Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2009

Καταβολή δώρου Χριστουγέννων και έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης κοινωνικής αλληλεγγύης στους συνταξιούχους του ΙΚΑ

Tην Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί η σύνταξη του Ιανουαρίου, το δώρο Χριστουγέννων, καθώς και η έκτακτη οικονομική ενίσχυση κοινωνικής αλληλεγγύης στους συνταξιούχους του ΙΚΑ, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Οι δικαιούχοι του επιδόματος υπολογίζονται σε 2.527.000 άτομα, ενώ το κόστος της οικονομικής ενίσχυσης υπολογίζεται σε περίπου ένα δισ. ευρώ. Το ύψος της κυμαίνεται από 300 έως και 1.300 ευρώ.

Δικαιούχοι, μεταξύ άλλων, είναι μισθωτοί, αγρότες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως είναι οι συνταξιούχοι με πολύ χαμηλό εισόδημα, τα άτομα με αναπηρίες, οι νεφροπαθείς, οι μεταμοσχευμένοι, τα απροστάτευτα τέκνα, οι ανασφάλιστοι και οι άνεργοι ή επιδοτούμενοι από τον ΟΑΕΔ και το Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας.

Μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου οι εργοδότες οφείλουν να έχουν καταβάλει στους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα το δώρο των Χριστουγέννων. Πρώτοι και μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου έλαβαν φέτος το δώρο οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ. Το ΝΑΤ θα δώσει το δώρο στις 15 Δεκεμβρίου, ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών στις 16 Δεκεμβρίου, ενώ το Δημόσιο στις 17 Δεκεμβρίου.

 Οι εργοδότες μπορούν να αφαιρέσουν από το συνολικό ποσό και να καταβάλουν αργότερα, μέχρι 31 Δεκεμβρίου, το ποσό που αντιστοιχεί στο διάστημα από 21 Δεκεμβρίου μέχρι 31 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, προϋπόθεση καταβολής του δώρου είναι η ύπαρξη εργασιακής σχέσης του μισθωτού μέσα στο χρονικό διάστημα από 1-5-2009 μέχρι 31-12-2009.

Ολόκληρο δώρο, δηλαδή έναν μηνιαίο μισθό για όσους αμείβονται με το μήνα και 25 ημερομίσθια για όσους αμείβονται με ημερομίσθιο, δικαιούνται να λάβουν όσοι έχουν απασχοληθεί από 238 μέχρι 245 ημέρες κατά το χρονικό διάστημα από 1 Μαϊου μέχρι 31 Δεκεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου