Κυριακή, 23 Ιανουαρίου 2011

Ο διευθυντής του «EFSF» Κλάους Ρέγκλινγκ εμπνευστής σχεδίου αναδιάρθρωσης του χρέους της χώρας μας.


Σύμφωνα με ρεπορτάζ του εβδομαδιαίου περιοδικού Der Spiegel που θα κυκλοφορήσει τη Δευτέρα «το σχέδιο αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας ανάγεται σε πρόταση του Κλάους Ρέγκλινγκ».
Πριν από λίγες εβδομάδες o διευθυντής του ευρωπαϊκού ταμείου σταθεροποίησης «EFSF» Κλάους Ρέγκλινγκ πρότεινε στις πρωτεύουσες της Ευρωζώνης και στην Κομισιόν μία εθελοντική παραίτηση από τις απαιτήσεις αναφορικά με τα χρέη της Ελλάδας. Οι υπ. Οικονομικών της Ευρωζώνης συζήτησαν την πρόταση στην τελευταία τους συνάντηση στις Βρυξέλλες. Οι σκέψεις αυτές βρήκαν μεγάλη ανταπόκριση». Υψηλόβαθμος εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται με τη δήλωση: «αυτή είναι μία καλή ιδέα».
Τα πλεονεκτήματα της πρότασης του διευθυντή του «EFSF», είναι ότι «θα μειωθεί το βάρος στον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό και -σημαντικότερο- δεν θα τρομοκρατηθούν οι επενδυτές αφού κανείς δεν θα εξαναγκασθεί σε παραίτηση από τις απαιτήσεις του». Βάσει του σχεδίου το Ταμείο από τα μέσα που διαθέτει θα δώσει δάνειο στην Ελλάδα, με το οποίο θα επαναγοράσει ομόλογά της. Επειδή η αξία των ελληνικών τίτλων είναι αυτή τη στιγμή κάτω από την ονομαστική τους τιμή η διαδικασία αυτή θα οδηγήσει σε εκούσια παραίτηση των πιστωτών από απαιτήσεις τους.

Το Spiegel επισημαίνει ότι ο κ. Ρέγκλινγκ είχε επεξεργαστεί με επιτυχία αντίστοιχο σχέδιο για τη διάσωση των υπερχρεωμένων Φιλιππίνων κατ’ εντολήν του ΔΝΤ στη δεκαετία του 90.

Από την άλλη, ο γερμανός υφυπουργός Oικονομικών Στέφεν Κάμπετερ δηλώνει στην εφημερίδα Handelsblatt ότι: «Οι φαντασιώσεις περί αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας στηρίζονται σε φήμες και όχι σε πραγματικά στοιχεία» και παράλληλα προαναγγέλλει ότι τον ερχόμενο Μάρτιο «θα δοθεί ένα ισχυρό μήνυμα για την σταθερότητα του Ευρώ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου