Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Αυστηρές συστάσεις από την τρόικα για μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας

Μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας και περαιτέρω διευκόλυνση των επιχειρησιακών και ατομικών συμβάσεων ζήτησαν οι εκπρόσωποι της τρόικας κατά τη συνάντησή τους με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. 

Μάλιστα, στο πλαίσιο της προσπάθειας για άρση κάθε εμποδίου και καθυστέρησης στην εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων ζήτησαν να ενημερωθούν αναλυτικά για την ταχύτητα της εφαρμογής τους, για τις προβλέψεις του νόμου σε ό,τι αφορά την εκπροσώπηση των εργαζομένων για την κατάρτιση επιχειρησιακών συμβάσεων και για τον ρόλο των γνωμοδοτήσεων από τα θεσμοθετημένα όργανα, όπως του ΣΕΠΕ. 

Η υπουργός Εργασίας ενημέρωσε για το περιεχόμενο της απλής γνωμοδότησης του ΣΕΠΕ, ενώ ενημέρωσε ότι ζήτησε από το υπουργείο Δικαιοσύνης επιτάχυνση των δικονομικών διαδικασιών σύστασης συνδικαλιστικών οργανώσεων, που σήμερα απαιτεί περίπου οκτώ μήνες. 

Προς το παρόν οι επικεφαλής της τρόικας δεν ζήτησαν νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες για την περαιτέρω ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας, αλλά το ζήτημα παραμένει ανοιχτό και θα επανέλθουν στην επόμενη συνάντηση μετά από τρεις μήνες.

Στελέχη του υπουργείου επανέλαβαν από την πλευρά τους ότι οι νόμοι που έχουν ψηφισθεί επαρκούν και αυτό θα αποδειχθεί όταν αρχίσει η πλήρης εφαρμογής τους.

Ανησυχία εκφράστηκε από την τρόικα και σε ό,τι άφορα την επέκταση της κλαδικών συλλογικών συμβάσεων σε όσους δεν εκπροσωπούνται στις διαπραγματεύσεις. 
Για το θέμα αυτό το υπουργείο διαβεβαίωσε οτι θα θεσπισθούν αντικειμενικά κριτήρια που θα προβλέπουν ποιές περιπτώσεις κλαδικών συμβάσεων θα επεκτείνονται. Σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα επεκτείνονται κλαδικές συμβάσεις που προβλέπουν αυξήσεις πολύ πάνω από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Σχετική σύγκλιση απόψεων υπήρξε σε ότι αφορά τις εξελίξεις και την πορεία των μεταρρυθμίσεων στο Ασφαλιστικό με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στις επικουρικές συντάξεις.

Πηγή: Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου