Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

Έως 31/1/2015 η υποβολή στο ΕΡΓΑΝΗ του Έντυπου για τις ετήσιες άδειες του προσωπικού

Υποχρεωτική γίνεται από την 1.1.2015 και μετά η υποβολή από τους εργοδότες στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του εντύπου Ε11, που αφορά τη γνωστοποίηση των στοιχείων για την ετήσια κανονική άδεια.
Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση οικ.49327/10702/2014-ΦΕΚ Β΄3456/23.12.2014, οι εργοδότες θα πρέπει να υποβάλλουν ηλεκτρονικά το έντυπο Ε11 για όλους τους εργαζόμενους που απασχολούν στην επιχείρησή τους, με σχέση εξαρτημένης ιδιωτικού δικαίου.
Έτσι, μέχρι τις 31 Ιανουαρίου κάθε έτους θα υποβάλλονται τα στοιχεία των εργαζομένων που έλαβαν την ετήσια άδεια και το επίδομα αδείας κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος και έχουν καταχωρισθεί στο ειδικό «Βιβλίο Αδειών».
Επομένως, δεν περιλαμβάνονται τα στοιχεία όσων έλαβαν αποζημίωση μη ληφθείσης αδείας επειδή έληξε η σύμβαση εργασίας –λήξη σύμβασης ορισμένου χρόνου, καταγγελία σύμβασης εργασίας ή οικειοθελής αποχώρηση- και δεν είχαν πάρει ολόκληρη την άδεια ή την αναλογία, που εδικαιούντο.
Στην περίπτωση αυτή συμπεριλαμβάνονται στο Έντυπο Ε11 τα στοιχεία τους, εφόσον είχαν στο μεταξύ πάρει ημέρες αδείας και είχαν καταγραφεί στο βιβλίο αδειών.
Μέσα από το Έντυπο Ε11, λοιπόν, θα πρέπει να διαπιστώνεται ότι ο εργαζόμενος έχει εξαντλήσει μέσα στο προηγούμενο έτος την άδεια, που εδικαιούτο. Άλλωστε απαγορεύεται ρητά η μεταφορά της άδειας σε επόμενο έτος, αλλά και οποιαδήποτε περί του αντιθέτου συμφωνία με τον εργοδότη.
Υπενθυμίζουμε, ότι έως 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους θα πρέπει να γίνεται «εκκαθάριση» αδείας για κάθε εργαζόμενο, ακόμα κι αν βρίσκεται στο πρώτο ημερολογιακό έτος εργασίας

Από τη υποβολή του Εντύπου εξαιρούνται οι φορείς του «Μητρώου Δημοσίων Φορέων της Ελληνικής Διοίκησης» του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, που ακολουθούν για τη χορήγηση αδειών στο με εξαρτημένη σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου προσωπικό τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου