Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Ηλεκτρονική διασύνδεση ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με ΣΕΠΕ και ΟΑΕΔ


ΣΕ πλήρη εφαρμογή τίθεται η ηλεκτρονική διασύνδεση ΙΚΑ- ΕΤΑΜ, ΟΑΕΔ και ΣΕΠΕ από την 1η Σεπτεμβρίου. Χθες ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Ιωάννης Βρούτσης υπέγραψε την απόφαση για την ενεργοποίηση του νέου πληροφοριακού συστήματος με ζεύξη ΣΕΠΕ - ΟΑΕΔ και ΙΚΑ, το οποίο προβλέπει την ηλεκτρονική –μέσω διαδικτύου– υποβολή εντύπων αρμοδιότητας ΣΕΠΕ και ΟΑΕΔ από εργοδότες που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα εργοδοτών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
Η απόφαση προβλέπει μεταβατικό στάδιο μέχρι το τέλος του χρόνου και υποχρεωτική εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου του 2013. Τα έντυπα που θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά αφορούν αναγγελία πρόσληψης, πίνακες προσωπικού, αναγγελία οικειοθελούς αποχώρησης μισθωτού, καταγγελία σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου, βεβαίωση - δήλωση εργοδότη για συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή έργου, αναγγελία υπερωριακής απασχόλησης και αίτηση για την έγκριση υπερωριακής απασχόλησης.
Στο πληροφοριακό σύστημα πρόσβαση και δυνατότητα διαχείρισης στα υποβληθέντα στοιχεία θα έχουν και οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Με την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής υποβολής του εντύπου στο σύστημα θα εκτυπώνεται αντίγραφο αυτού, στο οποίο θα αποδίδεται και θα αποτυπώνεται αριθμός πρωτοκόλλου και ημερομηνία υποβολής του και θα αποτελεί για τον εργοδότη αποδεικτικό υποβολής του, το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιείται νομίμως.
Σκοπός του μέτρου, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, είναι η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και ο καλύτερος έλεγχος. Στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται ότι με την αξιοποίηση του πληροφοριακού συστήματος του υπουργείου Εργασίας (Π.Σ. ΣΕΠΕ-ΟΑΕΔ), το οποίο ολοκληρώθηκε μετά από πολύχρονες προσπάθειες, δεν θα απαιτείται πλέον η αυτοπρόσωπη παρουσία των εργοδοτών ή των εκπροσώπων τους στις υπηρεσίες του ΣΕΠΕ ή και του ΟΑΕΔ προκειμένου να υποβάλλουν έντυπα αρμοδιότητας των παραπάνω φορέων, όπως π.χ. αναγγελίες πρόσληψης προσωπικού, πίνακες προσωπικού, αναγγελία οικειοθελούς αποχώρησης μισθωτού, αναγγελίες υπερωριακής απασχόλησης κ.λπ.
Με το νέο αυτό ηλεκτρονικό σύστημα, όπως προστίθεται στην ανακοίνωση, μειώνονται οι διοικητικές επιβαρύνσεις των επιχειρήσεων και το κόστος συμμόρφωσης των εργοδοτών, με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση περισσότερων από 25 εκατ. ευρώ γραφειοκρατικού βάρους ετησίως. Η διασύνδεση του νέου ηλεκτρονικού συστήματος με το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής, ενώ, παράλληλα, αποδεσμεύεται σημαντικός αριθμός υπαλλήλων του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας από τα αντίστοιχα διοικητικά καθήκοντα και επικεντρώνονται στον κυρίως ελεγκτικό και συμφιλιωτικό τους ρόλο.
Κυριότερα όμως, ενισχύεται και εμπεδώνεται κλίμα διαφάνειας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ εργαζομένων, εργοδοτών και κράτους. Το εν λόγω πληροφοριακό σύστημα θα παρουσιαστεί αναλυτικά πριν από την έναρξη της λειτουργίας του. Για την υποστήριξη του πληροφοριακού συστήματος προβλέπεται η συγκρότηση ομάδας διαχείρισης.
Ειδικότερα, στο υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας προβλέπεται η συγκρότηση εννεαμελούς ομάδας διαχείρισης του πληροφοριακού συστήματος, στην οποία θα μετέχουν τρεις υπάλληλοι της κεντρικής υπηρεσίας του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, εκ των οποίων ένας  ως συντονιστής της ομάδας, δύο υπάλληλοι του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), δύο του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) και άλλοι δύο υπάλληλοι του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.      

Τα μέτρα του υπουργείου Εργασίας εν όψει της τρόικα


Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, θα έχει την Πέμπτη στη 1 μετά το μεσημέρι, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης.


Ο υπουργός Εργασίας, θα ενημερώσει, σύμφωνα με πληροφορίες, τον πρωθυπουργό σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνει το υπουργείο Εργασίας, για τον περιορισμό της σπατάλης και την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και της αδήλωτης εργασίας. 

Πρόκειται, για το νέο Πληροφοριακό Σύστημα Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας και Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, την εφαρμογή του πιστοποιητικού ασφαλιστικής ενημερότητας για όλες τις επιχειρήσεις, τον εντοπισμό των παράνομων συντάξεων και παροχών, μέσω της συνεργασίας των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών, τη μείωση λειτουργικών δαπανών των υπηρεσιών του υπουργείου και την εντατικοποίηση των ελέγχων για τον εντοπισμό της αδήλωτης εργασίας. 

Θα τεθεί επίσης το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με την τρόικα που αναμένεται επισκεφτεί το υπουργείο Εργασίας την ερχόμενη Δευτέρα. 

Ήδη το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας, βρίσκεται στο υπουργείο από την προηγούμενη εβδομάδα, εξετάζοντας την πορεία των εργασιακών σχέσεων και την κατάσταση των ασφαλιστικών Ταμείων.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου, το υπουργείο Εργασίας πρόκειται να σηκώσει το κύριο βάρος της προσπάθειας για την εξοικονόμηση των 11,7 δισ. ευρώ τη διετία 2013- 2014, προχωρώντας σε περικοπές, τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ. 

Περίπου 2 δισ. ευρώ αναμένεται να εξοικονομηθούν από τις περικοπές στα κοινωνικά επιδόματα, με την εφαρμογή αυστηρότερων εισοδηματικών κριτηρίων και «συγχώνευση» των επιδομάτων, ώστε να δίνεται ένα σε κάθε δικαιούχο.

Πλαφόν σε συντάξεις και εφάπαξ

Παράλληλα, εξετάζεται η επιβολή πλαφόν σε όλες τις συντάξεις του δημοσίου στα επίπεδα των 2.200 ευρώ, και η μείωση κατά 22,68% στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων.

Σχετικά με τις αλλαγές στο ύψος του εφάπαξ, ο υπουργός Εργασίας έχει ξεκαθαρίσει, κατά την πρόσφατη συνάντησή του με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ, ότι δεν είναι αποδεκτό να χρηματοδοτηθούν τα ελλείμματα του Ταμείου από τον κρατικό προϋπολογισμό και θα πρέπει να υπάρχει αντιστοιχία των ποσών που χορηγούνται με τα ποσά που έχουν καταβληθεί.

Η επιβολή πλαφόν εξετάζεται για το σύνολο των υψηλών συντάξεων και θα αφορά το σύνολο των συντάξεων που λαμβάνει ο ίδιος ασφαλισμένος (κύριες, επικουρικές, διπλή σύνταξη κ.λπ.).

Το ύψος του πλαφόν δεν έχει οριστικοποιηθεί, αν και εξετάζονται προτάσεις μεταξύ των 2.200 και 2.400 ευρώ, με στόχο την εξοικονόμηση 1,5 δισ. ευρώ.

Σήμερα το πλαφόν είναι στα 2.740 ευρώ για τη μία σύνταξη, ενώ για τις διπλές συντάξεις διαμορφώνεται στα 3.360 ευρώ (δεν έχουν υπολογιστεί οι επικουρικές).

Για την Ελληνική Χαλυβουργία

Στη συνάντηση στο Μαξίμου, σύμφωνα με πληροφορίες, θα τεθεί και το θέμα της Ελληνικής Χαλυβουργίας, για το οποίο ο πρωθυπουργός έχει εκφράσει προσωπικό ενδιαφέρον.

Ο υπουργός Εργασίας έχει δηλώσει ότι είναι θετικός στη συνέχιση του διαλόγου, υπό την προϋπόθεση ότι το εργοστάσιο παραμένει ανοικτό, ενώ έχει προγραμματίσει συνάντηση με το σωματείο των εργαζομένων της Ελληνικής Χαλυβουργίας Ασπροπύργου την ερχόμενη Παρασκευή.

ΠΗΓΗ: http://www.newsit.gr

Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Συνταγματική προστασία του δικαιώματος στην εργασία


Σύνταγμα του Κράτους
MEPOΣ ΔEYTEPO - Ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα
  
  Άρθρο 22 - (Προστασία της εργασίας)
  
1. H εργασία αποτελεί δικαίωμα και προστατεύεται από το Κράτος, που μεριμνά για τη δημιουργία συνθηκών απασχόλησης όλων των πολιτών και για την ηθική και υλική εξύψωση του εργαζόμενου αγροτικού και αστικού πληθυσμού. 
Όλοι οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα από φύλο ή άλλη διάκριση, έχουν δικαίωμα ίσης αμοιβής για παρεχόμενη εργασία ίσης αξίας.
2. Mε νόμο καθορίζονται οι γενικοί όροι εργασίας, που συμπληρώνονται από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας συναπτόμενες με ελεύθερες διαπραγματεύσεις και, αν αυτές αποτύχουν, με τους κανόνες που θέτει η διαιτησία.
3. Νόμος ορίζει τα σχετικά με τη σύναψη συλλογικών συμβάσεων εργασίας από τους δημόσιους υπαλλήλους και τους υπαλλήλους οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης ή άλλων νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου.
4. Οποιαδήποτε μορφή αναγκαστικής εργασίας απαγορεύεται.
Eιδικοί νόμοι ρυθμίζουν τα σχετικά με την επίταξη προσωπικών υπηρεσιών σε περίπτωση πολέμου ή επιστράτευσης ή για την αντιμετώπιση αναγκών της άμυνας της Xώρας ή επείγουσας κοινωνικής ανάγκης από θεομηνία ή ανάγκης που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, καθώς και τα σχετικά με την προσφορά προσωπικής εργασίας στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης για την ικανοποίηση τοπικών αναγκών. 
5. Tο Κράτος μεριμνά για την κοινωνική ασφάλιση των εργαζομένων, όπως νόμος ορίζει.


  


Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Από ρεκόρ σε ρεκόρ η ανεργία στην ευρωζώνη


«Είμαι τεχνικός υπολογιστών, δεν έχω ούτε δουλειά ούτε σπίτι. Κάθε βοήθεια είναι ευπρόσδεκτη, ευχαριστώ πολύ», γράφει το πλακάτ που έχει μπροστά του αυτός ο επαίτης στην ισπανική πρωτεύουσα

Η Ισπανία «κράτησε το στέμμα» και στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα... ανεργίας, με 24,6% τον Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat. Από κοντά την κηνυγάει η Ελλάδα...
Επιδεινώνεται σταθερά η κατάσταση στην αγορά εργασίας των χωρών της ΕΕ και ακόμη περισσότερο της Ευρωζώνης, επιβεβαίωσαν τα νέα στοιχεία της Eurostat για τον Μάιο.
Στις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ, η ανεργία έφτασε το 10,3%, συνεχίζοντας την ανοδική της πορεία και φτάνοντας σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα, μετά το 10,2% του Απριλίου.
Τα πράγματα είναι χειρότερα στις 17 χώρες που συμμετέχουν στο ευρώ, όπου η ανεργία έφτασε το 11,1%, επίσης αυξημένη σε σχέση με το 11% του Απριλίου.
Σε επίπεδο έτους η επιδείνωση είναι σημαντική, καθώς πέρυσι τον Μάιο, στην ΕΕ των 27, η ανεργία ήταν μόλις 9,5%, ενώ στην Ευρωζώνη 10%.
Όπως αναφέρει η Eurostat, εκτιμάται ότι στο σύνολο της ΕΕ υπάρχουν σήμερα 24,868 εκατ. πολίτες εκτός της αγοράς εργασίας, με τους 17,561 εκατ. να ζουν σε χώρες του ευρώ.
Σε ένα χρόνο δηλαδή υπολογίζεται ότι χάθηκαν σχεδόν 2 εκατ. θέσεις εργασίας, στην συντριπτική τους πλειοψηφία στις χώρες του ευρώ.
Η Ισπανία παραμένει η αδιαμφισβήτητη πρωταθλήτρια με την ανεργία να φτάνει το 24,6% το Μάιο, ενώ η Ελλάδα ακολουθεί κατά πόδας, με 22,6% το τρίτο τρίμηνο (δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη στοιχεία Μαΐου).
Στις άλλες δύο «μνημονιακές» χώρες η κατάσταση είναι καλύτερη, καθώς στην Πορτογαλία η ανεργία έφτασε «μόλις» το 15,2% και στην Ιρλανδία το 14,6%.
Στην άλλη άκρη του πίνακα, βρίσκονται η Αυστρία, με ανεργία 4,1%, η Ολλανδία, με 5,1% και η Γερμανία με 5,6%.


My observation: Άνεργος δεν είναι μόνο αυτός που είχε κάποτε δουλειά και την έχασε. Άνεργος είναι και αυτός  που μπορεί να μην δούλεψε ποτέ του με σχέση εξηρτημένης εργασίας, αλλά σήμερα θέλει να δουλέψει και δεν βρίσκει δουλειά…