Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Μειώνεται κατά 22% και το επίδομα ανεργίας

Κατά 22% μειώνονται, με υπουργική απόφαση, όλα τα επιδόματα του ΟΑΕΔ και το επίδομα ανεργίας, ακολουθώντας τη μείωση που κατώτατου μισθού κατά το ίδιο ποσοστό. Πλέον το επίδομα ανεργίας διαμορφώνεται στα 359 ευρώ.

Η μείωση των επιδομάτων θα ισχύσει από τις 12 Μαρτίου και παρά τις χθεσινές αναφορές του υπουργού Εργασίας στους δημοσιογράφους πως εξετάζεται η εξαίρεση ορισμένων κατηγοριών ανέργων από τη μείωση, κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται στην υπουργική απόφαση που υπεγράφη.
Πηγές του υπουργείου Εργασίας ανέφεραν πως η υπογραφή της απόφασης κρίθηκε επιβεβλημένη εν όψει της συνεδρίασης του Eurogroup, στην οποία συζητείται η, κατ' αρχήν, επικύρωση του νέου οικονομικού προγράμματος και της δανειακής σύμβασης των 130 δισ. ευρώ. Οι ίδιες πηγές άφηναν ανοιχτό «παράθυρο» για ειδικές ρυθμίσεις για ορισμένες κατηγορίες επιδομάτων, μετά από νέα συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας με την τρόικα.
Την Παρασκευή το υπουργείο Εργασίας κατέθεσε τροπολογία η οποία προέβλεπε την αποσύνδεση σειράς παροχών, προσαυξήσεων σύνταξης, αλλά και εισοδηματικών κριτηρίων, που συνδέονται με το ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη, το οποίο μειώθηκε κατά 22% 
Στον ΟΑΕΔ αρμοδιότητες, περιουσία και προσωπικό ΟΕΚ - ΟΕΕ
Νωρίτερα έγινε γνωστό πως μεταφέρονται στον ΟΑΕΔ οι αρμοδιότητες, η περιουσία και το προσωπικό των καταργούμενων Οργανισμών Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ) και Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ).
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, στο σχετικό ΦΕΚ με ημερομηνία 29/2/2012 αναφέρεται ότι κατά το μεταβατικό διάστημα λειτουργίας των καταργούμενων Οργανισμών, η διάρκεια του οποίου δεν μπορεί να υπερβαίνει τους έξι μήνες, ορίζεται προσωρινή ενιαία Διοικούσα Επιτροπή, με αρμοδιότητα την τακτοποίηση που αφορά πράξεις λειτουργικής εκκαθάρισης υποχρεώσεων και δικαιωμάτων, καθώς και κάθε άλλης αναγκαίας και γεγενημένης έννομης σχέσης των δύο καταργούμενων φορέων, εκτός της ανάληψης νέων υποχρεώσεων που προκύπτουν από νέα προγράμματα και παροχές και όχι πάντως πέραν των ανειλημμένων συμβατικών ή γεγενημένων υποχρεώσεων.
Η επιτροπή είναι πενταμελής και απαρτίζεται από:
α) Έναν δικηγόρο Παρ’ Αρείω Πάγω, ως πρόεδρο
β) Έναν πολιτικό μηχανικό, μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (TEE)
γ) Έναν οικονομολόγο, μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος
δ) Έναν εμπειρογνώμονα εξειδικευμένο σε θέματα Κοινωνικής Πολιτικής, και
ε) Έναν προϊστάμενο Γενικής Διεύθυνσης ή Διεύθυνσης του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ως μέλη.
Όπως προαναφέρθηκε, η θητεία της Διοικούσας Επιτροπής λήγει στις 31.7.2012.
Επίσης, από τη δημοσίευση της απόφασης ορισμού της Διοικούσας Επιτροπής λήγει αζημίως για το ελληνικό Δημόσιο η θητεία των προέδρων και των μελών των Δ.Σ. των καταργούμενων φορέων.
Οι αρμοδιότητες ΟΕΕ-ΟΕΚ μεταφέρονται και ασκούνται από τον ΟΑΕΔ, ενώ με απόφαση του Δ.Σ. του ΟΑΕΔ μπορούν να ορίζονται οι διοικητικές μονάδες που θα τις ασκούν. Ομοίως, το πάσης φύσεως προσωπικό μεταφέρεται με την ίδια σχέση εργασίας στον ΟΑΕΔ.
Όσον αφορά τους πόρους, τα ταμειακά διαθέσιμα και κάθε έσοδο των δύο καταργούμενων φορέων, όπως αναφέρεται μεταφέρονται σε ειδικό λογαριασμό με την επωνυμία «Ειδικός Λογαριασμός Κοινωνικής Πολιτικής» που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος. Από τον εν λόγω ειδικό λογαριασμό καλύπτονται οι πάσης φύσεως λειτουργικές δαπάνες καθώς και οι δαπάνες που είναι αναγκαίες για τη συνέχιση των ανειλημμένων αποκλειστικά και μόνον υποχρεώσεων, παροχών, προγραμμάτων.
Όπως διευκρινίζεται, νέα προγράμματα και παροχές δεν αναλαμβάνονται από τον ΟΑΕΔ, εκτός από τη συνέχιση της λειτουργίας των βρεφονηπιακών σταθμών, καθώς και τη συντήρησή τους και των εν εξελίξει υφιστάμενων συμβατικών υποχρεώσεων ή παροχών στο πλαίσιο υλοποίησης προγραμμάτων ή σκοπών των δύο καταργούμενων οργανισμών.
Η κυριότητα και κάθε άλλο δικαίωμα επί του συνόλου της κινητής και ακίνητης περιουσίας των δύο φορέων που καταργούνται, περιέρχονται αυτοδικαίως χωρίς την τήρηση οποιουδήποτε τύπου πράξης ή συμβολαίου και χωρίς αντάλλαγμα, στον ΟΑΕΔ.
Στο σημείο αυτό σημειώνεται ότι σε περίπτωση εκμετάλλευσης ή εκποίησης της μεταβιβασθείσας περιουσίας των καταργουμένων φορέων, ο ΟΑΕΔ υποχρεούται να συγκεντρώνει τα έσοδα από αυτές τις πράξεις στον τηρούμενο Ειδικό Λογαριασμό.
Στη Βουλή εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης επικαλούμενος την Πράξη του υπουργικού Συμβουλίου που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, ανέφερε ότι ο ΟΑΕΔ θα αναλάβει να συνεχίσει τη λειτουργία των υποχρεώσεων των δύο Οργανισμών και να διεκπεραιώνει όλες τις εκκρεμότητες και τις ανοικτές συμβάσεις, μέχρι να συσταθεί η διάδοχη κατάσταση, ενώ όπως διευκρίνισε, κανένα πρόγραμμα και καμία παροχή που είναι σε εξέλιξη, είτε αφορά δάνεια για αγορά κατοικίας, είτε επιδοτήσεις ενοικίου, δεν κινδυνεύει από την κατάργησή τους.
Ο υπουργός απαντούσε σε σχετικές επίκαιρες ερωτήσεις των βουλευτών του ΛΑ.Ο.Σ. Αστέριου Ροντούλη και του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλη Κριτσωτάκη, ο οποίος μεταξύ άλλων χαρακτήρισε μεγάλο σκάνδαλο την κατάργηση του ΟΕΚ και του ΟΕΕ, δύο οργανισμών, όπως είπε, με τεράστιο κοινωνικό έργο, και υποστήριξε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να βάλει χέρι στα ταμεία και στην περιουσία τους.
«Όλοι αναγνωρίζουν το σημαντικό κοινωνικό έργο των δύο οργανισμών, αλλά πρέπει και να μην εξωραΐζουμε τα πράγματα και να ομολογήσουμε ότι δεν λειτουργούσαν όλα καλά.
Υπήρξαν σύλλογοι που είχαν ιδρυθεί με μόνο σκοπό να πάρουν δάνεια που δεν θα επέστρεφαν ποτέ», σχολίασε από την πλευρά του ο κ. Κουτρουμάνης.
Ταυτόχρονα, ο υπουργός Εργασίας διαβεβαίωσε ότι οι 1.300 εργαζόμενοι θα μεταφερθούν με κύρια εργασιακή σχέση στον ΟΑΕΔ, όπου και θα αξιολογηθούν, ενώ όπως είπε, αναμένεται να καλύψουν και οργανισμούς με σημαντικά προβλήματα όπως το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και το ΙΚΑ
Τέλος, ο υπουργός εμφανίστηκε κατηγορηματικός τόσο ως προς την απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας των βρεφονηπιακών σταθμών όσο και ως προς τα περιουσιακά στοιχεία των καταργούμενων Οργανισμών, τα οποία, όπως είπε, δεν θα πουληθούν για να καλύψουν ανάγκες, αλλά θα γίνει καλύτερη αξιοποίηση τους μέσω του Ειδικού Λογαριασμού που θα συσταθεί.


Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου