Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

Σε αδιέξοδο κατέληξε η συνάντηση – διαπραγμάτευση της ΓΣΕΕ με τις εργοδοτικές οργανώσεις για τη Νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ). Προς Γενική Απεργία στις 24/2. Αποχωρεί η Συνομοσπονδία από την Επιτροπή για το ασφαλιστικό.

Σύμφωνα με τη Συνομοσπονδία, η αντιπρόταση των εργοδοτών κινήθηκε στο πνεύμα της λιτότητας και περιοριστικής οικονομικής πολιτικής που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός.
Η Ολομέλεια της Διοίκησης της ΓΣΕΕ συνεδριάζει αύριο στις 10:00 προκειμένου να λάβει αποφάσεις για τις αγωνιστικές και απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων.
Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, Γιάννης Παναγόπουλος, θα εισηγηθεί την πραγματοποίηση Γενικής Απεργίας στις 24 του μήνα, καθώς και την αποχώρηση των επιστημονικών συνεργατών μας από την επιτροπή για το ασφαλιστικό.
Σε ερώτηση για τα όρια ήλικίας συνταξιοδότησης, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ υπογράμμισε: «Για τη ΓΣΕΕ και τους εργαζόμενους έπεσε πλέον ένας απαγορευτικός τοίχος-η κόκκινη γραμμή, που ήταν το ΟΧΙ στην αύξηση των ορίων ηλικίας. Είμαστε αντίθετοι. Δεν παράγει κανένα αποτέλεσμα για την βιωσιμότητα του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος ενώ αντιθέτως παράγει εξόχως αντικοινωνικά αποτελέσματα γι’ αυτό και διαφωνούμε ριζικά».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις των κοινωνικών εταίρων για τη νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), τόνισε ότι αυτές διεξάγονται στο περιθώριο μιας σκληρής οικονομικής πραγματικότητας.
Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλης Κορκίδης εμφανίστηκε θετικός στην αύξηση σε ευρώ του βασικού μισθού, επισήμανε όμως πως δεν είναι δυνατόν να ανέλθει σε 800 ευρώ, τουλάχιστον μέσα στο 2010. Όπως ανέφερε, σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρχει υπερκάλυψη άλλων κλιμακίων της σύμβασης και ιδιαίτερα αυτών που έχουν συμπληρώσει προϋπηρεσία τουλάχιστον μια τριετία.
Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για την ποσοστιαία αύξηση σε όλα τα άλλα κλιμάκια της σύμβασης, η θέση της ΕΣΕΕ είναι να κινηθεί στα επίπεδα του επίσημου πληθωρισμού.
Σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού, ο κ. Κορκίδης ανέφερε ότι «θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπ' όψιν μας το διάγγελμα του Πρωθυπουργού για την δεινή κατάσταση της οικονομίας, καθώς και τα σκληρά φορολογικά μέτρα προσαρμογής, τα οποία, διαμορφώνουν για εργοδότες και εργαζομένους ένα δύσκολο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου