Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2012

Επήλθε συμφωνία τελικά μεταξύ τρόικας και κυβέρνησης για μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις για εξοικονόμηση συνολικά του ποσού των 300 εκατομμυρίων ευρώ.


Εξοικονόμηση 100 εκατ. ευρώ από περικοπές στις συντάξεις του ΝΑΤ και των "ευγενών" ταμείων και άλλα 200 εκατ. από περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, κατά 15% μεσοσταθμικά, συμφώνησαν κυβέρνηση και τρόικα.
Ξεκαθαρίζει, μετά την αποψινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, το τοπίο για τις περικοπές στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, από τις οποίες η Κυβέρνηση προσδοκά να εξοικονομήσει συνολικά το ποσό των 300 εκατ. ευρώ.
Τα 100 εκ. θα αντληθούν από τις κύριες συντάξεις και τα 200 εκ. από τις επικουρικές. Οι περικοπές στις κύριες συντάξεις αφορούν κατά 7% στις συντάξεις του ΝΑΤ και κατά 20% στις συντάξεις των ειδικών ταμείων - ΔΕΗ, ΟΤΕ και τραπεζών - από ένα ποσό και πάνω το οποίο θα κυμαίνεται μεταξύ των 1.200 και των 1.300 ευρώ.
Για τις επικουρικές εξετάζονται δυο βασικά σενάρια και σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας, οι τελικές αποφάσεις ληφθούν αύριο το πρωί.
Το πρώτο σενάριο προβλέπει μειώσεις μόνο στις επικουρικές των ελλειμματικών Ταμείων, κατά 15% στις συντάξεις άνω των 200 ευρώ και κατά 20% στις συντάξεις άνω των 300 ευρώ.
Το δεύτερο σενάριο προβλέπει περικοπές σε όλα ανεξαιρέτως τα Ταμεία κατά 10% στις συντάξεις από τα 250 έως τα 300 ευρώ και κατά 20% στις συντάξεις άνω των 300 ευρώ.
Στο μεταξύ ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στους Οργανισμούς Εργατικής Κατοικίας και Εστίας οι οποίοι πρόκειται να «κλείσουν», σύμφωνα με το νέο οικονομικό πρόγραμμα.
Από τη συνάντηση προέκυψε σύμφωνα με πληροφορίες, ότι το υπουργείο Εργασίας αναζητεί λύση ώστε να διατηρηθούν οι παροχές μέσα από ένα νέο σχήμα, τίποτε ωστόσο δεν μπορεί να εξετασθεί πριν από την συνεδρίαση του Eurogrοup.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου