Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Στο τελικό στάδιο επεξεργασίας το σχέδιο νόμου για το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.

Ενιαία θα είναι η αντιμετώπιση του νέου μισθολογίου προς τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, καθώς όπως διευκρίνισαν οι συναρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης μετά από πολύωρη σύσκεψη, όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα διατηρήσουν τις αποδοχές τους, καθώς ό,τι παίρνουν πέρα από τον βασικό μισθό θα καταβάλλεται, πλέον, όχι ως επίδομα αλλά ως προσωπική διαφορά.
Οι διευκρινίσεις κρίθηκαν αναγκαίες μετά από τον έντονο θόρυβο που προκάλεσε η φημολογία για συμφωνία κάτω από το τραπέζι με εφοριακούς και τελωνειακούς.
Το σχέδιο, που βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας, προβλέπει κατάργηση όλων των επιδομάτων για τους νεοεισερχόμενους στο Δημόσιο με εξαίρεση το οικογενειακής κατάστασης, αυτό της θέσης ευθύνης, των παραμεθόριων περιοχών και των ειδικών συνθηκών.
Για τους ήδη υπηρετούντες προβλέπεται η διατήρηση προσωπικής διαφοράς, όπως αυτή υπολογίζεται από τη διαφορά μεταξύ βασικού μισθού και επιδομάτων που λαμβάνουν σήμερα. Σε αυτή τη προσωπική διαφορά θα τεθεί, ωστόσο, πλαφόν, που σύμφωνα με υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών θα αφορά σε περίπου 80.000 υπαλλήλους, οι οποίοι θα υποστούν "κούρεμα" των αποδοχών τους.
Το σχέδιο θα περάσει, πάντως, από το κόσκινο της τρόικας, καθώς αν και στο επικαιροποιημένο μνημόνιο και στο μεσοπρόθεσμο δεν προβλέπεται δημοσιονομικό όφελος από το νέο μισθολόγιο, εκτός από το "πάγωμα" των ωριμάνσεων που ήδη έχει θεσμοθετηθεί, οι δανειστές μας έχουν ζητήσει το μισθολόγιο να είναι σε αρμονία με τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και να προβλέπει μεταβατική περίοδο μόλις 3 ετών.
Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας στην εκπομπή "Πρωινό MEGA" δήλωσε για το θέμα: "Εγώ ξέρω ότι η κυβέρνηση παλεύει το ενιαίο μισθολόγιο. Τώρα από εκεί και πέρα, εγώ προσφέρθηκα από την πλευρά της δικής μου ευθύνης στο διοικητικό σύστημα της χώρας να συμφωνήσω σε αυτά τα θέματα. Οι εξαιρέσεις που αφορούν τον δικό μου κλάδο, είναι εξαιρέσεις που αφορούν τους γιατρούς και είναι εξαιρέσεις δόκιμες".
Ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Δημήτρης Ζαφειριάδης, τόνισε: "Με το φόβο του πολιτικού κόστους και με αποσπασματικό τρόπο η κυβέρνηση διαχειρίζεται μια μεγάλη μεταρρύθμιση όπως είναι το ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου