Παρασκευή, 6 Μαΐου 2011

Συμφωνία Τρόικας και υπουργείου Εργασίας για έκτακτη χρηματοδότηση του ΙΚΑ και του ΟΑΕΔ με 1,1 δισ. ευρώ αλλά όμως κόκκινη κάρτα στο υπουργείο για τα εργασιακά.

Το πράσινο φως για έκτακτη χρηματοδότηση του ΙΚΑ και του ΟΑΕΔ με 1,1 δισ. ευρώ (600 εκ. και 500 εκ. ευρώ αντίστοιχα) έδωσε η τρόικα μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις με το υπουργείο Εργασίας.
Οι ελεγκτές μετά την χθεσινή τους άρνηση να εγκρίνουν την επιπλέον επιχορήγηση, πείστηκαν τελικά για την αναγκαιότητα -λόγω των εκτάκτων και δυσμενών συνθηκών στην αγορά εργασίας- να εξασφαλιστούν επιπλέον κονδύλια τα οποία θα καλύψουν τις τρέχουσες ανάγκες ρευστότητας.
Το κονδύλι θα εξασφαλιστεί από αποθεματικό του προϋπολογισμού αλλά αυτό που μένει είναι… να βρεθούν και τα χρήματα για να καλυφθεί!

Μπορεί να έδωσε το «πράσινο φως» για την επιχορήγηση του ΙΚΑ και ΟΑΕΔ αλλά παράλληλα η τρόικα άσκησε ισχυρή πίεση για τα εργασιακά.
Στη συνάντηση του κλιμακίου των τεχνοκρατών της Τρόικας με τον γενικό γραμματέα του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ θεώρησαν φτωχό το αποτέλεσμα από την εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων (το θέμα αναμένεται να συζητηθεί εκτενώς στην επικείμενη συνάντηση της τρόικας με την υπουργό Εργασίας) και απαίτησαν:
  • Περισσότερη ευελιξία στην αγορά εργασίας. Συγκεκριμένα, ζήτησαν να επεκταθεί η εφαρμογή της διευθέτησης του χρόνου εργασίας (ελαστικό 8ωρο) σε ετήσια βάση χωρίς να απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων. (το υπουργείο έχει δεσμευτεί ότι θα νομοθετήσει για το θέμα αυτό)
  • Οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου, στον ιδιωτικό τομέα να διαρκούν 3 χρόνια αντί για 2 που ισχύει σήμερα και οι οποίες να δύναται  να

Τέλος ζήτησαν να ολοκληρωθεί η μελέτη για το εργασιακό κόστος στην Ελλάδα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου