Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Υπεγράφη η νέα επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση μεταξύ διοίκησης ΟΤΕ και ΟΜΕ-ΟΤΕ

Υπεγράφη η νέα επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας μεταξύ της διοίκησης του ΟΤΕ και του σωματείου των εργαζομένων, της ΟΜΕ -ΟΤΕ, μετά τη συμφωνία στην οποία είχαν καταλήξει οι δύο πλευρές στις 23 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η σύμβαση μεταξύ άλλων προβλέπει:
·         Εξασφάλιση της απασχόλησης για το τακτικό προσωπικό του ΟΤΕ. Η εταιρεία δεν θα προχωρήσει σε απολύσεις για οικονομοτεχνικούς λόγους, ούτε θα επιβάλει εκ περιτροπής εργασία κατά τη διάρκεια ισχύος της Συλλογικής Σύμβασης.
·         Μείωση κόστους προσωπικού. Οι μισθολογικές βαθμίδες θα είναι μειωμένες κατά 12% το 2012, κατά 11% το 2013 και κατά 10% το 2014 έναντι των σημερινών και επανέρχονται στα σημερινά επίπεδα από 1.1.2015.
·         Μείωση εβδομαδιαίου ωραρίου. Το ωράριο πλήρους απασχόλησης διαμορφώνεται σε 35 ώρες εβδομαδιαίως κατά την τριετία 2012-2014.

Οι δηλώσεις μετά την υπογραφή:
·         Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ εκφράζοντας την ικανοποίησή του δήλωσε:
«Σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για τη χώρα και την εταιρεία, η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπογράψαμε σήμερα μπορεί να διασφαλίσει την απασχόληση και την ομαλή λειτουργία της εταιρείας. Η υπογραφή της συμφωνίας δεν πρέπει να αποτελεί λόγο εφησυχασμού. Είναι μέρος της συνολικής προσπάθειας για τον μετασχηματισμό του ΟΤΕ σε μία ανταγωνιστική και αποδοτική εταιρεία, ώστε να προσφέρουμε ποιοτικές τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, να συμβάλουμε στην πρόοδο της χώρας και να ενισχύσουμε την αξία της.»
·         Στο ίδιο μήκος κύματος και η δήλωση του πρόεδρου της ΟΜΕ-ΟΤΕ Π. Κούτρα:
«Σ’ αυτές τις δύσκολες ώρες που περνάει ο τόπος και οι εργαζόμενοι με αίσθημα ευθύνης προχωρήσαμε στην υπογραφή αυτής της συλλογικής σύμβασης με γνώμονα την διασφάλιση των θέσεων εργασίας και την προοπτική της επιχείρησης».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση του ΟΤΕ εκτιμά ότι η εξοικονόμηση που θα προκύψει με τη νέα επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας θα είναι της τάξεως των 160 εκατομμυρίων ευρώ τα επόμενα 3 χρόνια. Πιθανότατα να χρειαστούν και νέες παρεμβάσεις καθώς ο στόχος της διοίκησης είναι η μείωση του κόστους προσωπικού κατά 300 εκατομμύρια ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια. Το προσεχές διάστημα αναμένεται να τεθεί επί τάπητος και ο εξορθολογισμός του λογαριασμού νεότητας μέσω του οποίου λαμβάνουν επιδόματα τα παιδιά των υπαλλήλων του ΟΤΕ όταν ενηλικιωθούν. Εκτιμάται ότι το ετήσιο όφελος για τον οργανισμό με την αναπροσαρμογή του λογαριασμού νεότητας θα αγγίξει τα 10 εκατομμύρια ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου