Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Ενίσχυση της απασχόλησης και στήριξη των ανέργων


Γεώργιος Κοντογιάννης

Η κατάσταση όσον αφορά στην απασχόληση και τον αριθμό των ανέργων είναι δραματική. Η ανεπάρκεια της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έχουν οδηγήσει σε τέλμα την οικονομική δραστηριότητα και τους πολίτες στην εξαθλίωση, στερώντας τους ένα από τα σημαντικότερα δικαιώματά τους, που δεν είναι άλλο από αυτό της εργασίας.

Είναι πλέον αποδεκτό από όλους πως η ύφεση δεν πρόκειται να οδηγήσει πουθενά και πως η μόνη λύση για έξοδο από την κρίση είναι η ανάπτυξη, η οποία εκτός των άλλων σημαίνει τη λήψη μέτρων που θα τονώσουν την αγορά και τον ιδιωτικό τομέα, θα διατηρήσουν τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις, ειδικά σε τομείς οι οποίοι θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας. 
  • Υπό αυτό το πρίσμα, Βουλευτής της Δημοκρατικής Συμμαχίας και υποψήφιος στη Β΄ Αθηνών Γιώργος Κοντογιάννης έχει καταθέσει σειρά προτάσεων στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της απασχόλησης και της στήριξη των ανέργων:
  • Nα ενεργοποιηθούν προγράμματα στήριξης της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης μέσω του ΕΣΠΑ.
  • Nα προχωρήσουν όλες οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τη μείωση του κράτους και της παρέμβασής του στην οικονομία.
  • Να ενισχυθεί ο ιδιωτικός τομέας, μέσω της άρσης των αντικινήτρων που εμποδίζουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων (γραφειοκρατία, υψηλή φορολογία κ,.α) και να δημιουργηθεί ευνοϊκό περιβάλλον για την προσέλκυση επενδύσεων που θα δώσουν νέες θέσεις εργασίας.
  • Να επιδοτείται η εργασία και όχι η ανεργία, με μείωση των υψηλών ασφαλιστικών εισφορών κατά 10% και κατά 50% τα πρώτα τρία χρόνια για νέες επιχειρήσεις και για επιχειρήσεις που δημιουργούν νέοι κάτω από 30 ετών.
  • Να επιδοτηθούν μη ελκυστικές θέσεις εργασίας, που καλύπτονται από μαύρη εργασία (κυρίως λαθρομετανάστες) & συμβάσεις ορισμένου χρόνου με μειωμένες αποδοχές και ασφαλιστικές εισφορές για νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας και μακροχρόνια άνεργους.
  • Να γίνει πιο αυστηρή η νομοθεσία για τη «μαύρη» και ανασφάλιστη εργασία.
  •  Να απελευθερωθεί η αγορά εργασίας.
  • Όχι μόνο επανακατάρτιση  στους ανέργους αλλά και παροχή νέας γνώσης στους εργαζόμενους και τους επιχειρηματίες. Κουπόνια κατάρτισης για όλους τους παραγωγικούς ανθρώπους στη χώρα.
  • Όσοι τίθενται εκτός εργασίας, παράλληλα με τα προγράμματα επανακατάρτισης, να λαμβάνουν ενίσχυση από τον ΟΑΕΔ για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, η οποία θα μειώνεται σταδιακά.
  • Να στηριχθούν ειδικές ομάδες πληθυσμού όπως οι μακροχρόνια άνεργοι και  οι μητέρες μονογονεϊκών οικογενειών, με ειδικά προγράμματα του ΟΑΕΔ.
  • Να αρθούν αδικίες όπως αυτή σε βάρος των επιτυχόντων της προκήρυξης 8Κ/2008 και των μακροχρόνια άνεργων, που αποκλείονται από τους καταλόγους για πρόσληψη επικουρικού προσωπικού στους φορείς παροχής υγείας.
  • Να προστατευθούν τα δικαιώματα των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που έλαβαν κρατικές ή κοινοτικές επιδοτήσεις και διακόπτουν τη λειτουργία τους.



Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Από τα χαμηλότερα ποσοστά μερικής απασχόλησης καταγράφει η Ελλάδα σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat


Ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά μερικής απασχόλησηςστην ΕΕ έχει η Ελλάδα (6,7% των απασχολουμένων από 15 ως 74 ετών), σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) για την υποαπασχόληση και τη μερική εργασία το 2011 στην ΕΕ.
Σύμφωνα με τη Eurostat, οι εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης (από 15 ως 75 ετών) στην "ΕΕ των 27" αντιπροσωπεύουν το 19,4% των εργαζομένων και στην ευρωζώνη το 20,8%.
Τα χαμηλότερα ποσοστά μερικής απασχόλησης καταγράφονται στη Βουλγαρία (2,3%), στη Σλοβακία(4,1%), στην Τσεχία (5,4%) και στην Ελλάδα (6,7%).
Αντιθέτως, οι χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά μερικής απασχόλησης είναι η Ολλανδία (49,1%), η Μ. Βρετανία(26,7%), η Γερμανία (26,5%), η Σουηδία (26%), η Δανία (25,9%), η Αυστρία και το Βέλγιο (25%).
Εξάλλου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το 58,1% των υποαπασχολουμένων στην Ελλάδα (159.000 υποαπασχολούμενοι) δηλώνουν ότι θα ήθελαν αν και θα είχαν τη δυνατότητα να εργαστούν περισσότερες ώρες. Το ποσοστό αυτό είναι το υψηλότερο στην ΕΕ και ακολουθούν η Λετονία (57%), η Ισπανία (49%) και η Κύπρος (42%). Το αντίστοιχο ποσοστό στην "ΕΕ των 27" είναι 19,4% (8,5 εκατομμύρια υποαπασχολούμενοι) και στην ευρωζώνη 20,8% (5,7 εκατομμύρια υποαπασχολούμενοι).
Τέλος, στην Ελλάδα 22.000 άνθρωποι αναζητούν εργασία και είναι σε θέση να εργαστούν, ενώ 64.000 είναι σε θέση να εργαστούν, αλλά δεν αναζητούν εργασία. Βάσει αυτών των στοιχείων, η Eurostat επισημαίνει ότι το δυνητικά πρόσθετο εργατικό δυναμικό στην Ελλάδα (ηλικίας 15 ως 74 ετών) ανέρχεται στο 1,7% της συνολικής εργατικής δύναμης (εργαζόμενοι συν άνεργοι). Το αντίστοιχο ποσοστό στην "ΕΕ των 27" είναι 4,6% και στην ευρωζώνη 4,8%.

Μείωση μισθών στην Καθημερινή


Σε υπογραφή ατομικών συμβάσεων που θα προβλέπουνμείωση μισθών από 10% έως 15% καλεί τους εργαζόμενους η διοίκηση της Καθημερινής. Ειδικότερα προβλέπεται μείωση μισθών κατά 10% σε όσους λαμβάνουν μεταξύ 1200 και 3000 Ευρώ μεικτά το μήνα και 15% σε εργαζόμενους με αμοιβές υψηλότερες των 3.000 Ευρώ.
Δεν προβλέπεται μείωση μισθών για το προσωπικό που λαμβάνει μεικτές αμοιβές κάτω των 1200 Ευρώ. Οι εργαζόμενοι καλούνται να υπογράψουν ως αύριο ενώ το απόγευμα θα γίνει η γενική συνέλευση των εργαζομένων.
Οι πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι δεν θα υπάρξουν αντιδράσεις δεδομένου ότι η Καθημερινή μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει καμία περικοπή.

Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το Επίδομα (Δώρο) Εορτών Πάσχα!


Επίδομα (Δώρο) Εορτών Πάσχα.
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!



1.   Πως γίνεται ο υπολογισμός του Δώρου Πάσχα;
Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το Δώρο αρχίζει από την 1η Ιανουαρίου μέχρι 30η Απριλίου κάθε έτους. Αν κάποιος εργαστεί ολόκληρο το παραπάνω χρονικό διάστημα δικαιούται να λάβει μισό μηνιαίο μισθό αν αμείβεται με μισθό και 15 ημερομίσθια αν αμείβεται με ημερομίσθιο.
Σε περίπτωση όμως που η εργασιακή σχέση του μισθωτού με τον εργοδότη του, δεν είχε διάρκεια ολόκληρο το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα που αναφέραμε είτε γιατί αποχώρησε οικιοθελώς από την εργασία του, είτε γιατί απολύθηκε, δικαιούται να λάβει αναλογία Δώρου η οποία υπολογίζεται ως εξής:
Προκειμένου για αμειβόμενο με μισθό, ποσό ίσο με 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ένα ημερομίσθιο ανάλογα με το συμφωνημένο τρόπο αμοιβής, για κάθε 8 (οκτώ) ημερολογιακές ημέρες. Σε περίπτωση που κάποιος εργαστεί λιγότερο από οκτώ ημέρες δικαιούται ανάλογο κλάσμα για Δώρο Πάσχα.

2.   Ποιοι δικαιούνται Δώρο Πάσχα;
Όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου δικαιούνται να λάβουν από τον εργοδότη τους Δώρο Πάσχα.

3.   Είναι υποχρεωτική η καταβολή του Δώρου Πάσχα;
Η καταβολή του Δώρου Πάσχα απορρέει από την ισχύουσα νομοθεσία και σε καμία περίπτωση δεν εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια εκάστου εργοδότη. (Ακόμα τουλάχιστον).

4.   Πότε καταβάλλεται το Δώρο Πάσχα;
Από τον νόμο η καταβολή του Δώρου του Πάσχα, δίνεται στους εργαζόμενους το αργότερο μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη.

5.   Τι επισύρει για τον εργοδότη η μη καταβολή του;
Η καθυστερημένη καταβολή του δώρου Πάσχα ή η καθυστέρηση του θεωρείτε παράνομη και επισύρει ποινή φυλάκισης . Ο απείθαρχος εργοδότης υπόκαιτε στην διαδικασία του αυτόφωρου.

6.   Εκτός από το Δώρο Πάσχα υπάρχουν και ημέρες υποχρεωτικής αργίας τις ημέρες του Πάσχα;
Οι υποχρεωτικές ημέρες Αργίας είναι 1) Η Κυριακή του Πάσχα και 2) Η Δευτέρα του Πάσχα ενώ η Μεγάλη Παρασκευή δεν ανήκει στις υποχρεωτικές αργίες,

7.   Πως πληρώνονται οι υποχρεωτικές ημέρες Αργίας;
·         Της Κυριακής του Πάσχα
Ισχύει ότι και για τις υπόλοιπες Κυριακές, δηλαδή απαγορεύεται η απασχόληση των εργαζομένων. Επομένως, όσοι από τους μισθωτούς απασχοληθούν την ημέρα αυτή δικαιούνται τα παρακάτω:
Αν αμείβονται με μισθό, δικαιούνται να λάβουν ως αμοιβή προσαύξηση 75% στο νόμιμο ωρομίσθιο, για όσες ώρες απασχολήθηκαν και αναπληρωματική ημέρα ανάπαυσης.
Εάν δε δοθεί αναπληρωματική ημέρα ανάπαυσης δικαιούνται να λάβουν ως πρόσθετη αμοιβή το καταβαλλόμενο ωρομίσθιο για κάθε ώρα απασχόλησης. Η αμοιβή αυτή θα υπολογιστεί βάσει του καταβαλλόμενου ωρομισθίου, ως αποζημίωση για την στέρηση της αναπληρωματικής ανάπαυσης.
Υπενθυμίζουμε ότι η αναπληρωματική ημέρα ανάπαυσης χορηγείται υποχρεωτικά εφόσον οι μισθωτοί απασχολήθηκαν πάνω από 5 ώρες.
Αν αμείβονται με ημερομίσθιο, δικαιούνται να λάβουν το καταβαλλόμενο ωρομίσθιο για κάθε ώρα εργασίας τους, προσαυξημένο κατά ποσοστό 75% επί του νόμιμου ωρομίσθιου. Στην περίπτωση που απασχοληθούν άνω των 5 ωρών δικαιούνται και αναπληρωματική ανάπαυση, σε άλλη εργάσιμη μέρα της εβδομάδας.
·         Η Δευτέρα του Πάσχα
Εάν ο εργοδότης απασχολήσει το προσωπικό του οφείλει τα παρακάτω:
Στους μισθωτούς που αμείβονται με μηνιαίο μισθό: εάν η επιχείρηση λειτουργεί νόμιμα τις επίσημες αργίες, Κυριακές κλπ δικαιούνται να λάβουν ως αμοιβή μόνο το 75% προσαύξηση στο νόμιμο ωρομίσθιο για όσες ώρες απασχοληθούν. Εάν η επιχείρηση δεν λειτουργούσε και φέτος κατ’ εξαίρεση λειτουργεί την Δευτέρα το υ Πάσχα, ο εργοδότης θα καταβάλλει την προσαύξηση 75% στο νόμιμο ωρομίσθιο για όσες ώρες απασχοληθούν και τόσα ωρομίσθια όσες ώρες απασχοληθούν υπολογιζόμενα επί του 1/25 του καταβαλλόμενου μισθού τους.
Για όσους αμείβονται με ημερομίσθιο: το καταβαλλόμενο ωρομίσθιο και προσαύξηση 75% στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν. Στους ημερομίσθιους που θα απουσιάσουν αδικαιολόγητα από την εργασία τους ενώ η επιχείρηση λειτουργεί νόμιμα κατά τις αργίες, δεν οφείλεται ούτε ημερομίσθιο, ούτε φυσικά προσαύξηση.

Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Μέχρι και αύριο (Μεγάλη Τετάρτη, 11/4) θα πρέπει οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα να πληρώσουν το Επίδομα (δώρο) εορτών Πάσχα στους εργαζόμενους.

Μέχρι και αύριο (Μεγάλη Τετάρτη, 11/4) θα πρέπει οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα να πληρώσουν το Επίδομα (δώρο) εορτών Πάσχα στους εργαζόμενους.


Επιδόματα (δώρα) εορτών δικαιούνται όλοι οι εργαζόμενοι με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου που αμείβονται με μισθό ή με ημερομίσθιο. Το επίδομα είναι ίσο με μισό μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 15 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο. 
Το επίδομα καταβάλλεται στο ακέραιο εφόσον η σχέση εργασίας διήρκησε ολόκληρη τη χρονική περίοδο στη περίπτωση του επιδόματος εορτών Πάσχα από 1η Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου κάθε έτους.
Για τους εργαζόμενους που η σχέση εργασία τους με τον υπόχρεο στη καταβολή επιδόματος (δώρου) Πάσχα εργοδότη δεν διήρκεσε ολόκληρο το ανωτέρω χρονικό διάστημα δικαιούνται τα εξής:
α) Σαν επίδομα Πάσχα ποσόν ίσο με 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ένα ημερομίσθιο ανάλογα με τον συμφωνημένο τρόπο αμοιβής για κάθε 8 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης μέσα στην χρονική περίοδο από 1η Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου κάθε έτους. Για χρονικό διάστημα μικρότερο του 8ημέρου, δικαιούνται ανάλογο κλάσμα.
Επίσης, για τους απασχολούμενους σε δημόσια, δημοτικά και κοινοτικά έργα, τις εποχιακά εκτελούμενες εργασίες καθώς και οι μισθωτοί που απασχολούνται με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου ή για εκτέλεση ορισμένου έργου η αναλογία επιδόματος Πάσχα που δικαιούνται είναι:
Δύο ημερομίσθια για κάθε 13 που πραγματοποίησαν στη χρονική περίοδο από 1ης Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου κάθε έτους σαν επίδομα Πάσχα κλπ. ή ανάλογο κλάσμα για κάτω από 8 ή από 13 ημερομίσθια που πραγματοποίησαν αντίστοιχα.
Το επίδομα Πάσχα υπόκεινται, όπως και οι τακτικές αποδοχές σε όλες τις κρατήσεις και εισφορές που προβλέπονται για τους οικείους ασφαλιστικούς οργανισμούς ή λογαριασμούς κοινωνικής πολιτικής.
Το επίδομα Πάσχα υπολογίζεται βάσει των πράγματι καταβαλλομένων μισθών ή ημερομισθίων την 15η ημέρα πριν από το Πάσχα ή την ημερομηνία λύσης της εργασιακής σχέσης. Το συνολικό ποσό δεν μπορεί να υπερβαίνει τον μισό μισθό για τους αμειβόμενους με μηνιαίο μισθό και τα 15 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.

Το επίδομα (δώρο) Πάσχα σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθεί σε είδος, αλλά σε χρήμα μόνο και θα πρέπει να έχει καταβληθεί μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη.

Παράδειγμα:

Ενδεικτικά, εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (ειδικότητα εργάτη), αμειβόμενος με τα ισχύοντα σήμερα της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης (με την προβλεπόμενη μείωση 22% των αποδοχών του).
Ο εν λόγω εργαζόμενος είναι άγαμος, χωρίς προϋπηρεσία, με πλήρες ωράριο και έχει απασχοληθεί από 1/1/2012 έως 30/4/ 2012 (δεν θα λυθεί η εργασιακή σχέση πριν από την 30/4/2012), θα λάβει το ακόλουθο Δώρο Πάσχα 2012:
15 ημερομίσθια Χ 26,18 € (ημερομίσθιο που ισχύει από 14.2.2012, σύμφωνα με τον Ν. 4046/2012 και την εκδοθείσα Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου -ΠΥΣ- αριθ. 6/28.2.2012) = 392,7€.
Ο ίδιος εργαζόμενος χωρίς την μείωση που προβλέπει ο Ν. 4046/2012 και η εν λόγω ΠΥΣ, θα ελάμβανε Δώρου Πάσχα 2012: 15 ημερομίσθια Χ 33,57€ = 503,55€.

Σχετικές διατάξεις:
1. Σύμφωνα με τις παραγράφους 1 και 2 του άρθρου 1 της απόφασης 19040/1991 των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας- (νυν Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΕΚ 742/Β/9-12-1981) «Επιδόματα (δώρα) εορτών» όλοι οι εργαζόμενοι με σχέση εξαρτημένης εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου που αμείβονται με μισθό ή με ημερομίσθιο δικαιούνται από τους πάσης φύσεως εργοδότες τους.
Επίδομα (δώρο) εορτών Πάσχα, ίσο με μισό μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 15 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.
Το ανωτέρω επίδομα καταβάλλεται στο ακέραιο εφόσον η σχέση εργασίας διήρκησε ολόκληρη τη χρονική περίοδο στη περίπτωση του επιδόματος εορτών Πάσχα από 1η Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου κάθε έτους.
2. Από τους ανωτέρω εργαζόμενους, εκείνοι που η σχέση εργασία τους με τον υπόχρεο στη καταβολή επιδόματος (δώρου) Πάσχα εργοδότη δεν διήρκεσε ολόκληρο το ανωτέρω χρονικό διάστημα δικαιούνται αναλογίας
Δηλαδή:
α) Σαν επίδομα Πάσχα ποσόν ίσο με 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ένα ημερομίσθιο ανάλογα με τον συμφωνημένο τρόπο αμοιβής για κάθε 8 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης μέσα στην χρονική περίοδο από 1η Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου κάθε έτους.
Για χρονικό διάστημα μικρότερο του 8ημέρου, δικαιούνται ανάλογο κλάσμα. 
3. Επίσης σύμφωνα με τη παρ. 5 του άρθρου 1 της Υ.Α. 19040/1991, οι απασχολούμενοι στα Δημόσια, Δημοτικά και Κοινοτικά Έργα, τις εποχιακά εκτελούμενες εργασίες καθώς και οι μισθωτοί που απασχολούνται με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου ή για εκτέλεση ορισμένου έργου η αναλογία επιδόματος Πάσχα που δικαιούνται είναι:
Δύο (2) ημερομίσθια για κάθε δεκατρία (13) που πραγματοποίησαν στη χρονική περίοδο από 1ης Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου κάθε έτους σαν επίδομα Πάσχα κλπ. ή ανάλογο κλάσμα για κάτω από οκτώ (8) ή από δεκατρία (13) ημερομίσθια που πραγματοποίησαν αντίστοιχα.
Το επίδομα Πάσχα υπόκεινται, όπως και οι τακτικές αποδοχές σε όλες τις κρατήσεις και εισφορές που προβλέπονται για τους οικείους ασφαλιστικούς Οργανισμούς ή Λογαριασμούς Κοινωνικής Πολιτικής (άρθρο 9 ΥΑ 18040/1981).
4. Σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 1 της απόφασης 19040/1981 επίδομα Πάσχα υπολογίζεται βάσει των πράγματι καταβαλλομένων μισθών ή ημερομισθίων την 15η ημέρα πριν από το Πάσχα ή την ημερομηνία λύσης της εργασιακής σχέσης.
5. Σύμφωνα με το άρθρο 6 της ΥΑ 19040/1981 το συνολικό ποσό του
επιδόματος Πάσχα, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υπερβαίνει τον μισό μισθό για τους αμειβόμενους με μηνιαίο μισθό και τα 15 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο, όπως προσδιορίζεται στα άρθρα 3 και 4 της ανωτέρω απόφασης.
6. Σύμφωνα με το άρθρο 10 παράγραφος 1 της ΥΑ 19040/1981 το επίδομα (δώρο) Πάσχα σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθεί σε είδος αλλά σε χρήμα μόνο, καταβάλλεται την Μεγάλη Τετάρτη.
7. Σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 8 του Ν. 3846/2010 «Εγγυήσεις για την εργασιακή ασφάλεια και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 66/Α/11-5-2010), κατά τα λοιπά εφαρμόζονται για τους μερικώς απασχολούμενους όλες οι διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας. Η μεταβολή του εργασιακού καθεστώτος των εργαζομένων από πλήρη σε μερική απασχόληση επιτρέπεται σύμφωνα με το εν λόγω άρθρο, με έγγραφη ατομική συμφωνία η οποία είναι έγκυρη, εφόσον έχει καταρτισθεί νομότυπα.

Επίδομα (δώρο) εορτών Πάσχα συνταξιούχων:
Την Πέμπτη 5 Απριλίου καταβλήθηκε το δώρο Πάσχα στους συνταξιούχους του ΙΚΑ και τη Δευτέρα 2 Απριλίου στους συνταξιούχους του ΟΓΑ μαζί με τη σύνταξη.
Η καταβολή του δώρου Πάσχα στους συνταξιούχους έγινε με κατάθεση στον τραπεζικό τους λογαριασμό ή λογαριασμού των Ελληνικών Ταχυδρομείων (ΕΛΤΑ).

Επίδομα (δώρο) εορτών Πάσχα δημοσίων υπαλλήλων:
Το δώρο Πάσχα στο δημόσιο καταβλήθηκε στις 5 Απριλίου. Ήταν μόλις 250 ευρώ και τα έλαβαν όσοι έχουν µμισθό κάτω των 3.000 ευρώ μεικτά, συμπεριλαμβανομένων των επιδομάτων.

Επίδομα (δώρο) εορτών Πάσχα Ναυτικών:
Η σύνταξη Μαΐου των ναυτικών μαζί με το Δώρο του Πάσχα θα καταβληθεί από το ΝΑΤ μέσω τραπέζης αύριο (Μεγάλη Τετάρτη 11/04).
Επίδομα (δώρο) εορτών Πάσχα άνεργων ναυτικών:
Από 235 έως 300 ευρώ θα λάβουν ως δώρο Πάσχα οι άνεργοι ναυτικοί. Η καταβολή του δώρου θα γίνεται μέχρι την Παρασκευή 15 Απριλίου. Το δώρο δικαιούνται άνεργοι ναυτικοί (υπό προϋποθέσεις), απολυθέντες ναυτικοί από τις Ένοπλες Δυνάμεις, πάσχοντες από χρόνια νοσήματα και χανσενικοί, ναυτικοί που φοιτούν στο ΚΕΣΕΝ, στη Σχολή Θαλαμηπόλων και στα ειδικά τμήματα υποψήφιων τρίτων μηχανικών και τρίτων πλοιάρχων.

Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα,
με υγεία, χαρά, ευτυχία
και παρέα με τα αγαπημένα σας πρόσωπα! 

Γεώργιος Λιάσκος

Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Πρόγραμμα κατάρτισης ανέργων σε βασικές δεξιότητες πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ) ανακοίνωσε ο Ο.Α.Ε.Δ.


Την έναρξη ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων ανέργων για τη συμμετοχή τους σε πρόγραμμα κατάρτισης ανέργων διάρκειας 100 ωρών, σε βασικές δεξιότητες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) ανακοίνωσε ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού

Συγκεκριμένα οι αιτήσεις για το πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 22.000.000 ευρώ, θα υποβάλλονται από τη Δευτέρα 9/04/2012 έως την Παρασκευή 25/05/2012.

Η κατάρτιση θα υλοποιηθεί από πιστοποιημένα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Κ.Ε.Κ.), τα οποία θα παρέχουν στους καταρτιζόμενους και τη δυνατότητα πιστοποίησης από Φορείς Πιστοποίησης των βασικών δεξιοτήτων στη χρήση ΤΠΕ, που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια της κατάρτισης.

Δικαίωμα συμμετοχής στη δράση και εγγραφής στο Μητρώο Ωφελουμένων έχουν οι άνεργοι, που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του Ο.Α.Ε.Δ. ανεξάρτητα αν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας ή όχι.

Σημειώνεται ότι καινοτομία του προγράμματος αποτελεί η χρήση για πρώτη φορά σε προγράμματα κατάρτισης ανέργων του υπ. Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και του Ο.Α.Ε.Δ., της «επιταγής κατάρτισης», η οποία θα χορηγείται από τα ΚΠΑ2 του Ο.Α.Ε.Δ. στους ανέργους, προκειμένου να καταρτιστούν σε πιστοποιημένα ΚΕΚ της επιλογής τους, στο συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο.

Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται στην ειδική ιστοσελίδα της δράσης:   http://www.voucher.gov.gr/  Επίσης και στην ιστοσελίδα του Ο.Α.Ε.Δ.:  http://www.oaed.gr/


Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Καθορίστηκαν τα κριτήρια με τα οποία θα παίρνουν επίδομα ανεργίας οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοτελώς απασχολούμενοι


Καθορίστηκαν τα κριτήρια με τα οποία θα παίρνουν επίδομα ανεργίας οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοτελώς απασχολούμενοι, σύμφωνα με όσα είπε χθες στη ΝΕΤ ο υπουργός Εργασίας.


«Έχουμε ετοιμάσει την απόφαση με τα κριτήρια προκειμένου να επεκταθεί το επίδομα ανεργίας και στους ελευθέρους επαγγελματίες. Θα χρειαστούν ορισμένες ημέρες ακόμα» είπε.
«Για να πάρει κάποιος το επίδομα θα πρέπει να είναι ασφαλισμένος, να έχει καταβάλλει εισφορές για ένα χρόνο και να έχει διακόψει τη δραστηριότητά του για τρεις μήνες. Θα υπάρχει και εισοδηματικό κριτήριο: 50.000 ευρώ καθαρά εισοδήματα για τρία χρόνια αθροιστικά και αντίστοιχα καθαρά εισοδήματα 80.000 ευρώ οικογενειακά έσοδα» προσέθεσε.
Υπενθυμίζεται ότι για τους ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ και το ΕΤΑΑ από 1/1/2011, παράλληλα με τις μηνιαίες εισφορές Κλάδου Σύνταξης και Κλάδου Υγείας, είναι υποχρεωτική η καταβολή επιπλέον εισφοράς 10 ευρώ για όλους τους ασφαλισμένους (παλαιούς και νέους), σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 44 του Ν.3986/2011 υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας ΟΑΕΔ.

Κυριακή 1 Απριλίου 2012

Παρελθόν η συμβάσεις «πλήρους» απασχόλησης στο ιδιωτικό τομέα.



Κατά 60% μειώθηκαν σε δύο χρόνια οι προσλήψεις με πλήρη απασχόληση ενώ διαστάσεις χιονοστιβάδας παίρνει η μετατροπή της πλήρους απασχόλησης σε εκ περιτροπής, με μονομερή απόφαση του Εργοδότη.

Από την ανάλυση των στοιχείων του πρώτο δίμηνο του 2012 του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), που δόθηκαν στη δημοσιότητα, προκύπτει η δραματική πλέον εξέλιξη στην αγορά εργασίας.

Ειδικότερα:

Οι θέσεις πλήρους απασχόλησης μειώνονται, οι προσλήψεις στη συντριπτική τους πλειοψηφία αφορούν σε μερική ή κε περιτροπής απασχόληση, ενώ αυξάνονται με ραγδαίο ρυθμό και οι μετατροπές των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε μερική ή εκ περιτροπής (με την «αναγκαστική» συμφωνία του εργαζόμενου).

Το πρώτο δίμηνο του έτους, δηλώθηκαν 32.577 νέες προσλήψεις, έναντι 43.900 προσλήψεων το διάστημα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου του 2011 και 79.932 το αντίστοιχο διάστημα του 2010. Η απόκλιση μεταξύ 2012 και 2011 είναι 11.323 θέσεις εργασίας (-26%) ενώ η απόκλιση μεταξύ 2012-2010, αγγίζει το -59%.

Οι νέες θέσεις μερικής απασχόλησης, στον αντίποδα αυξήθηκαν κατά 6% το πρώτο τρίμηνο του 2012 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Αύξηση 5% παρουσιάζουν και οι νέες θέσεις εκ περιτροπής απασχόλησης.

Κατά το εξεταζόμενο διάστημα, 8.001 εργαζόμενοι με πλήρη απασχόληση αναγκάστηκαν να συμφωνήσουν στη μετατροπή των συμβάσεών τους σε μερική, άλλοι 5.492 σε εκ περιτροπής, ενώ 2.816 οδηγήθηκαν σε εκ περιτροπής εργασία, με μονομερή απόφαση του εργοδότη τους.

Η μετατροπή των συμβάσεων σε μερική, αυξήθηκε κατά 42% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2011, η εκ περιτροπής με συμφωνία κατά 21% και η εκ περιτροπής με διευθυντικό δικαίωμα κατά 149%.

Βάσει των ελέγχων που διενήργησε το ΣΕΠΕ σε 3.138 επιχειρήσεις, στις οποίες εργάζονταν 9.319 άτομα, 6661 έλληνες και 2658 αλλοδαποί, το 36,5% διαπιστώθηκε πως εργαζόταν ανασφάλιστο! Το 63,5% των ανασφάλιστων ήταν έλληνες, καταρρίπτοντας έτσι το μύθο, ότι η μαύρη εργασία αφορά μόνο σε μετανάστες...

Από την έκθεση πεπραγμένων του ΣΕΠΕ, για το 2011, προκύπτουν οι "πρωταθλητές" στις παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας αλλά και ποιοι κλάδοι έχουν μπει στο στόχαστρο του ελεγκτικού μηχανισμού για το 2012. Έτσι, τα ιδιωτικά Γραφεία Ευρέσεως Εργασίας, τα συνεργεία καθαρισμού, οι εταιρείες security, τα souper market και πολυκαταστήματα καθώς και οι ταχυμεταφορές είναι οι κλάδοι που μπαίνουν στο στόχαστρο του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) για το 2012. 

Το 2011, σύμφωνα με την έκθεση πεπραγμένων του Σώματος πραγματοποιήθηκαν 31.515 έλεγχοι και επιβλήθηκαν  7.741 κυρώσεις (4.003 μηνύσεις, 3.738 πρόστιμα συνολικού ύψους 10.937.418 ευρώ και 1.554 μηνύσεις / μηνυτήριες αναφορές που προέκυψαν μετά από τη διενέργεια των εργατικών διαφορών), ενώ βρέθηκαν και 2.015 περιπτώσεις ανασφάλιστων εργαζομένων, όπου έγιναν αναγγελίες  στο ΙΚΑ με σκοπό την επιβολή κυρώσεων.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των ελέγχων, το 27,4%, έχει πραγματοποιηθεί στον κλάδο του Λιανικού εμπορίου εκτός οχημάτων και  μοτοσικλετών  και ακολουθεί ο κλάδος Δραστηριοτήτων Υπηρεσιών Εστίασης με ποσοστό 16%. Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, στον κλάδο του λιανικού εμπορίου γίνονται έλεγχοι συνήθως σε ό,τι αφορά το ωράριο λειτουργίας καταστημάτων καθώς και την εφαρμογή των διατάξεων για μερική απασχόληση.

Στα ξενοδοχεία, εστιατόρια, κ.λ.π. διερευνάται η παραβίαση των ωρών εργασίας του προσωπικού ή η απασχόληση παράνομων αλλοδαπών ή ανασφάλιστων καθώς και η σωστή εφαρμογή των διατάξεων των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Τον προηγούμενο χρόνο, το ΣΕΠΕ ανέλαβε να λύσει  και 21.345 εργατικές διαφορές, από τις οποίες επιλύθηκαν οι 9.843 και καταβλήθηκαν στους εργαζόμενους 19.875.087 ευρώ.

Σε σχέση με τις μηνυτήριες αναφορές, το 68,8% αφορά τη μη καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών, το 9,6% τους λοιπούς νόμους στους οποίους εντάσσεται και η περίπτωση εκπρόθεσμης κατάθεσης των καταστάσεων προσωπικού και ωρών εργασίας, που εφαρμόσθηκε με αυστηρότητα και με ενιαίο τρόπο σε όλη την Ελλάδα κατά το έτος 2011 και το 20,6% τη μη καταβολή της ετήσιας άδεια με αποδοχές.

Όσον αφορά στους κλάδους  οικονομικής δραστηριότητας με την μεγαλύτερη παραβατικότητα (σε σχέση με τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν στις επιχειρήσεις των συγκεκριμένων κλάδων), πρωταθλητής αποδεικνύεται ο κλάδος των κατασκευών κτιρίων  με 124% και ακολουθούν τα έργα πολιτικού μηχανικού με 76%, οι δραστηριότητες παροχής προστασίας και έρευνας με 54%, οι δραστηριότητας παροχής υπηρεσιών σε κτίρια και εξωτερικούς χώρους (συνεργεία καθαρισμού) με 53%, ακολουθεί ο κλάδος των εξειδικευμένων κατασκευαστικών δραστηριοτήτων με 51%, οι υπόλοιποι κλάδοι  με  35% όπως και ο κλάδος του χονδρικού εμπορίου με 35%.

Βάσει του σχεδιασμού για τη δράση του 2012, οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν στις εξής κατηγορίες:
  • Ιδιωτικά γραφεία συμβούλων εργασίας (I.Γ.Σ.Ε.) και εταιρείες προσωρινής απασχόλησης (Ε.Π.Α.)
  • Συνεργεία καθαρισμού
  • Εταιρίες security
  • Εμπόριο, super market, πολυκαταστήματα
  • Διανομές, ταχυμεταφορές (delivery, courier) 
  • Επιχειρήσεις που απασχολούν επαγγελματίες οδηγούς
  • Εργολάβοι και υπεργολάβοι σε κατασκευές και τεχνικά έργα
  • Εποχικές επιχειρήσεις
  • Χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί – τράπεζες
  • Ιδιωτικές κλινικές,  γηροκομεία, διαγνωστικά κέντρα και ινστιτούτα αισθητικής
  • Ραδιοτηλεοπτικές επιχειρήσεις
  • Αποκλειστικές νοσοκόμες
  • Διάφοροι  κλάδοι