Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Κατάργηση 2 μισθών με επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας.

Μη καταβολή του δώρου Χριστουγέννων και συμψηφισμό του επιδόματος αδείας 2010 περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το κείμενο της ειδικής επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας που έθεσε υπόψη των εργαζομένων η Εlesis S. A., πρώην θυγατρική της Siemens στην Ελλάδα και στη συνέχεια (μετά την εκδήλωση του σκανδάλου) συμφερόντων Δημ. Αγγελούση.
To κείμενο που φέρει ημερομηνία 21.12.2010, αλλά μέχρι χθες δεν επιβεβαιωνόταν η κατάθεση (της αιτιολογικής έκθεσης) στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, προβλέπει τη δυνατότητα ακόμη και για μειώσεις μισθών αναδρομικά έως την 1.9.2010. Επίσης, επικαλούμενη τον «εξορθολογισμό του κόστους μισθοδοσίας και τη διόρθωση των μισθών με βάση την παραγωγικότητα», η διοίκηση θα έχει την ευχέρεια να αποφασίσει μειώσεις μισθών σε μεμονωμένα άτομα τα οποία συνολικά δεν θα υπερβαίνουν το 1/4 του προσωπικού.
Έναντι όλων αυτών η διοίκηση δεσμεύεται ότι «δεν θα προβεί σε οιεσδήποτε μαζικές απολύσεις, δεν θα αποφασίσει οριζόντιες μειώσεις μισθών που να αφορούν όλο το προσωπικό» και το «αργότερο μέχρι τον Μάιο του 2011 να μην υπάρχουν πλέον υποχρεώσεις δεδουλευμένων προς τους εργαζομένους της εταιρείας και η μισθοδοσία να καταβάλλεται κανονικά».
Τις απώλειες εισοδήματος που θα προκύψουν από όλες τις ανωτέρω ρυθμίσεις, η διοίκηση της επιχείρησης δεσμεύεται να επιστρέψει «το αργότερο μέχρι το πρώτο δίμηνο του 2013 κι εφόσον έχει επιτευχθεί στο μεταξύ η εξυγίανση της επιχείρησης».
Στην αιτιολογική έκθεση προς το ΣΕΠΕ αναφέρεται ότι «η εταιρεία είναι θύμα του λεγόμενου σκανδάλου της Siemens από την οποία προήλθε το 2005». Όπως αναφέρεται, ενώ μέχρι το 2007 η πολυεθνική καθόριζε παραγγελίες κατασκευής ηλεκτρολογικών πινάκων πάνω από 5 εκατ. ευρώ, σήμερα έχουν μειωθεί στο ένα εκατομμύριο. Αναφέρει ότι η συνολική μείωση των πωλήσεων στην τριετία ήταν 38,2%, ενώ οι εργαζόμενοι μειώθηκαν σε 35 από 60 που ήταν την περίοδο της άνθησης. Πάντως, για τους συγκεκριμένους όρους της σύμβασης δεν έχει επιτευχθεί συναίνεση στην επιχείρηση.

Πηγή: Kathimerini.gr 

Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Τουλάχιστον μια χώρα θα φύγει από το ευρώ σε 5 χρόνια επισημαίνει το πρακτορείο Bloomberg, με βάση δημοσκόπηση που διεξήγε παγκοσμίως. Ακόμη, τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων εκτιμούν ότι η Ελλάδα τελικά θα χρεοκοπήσει, ενώ το 52% αναμένει το ίδιο και για την Ιρλανδία.

 Οι περισσότεροι επενδυτές παγκοσμίως προβλέπουν ότι τουλάχιστον μια χώρα θα εγκαταλείψει την ευρωζώνη μέσα σε πέντε χρόνια καθώς και ότι η Ελλάδα και η Ιρλανδία θα χρεοκοπήσουν.

Το αίσθημα αυτό εντείνει τις πιέσεις προς τις αρχές να ενισχύσουν την απάντηση και τα μέτρα τους για την καταπολέμηση της κρίσης χρέους, όπως επισημαίνει το πρακτορείο Bloomberg, με βάση δημοσκόπηση που διεξήγε παγκοσμίως.

Συγκεκριμένα, το 59% των ερωτηθέντων απάντησε ότι μία ή και περισσότερες από τις 17 χώρες της ευρωζώνης, θα αναγκαστούν να την εγκαταλείψουν μέχρι το 2016, ενώ το 11% προβλέπει έξοδο από το ευρώ σε 12 μήνες.

Οι ερωτηθέντες είναι «μοιρασμένοι» για το εάν θα χρεοκοπήσει η Πορτογαλία, ενώ η πλειονότητά τους εκφράζει την εμπιστοσύνη της για την Ισπανία.

Η απαισιοδοξία αυτή υπογραμμίζει την επείγουσα κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι Merkel και Sarkozy στην προσπάθειά τους να βρουν νέους τρόπους καθησυχασμού των επενδυτών, καθώς η περίπου 1 τρισ. δολαρίων επείγουσα χρηματοοικονομική στήριξη, απέτυχε να καθησυχάσει τις αγορές.

«Τα προβλήματα στην Ευρώπη αντιμετωπίστηκαν, αλλά μόνο με έναν επίδεσμο. Αρκετά μέλη της ευρωζώνης δεν έχουν ακολουθήσει τις κατάλληλες πολιτικές, και παρασύρονται σε μια βαθιά τρύπα», σχολιάζει ο αντιπρόεδρος της Indiana Trust Company, Ted Jarvis.

Οι ερωτηθέντες στη δημοσκόπηση που ολοκληρώθηκε αυτή την εβδομάδα μεταξύ 1.000 επενδυτών, αναλυτών ή traders που είναι πελάτες του Bloomberg, ήταν σχεδόν μοιρασμένοι για το εάν η ευρωζώνη θα καταρρεύσει τελικά.

Οι περισσότεροι από το 45% αυτών που αναμένουν μια κατάρρευση, λένε ότι δεν θα συμβεί στα επόμενα πέντε χρόνια. το 48% δηλώνει ότι δεν θα συμβεί ποτέ.

Ακόμη, τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων εκτιμούν ότι η Ελλάδα τελικά θα χρεοκοπήσει, ενώ το 52% αναμένει το ίδιο και για την Ιρλανδία.

«Είναι πολύ δύσκολο να φανταστεί κανείς ένα σενάριο στο οποίο η ευρωζώνη διασπάται. Η πολιτική επένδυση στο project είναι πάρα πολύ μεγάλη και αυτή τη στιγμή, η ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο», σχολιάζει ο οικονομολόγος της Lloyds TSB Corporate Markets, Kennth Broux.

Ωστόσο, ο Kevin Baldauf, portfolio manager της Wafra Investment Advisory στη Νέα Υόρκη, ο οποίος θεωρεί ότι η Ελλάδα πιθανότατα θα χρεοκοπήσει, τονίζει πως «κανείς δεν αναφέρει ότι όλες αυτές οι διασώσεις χρηματοδοτούνται με επιπρόσθετο χρέος. Δεν μπορείς να επιλύσεις ένα πρόβλημα χρέους με επιπρόσθετο χρέος. Σου δίνει χρόνο, αλλά σε πλήττει μέσο-μακροπρόθεσμα».

Άλλοι αναλυτές εκτιμούν πως πιο πιθανό από τη διάσπαση του ευρώ και πιο επείγουσα, είναι η ανάγκη για κάποιες χώρες να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση του χρέους τους. «Θα συμβεί αργά ή γρήγορα».


Πηγή:www.capital.gr

“…education makes a person trainable, training makes the person employable, and attitude and continuous learning keep the person employed: Education, skills development and lifelong learning are at the center of all innovative and high productivity economies.”



Human resources development, education and training contribute significantly to promoting the interests of young people, enterprises, and society. Employers can contribute to youth employment by ensuring that what young people learn actually boosts, among other things, their employability. Education and training should cultivate in them the skills that employers need to compete locally and internationally. 
Employability encompasses the skills, knowledge and competencies that enhance a young person’s ability to gain and retain a job, progress at work and cope with change, secure another job if she/he so wishes or has been laid off, and enter more easily into the labour market at different periods of the life cycle. Young people are most employable when they have broad-based education and training, basic and portable skills, including core skills such as teamwork, problem solving, knowledge of information and communication technologies, and communication and language skills.
Employers can also support youth employment by engaging young people in apprenticeship and internship programmes that provide a valuable introduction to the world of work and have high potential to develop the vocational and technical skills of the young.  Such experiences can be usefully combined with traditional, school-based educational programmes and can smooth the school-to-work transition.
One of the many initiatives that employers can undertake to promote the employability of young people is to become involved in initiatives related to their career guidance. This can include visiting individual schools for career days and providing information about specific occupations to school graduates. Other measures include taking part in recruitment fairs and inviting groups of young people to the work place.
Employers can also forge strategic linkages with career counsellors thereby creating a mutual flow of information, as well as a shared understanding of priorities. They can advise school and vocational counsellors on available careers, and current and predicted skills requirements to ensure that young people can be guided into priority areas, for example by emphasizing the development of ICT skills. 
An important problem faced by young people when searching for a job is their lack of understanding of the labour market as well as the lack of work experience. There are numerous ways employers can help young people to gain valuable knowledge and experience. Companies can provide young people with internships to familiarize them with the world of work and at the same time assess if the young person could be a candidate for future recruitment.

José Manuel Salazar-Xirinachs
Executive Director, Employment Sector, ILO

Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Ο διευθυντής του «EFSF» Κλάους Ρέγκλινγκ εμπνευστής σχεδίου αναδιάρθρωσης του χρέους της χώρας μας.


Σύμφωνα με ρεπορτάζ του εβδομαδιαίου περιοδικού Der Spiegel που θα κυκλοφορήσει τη Δευτέρα «το σχέδιο αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας ανάγεται σε πρόταση του Κλάους Ρέγκλινγκ».
Πριν από λίγες εβδομάδες o διευθυντής του ευρωπαϊκού ταμείου σταθεροποίησης «EFSF» Κλάους Ρέγκλινγκ πρότεινε στις πρωτεύουσες της Ευρωζώνης και στην Κομισιόν μία εθελοντική παραίτηση από τις απαιτήσεις αναφορικά με τα χρέη της Ελλάδας. Οι υπ. Οικονομικών της Ευρωζώνης συζήτησαν την πρόταση στην τελευταία τους συνάντηση στις Βρυξέλλες. Οι σκέψεις αυτές βρήκαν μεγάλη ανταπόκριση». Υψηλόβαθμος εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται με τη δήλωση: «αυτή είναι μία καλή ιδέα».
Τα πλεονεκτήματα της πρότασης του διευθυντή του «EFSF», είναι ότι «θα μειωθεί το βάρος στον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό και -σημαντικότερο- δεν θα τρομοκρατηθούν οι επενδυτές αφού κανείς δεν θα εξαναγκασθεί σε παραίτηση από τις απαιτήσεις του». Βάσει του σχεδίου το Ταμείο από τα μέσα που διαθέτει θα δώσει δάνειο στην Ελλάδα, με το οποίο θα επαναγοράσει ομόλογά της. Επειδή η αξία των ελληνικών τίτλων είναι αυτή τη στιγμή κάτω από την ονομαστική τους τιμή η διαδικασία αυτή θα οδηγήσει σε εκούσια παραίτηση των πιστωτών από απαιτήσεις τους.

Το Spiegel επισημαίνει ότι ο κ. Ρέγκλινγκ είχε επεξεργαστεί με επιτυχία αντίστοιχο σχέδιο για τη διάσωση των υπερχρεωμένων Φιλιππίνων κατ’ εντολήν του ΔΝΤ στη δεκαετία του 90.

Από την άλλη, ο γερμανός υφυπουργός Oικονομικών Στέφεν Κάμπετερ δηλώνει στην εφημερίδα Handelsblatt ότι: «Οι φαντασιώσεις περί αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας στηρίζονται σε φήμες και όχι σε πραγματικά στοιχεία» και παράλληλα προαναγγέλλει ότι τον ερχόμενο Μάρτιο «θα δοθεί ένα ισχυρό μήνυμα για την σταθερότητα του Ευρώ».

Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

Καθορίστηκαν με υπουργική απόφαση τα ποιοτικά και αντικειμενικά κριτήρια για την επιβολή προστίμων από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) σε επιχειρήσεις που παραβιάζουν την Εργατική Νομοθεσία.


Με αντικειμενικά κριτήρια θα επιβάλουν, στο εξής, οι επιθεωρητές εργασίας τα πρόστιμα και τις άλλες διοικητικές κυρώσεις (π.χ. λουκέτα) σε όσες επιχειρήσεις παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία.

Ο Κανονισμός για την «αντικειμενικοποίηση» των ποινών που σχεδίασε ο εδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ κ. Χάλαρης Μιχάλης και τέθηκε με απόφαση της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λ. Κατσέλη σε άμεση εφαρμογή, στηρίζει την επιβολή ποινών σε επιστημονική μεθοδολογία, με βάση ποιοτικά και αντικειμενικά κριτήρια, έτσι ώστε «ο κάθε επιθεωρητής εργασίας να μην εισηγείται και επιβάλλει πρόστιμα με υποκειμενικά και εμπειρικά κριτήρια και, άρα λιγότερο αντικειμενικά».
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΣΕΠΕ, η επιβολή των προστίμων στηρίζεται σε επιστημονική μεθοδολογία, με βάση ποιοτικά και αντικειμενικά κριτήρια, έτσι ώστε ο κάθε Επιθεωρητής Εργασίας να μην εισηγείται και επιβάλλει πρόστιμα με υποκειμενικά και εμπειρικά κριτήρια και άρα λιγότερο αντικειμενικά.
Η αλγοριθμική μέθοδος που χρησιμοποιείται προέκυψε από ειδικό μαθηματικό μοντέλο για τη λήψη των αποφάσεων (Decision Making) και την αναλυτική ιεράρχηση των παραβάσεων.

Κριτήρια
Συγκεκριμένα, τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται από τους Κοινωνικούς Επιθεωρητές Εργασίας θα συνεκτιμούνται με βάση 3 μεταβλητές - κριτήρια τα οποία είναι:
● Η σοβαρότητα της παράβασης.
● Ο αριθμός των εργαζομένων στην επιχείρηση που θίγεται.
● Η τυχόν υποτροπή της επιχείρησης.
Ακόμη, σημαίνοντα λόγο θα έχουν:
Θα «μετρούν», ακόμη, ο βαθμός συνεργασίας, η τυχόν επαναλαμβανόμενη μη συμμόρφωση σε υποδείξεις - συστάσεις, ο βαθμός υπαιτιότητας του εργοδότη, η παρεμπόδιση του έργου του επιθεωρητή κατά τη διενέργεια του ελέγχου, η μη χορήγηση στοιχείων κατά τη διάρκεια της έρευνας κ.ά. (Για το χαρακτηρισμό του βαθμού συνεργασίας συνεκτιμώνται ιδίως η τυχόν επαναλαμβανόμενη μη συμμόρφωση σε υποδείξεις - συστάσεις, ο βαθμός υπαιτιότητας (βαθμός ευθύνης) του εργοδότη, η παρεμπόδιση του έργου του Επιθεωρητή κατά τη διενέργεια του ελέγχου, η μη χορήγηση στοιχείων κατά τη διάρκεια της έρευνας κτλ.).

Όσον αφορά στον καθορισμό των προστίμων από τις Τεχνικές Επιθεωρήσεις Εργασίας, χρησιμοποιήθηκε μαθηματικός τύπος από τη συνθετική προσέγγιση της ανάλυσης κινδύνου (Risk Analysis) για τη λήψη αποφάσεων και της ιεράρχησης των παραβάσεων με βάση τα εξής κριτήρια:
● Αριθμός εργαζομένων
● Σοβαρότητα των συνεπειών παράβασης και έκτασης του κινδύνου
● Κατηγορία επιχείρησης με βάση το Ν. 3850/2010
Επίσης θα προσμετράται και η υποτροπή της επιχείρησης.
Ως υποτροπή της επιχείρησης νοείται:
α) η επιβολή στην ίδια επιχείρηση δύο (2) τουλάχιστον διοικητικών κυρώσεων για παρόμοιες παραβάσεις μέσα σε μία τετραετία, η οποία ξεκινά από τη διενέργεια του ελέγχου, ή
β) η έκδοση μίας (1) τουλάχιστον αμετάκλητης καταδικαστικής απόφασης που αφορά την τέλεση αξιόποινης πράξης για παρόμοια παράβαση.
Τυχόν αλλαγή του νομίμου εκπροσώπου της επιχείρησης δεν επηρεάζει την υποτροπή. Η υποτροπή προκύπτει και από το συνδυασμό των δύο παραπάνω περιπτώσεων, δηλαδή επιβολή μίας διοικητικής κύρωσης και έκδοση αμετάκλητης καταδικαστικής απόφασης.
Αρχικώς καθορίζεται ένα βασικό ποσό προστίμου (ΒΠ), το οποίο μπορεί να αναπροσαρμόζεται προς τα πάνω, όταν συντρέχουν ειδικοί λόγοι.

Παράδειγμα A'
Για παράνομη υπερωριακή απασχόληση (θεωρείται πολύ υψηλή παράβαση):
Για αριθμό εργαζομένων έως 8, το εκτιμώμενο πρόστιμο είναι 9.100 ευρώ. Για αριθμό εργαζομένων ίσον με 70, το πρόστιμο είναι 22.000 ευρώ. Για αριθμό εργαζομένων ίσον με 300, το πρόστιμο είναι 40.000 ευρώ.
Παράδειγμα B'
Μη χορήγηση αναλυτικών εκκαθαριστικών σημειωμάτων αποδοχών (θεωρείται σημαντική παράβαση): Για αριθμό εργαζομένων ίσον με 8 το εκτιμώμενο πρόστιμο είναι 9.750 ευρώ. Για αριθμό εργαζομένων ίσον με 70 το πρόστιμο είναι 19.500 ευρώ. Για αριθμό εργαζομένων ίσον με 300 το εκτιμώμενο πρόστιμο είναι 33.375 ευρώ.

Ως «πολύ σοβαρές» παραβάσεις χαρακτηρίζονται:
  1. Καταγγελία σύμβασης εργασίας στη διάρκεια κανονικής αδείας.
  2. Μη καταβολή πλήρων αποδοχών αδείας ή αναλογίας αυτών.
  3. Μη καταβολή πλήρους αποζημίωσης αδείας ή αναλογίας αυτής σε περίπτωση λύσης της σχέσης ή σύμβασης εργασίας πριν από τη λήψη της άδειας.
  4. Μη κατάθεση πίνακα προσωπικού & ωρών εργασίας.
  5. Μη κατάθεση συμπληρωματικού πίνακα προσωπικού & ωρών εργασίας, σε περίπτωση αλλαγής νομίμου εκπροσώπου ή προσλήψεων νέων εργαζομένων.
  6. Μη κατάθεση προγράμματος ωρών εργασίας.
  7. Απασχόληση κατά ημέρα εργασίας και ωράριο εργασίας διαφορετικό από το εμφανιζόμενο στον πίνακα προσωπικού ή στο πρόγραμμα εργασίας χωρίς προηγούμενη γνωστοποίηση της αλλαγής ή της τροποποίησης του ωραρίου ή του χρόνου εργασίας.
  8. Καταγγελία σύμβασης εργασίας λόγω μη αποδοχής από τον εργαζόμενο εργοδοτικής πρότασης για μερική απασχόληση.
  9. Υπέρβαση χρονικών ορίων εργασίας.
10. Απασχόληση ανηλίκων σε απαγορευμένες εργασίες.
11. Μη καταβολή αναδρομικών αποδοχών.
12. Μη καταβολή αποδοχών διαθεσιμότητας.
13. Μη καταβολή μισθών / ημερομισθίων βάσει ΣΣΕ, Δ.Α., Υ.Α. ή βάσει ατομικής συμφωνίας.
14. Μη καταβολή προσαυξήσεων για εργασία κατά Κυριακές και αργίες.
15. Μη χορήγηση άδειας μητρότητας (17 εβδομάδες).
16. Παράβαση νομοθεσίας περί ομαδικών απολύσεων.
17. Μη εφαρμογή όρων ΣΣΕ, Δ.Α. ή Υ.Α., ή κανονισμού εργασίας.


Ολόκληρη η υπουργική απόφαση εδώ:
http://www.taxheaven.gr/laws/circular/index/circular/11692




Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Άρνηση μονιμοποίησης συμβασιούχων από τον Άρειο Πάγο.

Με την εκτόξευση μπουκαλιών στην είσοδο του Αρείου Πάγου και με συνθήματα κατά των αποφάσεων που ουσιαστικά τους κόβουν το δρόμο προς τη μονιμοποίηση, περισσότεροι από τρεις χιλιάδες συμβασιούχοι παρέμειναν συγκεντρωμένοι έξω από τον Άρειο Πάγο, όπου εκδικάστηκε  η υπόθεση των καθαριστριών του ΟΠΑΠ που προσελήφθησαν το 1990 και το 1991 και εργάζονται περισσότερο από 20 χρόνια με διαδοχικά ανανεούμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
Το περισσότερο φραστικό ξέσπασμα των συγκεντρωμένων (για τη διευκόλυνση των οποίων η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ είχαν προκηρύξει 4ωρη στάση εργασίας μέχρι και τις 12 το μεσημέρι και συμμετείχαν στη διαμαρτυρία αποκλείοντας τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας) προκάλεσαν τα «μηνύματα» των δικαστών για την τύχη της «μητέρας των δικών» που θα καθορίσει την τύχη του συνόλου σχεδόν των συμβασιούχων της χώρας.
Έτσι, μετά τον εισηγητή της υπόθεσης Ανδρέα Δουλγεράκη, ο οποίος ήταν γνωστό ότι θα προτείνει την απόρριψη του αιτήματος μονιμοποίησης, και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ι. Τέντες, πρότεινε στη διευρυμένη Ολομέλεια του Δικαστηρίου να απορρίψει τα αιτήματα των συμβασιούχων.

Η απόφαση του δικαστηρίου θα καθορίσει την τύχη πέραν των αιτούντων  συμβασιούχων καθαριστριών του ΟΠΑΠ που εργάστηκαν στον εν λόγω Οργανισμό από το 1991 έως του 1998 και των εκατοντάδων χιλιάδων που απασχολούνται στη χώρα αφού η κρίση του δικαστηρίου θα συνιστά νομολογία.

Οι αντικρουόμενες αποφάσεις

Η απόφαση αυτή θα σταματήσει και το αλαλούμ που παρατηρείται με αντικρουόμενες αποφάσεις δικαστηρίων. Τα πρωτοβάθμια δικαστήρια ακολουθώντας τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που σε πρόσφατες αποφάσεις άφησε  ελεύθερα τα ελληνικά δικαστήρια να κρίνουν την κάθε υπόθεση συμβασιούχου ξεχωριστά, συνήθως τους δικαιώνουν. Αντίθετα ο κ. Δουλγεράκης υποστήριξε ότι μετά την τελευταία αναθεώρηση του Συντάγματος και ενόψει της διατύπωσης του άρθρου 103 του Συντάγματος, απαγορεύεται η μετατροπή των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, όπως και η μετατροπή των απασχολουμένων με σύμβαση έργου.

Η υπόθεση που παραπέμφθηκε στην πλήρη Ολομέλεια ΑΠ, απασχολεί  περίπου 60 ανώτατους δικαστές, και έχει επιλεγεί ως «η μητέρα των δικών» για να ξεκαθαριστεί οριστικά η τύχη των συμβασιούχων.

Πηγή:www.capital.gr 

Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Εισήγηση εξαιρετικά δυσμενή για τους συμβασιούχους, που ακυρώνει κάθε ελπίδα για τη μονιμοποίησή τους, θα υποβάλει σήμερα ο αρεοπαγίτης Αν. Δουλγεράκης, ενόψει της κρίσιμης δίκης στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.

Από την απόφαση της πλήρους Ολομέλειας του ανώτατου δικαστηρίου θα κριθεί οριστικά το ζήτημα των συμβασιούχων, οι οποίοι κινδυνεύουν να βρεθούν στον αέρα, παρά το γεγονός ότι καλύπτουν μόνιμες και διαρκείς ανάγκες.
Επί της ουσίας, η εισήγηση του αρεοπαγίτη υιοθετεί την αρνητική για τους εργαζομένους απόφαση που είχε εκδοθεί υπό την προεδρία του Ρ. Κεδίκογλου και με οριακή πλειοψηφία από την Ολομέλεια έπειτα από τηλεφωνική διάσκεψη.
Ο κ. Δουλγεράκης θα υποστηρίξει ότι οι διαδοχικές συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου του Δημοσίου, των ΟΤΑ και των υπόλοιπων φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα που καταρτίστηκαν με βάση το άρθρο 103 του Συντάγματος και το νόμο του 1994 δεν μπορούν να μετατραπούν σε συμβάσεις αορίστου χρόνου, έστω κι αν καλύπτουν πάγιες και διαρκείς και όχι πρόσκαιρες ή απρόβλεπτες ανάγκες. Δέχεται παράλληλα ότι οι συμβασιούχοι δεν καλύπτονται ούτε από την κοινοτική οδηγία και δεν συμμερίζεται τις αποφάσεις του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ), που έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο μελλοντικής δικαίωσής τους μέσω των δικαστηρίων.
Ωστόσο, οι νομικοί παραστάτες των συμβασιούχων αναμένεται να αποκρούσουν τη δικαστική εισήγηση, διότι κρίνει το ζήτημα με βάση όχι το νομοθετικό καθεστώς που ίσχυε την περίοδο που κατατέθηκαν οι αγωγές των εργαζομένων (το 1998), αλλά διατάξεις που προέκυψαν σε μελλοντικό χρονικό διάστημα, όπως το Σύνταγμα του 2001 και το Π.Δ. Παυλόπουλου.

Η υπόθεση που θα εξετάσει η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου αφορά καθαρίστριες που προσλήφθηκαν στον ΟΠΑΠ το 1990 και το 1991 και εργάζονται περισσότερο από 20 χρόνια με συνεχώς ανανεούμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Τετραπλό παράθυρο για νέα ευνοϊκή ρύθμιση των καθυστερημένων εισφορών και μείωση ασφαλίστρων ανοίγει η κυβέρνηση καθώς βαθαίνει η κρίση, τα Ταμεία βρίσκονται στο «κόκκινο» και οι «κακοπληρωτές» εργοδότες πολλαπλασιάζονται.


Ήδη τα έσοδα του ΙΚΑ το 2010 κυμαίνονται κάτω του 2009, λόγω της ύφεσης και παρά τις τρεις ρυθμίσεις καθυστερημένων οφειλών μέσα στο χρόνο, η εισφοροδιαφυγή σε όλα τα Ταμεία υπολογίζεται στα 6 δισ. ετησίως, μόνο στο ΙΚΑ οφείλουν άνω των 5 δισ. από καθυστερημένες εισφορές, ενώ 430.000 (σχεδόν 1 στους 2) ελεύθεροι επαγγελματίες δεν καταβάλλουν εισφορές στον ΟΑΕΕ.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης έσπευσε ασμένως να αποδεχθεί πρόταση της ΓΣΕΒΕΕ για ένα νέο τρόπο αποπληρωμής των εισφορών, εκπτώσεις για τους καλοπληρωτές εργοδότες και νέα-πάγια ευνοϊκή ρύθμιση χρεών.
Συγκεκριμένα, στη διάρκεια της χθεσινής επίσκεψης του κ. Κουτρουμάνη στη ΓΣΕΒΕΕ πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τη συμμετοχή των κ. Δ. Ασημακόπουλου (προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ), Ρ. Σπυρόπουλου (διοικητή ΙΚΑ) και Γ. Βουδούρη (διοικητή ΟΑΕΕ) και αποφασίστηκε:
1. Οι επαγγελματίες που χρωστούν εισφορές στον ΟΑΕΕ θα έχουν την ευχέρεια να αποπληρώσουν αυτό το χρέος με επιπλέον προσαύξηση 20% επί των διμηνιαίων εισφορών. Ετσι, στην 6η ασφαλιστική κλάση αντί για 840 ευρώ τη δόση (δίμηνο) θα πληρώνουν 1.008 ευρώ. Το επιπλέον ποσό θα γράφεται σε ξεχωριστό κωδικό στην επιταγή και θα κατευθύνεται για την αποπληρωμή της παλαιάς οφειλής. Οσο χρόνο και εάν χρειαστεί. Ακολούθως, εάν θα εξυπηρετείται κανονικά το χρέος, θα διαγράφεται το 90% των προσαυξήσεων.
2. Οι οφειλές προς το ΙΚΑ (αφορούν τους υπαλλήλους) θα ακολουθήσουν την ίδια λογική. Κάθε μήνα ο επιχειρηματίας θα καταθέτει συν 20% επί των τρεχουσών εισφορών, ποσό που θα πηγαίνει για την απόσβεση των παλαιών χρεών. Σε αυτή την περίπτωση θα τεθεί ένα ελάχιστο πλαφόν, καθώς μια επιχείρηση μπορεί να έχει μειώσει το προσωπικό και οι μελλοντικές εισφορές να είναι ελάχιστες εν σχέσει με τις καθυστερημένες οφειλές και τον αριθμό των αποσχολουμένων στο παρελθόν.
Εκπτώσεις 10% στους... κανονικούς
3. Όσοι επιχειρηματίες εφαρμόσουν την κάρτα Εργασίας (είσοδος και αποχώρηση του προσωπικού) και πληρώνουν κανονικά τις εισφορές θα έχουν έκπτωση 10% στις πληρωμές προς το ΙΚΑ από τον προσεχή Ιούλιο.
4. Οι μελλοντικές ασφαλιστικές εισφορές προς τον ΟΑΕΕ (των εργοδοτών) θα μειωθούν κατά 10% εάν ο επιχειρηματίας προκαταβάλει για 6 μήνες τις εισφορές.

Προς μελέτη έμεινε η πρόταση της ΓΣΕΕ για επασφάλιστρο 0,1% επί του τζίρου όλων των επιχειρήσεων (από τις τράπεζες μέχρι τα περίπτερα) ώστε να ενισχυθεί η λειτουργία και να καταστεί βιώσιμος ο ΟΑΕΕ, καθώς και η πρόβλεψη για διαγραφή μέρους του χρέους (κεφαλαίου) από τις αδρανείς επιχειρήσεις προκειμένου να καταβληθεί το υπόλοιπο του χρέους.

ΠΗΓΗ:enet.gr

Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Επισημάνσεις σχετικά με το νέο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις Συλλογικές διαπραγματεύσεις και Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας μετά την δημοσίευση του ν. 3899/2010 (ΦΕΚ Α΄212).

Στις 17.12.2010 δημοσιεύθηκε ο ν. 3899/2010 (ΦΕΚ Α΄212) με τίτλο «Επείγοντα μέτρα εφαρμογής του Προγράμματος Στήριξης της ελληνικής οικονομίας», στον οποίο περιέχονται, τροποποιήσεις του ν. 1876/1990, νέο είδος Σ.Σ.Ε., δηλ. η «ειδική επιχειρησιακή» Σ.Σ.Ε. και αλλαγές στη μεσολάβηση και τη διαιτησία του Ο.ΜΕ.Δ. Επίσης προβλέπονται τροποποιήσεις του ν. 3846/2010 ως προς τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης (μερική, εκ περιτροπής και προσωρινή απασχόληση, δοκιμαστική περίοδος).
Επειδή πολλά σημαντικά ζητήματα που θα προκύψουν από την εφαρμογή της νέας αυτής νομοθεσίας στις συλλογικές τους διαπραγματεύσεις και τη σύναψη ΣΣΕ, κρίνεται σκόπιμο να διευκρινισθούν ορισμένα κρίσιμα ζητήματα.
1. Όλα τα είδη Σ.Σ.Ε. του Ν. 1876/1990 (Ε.Γ.Σ.Σ.Ε., κλαδικές, ομοιοεπαγγελματικές, επιχειρησιακές) διατηρούνται σε ισχύ, άρα και η ικανότητα των αντίστοιχων συνδικαλιστικών οργανώσεων που είναι αρμόδιες να τις υπογράφουν.
2. Η διαδικασία συλλογικής διαπραγμάτευσης παραμένει η ίδια. Αυτό σημαίνει ότι οι εργοδοτικές οργανώσεις (ή οι μεμονωμένοι εργοδότες) έχουν υποχρέωση να διαπραγματεύονται καλόπιστα και με πρόθεση να επιλυθεί η συλλογική διαφορά. Επίσης έχουν υποχρέωση να προσκομίζουν στις διαπραγματεύσεις όλα τα στοιχεία που είναι απαραίτητα και αναγκαία για τη διευκόλυνση των διαπραγματεύσεων των υπό συζήτηση θεμάτων και αναφέρονται στην οικονομική κατάσταση, την οικονομική πολιτική και την πολιτική προσωπικού της επιχείρησης, του κλάδου ή του επαγγέλματος. Τα στοιχεία αυτά πρέπει να κατατίθενται στα πρακτικά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
3. Το περιεχόμενο των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των Σ.Σ.Ε. παραμένει το ίδιο. Δηλαδή οι Σ.Σ.Ε. μπορούν να ρυθμίζουν όλους τους όρους παροχής της εργασίας (μισθολογικοί και λοιποί όροι). Εξαίρεση εισάγεται στην περίπτωση προσφυγής στη διαιτησία, όπου μπορεί πλέον να προσφύγει μονομερώς και η εργοδοτική πλευρά. Με τις νέες διατάξεις ο διαιτητής περιορίζεται να κρίνει μόνο το βασικό ημερομίσθιο ή/και το βασικό μισθό, εκτιμώντας όλα τα στοιχεία και πορίσματα της μεσολάβησης, την οικονομική κατάσταση και την εξέλιξη της ανταγωνιστικότητας της παραγωγικής δραστηριότητας στην οποία αναφέρεται η συλλογική διαφορά.
4. Οι κανόνες δέσμευσης από τις Σ.Σ.Ε. παραμένουν οι ίδιοι.
Αυτό σημαίνει ότι:
α) οι Εθνικές Γενικές Σ.Σ.Ε καθορίζουν τους ελάχιστους όρους εργασίας που ισχύουν για όλους τους εργαζόμενους στην ελληνική επικράτεια ανεξάρτητα από το εάν είναι μέλη ή όχι σωματείων,
β) οι επιχειρησιακές Σ.Σ.Ε. δεσμεύουν όλους τους εργαζόμενους της επιχείρησης,
γ) οι κλαδικές και οι ομοιοεπαγγελματικές Σ.Σ.Ε. δεσμεύουν τους εργαζόμενους και τους εργοδότες που είναι μέλη των συμβαλλόμενων οργανώσεων.
5. Διατηρείται σε ισχύ η επέκταση των κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών Σ.Σ.Ε. με την κήρυξή τους ως γενικά υποχρεωτικών για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου και του επαγγέλματος, εφόσον οι αντίστοιχες Σ.Σ.Ε. δεσμεύουν ήδη εργοδότες που απασχολούν το 51% των εργαζομένων του κλάδου ή του επαγγέλματος. Συνεπώς, διασφαλίζεται το δικαίωμά των συνδικαλιστικών φορέων να υποβάλουν σχετικό αίτημα στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για την έκδοση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης, η οποία θα εγκρίνει την επέκταση είτε από την ημερομηνία έκδοσής της, είτε από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.
6. Οι κανόνες συρροής συνεχίζουν να ισχύουν. Δηλαδή εάν μια σχέση εργασίας ρυθμίζεται από περισσότερες ισχύουσες Σ.Σ.Ε.: 
α) Eφαρμόζεται η πιο ευνοϊκή για τον εργαζόμενο, με σύγκριση και επιλογή των διατάξεων που εφαρμόζονται στις ενότητες των αποδοχών και των λοιπών θεμάτων.
β) H κλαδική ή η επιχειρησιακή Σ.Σ.Ε. υπερισχύουν σε περίπτωση συρροής με ομοιοεπαγγελματική Σ.Σ.Ε. Εξαίρεση στον παραπάνω κανόνα εισάγεται μόνο για το νέο είδος της ειδικής επιχειρησιακής Σ.Σ.Ε. (βλ. παρακάτω).
7. Οι κανονιστικοί όροι των Σ.Σ.Ε. έχουν άμεση και αναγκαστική ισχύ. Αυτό έχει ως συνέπεια οι όροι των ατομικών συμβάσεων εργασίας να επικρατούν μόνο εφόσον είναι ευνοϊκότεροι για τους εργαζόμενους, με την εξαίρεση της ειδικής επιχειρησιακής Σ.Σ.Ε. (βλ. παρακάτω). Επίσης εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση για παραίτηση των εργαζομένων από την προστασία που τους παρέχουν οι όροι των Σ.Σ.Ε. που καλύπτουν τη σχέση εργασίας τους.
8. Οι Σ.Σ.Ε. συνάπτονται για ορισμένο ή αόριστο χρόνο. Κάθε Σ.Σ.Ε. που προβλέπει διάρκεια ισχύος πέρα από ένα έτος, θεωρείται ότι έχει αόριστη διάρκεια. Η διάρκεια ισχύος της δεν μπορεί να είναι μικρότερη από ένα έτος. Εφόσον μια Σ.Σ.Ε. λήξει ή καταγγελθεί, οι κανονιστικοί της όροι εξακολουθούν να ισχύουν για ένα εξάμηνο και εφαρμόζονται και στους εργαζόμενους που προσλαμβάνονται κατά το διάστημα αυτό.
9. Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων διατηρείται το δικαίωμά των εργαζομένων για απεργιακές κινητοποιήσεις. Εξαίρεση αποτελεί η απαγόρευση απεργιακών κινητοποιήσεων για διάστημα δέκα (10) ημερών από την ημέρα προσφυγής στη διαιτησία του Ο.ΜΕ.Δ., όχι μόνο στην περίπτωση που προσφεύγει η πλευρά των εργαζομένων, αλλά πλέον και στην περίπτωση μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία από την εργοδοτική πλευρά.
10. Στις επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 50 εργαζόμενους (ή σε εγκαταστάσεις που απασχολούν πάνω από 20 εργαζόμενους), ακόμα και πριν την έναρξη συλλογικών διαπραγματεύσεων για την υπογραφή Σ.Σ.Ε., οι εργοδότες έχουν υποχρέωση να ενημερώνουν έγκαιρα και πλήρως, να παρέχουν τις σχετικές πληροφορίες στους εκπροσώπους των εργαζομένων, να διαβουλεύονται και να απαντούν αιτιολογημένα σε αυτούς για:
α) την εξέλιξη των δραστηριοτήτων και της οικονομικής κατάστασης της επιχείρησης,
β) την κατάσταση, τη διάρθρωση και την πιθανή εξέλιξη της απασχόλησης μέσα στην επιχείρηση, καθώς και τα μέτρα πρόληψης που ενδεχομένως προβλέπονται σε περίπτωση ιδίως που η απασχόληση απειλείται,
γ) τις αποφάσεις που μπορούν να επιφέρουν ουσιαστικές μεταβολές στην οργάνωση της εργασίας ή στις συμβάσεις εργασίας. Η μη συμμόρφωση των εργοδοτών στην υποχρέωσή τους αυτή ελέγχεται από την Επιθεώρηση Εργασίας και επισύρει διοικητικές κυρώσεις.
Η ειδική επιχειρησιακή Σ.Σ.Ε. (ειδική Ε.Σ.Σ.Ε.)
1. Πρόκειται για νέα μορφή επιχειρησιακής Σ.Σ.Ε., που εισήχθηκε με το ν. 3899/2010 (άρθρο 13).
2. Μπορεί να συναφθεί και σε επιχειρήσεις με λιγότερους από 50 εργαζόμενους, από το επιχειρησιακό σωματείο και όπου αυτό δεν υπάρχει, οι εργαζόμενοι εκπροσωπούνται από την κλαδική τους οργάνωση ή την αντίστοιχη ομοσπονδία.
3. Προκειμένου να συναφθεί ειδική Ε.Σ.Σ.Ε., πρέπει να κατατεθεί από τα μέρη (εργοδότη – σωματείο/ομοσπονδία) κοινή αιτιολογική έκθεση στο Συμβούλιο Κοινωνικού Ελέγχου Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.Κ.Ε.Ε.Ε.), που διατυπώνει απλή γνώμη για τη σκοπιμότητά της.
4. Στο πλαίσιο της ειδικής Ε.Σ.Σ.Ε. είναι δυνατόν οι μισθοί να αποκλίνουν από την αντίστοιχη κλαδική Σ.Σ.Ε. μέχρι το κατώφλι της Εθνικής Γενικής Σ.Σ.Ε. 5. Η ειδική Ε.Σ.Σ.Ε. μπορεί να περιέχει ρυθμίσεις για τον αριθμό των θέσεων εργασίας, καθώς και για λοιπούς όρους, όπως μερική απασχόληση, εκ περιτροπής εργασία, διαθεσιμότητα, διάρκεια εφαρμογής, περιλαμβανομένων τυχόν όρων για τη διαδικασία επανόδου στην κανονική εφαρμογή της προηγούμενης (ευνοϊκότερης) επιχειρησιακής Σ.Σ.Ε. ή των κλαδικών Σ.Σ.Ε.
6. Μολονότι δεν περιλαμβάνεται διάταξη για απαγόρευση (εκ του νόμου) των απολύσεων κατά τη διάρκεια ισχύος της ειδικής Ε.Σ.Σ.Ε., μπορεί να αντιταχθεί στις εργοδοτικές προτάσεις η διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας και των όρων που αυτή παρέχεται.
7. Δεν προβλέπεται απαγόρευση από το νόμο ταυτόχρονης εφαρμογής ελαστικών μορφών απασχόλησης και ειδικής Ε.Σ.Σ.Ε. Θέματα αναγκαστικής μερικής απασχόλησης, εκ περιτροπής εργασίας και διαθεσιμότητας μπορούν απλά να ρυθμίζονται με την ειδική Ε.Σ.Σ.Ε., αλλά προφανώς ο εργοδότης θα επιδιώκει να διατηρήσει το διευθυντικό του δικαίωμα για μονομερή επιβολή τους. Από τις διατάξεις αυτές θα μπορούσε να γεννηθεί ερμηνευτικό ζήτημα, εάν μπορούν να τροποποιούνται επί το χειρότερο οι σχετικές ρυθμίσεις του νόμου (πχ για ομαδικές απολύσεις, διαθεσιμότητα, εκ περιτροπής εργασία κλπ). Κατά την άποψη μας για τα θέματα αυτά, μόνο ευνοϊκότερες ρυθμίσεις μπορούν να συμφωνηθούν.
8. Ορίζεται στο νόμο ότι οι ειδικές Ε.Σ.Σ.Ε. λαμβάνουν υπόψη την ανάγκη προσαρμογής των επιχειρήσεων στις συνθήκες της αγοράς, με στόχο τη δημιουργία ή τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, καθώς και τη βελτίωση της παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.
Δεδομένου ότι:
α) Η έναρξη συλλογικής διαπραγμάτευσης από τον εργοδότη για τη σύναψη ειδικής Σ.Σ.Ε. θα έχει στόχο τη μείωση του επιπέδου προστασίας των εργαζομένων στην επιχείρηση (μισθοί και όροι εργασίας).
β) Ο εργοδότης έχει υποχρέωση από το ν. 1876/1990 να προσκομίζει στις διαπραγματεύσεις όλα τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για τη διευκόλυνση των διαπραγματεύσεων των υπό συζήτηση θεμάτων και αναφέρονται στην οικονομική κατάσταση, την οικονομική πολιτική και την πολιτική προσωπικού της επιχείρησης.
γ) Ο εργοδότης έχει υποχρέωση ειδικά για τα θέματα της αλλαγής στη διάρθρωση του προσωπικού, τη μείωση ή την αύξηση του αριθμού των εργαζομένων και τη θέση σε καθεστώς διαθεσιμότητας ή εκ περιτροπής εργασίας να μην αιφνιδιάζει, αλλά να πληροφορεί τους εκπροσώπους των εργαζομένων πριν την εφαρμογή των σχετικών αποφάσεών του, η έλλειψη όλων των ανωτέρω στοιχείων, δικαιολογεί την άρνησή των εκπροσώπων των εργαζομένων να εμπλακούν σε συνομολόγηση όρων εργασίας δυσμενέστερων από αυτούς που ήδη δεσμεύουν τον εργοδότη που καλεί σε διαπραγμάτευση ειδικής Ε.Σ.Σ.Ε.
9. Διασφαλίζεται η υπερίσχυση της Εθνικής Γενικής ΣΣΕ ως προς όλες τις διατάξεις της, δηλαδή τις κατώτατες υποχρεωτικές αποδοχές (βασικός μισθός, επίδομα γάμου, τριετίες) και τις θεσμικές ρυθμίσεις των κατώτατων όρων εργασίας.
10. Θεσπίζεται ακυρότητα της ειδικής Ε.Σ.Σ.Ε., υπερημερία του εργοδότη και ποινικές κυρώσεις με αυτόφωρη διαδικασία για μείωση των αποδοχών των εργαζομένων κατά παράβαση των συμφωνημένων στο πλαίσιο της ειδικής Ε.Σ.Σ.Ε. Επίσης, αποζημίωση απόλυσης σε περίπτωση ακυρότητας με βάση τις αποδοχές της κλαδικής Σ.Σ.Ε. (παρόλο που θα έπρεπε να υπολογίζεται με τις αποδοχές που ίσχυαν πριν τη μείωσή τους, που πιθανόν να ήταν μεγαλύτερες της κλαδικής).

Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Στο 5,2 ο πληθωρισμός


Συνεχίζει να ακριβαίνει η καθημερινότητα με τον πληθωρισμό να ανεβαίνει στο 5,2% το Δεκέμβριο, από 4,9.
Αναλυτικά οι αυξήσεις:
Στο 5,2%, από 4,9% που ήταν τον αμέσως προηγούμενο μήνα, αυξήθηκε το ετήσιο ποσοστό του πληθωρισμού το Δεκέμβριο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή.
Συγκεκριμένα, από τη σύγκριση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (Γ.Δ.Τ.Κ) του μηνός Δεκεμβρίου 2010, προς τον αντίστοιχο Δείκτη του Δεκεμβρίου 2009, προκύπτει αύξηση 5,2%, έναντι αύξησης 2,6% που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση του έτους 2009 προς το 2008.
Σε σύγκριση με το Νοέμβριο 2010, ο Γενικός Δείκτης παρουσίασε αύξηση 0,4%, έναντι αύξησης 0,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.
Η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή κατά 0,4% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Νοεμβρίου 2010, προήλθε από τις ακόλουθες αυξήσεις των δεικτών:
α) Κατά 0,1% της ομάδας «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», λόγω αύξησης, κυρίως, των τιμών στα λαχανικά νωπά και ψάρια νωπά. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στα φρούτα νωπά.
β) Κατά 1,3% της ομάδας «Στέγαση», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, στο πετρέλαιο θέρμανσης.
γ) Κατά 0,8% της ομάδας «Μεταφορές», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, των καυσίμων αυτοκινήτου (βενζίνης). Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στα τέλη κυκλοφορίας.
δ) Κατά 0,7% της ομάδας «Ξενοδοχεία - Καφέ – Εστιατόρια», λόγω της επιβάρυνσης των τιμών των σερβιριζόμενων ειδών (φαγητών, ποτών, αναψυκτικών και καφέ) από το Δώρο των Χριστουγέννων.
ε) Κατά 0,3% της ομάδας «Aλλα αγαθά και υπηρεσίες», λόγω της επιβάρυνσης, κυρίως, των τιμών των κουρείων-κομμωτηρίων από το Δώρο Χριστουγέννων.
Η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή κατά 5,2% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Δεκεμβρίου 2009, προήλθε από τις ακόλουθες αυξήσεις των δεικτών:
α) Κατά 1,9% της ομάδας «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, στα είδη : λαχανικά νωπά, κρέατα γενικά, ψάρια νωπά, γαλακτοκομικά και αυγά, γλυκά-ζαχαρωτά.
β) Κατά 18,9% της ομάδας «Αλκοολούχα ποτά και καπνός», λόγω αύξησης των τιμών των τσιγάρων, καθώς και των τιμών των αλκοολούχων και μη σερβιριζόμενων ποτών.
γ) Κατά 2,3% της ομάδας «Ένδυση και υπόδηση», λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
δ) Κατά 7,5% της ομάδας «Στέγαση», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, του πετρελαίου θέρμανσης, του ηλεκτρισμού, των ενοικίων κατοικιών και των ειδών και υπηρεσιών επισκευής και συντήρησης κατοικίας.
ε) Κατά 2,1% της ομάδας «Διαρκή αγαθά - Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, στα είδη κλινοστρωμνής-λευκά είδη, στα υαλικά, επιτραπέζια σκεύη και οικιακής χρήσης, στα είδη καθαρισμού και στις οικιακές υπηρεσίες.
στ) Κατά 0,1% της ομάδας «Υγεία», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, των ιατρικών, οδοντιατρικών υπηρεσιών και της νοσοκομειακής περίθαλψης. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών των φαρμάκων.
ζ) Κατά 15,1% της ομάδας «Μεταφορές», λόγω αύξησης των τιμών στα είδη : αυτοκίνητα, καύσιμα αυτοκινήτου (βενζίνη), συντήρηση και επισκευή αυτοκινήτου-μοτοσυκλέτας και υπηρεσίες μεταφορών. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στα τέλη κυκλοφορίας.
η) Κατά 1,8% της ομάδας «Επικοινωνίες», λόγω αύξησης, κυρίως, των τιμών της κινητής τηλεφωνίας.
θ) Κατά 1,3% της ομάδας «Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, στα είδη : μικρά είδη αναψυχής- άνθη-κατοικίδια ζώα, βιβλία-εφημερίδες-περιοδικά-γραφική ύλη-σχολικά είδη, υπηρεσίες αναψυχής.
ι) Κατά 0,1% της ομάδας «Εκπαίδευση», λόγω αύξησης των τιμών στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων και των φροντιστηρίων .
ια) Κατά 2,9% της ομάδας «Ξενοδοχεία - Καφέ – Εστιατόρια», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, των ειδών : φαγητό εκτός οικίας, αναψυκτικά-γλυκά-καφές-ποτά (σερβιριζόμενα). Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών των ξενοδοχείων.
ιβ) Κατά 4,7% της ομάδας «Αλλα αγαθά και υπηρεσίες», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, των ασφαλίστρων αυτοκινήτων και δικύκλων, των ειδών ατομικής φροντίδας και των κοσμημάτων-ρολογιών.

Υποχρεωτική η προσωρινή σύνταξη για όλους – Θα ισχύει για όλα τα ταμεία


• Θα χορηγείται ένα μήνα μετά την αίτηση συνταξιοδότησης
• Θα φτάνει το 80 - 90% της κανονικής
• Μέχρι σήμερα για την προσωρινή σύνταξη απαιτούνταν η συγκατάθεση του ασφαλισμένου

Το υπουργείο Εργασίας ετοιμάζει ρύθμιση προκειμένου να αντιμετωπίσει το μεγάλο πρόβλημα της καθυστέρησης απονομής των συντάξεων, που ξεκινά από του οκτώ μήνες έως ένα έτος, για απλές περιπτώσεις συνταξιοδότησης και φθάνει και τα τρία έτη για τις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης, δηλαδή για περιπτώσεις ασφάλισης σε περισσότερα του ενός ταμεία κατά τη διάρκεια του εργασιακού βίου του ασφαλισμένου.


Η προσωρινή σύνταξη θα φτάνει το 80% - 90% της οριστικής σύνταξης και θα χορηγείται έως ότου απονεμηθεί η τελική σύνταξη, οπότε και θα γίνεται η εκκαθάριση και θα δίδονται τα επιπλέον ποσά στο συνταξιούχο. 

Νομοθετικό πλαίσιο για την χορήγηση προσωρινής σύνταξης υπάρχει ήδη, αλλά λειτουργεί σήμερα σε εκούσια βάση, δηλαδή απαιτείται αίτηση του ασφαλισμένου προκειμένου να απονεμηθεί η προσωρινή σύνταξη. 

Με τη νέα ρύθμιση, που ετοιμάζεται από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή εντός τριών μηνών, η προσωρινή σύνταξη θα καταστεί υποχρεωτική και θα χορηγείται σε όλους τους υποψήφιους συνταξιούχους.

Ναι λέει η Ομοσπονδία Υπαλλήλων ΙΚΑ και μάλιστα προτείνει: 

1. Δημιουργία τμήματος που θα παραλαμβάνει τις αιτήσεις συνταξιοδότησης όλης της Αττικής.

2. Το τμήμα αυτό θα είναι αρμόδιο για την συλλογή όλων των απαραίτητων βασικών δικαιολογητικών για την απονομή της σύνταξης (πλην εξειδικευμένων περιπτώσεων).

3. Παράλληλα με την αίτηση συνταξιοδότησης, οι ασφαλισμένοι θα συμπληρώνουν υποχρεωτικά και το σημερινό έντυπο προσωρινής σύνταξης, όπως προβλέπεται και σήμερα, όπου θα δηλώνουν υπεύθυνα το χρόνο ασφάλισής τους στο ΙΚΑ και στα τυχόν άλλα Ασφαλιστικά Ταμεία. (Στο σημείο αυτό θα βοηθήσει και η στήριξη του Κέντρου Ανακεφαλαίωσης, με την προσυνταξιοδοτική βεβαίωση, αλλά και η βεβαίωση διαδοχικής ασφάλισης).

4. Εξειδικευμένοι υπάλληλοι θα ελέγχουν τα στοιχεία του φακέλου ώστε να διαπιστώσουν εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης.

5. Στις περιπτώσεις όπου ο ασφαλισμένος θεμελιώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα θα προχωρούν άμεσα στην έκδοση προσωρινής απόφασης συνταξιοδότησης, βάσει του 70% των συντάξιμων αποδοχών του τελευταίου μήνα, όπως ισχύει και σήμερα με τη διαφορά ότι το ποσό που θα καταβάλλεται δεν θα πρέπει να είναι μικρότερο του σημερινού ισχύοντος κατωτάτου ορίου. Επίσης, οι δικαιούχοι της προσωρινής σύνταξης θα πρέπει να λαμβάνουν κανονικά και τα «επιδόματα» Χριστουγέννων, Πάσχα και Αδείας, πράγμα που δεν συμβαίνει με την ισχύουσα νομοθεσία.

6. Το μέτρο της προσωρινής σύνταξης θα μπορούσε να εφαρμοστεί και για τις επικουρικές συντάξεις και να αυξηθεί συνεπώς το καταβαλλόμενο ποσό που θα λαμβάνει έναντι ο υποψήφιος συνταξιούχος.

7. Μετά την καταβολή της προσωρινής σύνταξης, ο φάκελος του δικαιούχου θα πρέπει να αποστέλλεται στις αρμόδιες Δ/νσεις Απονομής Σύνταξης, όπου θα προχωρά κανονικά η διαδικασία απονομής σύνταξης.

8. Οι υπάλληλοι των συντάξεων δεν θα έχουν επαφή με τους υποψήφιους συνταξιούχους παρά μόνο εφόσον οι ίδιοι τους καλέσουν για διευκρινήσεις ή για επιπλέον δικαιολογητικά.

Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Προτάσεις ΓΣΕΒΕΕ για ασφαλιστικά ζητήματα


Τις προτάσεις της για ασφαλιστικά ζητήματα κατέθεσε η ΓΣΕΒΕΕ στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και στον υπουργό Οικονομικών, μετά από δίμηνη διαβούλευση με τον αναπληρωτή υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Κουτρουμάνη και τον διοικητή του ΟΑΕΕ κ. Γ. Βουδούρη για τα ακόλουθα θέματα.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, οι προτάσεις της αφορούν μεταξύ άλλων τη ρεαλιστική ρύθμιση οφειλών ΟΑΕΕ και ΙΚΑ, τη μείωση εισφορών σε συνεπείς ασφαλισμένους, την αποποινικοποίηση της μη εμπρόθεσμης καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΑΕΕ.

Ακολουθεί η σύνοψη με τα βασικά σημεία της επιστολής.

"Προκειμένου να μην φαλκιδευτεί η βιωσιμότητά του ΟΑΕΕ, αλλά και για να μην δημιουργηθεί στα επόμενα χρόνια εκρηκτικό κοινωνικό πρόβλημα από χιλιάδες ανασφάλιστους επαγγελματίες, η ΓΣΕΒΕΕ καταθέτει ένα ρεαλιστικό και ορθολογικό πλαίσιο προτάσεων για τα χρέη των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ, αλλά και για τις εκκρεμείς υποθέσεις προς το ΙΚΑ. Ειδικότερα:
• Διαχωρισμό παλαιότερων οφειλών από την τρέχουσα εισφορά του ασφαλισμένου, έτσι ώστε ο ασφαλισμένος να πληρώνει τουλάχιστον την τρέχουσα εισφορά, να θεωρείται έτσι ασφαλιστικά ενήμερος και να συνεχίζει να διατηρεί δικαίωμα στις ιατροφαρμακευτικές παροχές. Η παλαιά οφειλή δεν διαγράφεται.
• Ρύθμιση των παλαιών οφειλών μέσω διμηνιαίων δόσεων, που δεν θα υπερβαίνουν το 15% της τρέχουσας εισφοράς και θα εμφανίζονται διακριτά στην ταχυπληρωμή. Σε περίπτωση μη ένταξης στη ρύθμιση να δίνεται η δυνατότητα εξόφλησης της παλαιάς οφειλής (με δεδομένο ότι θα πληρώνεται η τρέχουσα), όταν ο ασφαλισμένος θεμελιώνει δικαίωμα συνταξιοδότησης, είτε με δόσεις, είτε μέσω εφάπαξ καταβολής του οφειλόμενου ποσού, είτε μέσω παρακράτησης μέρους της καταβαλλόμενης σύνταξης για διάστημα που δεν θα υπερβαίνει τα 5 έτη.
• Διακανονισμός του ατομικού ασφαλιστικού χρέους (οφειλών) για τις αδρανείς επιχειρήσεις, με αφαίρεση μέρους του οφειλόμενου ποσού. Στην περίπτωση αυτή φυσικά θα υπάρχει και σχετική απομείωση της σύνταξης. Ανάλογη μεταχείριση και για οφειλές συνταξιούχων άλλων φορέων κοινωνικής ασφάλισης οι οποίοι για ένα μικρό διάστημα μετά τη συνταξιοδότησή τους άσκησαν επιχειρηματική δραστηριότητα (δεν θεμελιώνουν συνταξιοδοτικά δικαιώματα στον ΟΑΕΕ).
• Αναφορικά με οφειλές στο ΙΚΑ: α) ποσοστιαία επιβάρυνση στις τρέχουσες μηνιαίες υποχρεώσεις για αποπληρωμή των παλαιών οφειλών, β) έκπτωση στους εργοδότες που είναι συνεπείς στην καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών επί μία τριετία, γ) αλλά και σε αυτούς που μέσω τραπεζικού λογαριασμού με την κατάθεση της μηνιαίας μισθολογικής κατάστασης εξοφλούν τις υποχρεώσεις ΙΚΑ και ΦΜΥ. Απόλυτα προαιρετική η δυνατότητα και για πληρωμή της μισθοδοσίας.
• Είναι ακόμη αναγκαίο να δοθεί στις υπηρεσίες του ΟΑΕΕ η δυνατότητα ελέγχου, μέσω του TAXIS, της εισοδηματικής κατάστασης ιδίως των μεγαλύτερων οφειλετών για ποσά άνω των 40.000€ και με εισοδηματικό κριτήριο άνω των 40.000€.
• Μείωση για μία διετία κατά 10% των ασφαλιστικών εισφορών προς τον ΟΑΕΕ, τουλάχιστον για τους συνεπείς ασφαλισμένους. Το 2011 και το 2012 είναι ιδιαίτερα κρίσιμες χρονιές για τους επιχειρηματίες.
• Επιβολή “επασφάλιστρου” σε ΟΛΕΣ τις επιχειρήσεις, με σχέση ιδιωτικού δικαίου, της τάξης 1‰ επί του τζίρου και για όλες τις εταιρικές μορφές (ατομικές, ΟΕ, ΑΕ, κλπ), προκειμένου να ενισχυθεί οικονομικά ο ΟΑΕΕ και να βελτιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες. Πρόσθετο κίνητρο για την δημιουργία και διατήρηση επιχείρησης αποτελεί η ύπαρξη ενός υγιούς Οργανισμού Ασφάλισης.
• Αποποινικοποίηση της πράξης της μη εμπρόθεσμης καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ.
• Αποκατάσταση της ισονομίας σε σχέση με τα άλλα Ταμεία που αφορά στους όρους συνταξιοδότησης για τους προ του 1983 ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ.
• Τακτική διμηνιαία παροχή πληροφόρησης του επιχειρηματία για διάφορα ζητήματα (πχ. ασφαλιστικά, εργασιακά, προγράμματα ΟΑΕΔ, ΕΣΠΑ, αδειοδοσία, νέες νομοθετικές ρυθμίσεις κλπ), μέσω συνοδευτικού εντύπου με τη διμηνιαία αποστολή ταχυπληρωμών του ΟΑΕΕ.


Πηγή:www.capital.gr

.Οι καινοτομίες του νέου φορολογικού.


Η υπερ-εφορία στην οποία θα υπάγονται όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις, ο οικονομικός εισαγγελέας αποκλειστικής απασχόλησης για φορολογικά θέματα, καθώς και ο φορο-διαμεσολαβητής για την άμεση επίλυση των φορολογικών διαφορών αποτελούν μερικές από τις καινοτόμες ρυθμίσεις που σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο της υιοθέτησης ενός σύγχρονου πρότυπου μοντέλου οργάνωσης και λειτουργίας της φορολογικής διοίκησης.
Το μοντέλο αυτό θα λειτουργεί βάσει διεθνών προδιαγραφών, με σταθερούς κανόνες, μηχανογραφική υποστήριξη, αποκεντρωμένη οργάνωση, απλή και ενιαία ελεγκτική διαδικασία, βάσει συμφωνημένων στόχων, αλλά και με λογοδοσία, όταν δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι. Απώτερος στόχος η έγκαιρη βεβαίωση και είσπραξη των εσόδων και η αποσυμφόρηση των δικαστηρίων από φορολογικές υποθέσεις.
Η υπερ-εφορία στην οποία θα υπάγονται όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις, ο οικονομικός εισαγγελέας αποκλειστικής απασχόλησης για φορολογικά θέματα αλλά και ο φορο-διαμεσολαβητής για την άμεση επίλυση των φορολογικών διαφορών στις ΔΟΥ αποτελούν μερικές από τις καινοτόμες ρυθμίσεις που σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο της υιοθέτησης ενός σύγχρονου πρότυπου μοντέλου οργάνωσης και λειτουργίας της φορολογικής διοίκησης.
Το μοντέλο αυτό, που αναμένεται να αποτυπωθεί με το φορολογικό νομοσχέδιο του Φεβρουαρίου, θα λειτουργεί βάσει διεθνών προδιαγραφών, με σταθερούς κανόνες, μηχανογραφική υποστήριξη, αποκεντρωμένη οργάνωση, απλή και ενιαία ελεγκτική διαδικασία βάσει συμφωνημένων στόχων αλλά και με λογοδοσία όταν δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι αυτοί.
Απώτερος στόχος, η ενίσχυση των εσόδων από την πάταξη του φαινομένου, η απλοποίηση όλων των φορολογικών διαδικασιών στο πλαίσιο ενίσχυσης των σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ φορολογικών Αρχών και φορολογουμένων αλλά και η έγκαιρη βεβαίωση και είσπραξη των δημοσίων εσόδων προκειμένου να θωρακισθεί το τριετές σχέδιο εξόδου από την κρίση.
Η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά ότι μετά την επιβάρυνση που έχουν υποστεί επιχειρήσεις και νοικοκυριά από τα φορολογικά μέτρα και την οικονομική κρίση, το μεγαλύτερο βάρος για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας πέφτει στον περιορισμό των δαπανών και τη σύλληψη της φοροδιαφυγής.
Το εγχείρημα της αλλαγής των φοροελεγκτικών μηχανισμών αποτελεί κυβερνητική προτεραιότητα, γιατί με αυτόν τον τρόπο, όπως αναφέρει υπηρεσιακός παράγοντας του υπουργείου, θα απελευθερωθούν πόροι προκειμένου στο διάστημα αυτό να χρηματοδοτηθούν ταυτοχρόνως αναπτυξιακοί και κοινωνικοί στόχοι.
Για την επίτευξη του στόχου αυτού αναμένεται να δημιουργηθούν παράλληλα ευέλικτες υπηρεσίες στις εφορίες, που θα έχουν ως αποκλειστικό έργο την παρακολούθηση και τακτοποίηση των ληξιπροθέσμων χρεών και θα επεμβαίνουν προληπτικά όταν βλέπουν αλλαγές στη συμπεριφορά των φορολογουμένων (π.χ. καθυστερήσεις στην υποβολή δηλώσεων, σταδιακή συσσώρευση μικρών χρεών κ.ο.κ.) έτσι ώστε να αποφεύγεται η εκτίναξη των φορολογικών τους υποχρεώσεων που θα είναι αδύνατο εκ των πραγμάτων να τακτοποιηθούν. 
• Υπερ-εφορία: Μία από τις καινοτόμες ρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο είναι και η σύσταση υπερ-εφορίας για την «εξυπηρέτηση» των 1.200 μεγαλύτερων επιχειρήσεων της χώρας. Η ΔΟΥ αυτή, παράλληλα με τις παραδοσιακές εργασίες που θα παρέχει στις επιχειρήσεις αυτές, προτείνεται να αναλάβει παράλληλα το ελεγκτικό έργο που έχουν σήμερα τα ελεγκτικά κέντρα, διενεργώντας προληπτικούς, προσωρινούς και τακτικούς ελέγχους στις μεγάλες επιχειρήσεις (τράπεζες, χρηματιστηριακές εισηγμένες επιχειρήσεις κ.λπ.). 
• Οικονομικός εισαγγελέας: Τη θέσπιση του θεσμού του οικονομικού εισαγγελέα θα προβλέπει το φορολογικό νομοσχέδιο, ο οποίος θα απασχολείται μόνιμα στο υπουργείο Οικονομικών, θα παρεμβαίνει σε σημαντικές υποθέσεις φοροδιαφυγής και θα εποπτεύει σημαντικές εκκρεμείς υποθέσεις δημοσίου συμφέροντος προκειμένου να προλαμβάνεται η παραγραφή τους. Εκτιμάται ότι σήμερα εκκρεμούν οι δικαστικές αποφάσεις για φορολογικές υποθέσεις συνολικού ύψους 30 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι ήδη θεσμοθετήθηκε η επίσπευση του χρόνου εκδίκασης των φορολογικών υποθέσεων στα δικαστήρια, ο οποίος αναμένεται να περιοριστεί από τα 7-10 χρόνια που διαρκούσε μέχρι πρόσφατα στα 3,5 χρόνια.
• Φορο-διαμεσολαβητής: Στο ίδιο νομοσχέδιο θα προβλέπεται και η θέσπιση του φορο-διαμεσολαβητή, που θα λειτουργεί εντός των εφοριών και στα πρότυπα του τραπεζικού διαμεσολαβητή. Ο θεσμός θα αποσκοπεί στο να μειωθούν οι υποθέσεις φορολογικών διαφορών ανάμεσα στους φορολογουμένους και τις φορολογικές Αρχές που καταλήγουν στα δικαστήρια και να μην καθυστερεί η είσπραξη των βεβαιωθέντων εσόδων.
Προκειμένου να απευθυνθεί ο ενδιαφερόμενος στον διαμεσολαβητή θα πρέπει να προκαταβάλει κάποιο ποσοστό επί του φόρου που έχει αρχικά βεβαιωθεί και εντός τριών το πολύ μηνών, θα βγαίνει η απόφαση από την Αρχή. Το ποσό της προκαταβολής θα είναι χαμηλό προκειμένου να μην λειτουργεί αποτρεπτικά, σε αντίθεση με το υψηλό ποσοστό του 25% που προβλέπεται για προσφυγή στα δικαστήρια.
Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται ακόμη και αυτό το ποσοστό του 25% να... διπλασιαστεί(!) για λόγους δημοσίου συμφέροντος, έτσι ώστε να καταστεί ασύμφορη η προσφυγή και να μην λιμνάζουν οι υποθέσεις στα δικαστήρια.

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
Στο πνεύμα της διαφάνειας των ελέγχων και της αντιμετώπισης της διαφθοράς των φορολογικών οργάνων, το υπουργείο σχεδιάζει να προχωρήσει σε αλλαγές που θα αφορούν από τη στελέχωση των φορολογικών υπηρεσιών και τον χρόνο θητείας των υπαλλήλων σε νευραλγικά ελεγκτικά πόστα μέχρι την εκπαίδευση, την πιστοποίηση και την επαναξιολόγησή τους ανά τακτά χρονικά διαστήματα. 
Η μετακίνηση των υπαλλήλων από μία οργανική μονάδα στην άλλη δεν θα θεωρείται μετάθεση και θα διενεργείται με απλή υπουργική απόφαση και με βάση τις υπηρεσιακές ανάγκες. Στο ίδιο πνεύμα της διαφάνειας κινείται και η σύσταση πέντε διευθύνσεων, που θα είναι αρμόδιες για τον ελεγκτικό σχεδιασμό του υπουργείου.
Συγκεκριμένα, η Διεύθυνση Ελέγχου πρόκειται να αναδιοργανωθεί στα εξής τμήματα: Σχεδιασμού και συντονισμού ελέγχου φυσικών - νομικών προσώπων και μεγάλων επιχειρήσεων, ενδοομιλικών συναλλαγών (transfer pricing), off shore επιχειρήσεων, ηλεκτρονικού εμπορίου και επιβολής ποινών.
Πηγή Κέρδος

Για τι ίδιο θέμα η Ημερησία γράφει:
Ειδικός εισαγγελέας εναντίον φοροφυγάδων.
Το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών για την πατάξη της φορο­διαφυγής θα περιληφθεί στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή μέχρι το τέλος του μήνα. Τα δέκα μέτρα για τόνωση των εσόδων. 
Οικονομικό εισαγγελέα και φορολογικό διαιτητή «ρίχνει» στο μέτωπο κατά της φοροδιαφυγής το υπουργείο Οικονομικών καθιστώντας παράλληλα δυσκολότερη και ακριβότερη την προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τους φορολογούμενους που αμφισβητούν τα αποτελέσματα των φορολογικών ελέγχων. Το οικονομικό επιτελείο, υπό την πίεση της τρόικας, σχεδιάζει να στριμώξει φοροφυγάδες και επιτηδευματίες που δεν αποδίδουν στο Δημόσιο το ΦΠΑ, φαινόμενο που το τελευταίο διάστημα έχει ενταθεί και λόγω της κρίσης.
Το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών και θα περιληφθεί στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή μέχρι το τέλος του μήνα προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες:
1.    Την αύξηση από 25% σε 50% των προστίμων και άλλων ποσών που θα πρέπει να καταβάλει ο φορολογούμενος για να μπορέσει να ασκήσει προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια. Έτσι, για να διευθετήσει κάποιος φορολογούμενος διά της δικαστικής οδού τις διαφορές του με τις ελεγκτικές αρχές, θα πρέπει να πληρώσει το μισό των φόρων και προστίμων που του επιβλήθηκαν. Με την αύξηση της προκαταβολής στο 50%, ουσιαστικά το υπουργείο «κλείνει» το δρόμο προς τη Δικαιοσύνη για τους φορο-παραβάτες τους οποίους οδηγεί στο διοικητικό συμβιβασμό και επιταχύνεται η είσπραξη των προστίμων από το Δημόσιο.
2.    Τη θέσπιση του θεσμού του οικονομικού εισαγγελέα. Ο οικονομικός εισαγγελέας θα απασχολείται μόνιμα στο υπουργείο Οικονομικών και θα παρεμβαίνει σε σημαντικές υποθέσεις φοροδιαφυγής: «Θέλουμε να υπάρχει εισαγγελέας ο οποίος να είναι αποκλειστικής απασχόλησης και να μην ασχολείται έχοντας ως πάρεργο φορολογικές υποθέσεις», σημειώνει χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Οικονομικών Δημ. Κουσελάς.
3.    Τη δημιουργία μια νέας Ανεξάρτητης Αρχής εξωδικαστικού συμβιβασμού, στην οποία θα μπορεί να προσφύγει κάθε φορολογούμενος που αμφισβητεί τα αποτελέσματα των φορο-ελέγχων. Η Αρχή αυτή, θα αποφασίζει μέσα σε διάστημα 90 ή το πολύ 120 ημερών για το ποια πλευρά έχει δίκιο. Βασικό κίνητρο για την προσφυγή των φορολογούμενων στη διαιτησία θα είναι το μικρότερο ποσό προκαταβολής επί του προσφυγής που έχει επιβληθεί έναντι της προσφυγής στη Δικαιοσύνη, η οποία επίσης θα παραμένει ενεργή - αλλά ακριβότερη επιλογή, μετά και την αύξηση της προκαταβολής στο 50%. Σήμερα, στα δικαστήρια εκκρεμούν περίπου 150.000 δίκες φορολογικού περιεχομένου, η εκδίκαση των οποίων απαιτεί 8 με 12 χρόνια και τα έσοδα του Δημοσίου που λιμνάζουν από αυτές τις υποθέσεις στις αίθουσες των δικαστηρίων αγγίζουν τα 33 δισ. ευρώ.
4.    Την ενεργοποίηση της αυτόφωρης διαδικασίας για τη απόδοση ΦΠΑ για ένα συγκεκριμένο ποσό και πάνω. Η ρύθμιση βρίσκεται υπό διαμόρφωση με το υπουργείο Οικονομικών να επιδιώκει το χαρακτηρισμό του αδικήματος του ΦΠΑ από στιγμιαίο σε διαρκές για να εφαρμόζεται η διαδικασία του Αυτόφωρου. Έτσι όποιος συλλαμβάνεται να μην έχει αποδώσει στο Δημόσιο το ΦΠΑ θα οδηγείται με χειροπέδες ενώπιον της Δικαιοσύνης.
5.    «Πόιντ σύστεμ» για την αξιολόγηση όλων των εφοριακών. Συγκεκριμένα σε κάθε υπηρεσία καθιερώνονται ποσοτικοί δείκτες απόδοσης για την εκπλήρωση των οποίων όλοι οι εφοριακοί θα είναι υπόλογοι. Οι υπάλληλοι που θα πετυχαίνουν τους στόχους και θα έχουν καλή επίδοση θα προάγονται.
6.    Καθιερώνεται αυστηρότερο σύστημα ποινών για υπαλλήλους με χαμηλή απόδοση και επιβάλλονται διαδικασίες - εξπρές για απολύσεις και τη δίωξη των επίορκων υπαλλήλων. Υιοθετούνται οι αναγκαίες ενέργειες και διαδικασίες για να αντιμετωπιστούν τα παραπτώματα, η διαφθορά, η χαμηλή απόδοση των εφοριακών. Σε περίπτωση παράβασης καθήκοντος οι υπάλληλοι θα αντιμετωπίσουν ποινική δίωξη και θα απολύονται.
7.    Η υποβολή των δηλώσεων, η συλλογή οφειλών, οι έλεγχοι, οι διασταυρώσεις, καθώς και η επεξεργασία των επιστροφών φόρων θα γίνονται σε κεντρικό επίπεδο όπως ηλεκτρονικά μέσω του Taxis και νέου Taxisnet και των 13 Περιφερειακών Κέντρων, η σύσταση των οποίων προβλέπεται με το φορολογικό «Καλλικράτη».
8.    Αναδιοργάνωση του φοροεισπρακτικού και ελεγκτικού μηχανισμού που συνοδεύεται με συγχωνεύσεις και καταργήσεις ΔΥΟ και αναβάθμιση των δικαστικών τμημάτων.
9.    Επικοινωνιακή εκστρατεία και δράσεις ενημέρωσης για την εμπέδωση φορολογικής συνείδησης.
10. Νέα πληροφοριακά συστήματα (Elenxis) που αλλάζουν ριζικά τους φορο-ελέγχους. Με το Elenxis oι ελεγκτές θα πηγαίνουν «διαβασμένοι» στις επιχειρήσεις. Ο ελεγκτής έχει «κατεβάσει» τον Ηλεκτρονικό Φάκελο Υπόθεσης Ελέγχου στο laptop του. Ο ηλεκτρονικός φάκελος περιέχει πληροφορίες για το φορολογικό προφίλ του ελεγχόμενου (συνοπτικά και ουσιώδη στοιχεία από κάθε φορολογική περιοχή, π.χ. εισόδημα, ΦΠΑ, ΚΒΣ κ.λπ.). Ο ελεγκτής έχει στη διάθεσή του ένα σύνολο από προκαθορισμένα ελεγκτικά βήματα (που προβλέπονται από τη φορολογική νομοθεσία).
Το αποτέλεσμα κάθε ελεγκτικού βήματος που διενεργείται καταγράφεται στο φάκελο και με το πέρας του ελέγχου ο φάκελος «συγχρονίζεται» με το κεντρικό σύστημα στη ΓΓΠΣ επιτρέποντας στις κεντρικές ελεγκτικές υπηρεσίες να έχουν άμεσα εικόνα της πορείας του ελέγχου και για μεμονωμένους ελέγχους αλλά και στατιστικά για όλη την επικράτεια.

Αυτόφωρο - Ενστάσεις από τους δικαστικούς
Eνστάσεις, αλλά και επιφυλάξεις συνταγματικού επιπέδου εκφράζουν δικαστικοί λειτουργοί και άλλοι έγκριτοι νομικοί σχετικά με τις εξαγγελλόμενες ρυθμίσεις για νέα αυστηροποίηση της νομοθεσίας για τη φοροδιαφυγή, με την αξιοποίηση της αυτόφωρης διαδικασίας για τους παραβάτες.
Εκφράζονται πολλές ενστάσεις για το πώς θα μπορούσε να οδηγηθεί στο Αυτόφωρο μία παράβαση που διαπιστώνεται π.χ. μετά από 2-3 μήνες από την τέλεσή της.
Ακόμα και αν η κυβέρνηση καταφύγει στη λογική της νομοθεσίας που θέλει ως αυτόφωρα τα αδικήματα περί Τύπου, είναι βέβαιο ότι θα προκύψουν συνταγματικά προβλήματα σχετικά με τη σύλληψη ενός πιθανού παραβάτη, με βάση τις εγγυήσεις που θέτει το Σύνταγμα (σε συντομότατο διάστημα από τη διάπραξη του αυτοφώρου αδικήματος).
Παράλληλα, οι δικαστικοί εκτιμούν ότι πέρα από τα συνταγματικά προβλήματα θα προκύψουν και πολλά πρακτικά, αφού οι σχετικές υποθέσεις θα οδηγούνται αναγκαστικά σε αναβολή για να γίνουν εκθέσεις ελέγχου, για να κριθούν ενστάσεις σε διοικητικά δικαστήρια κ.λπ.