Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Στο 20% του ΑΕΠ η αδήλωτη εργασία στερώντας από τα Ταμεία έσοδα ύψους 6 δισ. ευρώ περίπου κάθε χρόνο.


Το εργασιακό τράφικινγκ αλλά και η αδήλωτη εργασία είναι ένας από τους βασικούς μοχλούς της παραοικονομίας και παρουσιάζουν πανευρωπαϊκή έξαρση.
Όπως αποκαλύπτει αξιόπιστη έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η αδήλωτη εργασία στην Ελλάδα αντιστοιχεί στο 20% του ΑΕΠ και είναι η δεύτερη ανάμεσα στις 27 χώρες της ΕΕ.
Στην Ελλάδα, η καταπολέμηση του Human Trafficking (ΤΗΒ) συνδέεται με την καλύτερη διαχείριση των μεγάλων μεταναστευτικών ροών που δέχεται η Ε.Ε. εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, η οποία εντείνει το πρόβλημα της οικονομικής και σεξουαλικής εκμετάλλευση αλλοδαπών.
Σύμφωνα με τους ελέγχους που διενεργήθηκαν από τα μικτά κλιμάκια ΣΕΠΕ - ΕΥΠΕΑ το 2010 σε 27.538 επιχειρήσεις, ο αριθμός των εργαζομένων είναι 77.666 και ο αριθμός των ανασφάλιστων εργαζομένων είναι 19.435. Από τους 19.435 οι 6.687 είναι αλλοδαποί και αντιπροσωπεύουν το 31,54% σε σχέση με τον αριθμό των αλλοδαπών εργαζομένων που αντιστοιχεί στις 21.119 για τις επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν οι έλεγχοι.

Τη μεγάλη έκταση της αδήλωτης εργασίας και τα μέτρα που σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας, παρουσίασε χθες ο ειδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ Μ. Χάλαρης σε μιλώντας στη Συνάντηση Εργασίας για την Εμπορία Ανθρώπων και την Εργασιακή Εκμετάλλευση στην Ελλάδα και την Κύπρο, που διοργανώθηκε από το Κέντρο Συμπαραστάσεως Παλιννοστούντων Μεταναστών.
Όπως προκύπτει από τους δειγματοληπτικούς ελέγχους που πραγματοποίησε το 2010 το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας μόλις στο 3% των επιχειρήσεων, το 31,54% των αλλοδαπών και το 22,58% των Ελλήνων απασχολούνται χωρίς ασφάλιση (σε 77.666 εργαζόμενους, οι 19.435 ήταν αδήλωτοι και από αυτούς οι 6.687 αλλοδαποί και οι 12.748 Έλληνες). Η πλειοψηφία των αδήλωτων, ανήκει σε «ευάλωτες» κοινωνικές ομάδες.
Tα τελευταία χρόνια έχει ενταθεί το φαινόμενο του εργασιακού trafficking. Αυτό αναγκάζει το Σ.ΕΠ.Ε. να εντείνει τους ελέγχους σε κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας όπου είναι πιθανό να υπάρχουν θύματα εργασιακής εκμετάλλευσης (τεχνικά - οικοδομικά έργα, γραφεία ευρέσεως εργασίας, νυχτερινά κέντρα κ.τ.λ.).
Ο κ. Χάλαρης προανήγγειλε την αναβάθμιση του επιχειρησιακού έργου του ΣΕΠΕ (σε συνεργασία με τις διωκτικές αρχές) μέσα από το νομοσχέδιο που πρόκειται να καταθέσει στη Βουλή η ηγεσία του υπουργείου και στοχοθέτηση των ελέγχων σε κλάδους που παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά ανασφάλιστων (νυχτερινά κέντρα, μπαρ κ.ά.).
Τέλος τόνισε, ότι το υπουργείο Εργασίας, αποφασισμένο να συμβάλει στη μείωση του φαινομένου, αναλαμβάνει νομοθετικές πρωτοβουλίες, όπως ευνοϊκότερες προϋποθέσεις για τη χορήγηση άδειας διαμονής σε μετανάστες, αλλά και αυστηρές κυρώσεις σε εργοδότες που απασχολούν προσωπικό με μαύρη εργασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου