Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Τα κακά μαντάτα για τους εργαζόμενους συνεχίζονται… Νέος στόχος για την Τρόικα: Αποζημιώσεις και εφάπαξ…


Μετά τον κατώτερο μισθό, τις συντάξεις και τις εργασιακές σχέσεις, στην "προκρούστεια κλίνη" της τρόικας μπαίνουν το εφάπαξ και οι αποζημιώσεις που χορηγούνται λόγω απόλυσης ή συνταξιοδότησης.
Επικαλούμενοι τα μέγα οικονομικό πρόβλημα των ασφαλιστικών Ταμείων, οι δανειστές μας ζητούν να περικοπεί αρχικά το εφάπαξ και εν συνεχεία να καταργηθεί πλήρως. Για τις αποζημιώσεις προτείνουν να μειωθούν δραστικά με την θέσπιση πλαφόν 5 μηνιαίων μισθών, ώστε να διευκολύνονται οι απολύσεις, να συμπιεσθούν οι μέσες αποδοχές και να υπάρξει κινητικότητα στην αγορά εργασίας.
Η τρόικα έχει ήδη γνωστοποιήσει στην κυβέρνηση τις προτάσεις-απαιτήσεις της, ζητώντας να γίνει από τώρα προετοιμασία και να διαμορφωθεί σταδιακά το κατάλληλο κλίμα, ώστε τα νέα μέτρα να υιοθετηθούν και εφαρμοσθούν από την κυβέρνηση η οποία θα προκύψει από τις προσεχείς εκλογές.
Οι τελικές αποφάσεις πρέπει να ληφθούν τον Ιούνιο-Ιούλιο, πριν από τον επόμενο προγραμματισμένο έλεγχο για την πορεία υλοποίησης του Μνημονίου.
Πέραν της μείωσης του εφάπαξ και των αποζημιώσεων απόλυσης-συνταξιοδότησης στην ατζέντα της τρόικας παραμένουν η μείωση του 13ου-14ου μισθού, περαιτέρω περικοπές στους μισθούς και καθιέρωση ευέλικτων μορφών απασχόλησης.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα Έθνος, το σχέδιο των δανειστών προβλέπει ότι το εφάπαξ που χορηγείται σε συνταξιοδοτούμενους θα περικοπεί κατά 30% σε πρώτη φάση, με στόχο την ολοσχερή κατάργησή του σε μεταγενέστερο χρόνο.
Από τις περικοπές δεν θα γλιτώσουν όσοι έχουν καταθέσει αίτηση, αλλά δεν θα έχουν πάρει το εφάπαξ μέχρι τον Ιούνιο. Εκτιμάται ότι σε αυτήν την κατηγορία βρίσκονται 55.000 ασφαλισμένοι -κυρίως δημόσιοι υπάλληλοι- των οποίων οι αιτήσεις για το εφάπαξ είναι σε αναμονή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου