Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Εισήγηση εξαιρετικά δυσμενή για τους συμβασιούχους, που ακυρώνει κάθε ελπίδα για τη μονιμοποίησή τους, θα υποβάλει σήμερα ο αρεοπαγίτης Αν. Δουλγεράκης, ενόψει της κρίσιμης δίκης στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.

Από την απόφαση της πλήρους Ολομέλειας του ανώτατου δικαστηρίου θα κριθεί οριστικά το ζήτημα των συμβασιούχων, οι οποίοι κινδυνεύουν να βρεθούν στον αέρα, παρά το γεγονός ότι καλύπτουν μόνιμες και διαρκείς ανάγκες.
Επί της ουσίας, η εισήγηση του αρεοπαγίτη υιοθετεί την αρνητική για τους εργαζομένους απόφαση που είχε εκδοθεί υπό την προεδρία του Ρ. Κεδίκογλου και με οριακή πλειοψηφία από την Ολομέλεια έπειτα από τηλεφωνική διάσκεψη.
Ο κ. Δουλγεράκης θα υποστηρίξει ότι οι διαδοχικές συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου του Δημοσίου, των ΟΤΑ και των υπόλοιπων φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα που καταρτίστηκαν με βάση το άρθρο 103 του Συντάγματος και το νόμο του 1994 δεν μπορούν να μετατραπούν σε συμβάσεις αορίστου χρόνου, έστω κι αν καλύπτουν πάγιες και διαρκείς και όχι πρόσκαιρες ή απρόβλεπτες ανάγκες. Δέχεται παράλληλα ότι οι συμβασιούχοι δεν καλύπτονται ούτε από την κοινοτική οδηγία και δεν συμμερίζεται τις αποφάσεις του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ), που έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο μελλοντικής δικαίωσής τους μέσω των δικαστηρίων.
Ωστόσο, οι νομικοί παραστάτες των συμβασιούχων αναμένεται να αποκρούσουν τη δικαστική εισήγηση, διότι κρίνει το ζήτημα με βάση όχι το νομοθετικό καθεστώς που ίσχυε την περίοδο που κατατέθηκαν οι αγωγές των εργαζομένων (το 1998), αλλά διατάξεις που προέκυψαν σε μελλοντικό χρονικό διάστημα, όπως το Σύνταγμα του 2001 και το Π.Δ. Παυλόπουλου.

Η υπόθεση που θα εξετάσει η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου αφορά καθαρίστριες που προσλήφθηκαν στον ΟΠΑΠ το 1990 και το 1991 και εργάζονται περισσότερο από 20 χρόνια με συνεχώς ανανεούμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου