Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Την εκτίμηση ότι η πραγματική ανεργία στην Ελλάδα θα φθάσει το 26% ως το 2012, που αντιπροσωπεύει έναν αριθμό 1.250.000 εργαζομένων, εξέφρασε ο κ. Σάββας Ρομπόλης, καθηγητής στο Πάντειο πανεπιστήμιο και επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ.


Εκτίναξη της πραγματικής ανεργίας στο 26% ως το 2012, αναπροσαρμογή του ασφαλιστικού συστήματος και περαιτέρω μείωση των συντάξεων, προέβλεψε ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ Σάββας Ρομπόλης, στο πλαίσιο παρουσίασης έκθεσης του Ινστιτούτου για την ελληνική οικονομία και την απασχόληση.


Ο κ. Ρομπόλης εκτίμησε συγκεκριμένα ότι η πραγματική ανεργία στην Ελλάδα θα αγγίξει το 26% ως το 2012, ποσοστό που αντιστοιχεί σε έναν αριθμό 1.250.000 εργαζομένων, ενώ η στατιστική θα ανέλθει στο 21%.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το έλλειμμα των ασφαλιστικών Ταμείων θα φθάσει στα 6 δισ. ευρώ στο τέλος του 2011, οπότε και θα υπάρξουν δυσκολίες στη χρηματοδότηση του συστήματος. Η συνεχής μείωση των συντάξεων, εξήγησε ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, θα εγκαθιδρύσει «αρνητική αναλογιστικότητα», δηλαδή οι εργαζόμενοι θα λαμβάνουν συντάξεις μικρότερες από τις εισφορές που έχουν καταβληθεί. Αναφορικά με το θέμα των αμοιβών τόνισε, ότι «το 50% της αγοραστικής δύναμης που κέρδισαν με τις διαπραγματεύσεις τα συνδικάτα, χάθηκε σε δυο χρόνια» και εκτίμησε ότι κατά το 2012 θα υπάρξει νέα μείωση του ΑΕΠ της τάξης του 2% έως 2,5%.

Ο κ. Ρομπόλης παραλλήλισε την έκταση της ανεργίας με εκείνη της δεκαετίας του 1950, ενώ εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για το κατά πόσο οι επενδύσεις στην «πράσινη» ανάπτυξη μπορούν να αποτελέσουν αντίδοτο στην ανεργία καθώς, σύμφωνα με μελέτη της ΓΣΕΕ από το 2012 ως το 2020 οι επενδύσεις αυτές μπορούν να δημιουργήσουν συνολικά 90.000 έως 95.000 νέες θέσεις εργασίας σε διάφορες ειδικότητες.

Κατά το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ η παραγωγική βάση της ελληνικής οικονομίας είναι «σε θνήσκουσα κατάσταση», ενώ ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η μείωση κατά 38,2% κατά τα δύο τελευταία χρόνια, των επενδύσεων σε πάγια κεφάλαια, δηλαδή εγκαταστάσεις και μηχανήματα.
Όπως επισήμανε ο κ. Ρομπόλης, η λύση είναι νέο αναπτυξιακό σχέδιο εξειδικευμένο κατά περιοχή ώστε οι επενδύσεις να μην γίνονται αποσπασματικά και να μην σπαταλούνται πολύτιμοι πόροι.
Επικρίσεις κατά της πολιτικής ηγεσίας διατύπωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος. «Βλέπουμε μια πολιτική ηγεσία στη χώρα να υπολείπεται των ιστορικών στιγμών, να μην πιάνει το νήμα από κει που πρέπει και να μην αναπτύσσει τις πολιτικές που θα ήταν αναγκαίες, όχι απλά για να περιορίσουμε τα ελλείμματα, αλλά και για να βγει η χώρα από την κρίση», ανέφερε στην εισήγησή του.

Χαρακτήρισε παράλληλα άτολμη την ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία η οποία, όπως είπε, «αδυνατεί να αντιμετωπίσει την τεράστια κρίση που είναι κρίση χρέους και διακυβέρνησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο καθηγητής στο Οικονομικό πανεπιστήμιο Αθηνών, Ν. Χριστοδουλάκης υποστήριξε ότι το σοβαρότερο πρόβλημα από το χρέος, είναι η ύφεση, και πρόσθεσε ότι εάν η ύφεση του 2009 - 2011 υπερβεί το 5,5% τότε η σωρευτική ύφεση θα ξεπεράσει το 12%, γιατί, όπως είπε, η ύφεση σωρεύεται πολλαπλασιαστικά και όχι αθροιστικά.

«Τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει η Ελλάδα δεν είναι μόνο δικά της, αλλά αποτελούν σε μεγάλο βαθμό απότοκο των συνεπειών σε ένα ευρύτερο ευρωπαϊκό περιβάλλον, το οποίο δοκιμάζεται από πολλές προκλήσεις», παρατήρησε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου