Πέμπτη, 26 Αυγούστου 2010

Απειλούνται 300.000 θέσεις εργασίας έως το τέλος του 2011

ΓΣΕΒΕΕ: 375.180 επιχειρήσεις βρίσκονται στο «κόκκινο» και 176.700 αντιμέτωπες με την προοπτική «λουκέτου»

Με στάση πληρωμών προς το Δημόσιο καθώς και με μεταφορά της έδρας των επιχειρήσεών τους εκτός Ελλάδος, προκειμένου να αποφύγουν την υψηλή φορολογία, προειδοποιούν οι μικρομεσαίοι, εάν η κυβέρνηση επιμείνει στην ίδια φορολογική πολιτική και δεν δώσει αναπτυξιακά κίνητρα στη μικρομεσαία ελληνική επιχειρηματικότητα. Την ίδια ώρα εκτιμάται ότι 375.180 επιχειρήσεις βρίσκονται «στο κόκκινο» και 176.700 εξ αυτών αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο «λουκέτου» μέχρι το τέλος του 2011, κάτι που μεταφράζεται σε απώλεια 305.000 θέσεων εργασίας. Μέσα στο επόμενο εξάμηνο, εξάλλου, εκτιμάται ότι θα γίνουν περί τις 120.000 απολύσεις. Τα συμπεράσματα αυτά περιλαμβάνονται στην έρευνα που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ (Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος) σε συνεργασία με την εταιρεία Marc για την αποτύπωση του οικονομικού κλίματος στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 960 επιχειρήσεων με 0-49 εργαζόμενους σε όλη την Ελλάδα, στο διάστημα από 15 έως 28 Ιουλίου 2010 το 44,4% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι είναι πολύ ή αρκετά πιθανό το ενδεχόμενο παύσης εργασιών τους, ενώ σχεδόν 2 στους 10 ερωτηθέντες επεσήμαναν σημαντικό κίνδυνο παύσης των εργασιών τους.

Μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος «λουκέτου» στον τομέα της μεταποίησης (50%), στις πολύ μικρές επιχειρήσεις (το ποσοστό στους αυτοαπασχολούμενους αγγίζει το 60%) και στην Αττική όπου σχεδόν 1 στις 2 επιχειρήσεις αμφιβάλλει εάν θα μπορέσει να συνεχίσει να λειτουργεί και το επόμενο διάστημα, εξέλιξη η οποία θα οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση της ανεργίας.

Ηδη μέσα στο α΄ εξάμηνο του 2010, το 21,9% προχώρησε σε μείωση προσωπικού και μόλις το 3,6% σε αύξηση. Επομένως, το καθαρό ποσοστό επιχειρήσεων που προχώρησε σε μείωση προσωπικού είναι 18,3%, γεγονός που μεταφράζεται σε απώλεια περίπου 88.000 θέσεων εργασίας. Αυτές έρχονται να προστεθούν στις άλλες 104.000 χαμένες θέσεις του β΄ εξαμήνου. Ανησυχητικές είναι οι προβλέψεις για την απασχόληση και το επόμενο εξάμηνο, καθώς το 27,7% των ερωτηθέντων που απασχολούν εργαζομένους δηλώνουν ότι θα προχωρήσουν σε μείωση προσωπικού, κάτι που σημαίνει ότι ενδεχομένως χαθούν περί τις 120.000 θέσεις εργασίας.

Ακόμη, όμως, και όσοι έχουν διατηρήσει το προσωπικό τους αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην καταβολή των μισθών ή προχωρούν στη μείωση ωρών και ημερών εργασίας. Το 40% δηλώνει ότι αντιμετωπίζει δυσκολίες στην καταβολή των μισθών, ποσοστό που στη μεταποίηση φτάνει στο 50%. Σε μείωση ημερών ή ωρών εργασίας προχώρησε το 30% των επιχειρήσεων. Ειδικά στη μεταποίηση το αντίστοιχο ποσοστό είναι 40% και στις επιχειρήσεις με πάνω από 10 άτομα προσωπικό φτάνει το 50%.

Επίσης, το 80,2% των επιχειρήσεων καταγράφουν επιδείνωση της γενικής οικονομικής τους κατάστασης, 77,8% κατέγραψε το α΄ εξάμηνο του 2010 μείωση τζίρου, 79% μείωση ρευστότητας, 76,1% μείωση παραγγελιών και 52,3% μείωσε τις επενδύσεις.

Εντονη είναι η αντίδραση των μικρομεσαίων στην περαιτέρω αύξηση του ΦΠΑ, καθώς το 71,5% θεωρεί ότι θα επιφέρει σημαντικές μεταβολές στον τζίρο τους. Τρεις στις τέσσερις επιχειρήσεις δηλώνουν ότι είχαν τη δυνατότητα έως τώρα να απορροφήσουν την αύξηση του ΦΠΑ, ενώ το 50% των επιχειρήσεων με προσωπικό άνω των 10 ατόμων δήλωσε ότι αναγκαστικά προχώρησε σε ανατιμήσεις. Η φορολογία φαίνεται ότι αρχίζει να επηρεάζει σημαντικά τις αποφάσεις των επιχειρηματιών. Το 26% σκέφτεται να μεταφέρει την έδρα της επιχείρησης εκτός Ελλάδος, ποσοστό που φτάνει στο 30,2% στον κλάδο της μεταποίησης και στο 33% στις επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες στην Αττική.

Η υψηλή φορολογία και η γενικότερη αρνητική στάση έναντι των μέτρων της κυβέρνησης έχει ως αποτέλεσμα το 43,5% να θεωρεί ως αποτελεσματική αντίδραση την παύση πληρωμών προς το Δημόσιο. Ερωτηθείς ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δ. Ασημακόπουλος εάν η οργάνωση παροτρύνει τα μέλη της σε μια τέτοια αντίδραση δήλωσε: «Δεν υπάρχει τέτοια σκέψη, αλλά δεν αποκλείεται τίποτα στο μέλλον».

Τέλος, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ καταφέρθηκε εναντίον του ΣΕΒ και των τραπεζιτών, υποστηρίζοντας ότι «από έναν μικρό κύκλο γνωριμιών και συμφερόντων καθοδηγείται η οικονομία και ελήφθησαν οι αποφάσεις του Μνημονίου».


Πηγή: Δημητρα Mανιφαβα - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου