Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

ΔΝΤ: Ανοιχτό το θέμα περικοπής 13ου-14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.

Το ΔΝΤ σημειώνει ότι τα μέτρα, αν και «κοινωνικά επώδυνα», είναι δίκαια και οποιαδήποτε εναλλακτική λύση θα ήταν πολύ χειρότερη για τον ελληνικό λαό που έχει εγκλωβιστεί σε έναν κύκλο χαμηλής ανάπτυξης - υψηλής ανεργίας.

«Πρωτοφανές, αλλά βιώσιμο» χαρακτηρίζει το πρόγραμμα της κυβέρνησης για τη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σημειώνοντας ότι τα μέτρα είναι «κοινωνικά επώδυνα», αλλά οποιαδήποτε εναλλακτική λύση θα ήταν πολύ χειρότερη για τον ελληνικό λαό που έχει εγκλωβιστεί σε έναν κύκλο χαμηλής ανάπτυξης - υψηλής ανεργίας.

Το ΔΝΤ τονίζει ακόμη ότι η επαναδιαπραγμάτευση του χρέους δεν αποτελεί πανάκεια και δεν είναι προς το συμφέρον ούτε της Ελλάδας ούτε της Ευρωζώνης, ενώ εκτιμά ότι θα απαιτηθούν τουλάχιστον 1 με 2 χρόνια για να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της χώρας, ώστε να επιστρέψει στις αγορές για την κάλυψη των δανειακών της αναγκών.

Για τον ιδιωτικό τομέα, αν και σημειώνει πως δεν κόπηκαν ο 13ος και 14ος μισθός γιατί θα υλοποιηθούν άλλες μεταρρυθμίσεις προς την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, ωστόσο κρίνει ως απαραίτητη προϋπόθεση τη μείωση του εργατικού κόστους προς την κατεύθυνση αυτή.

Σε σχετική έκθεση που δημοσιοποιήθηκε χθες την οποία συνυπογράφει ο Πολ Τόσμεν (ο Δανός επικεφαλής του κλιμακίου που επισκέφτηκε την Αθήνα), διατυπώνονται επίσης εφιαλτικές προβλέψεις για την ανεργία, το ποσοστό της οποίας εκτιμάται ότι θα εκτιναχθεί στο 15% την επόμενη διετία.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο ζήτημα της ανταγωνιστικότητας με το ΔΝΤ να θεωρεί ότι θα πρέπει να προωθηθούν μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα αυξήσουν την παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Για το χρέος εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 149% του ΑΕΠ το 2012 και το 2013, από 115% του ΑΕΠ πέρυσι, ενώ αν γίνουν όλα έτσι όπως έχουν σχεδιαστεί, τότε θα μειωθεί στο 120% του ΑΕΠ το 2020.

Η ελληνική οικονομία θα επανέλθει σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης από το 2012 (1,1%), ο οποίος θα ανέλθει στο 2,7% το 2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου