Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009

Οι εννέα προτάσεις για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού


Το υπουργείο Εργασίας άνοιξε χθες τον διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους και την επιτροπή ειδικών

Με την παρουσίαση των δομικών αλλαγών που είχαν ήδη προαναγγείλει «προκειμένου να μην εκραγεί το ασφαλιστικό πρόβλημα το 2015, όταν θα έχει βγει μαζικά στη σύνταξη η γενιά που εισήλθε στην αγορά εργασίας στο μέσο της δεκαετίας του '70» άνοιξαν χθες τον διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους και τους ειδικούς ο υπουργός και ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Ανδρ. Λοβέρδος και Γ. Κουτρουμάνης. Οι προτεινόμενες παρεμβάσεις αφορούν σε:
  •  Λογιστικό διαχωρισμό των προνοιακών από τις ασφαλιστικές παροχές με οριοθέτηση των οικονομικών υποχρεώσεων του κράτους και των Ταμείων.
  • Θεσμοθέτηση της βασικής σύνταξης, ως κοινής αφετηρίας για όλες τις κύριες συντάξεις και την ενίσχυση της ανταποδοτικής σχέσης εισφορών - παροχών.
  • Επίλυση των προβλημάτων της διαδοχικής ασφάλισης.
  • Σύσταση και λειτουργία ενιαίων τοπικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, σε συνεργασία με το υπ. Υγείας.
  • Ενοποιήσεις των Ταμείων κύριας ασφάλισης, με κατεύθυνση τη συγκρότηση τριών ομάδων (Μισθωτοί, Αυτοαπασχολούμενοι, Αγρότες), μετά την εκπόνηση μελετών, σε βάθος δεκαετίας. Αναζήτηση βιώσιμων σχημάτων για την επικουρική ασφάλιση.
  • Ενίσχυση των κινήτρων εθελοντικής παραμονής στην εργασία, μετά τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος.
  • Θέσπιση ενιαίου καθεστώτος για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, για την απονομή συντάξεων με αναπηρία και ενιαίου πλαισίου μεταξύ ιδιωτικού και δημοσίου τομέα για την απασχόληση των συνταξιούχων.
  • Καθιέρωση πάγιου συστήματος ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων προς τα Ταμεία.
  • Ανασύσταση του «Εθνικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης των Γενεών», με χρηματοδότηση που θα προέρχεται από την άμεση φορολογία, την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και άλλες πηγές που πρέπει να αναζητηθούν. Η προβλεπόμενη σήμερα χρηματοδότηση κυρίως από τον ΦΠΑ, κρίνεται άδικη και ανεπαρκής.

 Αναφορικά με το χρηματοδοτικό διεφάνη ότι το υπουργείο αναζητεί τώρα τρόπους αξιοποίησης πόρων από τα ευρωπαϊκά προγράμματα για τη φτώχεια και την κοινωνική ένταξη των μεταναστών (στη χώρα μας είναι γνωστό ότι λαμβάνουν τις κατώτατες συντάξεις με τις ελάχιστες δυνατές προϋποθέσεις). Εκτός από τις 9 δομικές αλλαγές, στην αναζήτηση μιας συνολικής λύσης που θα προτείνουν με το πόρισμά τους οι 11 ειδικοί κοινής αποδοχής, ο κ. Λοβέρδος επέμεινε ότι μια συνολική λύση προϋποθέτει ενδελεχή (αναλογιστική) μελέτη και τεκμηρίωση, μείωση της εισφοροδιαφυγής, της αδήλωτης εργασίας και της σπατάλης στις υπηρεσίες Υγείας. Τόνισε ότι πρέπει να καθοριστούν οι πηγές χρηματοδότησης του συστήματος και να ληφθεί υπόψη ότι μία συνολική λύση περιλαμβάνει την πλήρη μηχανοργάνωση του συστήματος. Οι προτάσεις Λοβέρδου και η διαδικασία συνάντησαν την αποδοχή των κοινωνικών εταίρων. Διαφωνία εξέφρασαν, όμως, τα κόμματα της Αριστεράς. Με το σύνολο των προτάσεων Λοβέρδου και με τη θεσμοθέτηση της βασικής σύνταξης διαφώνησε το ΚΚΕ, υποστηρίζοντας ότι «οδηγεί σε πλήρη ανατροπή του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης, καθιερώνει μια ενιαία προνοιακή σύνταξη στα όρια της εξαθλίωσης και από εκεί και πέρα την ιδιωτική ασφάλιση». Για «σενάρια αποδόμησης του σημερινού συστήματος κοινωνικής ασφάλισης» έκανε λόγο η συνδικαλιστική κίνηση του Συνασπισμού.

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου