Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Αναδρομική εισφορά 2% υπέρ των ανέργων σε δημοσίους υπαλλήλους, εργαζομένους των Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.Τ.Α., καθώς και του προσωπικού όλων ανεξαιρέτως των Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών και των Ν.Π.Ι.Δ., συμπεριλαμβανομένων και των Τραπεζών.


Οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι εργαζομένους των Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.Τ.Α., καθώς και το προσωπικό όλων ανεξαιρέτως των Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών και των Ν.Π.Ι.Δ., συμπεριλαμβανομένων και των Τραπεζών, θα πρέπει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2011 να καταβάλουν την ειδική εισφορά 2% υπέρ των ανέργων κάθε μήνα, όπως προβλέπεται σε σημερινή κοινή υπουργική απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Φιλ. Σαχινίδη και του υπουργού Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνη.


Πρόκειται για την ειδική εισφορά αλληλεγγύης που θεσπίστηκε με τον εφαρμοστικό νόμο και υπολογίζεται επί του συνόλου των τακτικών αποδοχών και πρόσθετων αμοιβών και αποζημιώσεων.

Eξαιρείται το προσωπικό που καταβάλλει την εισφορά υπέρ κλάδου ανεργίας, που προβλέπεται από τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 32 του ν.δ. 2961/1954 (ΦΕΚ 197 Α'), όπως έχουν τροποποιηθεί μέχρι σήμερα.

Προκήρυξη για την πρόσληψη 1.200 Ειδικών Φρουρών. Οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν τις αιτήσεις τους από τις 16 Αυγούστου έως τις 5 Σεπτεμβρίου

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ
ΕΙΔΙΚΩΝ ΦΡΟΥΡΩΝ
Με απόφαση του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας προκηρύχθηκε διαγωνισμός για την πρόσληψη 1.200 Ειδικών Φρουρών στις τάξεις του Σώματος.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους στα Αστυνομικά Τμήματα του τόπου κατοικίας τους από τις 16 Αυγούστου έως τις 5 Σεπτεμβρίου.

Πληροφορίες :
1)  ΑΘΗΝΑ -  Στα τηλέφωνα: 210 69 77 774  &  210- 69 77 327
2) Κατά τόπους Αστυνομικά Τμήματα τα τηλέφωνα των οποίων περιέχονται στην κάτωθι ιστοσελίδα στο πεδίο «αναζήτηση υπηρεσία
3) Ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας: http://www.astynomia.gr
Η προκήρυξη εδώ:





Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Στο τελικό στάδιο επεξεργασίας το σχέδιο νόμου για το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.

Ενιαία θα είναι η αντιμετώπιση του νέου μισθολογίου προς τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, καθώς όπως διευκρίνισαν οι συναρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης μετά από πολύωρη σύσκεψη, όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα διατηρήσουν τις αποδοχές τους, καθώς ό,τι παίρνουν πέρα από τον βασικό μισθό θα καταβάλλεται, πλέον, όχι ως επίδομα αλλά ως προσωπική διαφορά.
Οι διευκρινίσεις κρίθηκαν αναγκαίες μετά από τον έντονο θόρυβο που προκάλεσε η φημολογία για συμφωνία κάτω από το τραπέζι με εφοριακούς και τελωνειακούς.
Το σχέδιο, που βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας, προβλέπει κατάργηση όλων των επιδομάτων για τους νεοεισερχόμενους στο Δημόσιο με εξαίρεση το οικογενειακής κατάστασης, αυτό της θέσης ευθύνης, των παραμεθόριων περιοχών και των ειδικών συνθηκών.
Για τους ήδη υπηρετούντες προβλέπεται η διατήρηση προσωπικής διαφοράς, όπως αυτή υπολογίζεται από τη διαφορά μεταξύ βασικού μισθού και επιδομάτων που λαμβάνουν σήμερα. Σε αυτή τη προσωπική διαφορά θα τεθεί, ωστόσο, πλαφόν, που σύμφωνα με υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών θα αφορά σε περίπου 80.000 υπαλλήλους, οι οποίοι θα υποστούν "κούρεμα" των αποδοχών τους.
Το σχέδιο θα περάσει, πάντως, από το κόσκινο της τρόικας, καθώς αν και στο επικαιροποιημένο μνημόνιο και στο μεσοπρόθεσμο δεν προβλέπεται δημοσιονομικό όφελος από το νέο μισθολόγιο, εκτός από το "πάγωμα" των ωριμάνσεων που ήδη έχει θεσμοθετηθεί, οι δανειστές μας έχουν ζητήσει το μισθολόγιο να είναι σε αρμονία με τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και να προβλέπει μεταβατική περίοδο μόλις 3 ετών.
Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας στην εκπομπή "Πρωινό MEGA" δήλωσε για το θέμα: "Εγώ ξέρω ότι η κυβέρνηση παλεύει το ενιαίο μισθολόγιο. Τώρα από εκεί και πέρα, εγώ προσφέρθηκα από την πλευρά της δικής μου ευθύνης στο διοικητικό σύστημα της χώρας να συμφωνήσω σε αυτά τα θέματα. Οι εξαιρέσεις που αφορούν τον δικό μου κλάδο, είναι εξαιρέσεις που αφορούν τους γιατρούς και είναι εξαιρέσεις δόκιμες".
Ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Δημήτρης Ζαφειριάδης, τόνισε: "Με το φόβο του πολιτικού κόστους και με αποσπασματικό τρόπο η κυβέρνηση διαχειρίζεται μια μεγάλη μεταρρύθμιση όπως είναι το ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων".

Κυριακή 14 Αυγούστου 2011

Νέοι όροι αναγνώρισης πλασματικών ετών εργασίας για σύνταξη για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης από το 2011 έως το 2014

Αναλυτικές οδηγίες και διευκρινίσεις για το πώς και το πότε αναγνωρίζονται πλασματικά χρόνια, ώστε οι ασφαλισμένοι να μπορούν να πάρουν σύνταξη από τέσσερα έως επτά χρόνια νωρίτερα, έδωσε χθες το υπουργείο Εργασίας. Οι διευκρινίσεις αυτές αφορούν ασφαλισμένους που εμπίπτουν στις μεταβατικές διατάξεις του τελευταίου ασφαλιστικού νόμου, δηλαδή για όσους θα μπορούν να θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης από το 2011 έως το 2014. Βασικές προϋποθέσεις για να μπορούν οι ασφαλισμένοι αυτοί να προχωρήσουν στην αναγνώριση είναι οι εξής: να θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης από 1/1/2011, να συνταξιοδοτούνται για λόγους γήρατος (όχι για συντάξεις αναπηρίας ή θανάτου) και να έχουν 3.600 ημέρες εργασίας ή 12 χρόνια πραγματικής ασφάλισης.
Όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης το 2011 μπορούν να αναγνωρίσουν 4 χρόνια, όσοι το 2012 μπορούν να αναγνωρίσουν 5 χρόνια, όσοι το 2013 έξι χρόνια και όσοι το 2014 και μετά 7 χρόνια. Ο συνολικός αυτός χρόνος συνυπολογίζεται τόσο για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος όσο και για την προσαύξηση του ποσού της σύνταξης.

Στο 16,6% εκτοξεύθηκε το ποσοστό ανεργίας τον Μάιο

Το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο σπάει η ανεργία, ενώ το μέλλον προδιαγράφεται ακόμα πιο δυσοίωνο. Τον Μάιο οι άνεργοι ξεπέρασαν για πρώτη φορά τους 800.000, με το ποσοστό ανεργίας να εκτοξεύεται στο 16,6%, καθώς σε σχέση με τον περυσινό Μάιο αυξήθηκαν κατά 220.534 άτομα.

Η έκρηξη της ανεργίας είναι αποτέλεσμα της ύφεσης στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία τα τελευταία χρόνια και των μέτρων λιτότητας που έχουν επιβληθεί και έχουν ως συνέπεια να κλείνουν επιχειρήσεις και να χάνονται θέσεις εργασίας. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι η αύξηση αυτή της ανεργίας καταγράφηκε σ’ ένα μήνα που παραδοσιακά η ανεργία αποκλιμακωνόταν εξαιτίας της έναρξης της καλοκαιρινής περιόδου και την ύπαρξης πολλών εποχικών θέσεων εργασίας.
Με δεδομένο ότι οι άνεργοι έφτασαν τον φετινό Μάιο τους 822.719, όλοι αναμένουν ότι σταδιακά από τον Σεπτέμβριο ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί αφού θα χαθούν και οι θέσεις εργασίας του καλοκαιριού. Μάλιστα, υπάρχουν εκτιμήσεις που ανεβάζουν τους ανέργους σε πάνω από 1 εκατομμύριο προς τα τέλη του έτους.
Ο Μάιος του 2011 ήταν ο χειρότερος των τελευταίων έξι ετών. Το ποσοστό ανεργίας έφτασε στο 16,6%, όταν πέρυσι τον ίδιο μήνα ήταν 12%, ενώ στο χαμηλότερο επίπεδο είχε βρεθεί το 2008 (6,6%). Ωστόσο, απογοήτευση δεν προκαλεί μόνο η ετήσια σύγκριση της ανεργίας, αλλά και η μηνιαία. Τον Μάιο του 2011 σε σχέση με τον φετινό Απρίλιο, το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε από το 15,8% στο 16,6%. Δηλαδή, οι επιπλέον άνεργοι μέσα σε μόλις ένα μήνα ήταν 36.260 άτομα.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι γυναίκες και οι νέοι, ενώ η περιφέρεια με το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας ήταν τον Μάιο η Δυτική Μακεδονία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), που ανακοινώθηκαν χθες, δύο στις δέκα γυναίκες (20%) που αναζήτησαν εργασία τον Μάιο δεν βρήκαν, όταν στους άνδρες το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 14,1%.
Οι νέοι 15 έως 24 ετών έχουν τεράστιο πρόβλημα, αφού το 40,1% των ατόμων αυτής της κατηγορίας ήταν άνεργο τον Μάιο. Ακολουθούν οι νέοι μεταξύ 25 και 34 ετών με το ποσοστό ανεργίας τους να φτάνει στο 22%, ενώ στην ηλικιακή ομάδα 35-44 ετών το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε τον Μάιο στο 14,4%.
Σε ό, τι έχει να κάνει με τη γεωγραφική κατανομή των ανέργων, η περιφέρεια με το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η Δυτική Μακεδονία (24,9%). Ακολουθεί η Αν. Μακεδονία και Θράκη με 20,2%, η Κ. Μακεδονία με 19,8%, τα Ιόνια Νησιά με 19,3% και η Δ. Ελλάδα με 18,7%.
Ενα άλλο απαισιόδοξο μήνυμα που έρχεται από τα στοιχεία της ανεργίας έχει να κάνει και με τις θέσεις απασχόλησης. Τον Μάιο του 2011 σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2010, οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 299.798 άτομα (ή κατά 6,8%), ενώ σε σχέση με τον φετινό Απρίλιο μειώθηκαν κατά 51.804 άτομα (ή 1,24%).


ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΉ

Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

Ξεκινά το 40ωρο στον Δημόσιο τομέα


Αλλάζει το ωράριο λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών, με απόφαση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημήτρη Ρέππα, καθώς αυξάνεται το ωράριο στο Δημόσιο από 37,5 σε 40 ώρες την εβδομάδα.


Οι υπάλληλοι μπορούν να επιλέξουν τις εξής ώρες προσέλευσης και αποχώρησης:
  • 07:00’ με 15:00’
  • 07:30’ με 15:30’
  • 08:00’ με 16:00’
  • 08:30’ με 16:30’
  • 09:00’ με 17:00’

Οι αιτήσεις για τις ώρες εργασίας πρέπει να υποβληθούν έως τις 8 Αυγούστου και η δήλωση για την επιλογή του ωραρίου έχει δεσμευτικό χαρακτήρα και ισχύει έως τις 30 Ιουνίου του επόμενου έτους.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι ώρες εξυπηρέτησης του κοινού θα είναι έξι, εκτός από τις εφορίες, τις οποίες οι φορολογούμενοι θα εξακολουθούν να μπορούν να τις επισκέπτονται για 5,5 ώρες.

Το νέο ωράριο θα ισχύει για τους μόνιμους υπαλλήλους και το προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, στο Δημόσιο, τους ΟΤΑ Α' και Β' βαθμού και τα λοιπά ΝΠΔΔ.

Ps. Αντί άλλου σχολίου... η εικόνα....

Κατατέθηκε απόψε για ψήφιση στη Βουλή από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργο Κουτρουμάνη, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για την κοινωνική Οικονομία και Επιχειρηματικότητα.


 Στόχος η δημιουργία 60.000 θέσεων εργασίας.
Σκοπός του σχεδίου νόμου είναι η ανάπτυξη και στη χώρα μας εναλλακτικών μορφών επιχειρηματικής δράσης σε δραστηριότητες κοινωνικού σκοπού για την προαγωγή της τοπικής ανάπτυξης, τη διευκόλυνση της πρόσβασης στην αγορά εργασίας στρωμάτων του πληθυσμού που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την καταπολέμηση της φτώχειας, των διακρίσεων και του κοινωνικού αποκλεισμού.
Από τις νέες αυτές μορφές επιχειρήσεων αναμένεται να δημιουργηθούν 60.000 βιώσιμες νέες θέσεις εργασίας την τριετία 2012 - 2014. Το κόστος του προγράμματος το οποίο θα καλυφθεί από κοινοτικούς πόρους μέσω του Ταμείου Κοινωνικής Οικονομίας, είναι ύψους 60 εκ. ευρώ με δυνατότητα αύξησης του ποσού σε 100 εκ. ευρώ
Με την αξιοποίηση της εμπειρίας των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στοχεύει στην αξιοποίηση του νέου θεσμού για ενίσχυση της απασχόλησης και την παροχή σύγχρονων υπηρεσιών προς τους πολίτες και το κοινωνικό σύνολο.
Θεσπίζεται μια νέα μορφή επιχείρησης η κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση. Παράλληλα αναγνωρίζονται και καταγράφονται οι φορείς που δραστηριοποιούνται ήδη στην Κοινωνική Οικονομία και Επιχειρηματικότητα ενώ προβλέπεται η δυνατότητα δημιουργίας δικτύων συνεργασίας από τις Κοινωνικές Επιχειρήσεις. Στην Ελλάδα λειτουργούν σήμερα 8.400 περίπου συνεταιρισμοί με 950.000 περίπου μέλη
Παράλληλα εξειδικεύονται τα κριτήρια με τα οποία θα πιστοποιούνται οι φορείς της Κοινωνικής Οικονομίας. Η κοινωνική επιχείρηση βασίζεται στον αστικό συνεταιρισμό, της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης. Δεν προβλέπεται διανομή κερδών εκτός από την αμοιβή των μελών για την εργασία τους.
Λειτουργεί με τις βασικές αρχές, της ελεύθερης συμμετοχής, της δημοκρατικής διοίκησης, «ένα μέλος, μια ψήφος», της περιορισμένης διανομής των κερδών στα μέλη που προσφέρουν εργασία και την επανεπένδυση, την αλληλεγγύη, και την ανεξαρτησία από τις κρατικές δομές.
Με τη δημιουργία των κοινωνικών επιχειρήσεων, δημιουργούνται ευκαιρίες απασχόλησης για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας σε περιοχές έντονης οικονομικής κρίσης
Αντικείμενο των επιχειρήσεων αυτών, είναι η παροχή σύγχρονων, ποιοτικών κοινωνικών υπηρεσιών (περιβάλλον, πολιτισμός, παραδοσιακά προϊόντα, τοπική ανάπτυξη, φροντίδα ηλικιωμένων ή ατόμων με αναπηρία κλπ).
Η Κοινωνική Οικονομία στην Ευρώπη, αντιπροσωπεύει σήμερα, περίπου το 10% των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και απασχολεί περίπου 11 εκατ. εργαζομένους. Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει περίπου το 5,9% της συνολικής απασχόλησης και το 6,7% της μισθωτής απασχόλησης.
Με το νόμο παρέχονται κίνητρα για τη σύσταση και τη λειτουργία των κοινωνικών επιχειρήσεων και πέρα από την αξιοποίηση Κοινοτικών Πόρων, δίνεται η δυνατότητα αξιοποίησης του η αξιοποίηση του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης και της πρόσβασης σε όλα τα επιδοτούμενα προγράμματα για την ενίσχυση της απασχόλησης, και παρέχονται φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις καθώς και διατήρηση των επιδομάτων των ανέργων και εργαζομένων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

Από χθες (1η Αυγούστου) η Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ) στο κυνήγι των φοροφυγάδων και όχι μόνο.


Στον πενταψήφιο αριθμό «11012» και στο e-mail fpccu@hellenicpolice.gr θα μπορούν οι πολίτες να καταγγέλλουν φορολογικές παραβάσεις, παράνομες ενέργειες κρατικών λειτουργών αλλά και υποθέσεις διαφθοράς στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Πρόκειται για τον νέο τηλεφωνικό αριθμό και το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της νεοσύστατης Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ τα εγκαίνια της οποίας πραγματοποιήθηκαν χθές από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστο Παπουτσή.

Η νέα υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ θα πραγματοποιεί άμεσους ελέγχους και θα συντάσσει δικογραφίες σε βάρος των φοροφυγάδων ή άλλων παρανομούντων. Όπως επισημαίνουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ «οι έλεγχοι της Οικονομικής Αστυνομίας θα είναι στοχευμένοι. Δεν θα υπάρχουν τυχαίοι ή δειγματοληπτικοί έλεγχοι όπως πραγματοποιεί το ΣΔΟΕ ή άλλες οικονομικές υπηρεσίες. Θα πραγματοποιούνται έρευνες μετά από συγκεκριμένες καταγγελίες πολιτών ή και ύστερα από παραγγελίες δικαστικών αρχών. Πολλοί από τους παρανομούντες θα οδηγούνται στο Αυτόφωρο».

Η Οικονομική Αστυνομία θα συνεργάζεται με δικαστικές ή άλλες αρχές και φορείς, υπό την εποπτεία του αρμόδιου εισαγγελέα και θα έχει τη δυνατότητα πρόσβασης στα αρχεία οποιασδήποτε αστυνομικής υπηρεσίας και σε αρχεία άλλων υπηρεσιών, αρχών, οργανισμών και φορέων.
Παράλληλα, κατά τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης ή προανάκρισης από τη νέα υπηρεσία δεν θα ισχύει το φορολογικό, τραπεζικό, χρηματιστηριακό ή επιχειρηματικό απόρρητο.

Επιπλέον στο e-mail ccu@cybercrimeunit.gov.gr θα συγκεντρώνονται καταγγελίες πολιτών για υποθέσεις απατών και παιδικής πορνογραφίας κι άλλων στο διαδίκτυο που θα χειρίζεται η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος .

Στη νεοσύστατη υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ θα υπηρετούν περίπου 200 αστυνομικοί, γενικών κι ειδικών καθηκόντων.

Δέσμη μέτρων για ανέργους -Την παρουσίαση του σχεδίου θα κάνει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Στόχος η σύνδεση της εκπαίδευσης των πολιτών που ψάχνουν δουλειά με τις ανάγκες της αγοράς. Μέριμνα και για τη διατήρηση θέσεων εργασίας από τις επιχειρήσεις.

Αύριο το απόγευμα συνεδριάζει, εκτός απροόπτου, η Κυβερνητική Επιτροπή υπό τον πρωθυπουργό, με βασικό θέμα την υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης των ανέργων και αυτών που θα "δεσμεύσουν" και θα διατηρήσουν θέσεις σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.


Είναι γεγονός ότι στην κυβέρνηση αναζητούν "συνταγές" για άμεσες πρωτοβουλίες, επιδιώκοντας από Σεπτέμβρη να αρχίσει η εφαρμογή δέσμης προγραμμάτων για την κατάρτιση ανέργων, αλλά και εργαζομένων που χρειάζονται "επικαιροποίηση" των γνώσεών τους σχετικά με το αντικείμενο της εργασίας τους.

Την παρουσίαση του πλήρους σχεδίου για την κατάρτιση ανέργων και εργαζομένων θα κάνει, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής, ο κ. Γιώργος Κουτρουμάνης, που ως υπουργός Εργασίας έχει στα χέρια του το συνολικό πλάνο - διότι κάθε υπουργείο επιχειρεί να ενεργοποιήσει προγράμματα προς την ίδια κατεύθυνση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η θετική "ανατροπή" από την Ευρωπαϊκή Ενωση φέρνει την άμεση απελευθέρωση κονδυλίων του ΕΣΠΑ για την προώθηση προγραμμάτων, που είτε αφορούν δράσεις κοινωνικής "ομπρέλας", είτε την επανεκκίνηση μεγάλων έργων ανά την Ελλάδα.

Το "κουπόνι" για την προσέλευση πολιτών στην κατάρτιση δίνει τη δυνατότητα της "διά βίου μάθησης" - δηλαδή το "διαβατήριο" στους ενδιαφερομένους να ασκήσουν το δικαίωμα στην ευκαιρία της κατάρτισης. Εννοείται ότι η κυβέρνηση πρέπει προηγουμένως να έχει έτοιμο σχέδιο για τις ανάγκες που επισημαίνει η αγορά και για την κάλυψη κενών θέσεων.

Ταυτόχρονα μέσω των εν λόγω προγραμμάτων θα δοθεί η δυνατότητα σε ήδη εργαζομένους (αφού οι επιχειρήσεις θα επιδοτούνται) να εκπαιδευτούν σε νέα σύγχρονα προγράμματα του αντικειμένου τους.

Η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας επιδιώκουν να δημιουργήσουν τώρα ένα «ανάχωμα», καθώς πλέον τα υψηλά ποσοστά ανεργίας δεν προσδιορίζουν μόνο ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα αλλά δημιουργούν και ένα ζωτικό κίνδυνο για το μέλλον των ασφαλιστικών ταμείων που βρίσκονται σε κατάρρευση.

Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

Από σήμερα ισχύει η αυτόφωρη διαδικασία για οφειλέτες του Δημοσίου

Η εφαρμογή των διατάξεων του νέου νόμου που προβλέπει αυτόφωρο και ποινές φυλάκισης για ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 5.000 ευρώ ξεκινά από σήμερα (1 Αυγούστου). Για τον λόγο αυτό και το υπουργείο Οικονομικών καλεί τα δικαστικά τμήμα των ΔΟΥ να προχωρήσουν τις αμέσως επόμενες ημέρες στην ειδοποίηση όσων έχουν βεβαιωμένες οφειλές προς το δημόσιο έως 30 Σεπτεμβρίου 2010 γιατί διαφορετικά θα υποστούν τις αυστηρές κυρώσεις της νομοθεσίας.
Σημειώνεται ότι η νέα ρύθμιση που μπορούν να αξιοποιήσουν οι οφειλέτες προβλέπει την εξόφληση του χρέους τους προς το δημόσιο μέχρι και σε 36 δόσεις
Με βάση τη νομοθεσία από σήμερα (1 Αυγούστου 2011) το αδίκημα της μη εξυπηρέτησης οφειλών προς το δημόσιο άνω των 5.000 ευρώ είναι διαρκές με αποτέλεσμα να επιβάλλεται η διαδικασία του αυτόφωρου και ποινές φυλάκισης για τις ακόλουθες περιπτώσεις:
·   Για οφειλές συνολικού ύψους άνω των 5.000 ευρώ και μέχρι δέκα χιλιάδων 10.000 ευρώ, ανεξαρτήτως του χρόνου που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μέχρι την 31.3.2011.
·  Για οφειλές συνολικού ύψους άνω των δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ, για τις οποίες κατά την ως άνω ημερομηνία δεν είχαν συμπληρωθεί τέσσερις μήνες αφότου κατέστησαν ληξιπρόθεσμες.
Για την αποτελεσματικότερη είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών το υπουργείο Οικονομικών όπως έχει ήδη ανακοινωθεί θα αναθέσει σε ιδιωτικές ελεγκτικές και νομικές εταιρίες τον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών ξεκινώντας αρχικά από τους 10.000 μεγαλοφειλέτες.

Πρώτος στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι οι μεγαλο-οφειλέτες.

Αυτό υποστηρίζει σε δηλώσεις του στην εφημερίδα "Πρώτο Θέμα", ο αναπληρωτής υπουργός, Παντελής Οικονόμου.
Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι "δεν πρόκειται να πάνε στο αυτόφωρο όσοι οφείλουν στην Εφορία 5.000 και 10.000 ευρώ. Εμείς θα κυνηγήσουμε όσους οφείλουν από 150.000 ευρώ και πάνω. Αυτή είναι η δέσμευσή μας".
Σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών, η διαδικασία που ξεκινά από σήμερα έχει ως εξής: οι οφειλέτες θα ειδοποιηθούν τηλεφωνικά για το χρέος τους. Παράλληλα, θα ενημερώνονται για τις δυνατότητες υπαγωγής στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, με διαγραφή έως και του 90% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής, καθώς και καταβολή σε δόσεις που φτάνουν έως και τις 36. Στη συνέχεια θα ακολουθείται ο νόμος.
Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι εντολές που έχουν λάβει οι ελεγκτικοί μηχανισμοί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών είναι η προσπάθεια να εστιαστεί, πρώτα απ' όλους, στους μεγάλους οφειλέτες.
Οι οφειλέτες που θα απομείνουν μετά από "ξεκαθάρισμα" της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, υπολογίζονται σε περίπου 10.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα και θα "εξεταστούν" κατ' απόλυτη προτεραιότητα.