Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

Από το Μάιο οι περικοπές των κύριων και επικουρικών συντάξεων όλων των ασφαλιστικών ταμείων.


Από τις συντάξεις του Μαΐου θα αρχίσουν οι αναδρομικές περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις και οι παρακρατήσεις θα γίνουν σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Οι νέες περικοπές στις κύριες συντάξεις αφορούν σε όλα ανεξαιρέτως τα ασφαλιστικά ταμεία και συμπεριλαμβάνονται στο πακέτο πρόσθετων εξοικονομήσεων δαπανών ύψους 325 εκ ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα οι μειώσεις έχουν ως εξής:
  • Για ποσό πάνω από 1.300 ευρώ, μείωση 12% (για όλα τα ταμεία πλην του ΝΑΤ).
  • Για το ΝΑΤ, μείωση 7%

Πρόκειται για τη δεύτερη φορά μέσα στους 4 τελευταίους μήνες που περικόπτονται οι κύριες συντάξεις. Είχε προηγηθεί η περικοπή του περασμένου Νοεμβρίου όπου οι συντάξεις είχαν περικοπεί κατά 20% για το ποσό πάνω από τα 1200 ευρώ.
Κατά την αρχική του εισήγηση στο υπουργικό συμβούλιο, πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, αναφέρθηκε στο θέμα των περικοπών λέγοντας: "Η μείωση δεν μπορούσε να αποφευχθεί. Οι επιπτώσεις , όμως, είναι ηπιότερες από ότι έχουν εμφανιστεί. Για κάποιον που παίρνει σύνταξη 1500 ευρώ η σύνταξη του μειώνεται κατα 12% για το ποσό πάνω από τα 1.300 ευρώ. Μειώνεται δηλαδή κατά 24 ευρώ".

"Μαχαίρι" όμως έρχεται και στις επικουρικές. Οι μειώσεις που έχουν "κλειδώσει" θα είναι κλιμακωτές και θα έχουν ως εξής:
  • από 200 ευρώ - 250 ευρώ μείωση 10%
  • από 251 ευρώ - 300 ευρώ μείωση 15%
  • από 301 ευρώ και άνω μείωση 20%.

Στο ίδιο πακέτο μέτρων περιλαμβάνονται και περικοπές στα πολυτεκνικά επιδόματα.
Συγκεκριμένα προτείνεται να μειωθεί το πλαφόν οικογενειακού εισοδήματος για τρίτεκνους και τετράτεκνους και από τα 55.000 ευρώ που είναι σήμερα να πάει στα 45.000 ευρώ.
Το επίδομα αυτό για τους τρίτεκνους ανέρχεται στα 265 ευρώ το μήνα και για όσους έχουν 4 παιδιά στα 309 ευρώ το μήνα.
Όσοι έχουν περισσότερα από 5 παιδιά θα συνεχίσουν να παίρνουν το πολυτεκνικό επίδομα. 

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση προχωρά σε νέες περικοπές για περίπου 280.000 υπαλλήλους του Δημοσίου που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια, όπως ένστολοι, δικαστές και καθηγητές πανεπιστημίων. Οι μειώσεις των αποδοχών που αναμένεται να εφαρμοστούν άμεσα θα κυμαίνονται μεσοσταθμικά από 10%-12% ενώ θα πληγούν ιδιαίτερα οι υψηλόμισθοι.


Πηγή: Mega

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου