Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Eλεύθερες απολύσεις στο Δημόσιο προτείνει ο Χρ. Πισσαρίδης

Το κράτος θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να απολύει, υποστηρίζει ο νομπελίστας οικονομολόγος κ. Χρ. Πισσαρίδης, μιλώντας στην «Κ». Παράλληλα, θεωρεί ότι μέσω του Μνημονίου και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων η ελληνική οικονομία θα μπορέσει να ανακάμψει. Εκτιμά ότι ταυτόχρονα με τη δυνατότητα απολύσεων στο Δημόσιο θα πρέπει να αυξηθεί και το επίδομα ανεργίας, ενώ προβλέπει ότι η ανεργία θα αρχίσει να μειώνεται σε διάστημα που θα κυμανθεί μεταξύ έξι μηνών και δύο ετών, ανάλογα με τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.

Με δηλώσεις του προς την «Κ», ο κ. Πισσαρίδης υποστηρίζει αναφορικά με το θέμα ότι «δεν έχω πει για απολύσεις στο Δημόσιο. Αυτό που λέω είναι ότι το Δημόσιο θα πρέπει να έχει τη δύναμη να απολύσει, εάν θεωρήσει πως χρειάζονται απολύσεις». Και αυτό είναι κάτι το οποίο σύμφωνα με τον ίδιο θα πρέπει να το αποφασίζει ο επικεφαλής κάθε υπουργείου. «Δεν έχω μπει στα υπουργεία για να δω εάν χρειάζονται ή όχι απολύσεις και ίσως να μην μπορέσω να πω κάτι τέτοιο, γιατί δεν είναι αυτή η δουλειά μου», συμπληρώνει και συνεχίζει αναφέροντας ότι «οπωσδήποτε θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να απολύσει, εάν θεωρήσει ότι αυτό είναι το πιο σωστό για το υπουργείο του». Αναφορικά με το μείζον πρόβλημα της ανεργίας που αυξάνεται μήνα με τον μήνα, ο κ. Πισσαρίδης υποστηρίζει ότι για να ανακοπεί αυτή η ανοδική τάση είναι «απαραίτητες» οι αλλαγές που γίνονται και οι μεταρρυθμίσεις που γίνονται. «Πρέπει να γίνουν στην οικονομία και θα βοηθήσουν την απασχόληση σε μερικούς μήνες ή ίσως ένα - δύο χρόνια. Θα υπάρξει μια προσωρινή περίοδος που η ανεργία θα ανέβει. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να βοηθηθούν οι άνεργοι με επιδόματα, με προγράμματα εκπαίδευσης, προγράμματα τοποθέτησης σε κατάλληλες θέσεις, γιατί πάντα θα υπάρχουν υπηρεσίες οι οποίες θα δημιουργούν νέες θέσεις. Και αν υπάρχει το άνοιγμα της αγοράς με την ακύρωση διαφόρων μέτρων περιορισμού που υπάρχουν, θα ανοίξουν περισσότερες νέες θέσεις εργασίας πολύ σύντομα. Και αυτή η καλύτερη βοήθεια προς τους ανέργους».

Πάντως, ο κ. Πισσαρίδης θεωρεί ότι το Μνημόνιο είναι ο δρόμος για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση. «Ναι, αυτό πιστεύω», σημειώνει στην «Κ» και προσθέτει πως «μαζί με το Μνημόνιο θα πρέπει να γίνουν και μεταρρυθμίσεις. Αυτά θα πρέπει να γίνουν ταυτόχρονα και μαζί με αυτά να αυξηθούν και τα επιδόματα ανεργίας, για να αποφευχθεί η πτώχευση, κατά κάποιο τρόπο, των ανέργων. Αν αυτά γίνουν όλα μαζί, τότε θα τα καταφέρει η χώρα». Να σημειωθεί ότι ο κ. Πισσαρίδης αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας του τμήματος Οικονομικής Επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ), στο περιθώριο της εκδήλωσης του ΟΠΑ και της Τράπεζας Κύπρου με θέμα «Ετήσια σειρά διαλέξεων - Νομπέλ Οικονομικών». Στην ομιλία του ο διευθύνων σύμβουλος του συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου, κ. Ανδρέας Ηλιάδης, υπογράμμισε ότι «πρέπει να αντλήσουμε διδάγματα από το παρελθόν και να κοιτάξουμε δυναμικά στο μέλλον. Να δούμε την κρίση ως ευκαιρία, για να οραματιστούμε τη νέα Ελλάδα και να την τοποθετήσουμε και πάλι εκεί όπου της αξίζει».

Σωτήρης Nίκας-kathimerini.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου