Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Συμφωνία για τη συλλογικής σύμβαση των σιδηροδρομικών - Εντός της εβδομάδας θα υπογραφούν οι νέες συλλογικές συμβάσεις εργασίας για το προσωπικό του ΟΣΕ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, έπειτα από διαπραγματεύσεις που κράτησαν περίπου τρεις μήνες.

Με οριακή πλειοψηφία (13 υπέρ και 12 κατά) ψηφίστηκε χθες στη συνεδρίαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών η προτεινόμενη από τη διοίκηση του ΟΣΕ, Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Η διοίκηση της ΠΟΣ αποφάσισε να προχωρήσει στην υπογραφή της ΣΣΕ, προκειμένου να αποφύγει το ενδεχόμενο το εργασιακό καθεστώς στον ΟΣΕ να καθοριστεί μονομερώς με νομοθετική ρύθμιση.
Η νέα συλλογική σύμβαση προβλέπει μειώσεις σε ορισμένους κλάδους στις τακτικές αποδοχές μέχρι 20%, καθώς και άλλες «κόκκινες γραμμές», ωστόσο θεωρήθηκε από τους εκπροσώπους της ΠΑΣΚΕ ως μοναδική επιλογή για το μέλλον των εργαζομένων.
Αδιέξοδο 
Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη διοίκηση και τους εργαζόμενους στον ΟΣΕ κατέληξαν σε αδιέξοδο και η διοίκηση της εταιρείας εκτιμώντας ότι η καθυστέρηση επιφέρει σημαντικό οικονομικό πλήγμα στον Οργανισμό ζήτησε από το υπουργείο να προχωρήσει μονομερώς στη νομοθέτησή της, κάτι που τελικώς, μετά τη χθεσινή απόφαση της ΠΟΣ, αποφεύχθηκε.
Η βασική ένσταση των εργαζομένων εντοπίζεται στο άρθρο 15 στο κείμενο της σύμβασης, το οποίο αναφέρει ότι «οι πάσης φύσεως αποδοχές, επιδόματα, αποζημιώσεις και αμοιβές γενικά, καθώς και τα με οποιαδήποτε άλλη ονομασία οριζόμενα και από οποιαδήποτε γενική ή ειδική διάταξη ή ρήτρα ή όρο συλλογικής σύμβασης εργασίας, διαιτητική απόφαση ή με σύμβαση εργασίας ή συμφωνία προβλεπόμενα, που καταβάλλονται σε οιονδήποτε εργαζόμενο, αντικαθίστανται από τις προβλεπόμενες από την παρούσα ΣΣΕ, χωρίς να επιτρέπεται να υπερβούν τις τακτικές αποδοχές του εν λόγω εργαζομένου ως είχαν την 1/1/2011 ύστερα και από την εφαρμογή των παρ. 17-22 του ν. 3845/2010 που προστέθηκαν με το άρθρο 2 του ν. 3899/2010». Η πρόταση της διοίκησης προβλέπει μισθολόγιο 4 βαθμίδων με βάση την εκπαίδευση και 20 μισθολογικά κλιμάκια για την προϋπηρεσία από 0 έως 39 έτη.
Αποδοχές
Σε ό,τι αφορά τις αποδοχές των εργαζομένων στον ΟΣΕ στην προτεινόμενη σύμβαση προβλέπεται και η προσωπική διαφορά την οποία θα λαμβάνουν οι εργαζόμενοι σε περίπτωση όπου νέες αποδοχές τους, όπως προκύπτουν από το βασικό μισθό και τα προβλεπόμενα επιδόματα πλην του επιδόματος θέσης, υπολείπονται του 90% των αποδοχών που λάμβαναν την 1η/1/2011, οπότε τότε θα λαμβάνουν τη διαφορά αυτή ως επιπλέον ποσό. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου