Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

"Πικρός" Νοέμβρης για συνταξιούχους

Μπροστά σε δυσάρεστη έκπληξη βρέθηκαν σήμερα οι δικαιούχοι μεσαίων και υψηλών συντάξεων του ΙΚΑ που πήραν ψαλιδισμένες τις αποδοχές τους, εξαιτίας των παρακρατήσεων που επιβλήθηκαν αναδρομικά από την 1η Νοεμβρίου λόγω της αύξησης του ΛΑΦΚΑ και της επιβολής πρόσθετων εισφορών στις επικουρικές και τις κύριες συντάξεις που έφερε το Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα.

Στην ίδια δεινή θέση θα βρεθούν αύριο και οι συνταξιούχοι του Δημοσίου, που θα δουν τις συντάξεις -κύριες και επικουρικές- μειωμένος με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.

Για παράδειγμα, συνταξιούχος που παίρνει 1.400 ευρώ κύρια σύνταξη και είναι άνω των 55, θα υποστεί μείωση 20% για το ποσό άνω των 1.200 ευρώ, ενώ από την επικουρική του θα χάσει το 30% για το ποσό πάνω από 150 ευρώ. Δηλαδή, ο εν λόγω συνταξιούχος έχει χάσει για τους δύο μήνες που του παρακρατήθηκαν οι εισφορές 80 ευρώ από την κύρια, ενώ αν η επικουρική του είναι 400 θα έχει απώλεια 150 ευρώ.

Σε ένα άλλο παράδειγμα, συνταξιούχος του Δημοσίου με αποδοχές 2.000 ευρώ, που βγήκε στη σύνταξη και νεότερος, κάτω από τα 55, είδε τη σύνταξή του να μειώνεται κατά 40% πάνω από τα 1.000 ευρώ, ενώ επιβαρύνεται και από τις εισφορές τύπου ΛΑΦΚΑ που ισχύουν από το 2010. Έτσι, θα του απομείνουν τουλάχιστον αυτό το μήνα 600 ευρώ, αφού η αναδρομική παρακράτηση θα φτάσει τα 1.400 ευρώ.

Επίσης, η επικουρική σύνταξη τού εν λόγω υπαλλήλου, που ανέρχεται περίπου τα 450 ευρώ, θα μειωθεί κατά 5 ευρώ (αφού προβλέπεται μείωση 10% για συντάξεις άνω των 400 ευρώ), ενώ το μέρισμά του από το μετοχικό ταμείο πολιτικών υπαλλήλων που είναι γύρω στα 500 ευρώ θα συρρικνωθεί κατά 20%.

Θα χάσει, δηλαδή, συνολικά 1.900 ευρώ. Από την 1η Ιανουαρίου, μάλιστα, οι απώλειες θα είναι μεγαλύτερες εξαιτίας της μείωσης του αφορολόγητου.

Μένουν χωρίς ΕΚΑΣ

"Πικρός" ήταν ο Νοέμβριος και για χιλιάδες δικαιούχους του ΕΚΑΣ, που έχασαν το επίδομα λόγω υπέρβασης των εισοδηματικών κριτηρίων.

Ειδικότερα, 19.574 καταργήθηκαν λόγω υπέρβασης εισοδηματικών κριτηρίων, ενώ κόπηκαν άλλα 12.000 επιδόματα που ήταν δυνατόν να διασταυρωθούν και χρειάζονται συμπληρωματικά στοιχεία για το ύψος του εισοδήματος.

Επίσης, η καταβολή του επιδόματος διεκόπη και για χιλιάδες συνταξιούχους που προέρχονται κυρίως από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, για τους οποίους οι αρμόδιες υπηρεσίες διαπίστωσαν ότι δεν διαμένουν στην Ελλάδα.

ΠΗΓΗ: Mega

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου