Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

Δέσμη μέτρων για ανέργους -Την παρουσίαση του σχεδίου θα κάνει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Στόχος η σύνδεση της εκπαίδευσης των πολιτών που ψάχνουν δουλειά με τις ανάγκες της αγοράς. Μέριμνα και για τη διατήρηση θέσεων εργασίας από τις επιχειρήσεις.

Αύριο το απόγευμα συνεδριάζει, εκτός απροόπτου, η Κυβερνητική Επιτροπή υπό τον πρωθυπουργό, με βασικό θέμα την υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης των ανέργων και αυτών που θα "δεσμεύσουν" και θα διατηρήσουν θέσεις σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.


Είναι γεγονός ότι στην κυβέρνηση αναζητούν "συνταγές" για άμεσες πρωτοβουλίες, επιδιώκοντας από Σεπτέμβρη να αρχίσει η εφαρμογή δέσμης προγραμμάτων για την κατάρτιση ανέργων, αλλά και εργαζομένων που χρειάζονται "επικαιροποίηση" των γνώσεών τους σχετικά με το αντικείμενο της εργασίας τους.

Την παρουσίαση του πλήρους σχεδίου για την κατάρτιση ανέργων και εργαζομένων θα κάνει, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής, ο κ. Γιώργος Κουτρουμάνης, που ως υπουργός Εργασίας έχει στα χέρια του το συνολικό πλάνο - διότι κάθε υπουργείο επιχειρεί να ενεργοποιήσει προγράμματα προς την ίδια κατεύθυνση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η θετική "ανατροπή" από την Ευρωπαϊκή Ενωση φέρνει την άμεση απελευθέρωση κονδυλίων του ΕΣΠΑ για την προώθηση προγραμμάτων, που είτε αφορούν δράσεις κοινωνικής "ομπρέλας", είτε την επανεκκίνηση μεγάλων έργων ανά την Ελλάδα.

Το "κουπόνι" για την προσέλευση πολιτών στην κατάρτιση δίνει τη δυνατότητα της "διά βίου μάθησης" - δηλαδή το "διαβατήριο" στους ενδιαφερομένους να ασκήσουν το δικαίωμα στην ευκαιρία της κατάρτισης. Εννοείται ότι η κυβέρνηση πρέπει προηγουμένως να έχει έτοιμο σχέδιο για τις ανάγκες που επισημαίνει η αγορά και για την κάλυψη κενών θέσεων.

Ταυτόχρονα μέσω των εν λόγω προγραμμάτων θα δοθεί η δυνατότητα σε ήδη εργαζομένους (αφού οι επιχειρήσεις θα επιδοτούνται) να εκπαιδευτούν σε νέα σύγχρονα προγράμματα του αντικειμένου τους.

Η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας επιδιώκουν να δημιουργήσουν τώρα ένα «ανάχωμα», καθώς πλέον τα υψηλά ποσοστά ανεργίας δεν προσδιορίζουν μόνο ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα αλλά δημιουργούν και ένα ζωτικό κίνδυνο για το μέλλον των ασφαλιστικών ταμείων που βρίσκονται σε κατάρρευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου