Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

Από σήμερα ισχύει η αυτόφωρη διαδικασία για οφειλέτες του Δημοσίου

Η εφαρμογή των διατάξεων του νέου νόμου που προβλέπει αυτόφωρο και ποινές φυλάκισης για ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 5.000 ευρώ ξεκινά από σήμερα (1 Αυγούστου). Για τον λόγο αυτό και το υπουργείο Οικονομικών καλεί τα δικαστικά τμήμα των ΔΟΥ να προχωρήσουν τις αμέσως επόμενες ημέρες στην ειδοποίηση όσων έχουν βεβαιωμένες οφειλές προς το δημόσιο έως 30 Σεπτεμβρίου 2010 γιατί διαφορετικά θα υποστούν τις αυστηρές κυρώσεις της νομοθεσίας.
Σημειώνεται ότι η νέα ρύθμιση που μπορούν να αξιοποιήσουν οι οφειλέτες προβλέπει την εξόφληση του χρέους τους προς το δημόσιο μέχρι και σε 36 δόσεις
Με βάση τη νομοθεσία από σήμερα (1 Αυγούστου 2011) το αδίκημα της μη εξυπηρέτησης οφειλών προς το δημόσιο άνω των 5.000 ευρώ είναι διαρκές με αποτέλεσμα να επιβάλλεται η διαδικασία του αυτόφωρου και ποινές φυλάκισης για τις ακόλουθες περιπτώσεις:
·   Για οφειλές συνολικού ύψους άνω των 5.000 ευρώ και μέχρι δέκα χιλιάδων 10.000 ευρώ, ανεξαρτήτως του χρόνου που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μέχρι την 31.3.2011.
·  Για οφειλές συνολικού ύψους άνω των δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ, για τις οποίες κατά την ως άνω ημερομηνία δεν είχαν συμπληρωθεί τέσσερις μήνες αφότου κατέστησαν ληξιπρόθεσμες.
Για την αποτελεσματικότερη είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών το υπουργείο Οικονομικών όπως έχει ήδη ανακοινωθεί θα αναθέσει σε ιδιωτικές ελεγκτικές και νομικές εταιρίες τον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών ξεκινώντας αρχικά από τους 10.000 μεγαλοφειλέτες.

Πρώτος στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι οι μεγαλο-οφειλέτες.

Αυτό υποστηρίζει σε δηλώσεις του στην εφημερίδα "Πρώτο Θέμα", ο αναπληρωτής υπουργός, Παντελής Οικονόμου.
Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι "δεν πρόκειται να πάνε στο αυτόφωρο όσοι οφείλουν στην Εφορία 5.000 και 10.000 ευρώ. Εμείς θα κυνηγήσουμε όσους οφείλουν από 150.000 ευρώ και πάνω. Αυτή είναι η δέσμευσή μας".
Σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών, η διαδικασία που ξεκινά από σήμερα έχει ως εξής: οι οφειλέτες θα ειδοποιηθούν τηλεφωνικά για το χρέος τους. Παράλληλα, θα ενημερώνονται για τις δυνατότητες υπαγωγής στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, με διαγραφή έως και του 90% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής, καθώς και καταβολή σε δόσεις που φτάνουν έως και τις 36. Στη συνέχεια θα ακολουθείται ο νόμος.
Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι εντολές που έχουν λάβει οι ελεγκτικοί μηχανισμοί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών είναι η προσπάθεια να εστιαστεί, πρώτα απ' όλους, στους μεγάλους οφειλέτες.
Οι οφειλέτες που θα απομείνουν μετά από "ξεκαθάρισμα" της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, υπολογίζονται σε περίπου 10.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα και θα "εξεταστούν" κατ' απόλυτη προτεραιότητα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου