Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Από ρεκόρ σε ρεκόρ η ανεργία στην ευρωζώνη


«Είμαι τεχνικός υπολογιστών, δεν έχω ούτε δουλειά ούτε σπίτι. Κάθε βοήθεια είναι ευπρόσδεκτη, ευχαριστώ πολύ», γράφει το πλακάτ που έχει μπροστά του αυτός ο επαίτης στην ισπανική πρωτεύουσα

Η Ισπανία «κράτησε το στέμμα» και στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα... ανεργίας, με 24,6% τον Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat. Από κοντά την κηνυγάει η Ελλάδα...
Επιδεινώνεται σταθερά η κατάσταση στην αγορά εργασίας των χωρών της ΕΕ και ακόμη περισσότερο της Ευρωζώνης, επιβεβαίωσαν τα νέα στοιχεία της Eurostat για τον Μάιο.
Στις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ, η ανεργία έφτασε το 10,3%, συνεχίζοντας την ανοδική της πορεία και φτάνοντας σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα, μετά το 10,2% του Απριλίου.
Τα πράγματα είναι χειρότερα στις 17 χώρες που συμμετέχουν στο ευρώ, όπου η ανεργία έφτασε το 11,1%, επίσης αυξημένη σε σχέση με το 11% του Απριλίου.
Σε επίπεδο έτους η επιδείνωση είναι σημαντική, καθώς πέρυσι τον Μάιο, στην ΕΕ των 27, η ανεργία ήταν μόλις 9,5%, ενώ στην Ευρωζώνη 10%.
Όπως αναφέρει η Eurostat, εκτιμάται ότι στο σύνολο της ΕΕ υπάρχουν σήμερα 24,868 εκατ. πολίτες εκτός της αγοράς εργασίας, με τους 17,561 εκατ. να ζουν σε χώρες του ευρώ.
Σε ένα χρόνο δηλαδή υπολογίζεται ότι χάθηκαν σχεδόν 2 εκατ. θέσεις εργασίας, στην συντριπτική τους πλειοψηφία στις χώρες του ευρώ.
Η Ισπανία παραμένει η αδιαμφισβήτητη πρωταθλήτρια με την ανεργία να φτάνει το 24,6% το Μάιο, ενώ η Ελλάδα ακολουθεί κατά πόδας, με 22,6% το τρίτο τρίμηνο (δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη στοιχεία Μαΐου).
Στις άλλες δύο «μνημονιακές» χώρες η κατάσταση είναι καλύτερη, καθώς στην Πορτογαλία η ανεργία έφτασε «μόλις» το 15,2% και στην Ιρλανδία το 14,6%.
Στην άλλη άκρη του πίνακα, βρίσκονται η Αυστρία, με ανεργία 4,1%, η Ολλανδία, με 5,1% και η Γερμανία με 5,6%.


My observation: Άνεργος δεν είναι μόνο αυτός που είχε κάποτε δουλειά και την έχασε. Άνεργος είναι και αυτός  που μπορεί να μην δούλεψε ποτέ του με σχέση εξηρτημένης εργασίας, αλλά σήμερα θέλει να δουλέψει και δεν βρίσκει δουλειά… 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου