Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Αναστολή της επέκτασης για δυο χρόνια των Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Το «πάγωμα» για δύο χρόνια της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων εργασίας στις επιχειρήσεις που δεν συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις για τη σύναψη και υπογραφή τους, αποφασίστηκε κατά τη σημερινή κυβερνητική σύσκεψη. Ως γνωστόν ο Ν. 1876/90 δίνει το δικαίωμα στον υπουργό Εργασίας, μετά από εισήγηση του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας, με απόφασή του να κηρύξει υποχρεωτική την εφαρμογή μιας Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και σε επιχειρήσεις πουν δεν μετείχαν στις διαπραγματεύσεις για τη σύναψη και υπογραφή της, εάν η συνδικαλιστική οργάνωση που την υπέγραψε, καλύπτει το 51% των εργαζομένων του κλάδου.

Συζητήθηκε επίσης η διευκόλυνση σύναψης Ειδικών Επιχειρησιακών Συμβάσεων και σε επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερο από 50 άτομα. Δηλαδή να μπορεί να συνάπτει Ειδική Επιχειρησιακή Σύμβαση ένα Σωματείο ή και μια Ένωση Προσώπων εφόσον αυτή εκπροσωπεί τα 2/3 των εργαζομένων στην επιχείρηση.

Τέλος σύμφωνα με πληροφορίες, η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας παρά τις πιέσεις της Τρόϊκας, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, δεν πρόκειται να καταργηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου