γ.Ε.ΜΗ. από περιφερειακά εποπτικά συμβούλια, το ύψος της οποίας θα καθοριζόταν με κ.υ.α.. (άρθρο 13 παρ. 2)

Αθήνα … Μαΐου 2010

ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ (άρθρο 75 παρ. 3 του Συντάγματος) Στο σχέδιο νόμου «Απλοποίηση διαδικασιών σύστασης προσωπικών και κεφαλαιουχικών εταιριών και άλλες διατάξεις »

Από τις προτεινόμενες διατάξεις προκαλούνται τα ακόλουθα οικονομικά αποτελέσματα: Α. Επί του κρατικού προϋπολογισμού

I. Τακτικός

Ετήσια απώλεια εσόδων ύψους 2.600.000 ΕΥΡΩ, περίπου, από την κατάργηση της δημοσίευσης των πράξεων σύστασης των Α.Ε. και Ε.Π.Ε. στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, (άρθρα 3 περ. δ , 6 παρ. 5 και 7 παρ. 5 )

Η απώλεια αυτή θα αναπληρώνεται από άλλες πηγές εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού.

II. Π.Α.Ε.

Δαπάνη από τη διασύνδεση των Υπηρεσιών Μιας Στάσης με τις υπηρεσίες του Υπουργείων Οικονομικών και Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, τους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης καθώς και τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, για τους σκοπούς του υπό ψήφιση νόμου.

Η δαπάνη αυτή εκτιμάται στο ποσό των 1.000.000 ΕΥΡΩ και θα καλυφθεί από το Π.Δ.Ε.. (άρθρο 4 παρ. 2Α)

Β. Επί του προϋπολογισμού του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασγολού μένων (ν.π.δ.δ. επιχορηγούμενο από τον κρατικό προϋπολογισμό)

Απώλεια εσόδων των κλάδων στους οποίους εντάχθηκε το Ταμείο Νομικών και το ΚΕΑΔ, από τη μη εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 42 του Κώδικα περί Δικηγόρων (ν.δ. 3026/1954), σχετικά με την υποχρέωση παράστασης δικηγόρου, στη σύνταξη συμβολαιογραφικών εγγράφων σύστασης Ε.Π.Ε. και Α.Ε., των οποίων το κεφάλαιο είναι ίσο ή μικρότερο των 100.000 ευρώ. Το ύψος της απώλειας αυτής εξαρτάται από πραγματικά γεγονότα (αριθμός και κεφάλαιο κάθε εταιρείας ) και εκτιμάται στο ποσό των 300.000 Ευρώ ετησίως, (άρθρο 9)

Η ανωτέρω απώλεια θα αναπληρώνεται από άλλες πηγές εσόδων του εν λόγω ν.π.δ.δ.

Αθήνα,… Μαΐου 2010

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ