Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Τετραπλό παράθυρο για νέα ευνοϊκή ρύθμιση των καθυστερημένων εισφορών και μείωση ασφαλίστρων ανοίγει η κυβέρνηση καθώς βαθαίνει η κρίση, τα Ταμεία βρίσκονται στο «κόκκινο» και οι «κακοπληρωτές» εργοδότες πολλαπλασιάζονται.


Ήδη τα έσοδα του ΙΚΑ το 2010 κυμαίνονται κάτω του 2009, λόγω της ύφεσης και παρά τις τρεις ρυθμίσεις καθυστερημένων οφειλών μέσα στο χρόνο, η εισφοροδιαφυγή σε όλα τα Ταμεία υπολογίζεται στα 6 δισ. ετησίως, μόνο στο ΙΚΑ οφείλουν άνω των 5 δισ. από καθυστερημένες εισφορές, ενώ 430.000 (σχεδόν 1 στους 2) ελεύθεροι επαγγελματίες δεν καταβάλλουν εισφορές στον ΟΑΕΕ.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης έσπευσε ασμένως να αποδεχθεί πρόταση της ΓΣΕΒΕΕ για ένα νέο τρόπο αποπληρωμής των εισφορών, εκπτώσεις για τους καλοπληρωτές εργοδότες και νέα-πάγια ευνοϊκή ρύθμιση χρεών.
Συγκεκριμένα, στη διάρκεια της χθεσινής επίσκεψης του κ. Κουτρουμάνη στη ΓΣΕΒΕΕ πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τη συμμετοχή των κ. Δ. Ασημακόπουλου (προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ), Ρ. Σπυρόπουλου (διοικητή ΙΚΑ) και Γ. Βουδούρη (διοικητή ΟΑΕΕ) και αποφασίστηκε:
1. Οι επαγγελματίες που χρωστούν εισφορές στον ΟΑΕΕ θα έχουν την ευχέρεια να αποπληρώσουν αυτό το χρέος με επιπλέον προσαύξηση 20% επί των διμηνιαίων εισφορών. Ετσι, στην 6η ασφαλιστική κλάση αντί για 840 ευρώ τη δόση (δίμηνο) θα πληρώνουν 1.008 ευρώ. Το επιπλέον ποσό θα γράφεται σε ξεχωριστό κωδικό στην επιταγή και θα κατευθύνεται για την αποπληρωμή της παλαιάς οφειλής. Οσο χρόνο και εάν χρειαστεί. Ακολούθως, εάν θα εξυπηρετείται κανονικά το χρέος, θα διαγράφεται το 90% των προσαυξήσεων.
2. Οι οφειλές προς το ΙΚΑ (αφορούν τους υπαλλήλους) θα ακολουθήσουν την ίδια λογική. Κάθε μήνα ο επιχειρηματίας θα καταθέτει συν 20% επί των τρεχουσών εισφορών, ποσό που θα πηγαίνει για την απόσβεση των παλαιών χρεών. Σε αυτή την περίπτωση θα τεθεί ένα ελάχιστο πλαφόν, καθώς μια επιχείρηση μπορεί να έχει μειώσει το προσωπικό και οι μελλοντικές εισφορές να είναι ελάχιστες εν σχέσει με τις καθυστερημένες οφειλές και τον αριθμό των αποσχολουμένων στο παρελθόν.
Εκπτώσεις 10% στους... κανονικούς
3. Όσοι επιχειρηματίες εφαρμόσουν την κάρτα Εργασίας (είσοδος και αποχώρηση του προσωπικού) και πληρώνουν κανονικά τις εισφορές θα έχουν έκπτωση 10% στις πληρωμές προς το ΙΚΑ από τον προσεχή Ιούλιο.
4. Οι μελλοντικές ασφαλιστικές εισφορές προς τον ΟΑΕΕ (των εργοδοτών) θα μειωθούν κατά 10% εάν ο επιχειρηματίας προκαταβάλει για 6 μήνες τις εισφορές.

Προς μελέτη έμεινε η πρόταση της ΓΣΕΕ για επασφάλιστρο 0,1% επί του τζίρου όλων των επιχειρήσεων (από τις τράπεζες μέχρι τα περίπτερα) ώστε να ενισχυθεί η λειτουργία και να καταστεί βιώσιμος ο ΟΑΕΕ, καθώς και η πρόβλεψη για διαγραφή μέρους του χρέους (κεφαλαίου) από τις αδρανείς επιχειρήσεις προκειμένου να καταβληθεί το υπόλοιπο του χρέους.

ΠΗΓΗ:enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου