Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

Υπεγράφη η πρώτη ειδική επιχειρησιακή σύμβαση στη ΝΕΟΓΑΛ


Στη γαλακτοβιομηχανία ΝΕΟΓΑΛ, βασικός μέτοχος της οποίας είναι η Ενωση Γαλακτοκομικών Συνεταιρισμών Δράμας και Καβάλας, υπεγράφη η πρώτη ειδική επιχειρησιακή σύμβαση, κατ’ εφαρμογήν του πρόσφατου νόμου. Η σύμβαση προβλέπει μείωση των αποδοχών των εργαζομένων κατά 9% για την επόμενη διετία.
Ο κ. Χριστόφορος Σεβαστίδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της γαλακτοβιομηχανίας στην οποία απασχολούνται 120 εργαζόμενοι, δήλωσε πως η συμφωνία δεν υπαγορεύθηκε από κάποια άμεσα οικονομικά προβλήματα της επιχείρησης, η οποία μάλιστα προβλέπεται να κλείσει τη χρήση 2010 με κερδοφορία. «Η συμφωνία υπεγράφη προληπτικά, γιατί η επιχείρηση διαβλέπει το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, που σίγουρα θα είναι δύσκολο. Πρέπει να αποφευχθεί η αύξηση της τιμής των προϊόντων της εταιρείας και η μείωση της ανταγωνιστικότητάς της και να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας της στις νέες, δύσκολες, συνθήκες της αγοράς. Με βάση τη συλλογική σύμβαση εργασίας, το μέσο κόστος ανά εργαζόμενο στη ΝΕΟΓΑΛ ήταν ούτως ή άλλως αρκετά υψηλό, πλησιάζοντας τα 30.000 ευρώ, οπότε ακόμη και μετά τη μείωση, οι μισθοί δεν είναι χαμηλοί», υποστήριξε ο κ. Σεβαστίδης και συμπλήρωσε πως η εταιρεία εγγυήθηκε στους εργαζομένους και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι στο επόμενο διάστημα τέτοιες συμβάσεις θα υπογράψουν δεκάδες άλλες εταιρείες στην Ελλάδα, ιδίως σε περιοχές με υψηλή ανεργία. Η ΓΣΕΕ, με εγκύκλιό της προς τα εργατικά κέντρα και τις ομοσπονδίες εργαζομένων, τονίζει ότι οι ειδικές συμβάσεις είναι το έσχατο μέτρο που μπορεί να αποδεχθεί ένα συνδικάτο. Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, απαραίτητη προϋπόθεση για την έναρξη της όποιας διαδικασίας είναι η διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας και των λοιπών εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων στη συγκεκριμένη επιχείρηση. Επίσης, στο πλαίσιο της ειδικής επιχειρησιακής σύμβασης είναι δυνατόν οι μισθοί να αποκλίνουν από την αντίστοιχη κλαδική ΣΣΕ. Σε καμιά περίπτωση όμως δεν μπορούν να είναι κάτω από τις προβλέψεις της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Για τη σύναψη επιχειρησιακής σύμβασης, η οποία μπορεί να εφαρμοστεί και σε επιχειρήσεις κάτω των 50 ατόμων, πρέπει να συμφωνήσει το σωματείο των εργαζομένων. Οπου δεν υπάρχει σωματείο, απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της κλαδικής οργάνωσης ή της ομοσπονδίας τους. Σε περίπτωση άρνησης του σωματείου, της κλαδικής οργάνωσης ή της ομοσπονδίας στις προτάσεις της εργοδοσίας, δεν μπορεί να ισχύσει ειδική επιχειρησιακή σύμβαση. Συνεχίζει να ισχύει η υπογραφείσα κλαδική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου