Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Αργία 25ης Μαρτίου - Τι ισχύει για τους εργαζόμενους

Ως υποχρεωτική αργία έχει καθοριστεί η 25η Μαρτίου. Τι ισχύει όμως για αυτούς που θα εργαστούν στις 25 Μαρτίου και τι για εκείνους που δεν θα εργαστούν;

Για τις επιχειρήσεις που δεν θα λειτουργήσουν:
Εάν δεν λειτουργήσει η επιχείρηση καταβάλλεται στους μισθωτούς που αμείβονται με ημερομίσθιο το σύνηθες καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους χωρίς καμία προσαύξηση.
Στους μισθωτούς που αμείβονται με μισθό δεν οφείλεται τίποτα πέραν του μηνιαίου μισθού.

Για τις επιχειρήσεις που θα λειτουργήσουν:
Όσοι εργασθούν κατά την 25η Μαρτίου και αμείβονται με ημερομίσθιο, θα λάβουν το κανονικό ημερομίσθιο και προσαύξηση 75%, επί του νόμιμου ημερομισθίου.

Για τους αμειβόμενους με μισθό και που θα απασχοληθούν κατά την 25η Μαρτίου διακρίνονται οι παρακάτω περιπτώσεις:
- Αν η επιχείρηση στην οποία εργάζονται λειτουργεί νόμιμα τις Κυριακές και αργίες, θα λάβουν μόνο την προσαύξηση του 75% επί του 1/25 του νόμιμου μισθού.
- Εάν πρόκειται για επιχείρηση που δεν επιτρέπεται η λειτουργία της κατά τις Κυριακές και αργίες, και λειτουργήσει κατά την ημέρα αυτή (παρανόμως), οι μισθωτοί που θα απασχοληθούν εκτάκτως κατά την ημέρα αυτή, θα λάβουν εκτός της προσαύξησης του 75%, επί πλέον ένα ημερομίσθιο (1/25 του μισθού τους, ή τόσα ωρομίσθια, όσες ώρες απασχοληθούν).


Σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις που θα παραμείνουν ανοικτές κατά την 25η Μαρτίου, χωρίς να έχουν ειδικό λόγο και άδεια από το ΣΕΠΕ και δεν υπάγονται στην κατηγορία των επιχειρήσεων των οποίων η λειτουργία επιτρέπεται κατά Κυριακές και αργίες, κινδυνεύουν με επιβολή προστίμου σε περίπτωση ελέγχου από τις αρμόδιες υπηρεσίες (Αστυνομία, ΣΕΠΕ, ΙΚΑ), ανεξαρτήτως της απασχόλησης ή όχι εργαζομένων, κατά την ημέρα αυτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου