Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Από σήμερα αρχίζει η υποβολή των αιτήσεων για υπαγωγή στο «Ειδικό διετές πρόγραμμα προώθησης της απασχόλησης, με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών, για την πρόσληψη 25.000 ανέργων» του ΟΑΕΔ.

Από σήμερα αρχίζει η υποβολή των αιτήσεων για υπαγωγή στο «Ειδικό διετές πρόγραμμα προώθησης της απασχόλησης, με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών, για την πρόσληψη 25.000 ανέργων» και για άτομα που θα προσλάβουν με καθεστώς μερικής απασχόλησης, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ).

Ακολουθεί το δελτίο τύπου για το θέμα που εξέδωσε την 25.11.2011 και έδωσε στη δημοσιότητα, η Διοίκηση του ΟΑΕΔ.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ και ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ
ΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 25-11-2010
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τροποποίηση του «Ειδικού διετούς προγράμματος   προώθησης της απασχόλησης με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη 25.000 ανέργων»

Μετά την τροποποίηση του «Ειδικού διετούς προγράμματος  προώθησης της απασχόλησης με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη 25.000 ανέργων» ο Οργανισμός ενημερώνει τους εργοδότες ότι από Δευτέρα 29-11-2010 μπορούν να υποβάλουν αίτηση υπαγωγής στο ανωτέρω πρόγραμμα που υλοποιείται από 9-4-2010, και για ανέργους που θα προσλάβουν με καθεστώς μερικής απασχόλησης.

Οι δαπάνες για την εφαρμογή του προγράμματος προβλέπεται να συγχρηματοδοτηθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους (ΠΔΕ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης), στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη του Ανθρώπινου Δυναμικού» 2007 – 2013.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα, τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία υπαγωγής σε αυτό, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν στην ιστοσελίδα του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, www.oaed.gr.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

ΟΙ ΔΕΚΑ ΝΕΕΣ "ΕΝΤΟΛΕΣ" ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ



Έντονες πιέσεις ασκεί η τρόικα στην κυβέρνηση να προωθήσει τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις εν όψει της τέταρτης δόσης του Μαρτίου. Αν και τα στελέχη της, μετά τον έλεγχο που πραγματοποίησαν τις τελευταίες μέρες, δίνουν το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της τρίτης δόσης, ωστόσο κάνουν λόγο για ασθενή είσπραξη εσόδων που μπορεί να καλύφθηκε εν μέρει από την περαιτέρω της προβλεπόμενης περικοπή δαπανών, σημειώνοντας ότι αυτή η πολιτική «δεν είναι σωστή». Για να μην επαναληφθεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει κατά την τρόικα να προωθηθούν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις τόσο στο σκέλος των εσόδων (αναδιάρθρωση φορολογικού μηχανισμού και διεύρυνση της φορολογικής βάσης) όσο και στο σκέλος των δαπανών. Μάλιστα, στο κείμενο των συμπερασμάτων που «άφησε» η τρόικα αναχωρώντας από την Αθήνα υποστηρίζει ότι ναι μεν το πρόγραμμα βρίσκεται σε «γενικές γραμμές σε καλό δρόμο», όμως πλέον η υλοποίησή του εισέρχεται σε «κρίσιμη καμπή». Ο εκπρόσωπος της Ε.Ε. κ. Σ. Ντερούζ, μιλώντας στην «Κ», σημείωσε ότι «κάνατε πολλά», αλλά συμπλήρωσε «χρειάζονται περισσότερα. Μην εφησυχάζετε». Πλέον η τρόικα ζητεί να προωθηθούν άμεσα οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της υγείας (νοσοκομεία και ασφαλιστικά Ταμεία) και η αναδιοργάνωση των ΔΕΚΟ. Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, κ. Π. Τόμσεν, δήλωσε χθες ότι στον επόμενο έλεγχο θέλει να δει λεπτομέρειες για τα δύο παραπάνω ζητήματα, αναφέροντας ότι πλέον η Ελλάδα βρίσκεται σε «σταυροδρόμι» και δεν μπορεί να επιστρέψει στο παρελθόν. Σε κάθε περίπτωση, μέχρι τον ερχόμενο Φεβρουάριο -οπότε και θα πραγματοποιηθεί ο επόμενος έλεγχος-η κυβέρνηση θα πρέπει να δείξει έργο σχετικά με:
1. Την κατάργηση ή συγχώνευση δημόσιων φορέων. Η κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει λίστα με τους οργανισμούς αυτούς, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να δημιουργήσει ένα πρόγραμμα διαχείρισης προσωπικού του Δημοσίου.
2. Την αναδιοργάνωση του φορολογικού μηχανισμού, που θα προβλέπει καταργήσεις και συγχωνεύσεις εφοριών και τελωνείων, οι οποίες θα ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα.
3. Τα προγράμματα αναδιάρθρωσης των ΔΕΚΟ για την εξοικονόμηση 800 εκατ. ευρώ. Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο «λουκέτου» σε δημόσιες επιχειρήσεις, καθώς σύμφωνα με την τρόικα αποτελούν «δυσβάσταχτο βάρος για την οικονομία».
4. Την εφαρμογή του κανόνα της 1 πρόσληψης για κάθε 5 αποχωρήσεις. Ο κανόνας θα ισχύσει του χρόνου και για τις προσλήψεις στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας και των Σωμάτων Ασφαλείας, ενώ ως νέες προσλήψεις θα θεωρηθούν οι μετατάξεις των υπαλλήλων από τις ΔΕΚΟ στον στενό δημόσιο τομέα. Πάντως, ο κ. Τόμσεν, αν και ανέφερε χθες ότι στον δημόσιο τομέα υπάρχει πλεονάζον προσωπικό που θα πρέπει να μειωθεί, δεν ζήτησε απολύσεις.
5. Το πρόγραμμα εξοικονόμησης 2,1 δισ. ευρώ από τον χώρο της υγείας, μέσω της εφαρμογής της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και των μειωμένων προμηθειών σε νοσοκομεία και ασφαλιστικά Ταμεία.
6. Τη θέσπιση νόμου που θα προβλέπει ότι υπό προϋποθέσεις οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα υπερισχύουν των κλαδικών. Η τρόικα ζητάει την ευθυγράμμιση των μισθών με την παραγωγικότητα.
7. Την κατάρτιση του νομοσχεδίου τον Ιανουάριο για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων.
8. Τα μέτρα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.
9. Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, με στόχο την άντληση 7 δισ. ευρώ έως το 2013.
10. Τα μέτρα απόδοσης 11,5 δισ. ευρώ για την περίοδο 2012 - 2014. Πρόκειται για τα μη καθορισμένα μέτρα του Μνημονίου, τα οποία η τρόικα ζητεί από τώρα να περιγραφούν.


ΠΗΓΗ: Καθημερινή

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ


Σαρωτικές αλλαγές στο μισθολογικό καθεστώς δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα φέρνει το «Μνημόνιο Νο3» και η επέλαση των επιχειρησιακών συμβάσεων. Στην πρώτη γραμμή του πυρός αναμένεται να βρεθούν αρκετοί κλάδοι όπως οι τραπεζοϋπάλληλοι, οι εργαζόμενοι στον τουρισμό και τον επισιτισμό, οι εμποροϋπάλληλοι, οι εργαζόμενοι στις κλωστοϋφαντουργίες, στον κλάδο της ένδυσης - υπόδησης κ.ά., που δεν αποκλείεται να δουν άγριο ψαλίδι στις αποδοχές τους, μέχρι και 26%. Το σκηνικό της απορύθμισης επιτείνεται από το «παράθυρο» που αφήνει το επικαιροποιημένο μνημόνιο για τη σύναψη ατομικών συμβάσεων -και την καταβολή ακόμη χαμηλότερων μισθών- στις επιχειρήσεις που δεν είναι μέλη εργοδοτικών οργανώσεων και δεν εκπροσωπούνται στις διαπραγματεύσεις.
Στους άμεσα απειλούμενους από την κατίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων συγκαταλέγονται οι 63.000 τραπεζοϋπάλληλοι, οι οποίοι σήμερα λαμβάνουν κατώτατο μισθό 1.000 ευρώ. «Η κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων είναι μόνιμη επιδίωξη των τραπεζιτών», δηλώνει ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ Σταύρος Κούκος.
Στην περίπτωση που κληθούν να υπογράψουν επιχειρησιακές συμβάσεις με το κατώτατο όριο της Εθνικής Σύμβασης της ΓΣΕΕ (740 ευρώ), η μείωση για τους τραπεζοϋπαλλήλους θα είναι της τάξης του 26%. Σημειώνεται πως η τελευταία κλαδική σύμβαση στον χώρο των τραπεζών έληξε το περασμένο καλοκαίρι και έκτοτε οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν τελεσφορήσει.
Σε καλύτερη μοίρα δεν είναι οι δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στους κλάδους του τουρισμού, του επισιτισμού και στα ζαχαρώδη. «Τα κρούσματα παραβίασης της κλαδικής σύμβασης είναι ήδη συχνά. Φαντάζεται, λοιπόν, κανείς τι θα γίνει αν μπορούν οι εργοδότες να αγνοούν την κλαδική σύμβαση νομίμως», σχολιάζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουρισμού Επισιτισμού, Λεωνίδας Καραθανάσης.
Σύμφωνα με τα μισθολογικά κλιμάκια που ορίζει η κλαδική σύμβαση στον χώρο των ξενοδοχοϋπαλλήλων, ένας σερβιτόρος έχει κατώτατο μισθό 927 ευρώ, ένας ρεσεψιονίστ 947 ευρώ και μια καμαριέρα 909 ευρώ. Μια ενδεχόμενη μείωση των μισθών τους στα 740 ευρώ της Εθνικής Σύμβασης της ΓΣΕΕ θα σήμαινε μείωση από 18,5%-21,8%. Αμεσα απειλούνται και οι 500.000 εμποροϋπάλληλοι που λαμβάνουν κατώτατο μισθό από την κλαδική τους σύμβαση 903 ευρώ. Μια ενδεχόμενη μείωση στα επίπεδα της ΓΣΕΕ θα σήμαινε μείωση 18%.

Εκβιαστικά διλήμματα
«Οι επιχειρήσεις με εκβιαστικά διλήμματα προχωρούν σε γενικευμένη μείωση μισθών, σε εκτεταμένη επιβολή της μερικής απασχόλησης και της εκ περιτροπής εργασίας», αναφέρει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας.
Στην... ουρά των επιχειρησιακών συμβάσεων συνωστίζονται κι άλλοι κλάδοι, που υπογράφουν σήμερα κλαδικές κι ενδεχομένως απειληθούν με μειώσεις μισθών στο μέλλον, όπως οι εργαζόμενοι στις κλωστοϋφαντουργίες και σε επιχειρήσεις ένδυσης - υπόδησης, εκδόσεων κ.α.
Στον μισθολογικό «προκρούστη» δεν αποκλείεται να μπουν ακόμη και κλάδοι όπως οι ναυτιλιακοί υπάλληλοι των ακτοπλοϊκών εταιρειών, οι οποίοι λαμβάνουν σήμερα κατώτατο μισθό 1.270 ευρώ (ενδεχόμενη μείωση στα επίπεδα της ΓΣΕΕ θα σήμαινε ψαλίδι 40%). Κλαδικές συμβάσεις υπογράφουν και οι εργαζόμενοι στον κλάδο φαρμάκου και καλλυντικού (πάνω από 25.000 άτομα) με κατώτατο μισθό 867 ευρώ. «Η παραμικρή μείωση της κερδοφορίας των φαρμακευτικών εταιρειών μπορεί να οδηγήσει σε συμπίεση μισθών μέσω επιχειρησιακών συμβάσεων», δηλώνει ο Στάθης Τραχανατζής, πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων χημικών, φαρμακευτικών, καλλυντικών και συναφών επιχειρήσεων.
Παρ’ όλα αυτά η κ. Κατσέλη εμφανιζόταν χθες αισιόδοξη ότι στις διαβουλεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους θα βρεθεί λύση κοινής αποδοχής, ώστε να αποφευχθεί η πλήρης απορύθμιση της αγοράς εργασίας. «Η απόκλιση των επιχειρησιακών συμβάσεων από τις κλαδικές θα γίνει όχι ανέλεγκτα, όπως αρχικά προβλεπόταν, αλλά κάτω από όρους και διαδικασίες», τόνιζαν χθες κύκλοι του υπουργείου, επισημαίνοντας πως στο κείμενο του αναθεωρημένου μνημονίου αναφέρεται ότι «η επικράτηση των επιχειρησιακών συμβάσεων θα γίνεται υπό την αίρεση της ύπαρξης αναγκαίων περιορισμών».
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Αντιδράσεις για το «μαχαίρι» στους μισθούς
Τις έντονες αντιδράσεις των συνδικάτων συναντά η πρόβλεψη του επικαιροποιημένου μνημονίου για την κατάργηση του δικαιώματος επέκτασης των συμβάσεων και σε μη συνδικαλισμένους εργαζομένους και εργοδότες, που ανοίγει «παράθυρο» για ατομικές συμβάσεις. Η ΓΣΕΕ κάνει λόγο για «θρυαλλίδα που μπορεί να τινάξει στον αέρα όλο το σύστημα των συλλογικών συμβάσεων» και προειδοποιεί με νέες κινητοποιήσεις.
Οι πρόεδροι της ΓΣΕΒΕΕ Δ. Ασημακόπουλος και της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης ζήτησαν χθες από τη Λ. Κατσέλη να πιέσει ώστε να μην καταργηθεί η επέκταση. Με αυτήν τη ρύθμιση, όσοι εργαζόμενοι δεν είναι μέλη συνδικάτων θα αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να εργάζονται με ατομικές συμβάσεις και χαμηλότερους μισθούς, ενώ όσοι εργοδότες αποχωρούν από τις οργανώσεις τους δεν θα δεσμεύονται να καταβάλλουν τις αποδοχές που συμφωνούνται σε κλαδικό επίπεδο ούτε στους συνδικαλισμένους εργαζομένους τους.


ΠΗΓΗ: ΤΟ ΕΘΝΟΣ

Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Συνέντευξη Τύπου της τρόικας - Έμφαση δόθηκε στην περαιτέρω προώθηση των μεταρρυθμίσεων

Έμφαση στην περαιτέρω προώθηση των μεταρρυθμίσεων, δόθηκε σήμερα από τα μέλη της ΕΕ. ΕΚΤ και ΔΝΤ στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, κάτι που αποτυπώνεται και στο ανακοινωθέν, με τα συμπεράσματα της επίσκεψης που πραγματοποίησαν στην χώρα μας. «Χρειάζονται διαρθρωτικές αλλαγές για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, την αναζωογόνηση της παραγωγής και την αύξηση της απασχόλησης. Παρά την σημαντική πρόοδο που επετεύχθη ως σήμερα σε τομείς μεταρρυθμίσεων, με κεντρικό σημείο αναφοράς τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, το πρόγραμμα έχει φτάσει σε κρίσιμη καμπή. Πολλές από τις μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες για να μετατρέψουν την Ελλάδα σε μια δυναμική και εξαγωγική οικονομία, απαιτούν επιδέξιο σχεδιασμό και πολιτική βούληση, προκειμένου να ξεπεραστούν εδραιωμένα συμφέροντα. Η τωρινή πρόκληση είναι να εφαρμοστεί ένα φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα για αυτές τις επόμενες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες μεταξύ άλλων αφορούν: -Ευθυγράμμιση των μισθών με την παραγωγικότητα στο επίπεδο της επιχείρησης, επίσης μέσω μεταρρύθμισης των συστημάτων συλλογικών διαπραγματεύσεων και διαιτησίας -Άνοιγμα της πρόσβασης σε υπηρεσίες, εμπόριο και επαγγέλματα -Ξεκλείδωμα του δυναμικού της ελληνικής βιομηχανίας μέσω της μείωσης της γραφειοκρατίας και των φραγμών εισόδου στην αγορά». Όπως επισήμανε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ και επικεφαλής της αποστολής, Πολ Τόμσεν, στη επόμενη επίσκεψη της εκπροσώπων του ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ στην Ελλάδα τον ερχόμενο Μάρτιο, για την αξιολόγηση της εφαρμογής του προγράμματος, θα υπάρχουν περισσότερα και πιο συγκεκριμένα ανακοινώσιμα συμπεράσματα, για την υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη. O κ. Τόμσεν, επισήμανε ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, πέρα από το ότι προβλέπονται στο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής, είναι απαραίτητες προκειμένου η προσαρμογή αυτή να είναι βιώσιμη και η ελληνική οικονομία να καταστεί ανταγωνιστική σε μακροπρόθεσμη βάση.

© 2010 ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

"Κλείδωσε" το επικαιροποιημένο κείμενο του μνημονίου.


Σε παζάρι μέχρι την τελευταία στιγμή εξελίχθηκε η μαραθώνια διαπραγμάτευση με την τρόικα για την οριστικοποίηση του επικαιροποιημένου κειμένου του μνημονίου, που θα δώσει το "πρασινο φως" για την τρίτη δόση του δανείου.
Στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων βρέθηκαν το θέμα των μετατάξεων στις ΔΕΚΟ και το Δημόσιο, καθώς και αυτό των επιχειρησιακών συμβάσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το κείμενο προβλέπει ότι θα θεωρούνται ως νέες προσλήψεις οι μετατάξεις που θα γίνουν μόνο από τις ΔΕΚΟ προς το Δημόσιο, ενώ σε ό,τι αφορά τις επιχειρησιακές συμβάσεις, αυτές θα διαμορφώνονται με την προϋπόθεση της "συνεργασίας των κοινωνικών εταίρων".
Το επικαιροποιημένο μνημόνιο φαίνεται πως προβλέπει και πιο σφιχτά χρονοδιαγράμματα, ακόμη και επιτάχυνση κάποιων παρεμβάσεων, όπως για παράδειγμα στον τομέα της υγείας.
 Σημειώνεται ότι σε εκκρεμότητα παραμένουν ακόμη -με τις προθεσμίες να λήγουν στο τέλος του έτους- το φορολογικό νομοσχέδιο, οι αναλογιστικές μελέτες για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού και των επικουρικών συντάξεων, η κατάρτιση της νέας λίστας για  τα βαρέα και ανθυγιεινά.
Ο υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε το βράδυ τον πρωθυπουργό για την έκβαση των διαπραγματεύσεων. Το μεσημέρι είχε επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στον σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες είχε χαρακτηρίσει δύσκολη τη διαπραγμάτευση με την τρόικα, ενώ είχε ξεκαθαρίσει ότι η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να μειώσει εκ νέου μισθούς και συντάξεις.

Το πρωί (Τρίτη, 23.11.10) οι ελεγκτές της τρόικας αναμένεται να παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου.

Καταργήσεις, εκκαθαρίσεις και συγχωνεύσεις Ανωνύμων Εταιριών, φορέων και οργανισμών του Δημοσίου.


Στην Ολομέλεια της Βουλής εισάγεται την Τρίτη το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών που προβλέπει καταργήσεις, εκκαθαρίσεις και συγχωνεύσεις Ανωνύμων Εταιριών, φορέων και οργανισμών του Δημοσίου και ανοίγει τον δρόμο για μετακινήσεις προσωπικού σε άλλους φορείς, όπου υπάρχουν κενά και ανάγκες.

Όσοι από τους εκατοντάδες υπαλλήλους, που θεωρηθούν υπεράριθμοι, μεταταχτούν σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου θα λαμβάνουν τις αποδοχές που αντιστοιχούν στη νέα θέση τους, ενώ δεν θα έχουν οποιεσδήποτε πρόσθετες αποδοχές ή ειδικά επιδόματα.

Όσοι υπάλληλοι αρνηθούν να δεχθούν τη μετάταξή τους, θα απολύονται χωρίς αποζημίωση.

Όσοι συμβασιούχοι εργάζονται στους οργανισμούς που καταργούνται θα απολύονται λαμβάνοντας αποζημίωση μέχρι τη λήξη της σύμβασής τους.

Αντίστοιχες διαδικασίες θα εφαρμοστούν και για τους περίπου 4.000 εργαζόμενους στον ΟΣΕ και στις αστικές συγκοινωνίες, που θα μετακινηθούν σε φορείς του Δημοσίου.

Συνολικά, τουλάχιστον 40 οργανισμοί και Ανώνυμες Εταιρείες του Δημοσίου καταργούνται μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου. Αποτελούν, μάλιστα, το πρώτο κύμα, καθώς η αντιπροεδρία της κυβέρνησης επεξεργάζεται ήδη την κατάργηση και δεκάδων άλλων.

Ήδη, το βράδυ της Δευτέρας από το γραφείο του Θόδωρου Πάγκαλου ανακοινώθηκε ότι στη λίστα των υπό κατάργηση Α.Ε. μπαίνουν η ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ και η ΟΠΕΠ.

Όπως αναφέρεται, η ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ Α.Ε. είχε συσταθεί το 2009 και μετά από έλεγχο που είχε γίνει είχε προκύψει μεγάλη σπατάλη και πληθώρα παράνομων προσλήψεων, εκτός ΑΣΕΠ.

Για την ΟΠΕΠ Α.Ε. αναφέρεται ότι μόνο από τον Ιούλιο ως τον Σεπτέμβριο του 2009 προσλήφθηκαν παρανόμως 170 άτομα με αποτέλεσμα το κόστος μισθοδοσίας από 250.000 τον Ιούνιο του 2009 να φτάσει τον Σεπτέμβριο τις 600.000 ευρώ τον μήνα.

Μεταξύ των οργανισμών που έχει από καιρό γίνει γνωστό ότι καταργούνται ή οι αρμοδιότητές τους μεταφέρονται αλλού περιλαμβάνονται:

·         Το Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής

·         Το Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών του υπουργείου Οικονομικών

·         Το Εθνικό Κέντρο Ερευνών Υγείας

·         51 τοπικά κέντρα αγροτικής ανάπτυξης.


Σε εκκαθάριση μπαίνουν:

·         Οι Ανώνυμες Εταιρείες πολεοδομίας και στέγασης του υπουργείου Περιβάλλοντος

·         Το Ολυμπιακό Χωριό 2004 και

·         Η ΑΓΡΟΓΗ.


Ειδικά για την ΑΓΡΟΓΗ, 260 υπάλληλοι που είχαν προσληφθεί την παραμονή των εκλογών του 2009 απολύονται.

Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

«Κόκκινη κάρτα» από τους τροϊκανούς στην υπουργό εργασίας κ. Κατσέλη!

«Εσείς υπογράψατε το Μνηµόνιο. Να ξέρατε τι υπογράψατε...». Με τη φράση αυτή οι εκπρόσωποι της τρόϊκας απάντησαν κυνικά στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ότι πρέπει να υπάρξει πιστή τήρηση του Μνηµονίου, που προβλέπει την επικράτηση των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών ή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Οι εκπρόσωποι της τρόικας απέρριψαν το σχέδιο νόμου της Κατσέλη, το οποίο προβλέπει µε επιχειρησιακές συμφωνίες την καταβολή χαμηλότερων μισθών από εκείνους στις κλαδικές συμβάσεις, αλλά µε τη σύμφωνη γνώμη των κοινωνικών εταίρων. Στόχος του σχεδίου είναι να βελτιωθεί ο Νόμος 3845/2010 που έχει ψηφιστεί εφαρμόζοντας το Μνημόνιο και επιτρέπει τις αποκλίσεις ακόμη και κάτω από τον κατώτατο μισθό χωρίς προϋποθέσεις.
Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας παρέχει τη δυνατότητα «ελεγχόµενων» αποκλίσεων (10% - 20% έναντι του μισθού των κλαδικών) για διάστημα έως 2 χρόνια και υπό την εποπτεία των εταίρων.
Της  επισήμαναν  με κατηγορηματικό τρόπο ότι το σχετικό μέτρο στο Μνημόνιο είναι σαφέστατο και δεν επιδέχεται διαφορετικές ερμηνείες.
Σύμφωνα µε τη σχετική ρύθμιση του Ν. 3845/2010, «οι όροι των οµοιοεπαγγελµατικών και Επιχειρησιακών Συμβάσεων Εργασίας μπορούν να αποκλίνουν έναντι των αντίστοιχων όρων Κλαδικών Συμβάσεων Εργασίας καθώς και των Εθνικών Γενικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και οι όροι των Κλαδικών Συμβάσεων Εργασίας μπορούν να αποκλίνουν έναντι των αντίστοιχων όρων Εθνικών Γενικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας».

Κατηγορηματικοί ήταν οι εκπρόσωποι της τρόικας και στη µη διατήρηση, για λόγους ισότιμου ανταγωνισμού, του δικαιώματος του υπουργού να επεκτείνει στους εργοδότες που δεν είναι µέλη εργοδοτικών οργανώσεων την ισχύ συμβάσεων που υπογράφουν οι κοινωνικοί εταίροι (κατάργηση της διαδικασίας κήρυξης υποχρεωτικών ΣΣΕ μέσω υπουργικής απόφασης) καθώς και στην παρουσία κυβερνητικού µέλους στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕ∆).
Οι υπουργικές αποφάσεις περί κήρυξης υποχρεωτικών κάποιων Σ.Σ.Ε., στην πράξη έχει αποδειχθεί ότι περισσότερα προβλήματα δημιουργούν παρά επιλύουν στην αγορά εργασίας και γενικά στις επιχειρήσεις και είναι απορίας άξιο, γιατί θα έπρεπε να έρθουν οι τροϊκανοί να ζητήσουν την κατάργησή τους, αντί η ίδια η πολιτεία εδώ και χρόνια να το ρυθμίσει και να τροποποιήσει τη σχετική διάταξη του Νόμου 1876/90.

Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Η τρόικα επικρίνει το υπουργείο Εργασίας για υπαναχώρηση από το Μνημόνιο


Γραφειοκρατικές και ανεφάρμοστες θεωρεί τις αλλαγές που προωθούνται στο εργασιακό.
Ούτε σπιθαμή δεν κάνουν πίσω οι εκπρόσωποι της τρόικας αναφορικά με την πιστή τήρηση όσων προβλέπει το Μνημόνιο για τις αλλαγές στα εργασιακά. Χθες, κατά τη συνάντηση που έγινε, σε τεχνικό επίπεδο, στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με την ομάδα εμπειρογνωμόνων της τρόικας, επιβεβαιώθηκε η πλήρης διαφωνία με τις θέσεις που έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Ωστόσο, τα περιθώρια να ελιχθεί η υπουργός Εργασίας κ. Λ. Κατσέλη στη συνάντηση που έχει σήμερα με τον αναπληρωτή υπουργό κ. Γ. Κουτρουμάνη και την τρόικα για το ίδιο θέμα είναι πολύ περιορισμένα, καθώς εκφράζονται διαφωνίες σχεδόν για το σύνολο των αλλαγών που προωθεί. Με το επιχείρημα ότι «γι' άλλα δεσμευτήκατε κι άλλα κάνετε» και με την επισήμανση ότι οι νέες προτάσεις Κατσέλη «είναι γραφειοκρατικές και μη εφαρμόσιμες» οι εκπρόσωποι της τρόικας επιμένουν στα εξής σημεία:
Να είναι δραστικότερες οι αλλαγές στον ρόλο και τη λειτουργία του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας και να μην περιοριστεί η ρύθμιση στη δυνατότητα προσφυγής στη διαιτησία και από την πλευρά των εργοδοτικών οργανώσεων. «Γιατί πρέπει να έχετε και Μεσολαβητές και Διαιτητές;», φέρεται να αναρωτήθηκαν χθες οι εκπρόσωποι της τεχνικής ομάδας.
Να μην έχουν ισχύ, με υπουργική Απόφαση, (όπως γίνεται μέχρι σήμερα) οι κλαδικές συμβάσεις και για τους εκτός των κλαδικών φορέων εργαζόμενους και εργοδότες.
Να μην περιοριστεί η μείωση των μισθών έναντι των κλαδικών μόνο σε επιχειρησιακές συμβάσεις που θα υπογράφονται υπό όρους και θα κυρώνονται από το ΣΕΠΕ με τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων. «Είναι γραφειοκρατικό το μέτρο που προτείνετε» φέρεται να είπαν όταν τους γνωστοποιήθηκε η πρόταση για τη δυνατότητα να μειωθούν οι μισθοί έως και 20% κάτω των κλαδικών, αλλά για περιορισμένο χρονικό διάστημα (1+1 έτος) και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα γίνουν απολύσεις, ούτε διαθεσιμότητες και εκ περιτροπής εργασία.
Να μην εξαιρεθεί από τη δυνατότητα παράκαμψης μέσω των επιχειρησιακών συμβάσεων η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβασης Εργασίας την οποία η κ. Κατσέλη έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι θεωρεί αδιαπραγμάτευτη γραμμή στις συζητήσεις με την τρόικα.
Χθες, η κ. Κατσέλη είχε επαφές με τους εκπροσώπους της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών οργανώσεων, επιχειρώντας να ενδυναμώσει την επιχειρηματολογία της με μια συμφωνία εταίρων η οποία θα λειτουργούσε ως ανάχωμα στις πιέσεις για την πιστή εφαρμογή του Μνημονίου. Επί του παρόντος, δεν είναι εφικτή η συμφωνία αυτή και καθοριστική αναμένεται να αποβεί η στάση του ΣΕΒ.
Σε κάθε περίπτωση, η σημερινή συνάντηση θα έχει σοβαρές δυσκολίες, αν και, όπως φαίνεται, το Εργασίας θα ζητήσει και νέο χρόνο προκειμένου να βρεθεί ένα άλλο σημείο προσέγγισης.
Πάντως, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ προειδοποίησε χθες ότι εάν επιλεγεί οριζόντια μείωση των μισθών, τα συνδικάτα θα μποϊκοτάρουν τις επιχειρήσεις που θα εφαρμόζουν τις νέες ρυθμίσεις.

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ