Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Σύμφωνα με απόφαση του Αρείου Πάγου, εργατικό ατύχημα συνιστά ο θάνατος εργαζομένου, που σημειώνεται το διάστημα που πηγαίνει ή επιστρέφει από τον τόπο εργασίας στο σπίτι του.

Το ανώτατο δικαστήριο με την υπ' αριθμόν 1111/2011 απόφασή του επικύρωσε απόφαση του Εφετείου, η οποία δικαίωνε χήρα ναυτικού, για ατύχημα που κόστισε τη ζωή στο σύζυγο της. ο ίδιος (μετά το τέλος της εργασίας του, βγαίνοντας από το δεξαμενόπλοιο όπου εργάζονταν και ενώ περίμενε τον πλοίαρχο για να επιστρέψουν μαζί στα σπίτια τους) έπεσε στη θάλασσα, επειδή (πιθανόν) υπέστη καρδιακό επεισόδιο. Σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση ο θάνατος του ναυτικού επήλθε από πνιγμό, ενώ καταγράφονται στην έκθεση ότι είχε υποβληθεί ο ναύτης σε τρία by-pass, ενώ είχε υποστεί κατά το παρελθόν και έμφραγμα στη δεξιά κοιλία της καρδιάς.
Το Εφετείο δέχθηκε ότι ο θάνατος του ναυτικού ήταν εργατικό ατύχημα, το οποίο, ναι μεν δεν έγινε κατά τη διάρκεια της εργασίας του, όμως προήλθε εξ αφορμής αυτής και δεν θα είχε συμβεί αν εκείνος δεν εργαζόταν στο πλοίο. Έτσι, μετά την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου, η σύζυγος του έλαβε το ποσό των 38.000 ευρώ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου