Τετάρτη, 9 Δεκεμβρίου 2009

Με τρεις αλλαγές στις οποίες προχώρησε ο υπουργός Εσωτερικών, αλλά και με τις επιφυλάξεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τις προσλήψεις στο δημόσιο.

Στις νέες ρυθμίσεις προβλέπεται ότι μέσα από τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ θα γίνονται οι προσλήψεις στους ΟΤΑ μέχρι το 2011.

 Επίσης, μέσω ΑΣΕΠ θα γίνονται οι προσλήψεις για τα Νομικά Πρόσωπα της εκκλησίας, ενώ δίνεται η δυνατότητα ένστασης στο ΑΣΕΠ στους διαγωνισμούς για προσλήψεις ένστολου προσωπικού στη δημοτική αστυνομία.

Η κυβέρνηση,τόσο δια τους εισηγητή της Γιώργου Ντόλιου, όσο και των βουλευτών της, υπεραμύνθηκαν του νομοσχεδίου, κάνοντας λόγο για θεσμική τομή στο τρόπο πρόσληψης στο δημόσιο τομέα.
 «Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο υψηλής πολιτικής αξίας. Επιτέλους μπαίνει τέλος σε μια μαζική ομηρία, στη στρέβλωση και την υποθήκευση του μέλλοντος δεκάδων χιλιάδων νέων που σκοπίμως καλλιεργήθηκε τα προηγούμενα χρόνια», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Ντόλιος. Παράλληλα, έδωσε έμφαση στο θέμα της αξιοκρατίας που κατοχυρώνεται, όπως είπε, μέσα από τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ.
«Επιβάλλονται πλέον οι αρχές της αξιοκρατίας, της διαφάνειας, της ισονομίας και ισοπολιτείας, αρχές που είναι αυτονόητες αλλά ήταν και το ζητούμενο μέχρι σήμερα από όλους τους νέους», υπογράμμισε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ.

Συγκεκριμένες δεσμεύσεις που να αποδεικνύουν ότι στόχος της κυβέρνησης, όπως είπε, δεν είναι η αντικατάσταση «γαλάζιων» με «πράσινα παιδιά», ζήτησε ο εισηγητής της ΝΔ Χρήστος Ζώης.
 Ταυτόχρονα επέμεινε ότι πρέπει να ισχύσει η πρόσθετη μοριοδότηση για όλους τους συμβασιούχους του δημόσιου τομέα.
 «Πρέπει να τους δώσετε τη μοριοδότηση που δικαιούνται, στο πλαίσιο της γενικής αρχής δικαίου. Μην φανείτε ρεβανσιστικοί και εκδικητικοί. Δεν μπορείτε να μας βρείτε σύμφωνους στην κατάργηση της προσαύξησης της μοριοδότησης και μάλιστα με αναδρομικό τρόπο», συμπλήρωσε ο κ Ζώης.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι τοποθετήσεις του πρώην υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο, που τόνισε μεταξύ άλλων:
 «Πρέπει να προβλέπεται η πρόσθετη μοριοδότηση αν θέλετε να ισορροπήσουμε με την αρχή της ισότητας της ισονομίας αλλά και να προσαρμοστούμε με τις κοινοτικές οδηγίες».

Από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΚΚΕ Γιώργος Μαυρίκος, επέμεινε στην πρόταση του κόμματος του για «μονιμοποίηση χωρίς όρους και προϋποθέσεις όλων των συμβασιούχων του δημοσίου».
 Παράλληλα, κατηγόρησε τις πολιτικές τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ οι οποίες, όπως είπε, διαμόρφωσαν ένα εργασιακό μεσαίωνα και είχαν στόχος την τακτοποίηση ημετέρων και τη κομματική ομηρία.

Επιφυλάξεις επί της αρχής του νομοσχεδίου εξέφρασε ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Αθανάσιος Πλεύρης τονίζοντας ότι είναι μεν προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο χρήζει περαιτέρω διευκρινίσεων αλλά και εξορθολογισμού.

«Με καλή πίστη αντιμετωπίζουμε το σχέδιο νόμου, κρατάμε όμως επιφυλάξεις και περιμένουμε μεγαλύτερη σαφήνεια ως προς τις επιδιώξεις και τους στόχους του», επεσήμανε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου